Размисли и страсти с Don Horhe

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Re: Размисли и страсти с Don Horhe

Мнение от camel »

Хммм...я и на теб да ти задам идиотския въпрос.

Снимаш филм и трябва да избираш актьори за главните роли, които са:

1. Накробарон
2. Директор на дирекция 'Административна" към Столична община
3. Кмет на София
4. Боклукчия
5. Професионален шофьор на такси
6. Шефка на строително - инвестиционна компания
7. Корумпиран висш чиновник
8. Барман
9. Агентка на НСБОБ
10. Министър - председател
11. Главен секретар на МВР
12. Барманка в заведение
13. Журналист
14. Секретарката на корумпирания висш чиновник
15. Банкер

Избирай между

1. Теб
2. Мен
3. Джеймс Маньо
4. Смокинг Мирър
5. Плазмодий
6. Кристо
7. Бетон
8. Търговецът на кристал
9. Кървавата графиня
10. Акулката
11. Димо
12. Фиби
13. Хей, Боже
14. Бети
15. Пора е приятел
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Абе обезпокояващо си е. :P Станислав Березнюк (руснак) се занимава практически и изследователски с традиционно китайско Ушу от много време, има не една и две публикации и книги по темата, често идва в Китай където тренира, среща се с разни хора от тези среди, събира материали, които превежда на руски и английски и т.н. Колкото до самопровъзгласилите се "големите майстори" в България - познавам по-голямата част от тях, тъй като навремето тренирахме заедно в една и съща градинка в Борисовата - едни изпъкнали гъзове, криви позиции, някакви измислени движения, където никъде по света ги няма. Прав си в това, че са "големи", особено Дориан Александров - Доктора, корифейят на източните бойни изкуства в България. :lol: Иначе са гола вода - ядат бой по състезания, много малко от тях са имали възможност да се докоснат до истинската работа, а тези които са, почти нищо не са успяли да схванат. В момента в България има точно 4-5 човека с реални умения, като от тях един е руснак, а друг е китаец, който живее във Варна. Иначе въпросните "майстори" са много готини хора, забавни, става яко лафче с тях, но само до там.

Сега за Китай - честно казано не знам от къде да започна. Най-често срещано е схващането, че всички китайци ядат ориз, което съвсем не е така. На север ядат тестени изделия, докато ориз се яде на юг. Другото е, че китайците са тапички. Вярно е, че им генетично заложено да са по-дребни от нас, западняците, но реално са с нормален ръст. В момента нищо друго не ми ражда главата, ако се сещаш нещо конкретно - питай, на мен ми е готино да обяснявам. :P
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
silver_wings
Постоянно присъствие

Мнение от silver_wings »

:)
Кажи ми пет книги,които са ти оказали влияние по някакъв начин,и напиши по 2-3 думи защо,ако може. :wink: Няма проблем и да са повече или по-малко от пет.
Приемаш ли поръчки за неща от Китай,когато си дойдеш догодина,живот и здраве?
Къде е по-добре на бригада-в Америка или в Европа?
My soul is painted like the wings of butterflies
Fairytales of yesterday will grow but never die
I can fly,my friends
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Какво толкова си му набрал на конфуций?
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

silver_wings написа::)
Кажи ми пет книги,които са ти оказали влияние по някакъв начин,и напиши по 2-3 думи защо,ако може. :wink: Няма проблем и да са повече или по-малко от пет.
Приемаш ли поръчки за неща от Китай,когато си дойдеш догодина,живот и здраве?
Къде е по-добре на бригада-в Америка или в Европа?
1.
- ,,Духовна интелигентност" - духовността е обяснена чрез психолигия, неврология. Забравих имената на авторите обаче, мноого отдавна съм я чел.
- ,,Пророкът" и ,,Градината на пророка" на Джубран Халил Джубран - християнството (а и изобщо всяка друга религия) такова, каквото трябва да бъде и каквото не е днес.
- ,,Джонатан Ливингстон - Чайката" на Ричард Бах.
- ,,Дао'то на Пух" и "Дъ'то на Прасчо" на Бенджамин Хоф - истински, ,,духовен" даоизъм обяснен много просто и достъпно, с много хубави примери и сравнения.
- ,,Даоизмът. Пътят отвъд стремлението" на Алън Уотс - пак ,,духовен" даоизъм, смлян и обяснен на достъпен език.

