"Бедни" студенти ли сме?

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
renesanz
Легендарен флуудър

Re: "Бедни" студенти ли сме?

Мнение от renesanz »

бе няма нормални,ама поне да ти е близо до центъра и да имаш транспорт. и да няма мангали (не много) :)
та аз скоро гледах разни апартаментчета и не ми се иска да си давам цялата заплата за наем :(
Дичоу,и аз не ходя на лекции,но по-скоро е защото не виждам как точно ще изкарвам пари с тая моя специалност...
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”

De tantos desejos aflitos...
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Под квартира разбирам примерно гарсониера с половинката, или двустаен с приятели, така че наемът да не е чак толкова убийствен. Още не съм изкарал шофьорските изпити (все ме късат, де*а) и нямам кола. Опаа - сега вече мацките няма да ми се лепят! :P
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

За път, месечни сметки и твърди харчове - 100 на месец. Ако се сложи храната + някое и друго развлечение, книжка, концерт... Още толкова. Значи с 200 се оправям. Не работя. Не искам пари от мама. Приходите ми са чисто 360 на месец. => не се смятам за беден студент. :cheers:
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

renesanz написа:да не говорим,че една кола ти излиза 200лв на месец само за бензин
Ами аз минавам по-тънко. Избягвам задръстванията и не винаги съм с кола, да походя за здраве :P
Но колко лв. са точно... аре нема нужда. Пътни листове с навъртените километри да показвам ли?

Твърдите ми харчове са:
Интернет 25 лв.
телефон 5 + каквото изговоря
наем общежитие
столове, флори, донателота и тем подобни и безподобни лафки, покупки от супермаркети...

към твърди харчове включвам
гел за бръснене
дезодоранти
шампоани
сапуни
пасти за зъби
четки за зъби
...
да изброявам ли?

разбира се е забавленията ми са твърди харчове :lol:
pora_e_priqtel написа:Още не съм изкарал шофьорските изпити (все ме късат, де*а) и нямам кола. Опаа - сега вече мацките няма да ми се лепят! :P
Даяджиите ли се заяждат с тебе? Гадно си е. :evil: :evil: :evil: Големи калъфи са.

Иначе каква кола възнамеряваш да си вземеш, та чак мацки да ти се лепят? Добре си. С моята не мога да ги "лепя" затова прилагам други методи. 8)
Последно промяна от Бeтон на 15 Дек 2008, 19:10, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

Бeтон написа:С моята не мога да ги "лепя" затова прилагам други методи. 8)
Шамари до припадък...и след това са само твои хахахахахха
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Бeтон написа:
pora_e_priqtel написа:Още не съм изкарал шофьорските изпити (все ме късат, де*а) и нямам кола. Опаа - сега вече мацките няма да ми се лепят! :P
Даяджиите ли се заяждат с тебе? Гадно си е. :evil: :evil: :evil: Големи калъфи са.

Иначе каква кола възнамеряваш да си вземеш, та чак мацки да ти се лепят? Добре си. С моята не мога да ги "лепя" затова прилагам други методи. 8)
Ами хм... лепкава, че да залепват на нея :mrgreen: Абе нещо сравнително малко и икономично като за София - някоя добре запазена стара Астра например. Ама има време дотогава. пък мацките ако искат да се лепят - йебем ги! :mrgreen:
За изпитите - по-скоро се набутвам все в егаси каръшките ситуации и се налага да ме скъсат (това за вторите два пъти. Първият път спокойно можеха и да ме пуснат).
Аватар
Clandestine
Драскач
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Clandestine »

Catherine написа:Не работя.
...
Приходите ми са чисто 360 на месец.
E... как става сега това... Искам и аз.

Работя си, не се чувствам беден студент.
Отчитам и предимството да съм роден в София и да съм все още с родителите си, разбира се.
Come, my raven, it could be a lark.
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика

Мнение от Catherine »

Две стипендии и наследствена пенсия. :wink:
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Mмм, бил съм буквално беден студент в началото, но лека-полека...
Proud to be a self made man! Almost...
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

Макар и неголям трудовият ми опит показва, че много от работодателите злоупотребяват, когато наемат студенти - в много случаи експлоатацията е голяма, а заплащането доста ниско. Масово не се сключват трудови договори, или се сключват такива с много изгодни за работодателя условия, да не говорим за осигуряване на реална работна заплата, годишен отпуск, и т.н. За един работодател наемането на студент също е неоправдан разход, поради това, че ще се налага непрекъснато да отсъства. Колко от Вас, които работят са ползвали регламентиран платен отпуск за това, че са студенти? Ако имате някакъв лично мнение, моля споделете.
Последно промяна от Bethany на 15 Дек 2008, 21:21, променено общо 1 път.
Обичай родината си ,не защото е силна или богата ,а защото е ТВОЯ!!!
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Специалност: Сърбохърватистика
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

