Журналисти 2009 ;)

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
NikTa
Да живей словото
Специалност: Журналистика
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: Журналисти 2009 ;)

Мнение от NikTa »

Относно въпросът ти за оценките - прочети една страничка назад в същата тема.

Колкото до "незапознатостта" с нещата и изпитите... единствените последици ще са просто по-ниски оценки.
За устния ... ако те питат нещо, което не знаеш, просто ще трябва да търсиш изход според ситуацията... Поне аз за "златна рецепта" тип "бягство от въпроса" не се сещам.
За писмения...
Виж списъка с темите, които са се падали. Сред тях има такива, които позволяват и по-свободна интерпретация, което е плюс, но елемента на актуалното винаги трябва да го има именно за да покажеш, че си в час с нещата...
Oh my darling, oh my darling, оh my darling, Clementine!

"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)
AntWarrior
В началото бе словото
Специалност: ВО

Мнение от AntWarrior »

Мен ме питаха нещо, което не знаех. Аз им казах:
"Признавам си, не знам. По-добре да не говоря глупости"
Имам 5.00 на устен :)
Симбиоза - да седнат един до друг в градския транспорт двама къпани.
Аватар
NikTa
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от NikTa »

Ами то това май е по-добрият вариант...
Все пак на тях не им трябват журналисти, които приказват на хората глупости за неща, от които хал хабер си нямат.

А, AntWarrior, би ли споделил с нас какво точно са те питали ?

"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)
avalanche
В началото бе словото

Мнение от avalanche »

Според мен, не трябва да се разчита на свободни интерпретации. Напротив! Ако нямаш какво да кажеш, то по-добре да не пишеш или не говориш, в крайна сметка ако не си информиран, то значи не отговаряш на критерия за журналист, лично мнение.

На мене ми е интересно някой знае ли как точно се провежда устният изпит? В смисъл, след като си изтеглиш темата, веднага ли започваш да говориш? Под каква форма, като монолог, аргументация или по-свободно? Освен това темата една ли е или са три?
Аватар
NikTa
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от NikTa »

Както proUSA е написал, темите за устния са 3. Едни и същи за всички кандидати, не се теглят, не се избират, отговаряш и на трите теми + разни странични въпроси по избор на изпитващите...

Колкото до свободните интерпретации...аз казах, че има теми, които не само че го позволяват, но дори са насочени към това... Пример: "Професия журналист".
Иначе там, където се визират актуални проблеми...ясно е.

(Г. Г.)
Art[less]
Пишете, о, братя
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Art[less] »

avalanche написа:Според мен, не трябва да се разчита на свободни интерпретации. Напротив! Ако нямаш какво да кажеш, то по-добре да не пишеш или не говориш, в крайна сметка ако не си информиран, то значи не отговаряш на критерия за журналист, лично мнение.

На мене ми е интересно някой знае ли как точно се провежда устният изпит? В смисъл, след като си изтеглиш темата, веднага ли започваш да говориш? Под каква форма, като монолог, аргументация или по-свободно? Освен това темата една ли е или са три?
Информираност във всички сфери едва ли е възможна.;>
Журналистика - всякаква, не свършва всичко с политиката, ю ноу?

Устният - различно при всеки. Зависи и от комисията, и от времето, по което ще влезеш, както и от теб самия.
Аватар
darika
От дъжд на вятър
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от darika »

По-добре е да те извикат кам края на устния изпит, нали ?

И аз да попитам ,също като pavlik има ли някой идея дали датата на предварителния ще е близка до миналогодишната 8 юни ?
Art[less]
Пишете, о, братя
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Art[less] »

darika написа:По-добре е да те извикат кам края на устния изпит, нали ?
Не мисля така.
Нормално е едно 2-часово чакане, но 6 часа идват доста нагоре.
Да помислим логически:
-Имаме двама кандидати на едно и също ниво.
-Първият влиза при комисия в началото, другият - в края на изпитния ден.
-Журито(да речем, че е 1) го раздава привидно строго, набирайки скорост за по-нататък, все още в добро настроение, преди сблъсъка с всякакви идиоти, изкарали над 3-ка. Не е отегчено от (в най-добрия случай) повтаряне на актуалните събития, проблеми, аматьорски планове за Световен мир и прочие. // Нашият човек е свеж, бодър. Може да е леко сънен, но в процес на разсънване, а не към Страната на сънищата.//