2. Приемам, но най-вероятно ще имам ограничение до 20 кила, така че може не абсолютно всичко да успея да докарам.

3. Ами в Америка не съм бил, само в Европа. Според мен си заслужава човек да отиде и на двете ако има възможност.
Изображение
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Smoking Mirror написа:Какво толкова си му набрал на конфуций?
На него лично - нищо. На конфуцианството - много.
Най-общо казано, конфуцианството и даоизмът имат една и съща цел - ред и хармония, както в обществото, така и вътре в самия човек. Основната разлика е, че, за разлика от даоизма, конфуцианството се цели да постигне този ред чрез налагането на точни и строго определени създадени от хора правила и изисквания, йерархичност, и ред други неестествени за човека принципи. С даоизма обаче нещата са доста по-различни. Редът, ако въобще може да се нарече така, е следствие на премахването на двете понятия "ред" и "безпорядък", нещата се регулират сами.
Изображение
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

А на моя въпрос кога ще отговориш? :evil: :wink: :roll:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...

- Of course not!
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Не го виждам. Щях да спомена за това, но просто забравих. Още вчера видях, че си писал, показваше, че има нови мнения в темата, но самото мнение не ми го показва. :connie_29:
Изображение
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Наистина е изчезнал. :shock: ОК - ще го напиша пак, ама по - късно.

- Of course not!
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Хъммм...

а не смяташ ли, че именно поради наличието на конфуцианство и използването му като държавна философия китайската държава е успяла да просъществува до днес? Всмисъл - конфуцианството е доста силна доктрина и на нея се дължи стабилността по времето на Хан, на ранния Танг и въобще по всяко време когато тая държава е била стабилна. А ако някоя държава в света е била стабилна изобщо, то това определено е Китай - коя друга е успяла да запази до такава степен територията и населението си за толкова дълго време? Пък и основната идея в крайна сметка е всички да могат да живеят добре - селяните да имат огън, покрив и храна. Да не говорим, че лично аз не виждам как даоистката философия може да бъде приложена на практика. хубаво е да си говорим парадокси и някои хора ги кефи, обаче просто не работят. особено когато от северната ти граница непрекъснато те рейдват монголци, на един остров съвсем наблизо живеят разни откачалки, дето от време на време ти дропят по някой кораб а на всичкото отгоре някви нагли европейски наркотрафиканти се появяват и почват да те карат насила да ми купуваш стоката.

Случаят с неоконфуцианството е малко по-различен, ма там не съм и много запознат, така че него не искам да го коментирам.

както и да е, на това не му е мястото тук, та ако искаш може да си говорим на лични съобщения :P в тоя контекс ще съм благодарен ако се съгласиш да ни отцепят мненията и да си направим тема на някое друго място, щото може и да стане дискусия :P
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Лични, лични, че да не стане като миналия път с чаршафите дето само двамата да си четем. :wink:
Изображение
Александър
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Александър »

Що, и аз ви чета, и съм съгласен със Smoking Mirror. Даоизмът е твърде абстрактен и никога не е бил разбиран от масовото население. Не че и конфуцианството не е имало абстрактни течения, но мъдри личности са съумели да го направят общодостъпно.
Що се отнася до неоконфуцианството, общо взето то е синтез с будизма, доколкото си спомням, и не се е радвало на същия успех като оригинала.
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Неоконфуцианството е мешаница от китайски будизъм, класическо конфуцианство и "религиозен" даоизъм. :D А даоизмът, както писах и на Smoking Mirror, може да се сведе до един-единствен принцип - у уей или не правене, без действие (не бездействие :P ) което според мен не е толкова трудно за разбиране. Вече с "религиозния" даоизъм нещата стават малко по-сложни, абстрактни и непрактични, за което съм съгласен с теб. :D
Изображение
Заключено

Обратно към “Размисли и страсти”