Ползвала съм отпуск, но не е бил регламентиран,
а по взаимно споразумение. Все пак и работата ми
беше такава, че ако отсъстваш много, по-добре
изобщо да не ходиш. Нямаше начин, но пък се разбирахме
някак си за сесиите основно, на очни почти не съм
успявала да се появявам, което после си оказваше
влияние върху изпитите и оценките ми от тях.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Аз си бачкам и поучвам. Но мисля да спра да работя и се съсредоточа върху университета. Причини бол, още повече че за скромните си 20 години имам вече 1 година опит в сериозни фирми, което е повече от диплома от някое уни за това, което работя. От друга страна, въпреки че има много пари в този сектор, не ми харесва самото естество на работата. Затова и планирам до месец-два да напусна и да се отдам на книги, книги, книги, макар и без пари.
Забравих и да отговоря на въпроса от темата - не, определено не съм беден студент... за сега ;)
medicate, medicate
Аватар
renesanz
Легендарен флуудър

Мнение от renesanz »

Bethany написа:. Колко от Вас, които работят са ползвали регламентиран платен отпуск за това, че са студенти? Ако имате някакъв лично мнение, моля споделете.
ако работодателят ти не е някой мишок и не се чуди как да припечели за сметка на служителите би трябвало в договора ти изрично да е описано кога и колко време можеш да ползваш платен и неплатен отпуск. при мен първите 6 месеца нямам право на платен отпуск,но ако е за ден-два никога не е имало проблем и са ме пускали. осигуряват ме на много повече отколкото взимам,както би следвало и да бъде. до сега не бях работила на трудов договор,предпочитах да ми плащат ден за ден,обаче като отидеш да си търсиш работа на някое по-хубаво място и те питат трудова книжка имаш ли и ти иди доказвай,че си работил.
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”

De tantos desejos aflitos...
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

renesanz написа:
Bethany написа:. Колко от Вас, които работят са ползвали регламентиран платен отпуск за това, че са студенти? Ако имате някакъв лично мнение, моля споделете.
ако работодателят ти не е някой мишок и не се чуди как да припечели за сметка на служителите би трябвало в договора ти изрично да е описано кога и колко време можеш да ползваш платен и неплатен отпуск. при мен първите 6 месеца нямам право на платен отпуск,но ако е за ден-два никога не е имало проблем и са ме пускали. осигуряват ме на много повече отколкото взимам,както би следвало и да бъде. до сега не бях работила на трудов договор,предпочитах да ми плащат ден за ден,обаче като отидеш да си търсиш работа на някое по-хубаво място и те питат трудова книжка имаш ли и ти иди доказвай,че си работил.
Тук не говорим за това, което е записано в Трудовия договор, който много често е една формалност от страна на работодателя. Става въпрос за това, че по Кодекс на труда всички учащи имат право на платен отпуск за изпит, дипломиране и т.н. В твоя случай това, че не си ползвала отпуск до 6м, защото до този момент не си била на Трудов договор.
Обичай родината си ,не защото е силна или богата ,а защото е ТВОЯ!!!
Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Мнение от HeyGod »

Беден откъм финансова гледна точка - не бих казал,за сега съм успял да спестя една добра сума от 4 месеца работа.
Получавам и пари от родителите,но в повечето случаи ги използвам само,ако трябва да си купя храна.Дори ми се карат,че не тегля от сметката им. :roll:
Сметки,квартири,купони и т.н. - с моите средства.
Беден,може би от страна на това,че не ми остава време да изляза да се видя с приятели,да се врътна към Студентски или някъде по домашно.Все пак остава понякога някой свободен час или ден,всичко е до организация. :) Относно лекциите ... успявам да ходя на това,което е важно.Тя цялата ни специалност и изпити са една голяма пародия,така че ... Мога да седя 4 години,да разчитам на нашите и да си завърша спокойно,но нито ще го издържа да лежа по цял ден в леглото и да чета,нито пък смятам,че като завърша ще си намеря работа по-различна или с по-добра заплащане от тази на която съм в момента.
Квартира - 100 евро
Нет - 10 лв
Кабелна - 6лв
Ток,вода ... - нямам представа,да кажем,че до 30-40 лв

Оттам нататък - купони,пиене,транспорт,храна и т.н. - според зависи...
С една сума от 400-500 лв,включвайки и горните разходи мисля,че се оправям.
Последно промяна от HeyGod на 12 Сеп 2009, 03:03, променено общо 1 път.
Pick your moment and make the right play...
Изображение

"[02:21:01] Blood Countess каза:недей,че ще те напляскам!!" Влюбен съм!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”