С настъпването на късния следобед идва време за дрямка, всички леееко се унасят от песента на птичките(по Цариградско?:Д)... Наслушали се на всякакви глупости, тук-таме и умнотии. Хич не им е до слушане на препотени пубертети, ако питаш мен. // Зомбясалият от чакане екземпляр се моли всичко да свърши по-бързичко, "Какво, по дяволите, пише на този лист? Нима изгубих зрителните си способности?(от пренасищането с голотия ли, бе? Уфф...)"//

и едно голямо ...
---
Всичко е строго индивидуално. Даже и от късмета зависи, колкото и абсурдно да звучи.
Форматът на този изпит е (стой, да намеря подходящата дума) ridiculous, инак казано - невъзможно смешен.
Аватар
rueva
Пишеща машина
Специалност: Книгоиздаване
Курс: четвърти

Мнение от rueva »

най-добре да ви изтрглят на 2 час.

иначе аз съм чувала следната история: темата е примерно за турците и момчето не знае какво да говори. започва супер сигурно с нещо като "АРЕ СТИГА С ТИЯ ТУРЦИ, ОМРЪЗНА МИ САМО ЗА ТЯХ ДА СЕ ГОВОРИ, ПЕНСИОНЕРИТЕ КОЛКО СА ПО-ЗЛЕ..." и разсъждава и говори за пенсиите :lol: комисията толкова е доволна от нещата, които казва, че дори не се връща на темата за турците хахах но този трябва да е бил доста артистичен.
Аватар
NikTa
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от NikTa »

Аз направо не знам какво сте се шашнали всички с този устен изпит.... :lol:
2 от темите са 99% процента сигурни:

1. Избори 2009.
2. Световната финансова криза.
и 3... Нещо пряко свързано с медиите (тук обикновено са по-свободни като "Блоговете", "Реалната телевизия/ Риалити шоута" и тн...)

(Г. Г.)
Аватар
rueva
Пишеща машина

Мнение от rueva »

NikTa написа:Аз направо не знам какво сте се шашнали всички с този устен изпит.... :lol:
2 от темите са 99% процента сигурни:

1. Избори 2009.
2. Световната финансова криза.
и 3... Нещо пряко свързано с медиите (тук обикновено са по-свободни като "Блоговете", "Реалната телевизия/ Риалити шоута" и тн...)
хм, то не е само до темите, вЕрвай ми. но си права, много е рано да се шашкат кандидатите : )
Аватар
NikTa
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от NikTa »

Е да, така е, питат и странични неща, могат да те забият, където си поискат :wink:
Дори според мен това им е по-голям критерий, защото така действително пресяват хората (иначе оригиналните въпроси ...многоточие...знаете :P ).
А ето нещо, което сега ми хрумна да попитам, защото ми е убягнало... Какво е времетраенето на писмения изпит?

(Г. Г.)
avalanche
В началото бе словото

Мнение от avalanche »

Е, едва ли някой толкова се е шашнал, все пак е само изпит. На мене лично ми се иска да знам какво точно се случва на изпита. Дават ти съответните три теми и нататък?
Аватар
rueva
Пишеща машина

Мнение от rueva »

avalanche написа:Е, едва ли някой толкова се е шашнал, все пак е само изпит. На мене лично ми се иска да знам какво точно се случва на изпита. Дават ти съответните три теми и нататък?
сядаш на скамейката, получаваш листче с темите, прочиташ и би трябвало да ти оставят известно време за размисъл. аз не получих или пък не разбрах, че съм получила. нещо сковано ми се виждаше да седя на 1 метър от тях и да си мълчим, ЗАщОТО АЗ МИСЛЯ (!), та веднага започнах да говоря : )

ти говориш, те прекъсват, задават въпроси, провокират или пък не. зависи от комисията, може само ад те гледат и слушат. по някое време си изприказваш нещата или те те спират, благодаря, моля, довиждане, успех : )
avalanche
В началото бе словото

Мнение от avalanche »

Благодаря много, rueva :)
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”