Писмен изпит по Журналистика?

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
atanakata
В началото бе словото

Писмен изпит по Журналистика?

Мнение от atanakata »

Здравейте,
нов съм във форума, но вече обстойно го прегледах ;]
За жалост, обаче, не успях да открия нищо съществено за въпроса, който ме вълнува
А той, именно, е:
Какво точно представлява писменият изпит по журналистика?
В момента съм 12 клас и имам намерение да кандидатствам по специалността
Какви са изискванията за този изпит - най-специално във формата на есето /дали твърдо да е журналистическо, или може да е по-свободно/
Наясно съм, че трябва да съм добре подготвен по социални, политически и обществено-значими проблеми - за целта се старая да чета повече вестници и да гледам новини.
Може ли някой от вас, който си има известна представа, да сподели опит или поне какво е подочул ;]
Благодаря ви предварително и наистина ще се радвам, ако разбера нещо по-конкретно :wink:
Аватар
NikTa
Да живей словото
Специалност: Журналистика
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: Писмен изпит по Журналистика?

Мнение от NikTa »

Здравей.
В отговор на въпроса ти...

Първо е добре да видиш официалната информация, а именно... http://uni-sofia.bg/index.php/bul/priem ... goizdavane

Както сигурно забелязваш, никъде не е споменат жанрът на това, което трябва да се пише, т.е. можеш да пишеш есе, разказ, фейлетон и тн.
Разбира се, най-разпространеният вариант е есето.
За него... Виж какво сме си говорили в темата "Журналисти 2009 ;)". Имаш пълното право на избор върху какво и как да го посториш - можеш да лавираш между свободни интерпретации, актуални събития, и тн. НЯМА строги изисквания. Важното е да е оригинално, интересно и добре аргументирано.
То затова е есе... Защото ти дава най-голяма свобода, което естествено е нож с две много добре наточени остриета :lol:
Oh my darling, oh my darling, оh my darling, Clementine!

"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”