Хоспитирането - Радини вълнения

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Хоспитирането - Радини вълнения

Мнение от Pisobella »

Аз сега се сетих. Колеги, защо не си направим частно училище, където да си преподаваме както само ние си знаем и можем? Ще го направим екстра класа
Принципно е готина идея, ама нали знаеш колко главоболия и пари се искат. Така че е трудна работа :) Ама то лесно няма :)

Иначе най-много можеш да помогнеш (според мен) като директор на училище :) Щото и да си готин учител, ако директорът е идиот като тия,дето трябва да ги търпиш, нищо не можеш да направиш.

Честно да ти кажа - изтърпи го тоя фарс, вземи си оценката и да се свършва. Баси, и колежката ти е ку-чка като тая Гъшарова (нали така се казва тая злоба дето те оценява?!). Е тва ме потресе --> „Не можш да решиш задачата, нали? Нарочно така съм я направила.” После как да не ги псуваш?! И как да не искаш да я бутнеш по стълбите?И после що да си учител е "мръсна дума". >_<

Няма да коментирам повече, щото то не е за коментиране. Тоя комунизъм много им липсва. Сигурно са носталгично настроени сега покрай конгреса дето мина. Още им държи топло.
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

Бре, какви емоции изживях днес в частната ми работа. Ама все пак са по-сладки от некви да се заяждат с тебе.
Аз в ПЧМГ го играя на повикване, както е лафа, който със същата идея се ползва и за учителстване :lol: Тая седмица преподавам на 5-ти и 6-ти клас.
След като изнесох академичен, бих го нарекъл, урок в 8-ми клас преди няколко седмици и нещо се заблудих, че днес няма да усетя, как ми минава времето.
Ако си мислите, че оцениха, особено 5-ти клас, че съм се подготвял, теория, задачи съм им избирал, нищо подобно. Бяха безкомпромисни, всмисъл че по някое време решиха да си се занимават с техни си неща, разбира се без всякаква връзка с темата (целене със солети, химикалки...).
На първите чинове ми казват - правете като г-жа Данова (колежката, която замествам) - удряйте с линийката. "На ум - ох, точно това си мечтаех. Да изпадам в истерия като даскалица в мензис."
Важно им заявявам - "не ми плащат да за укротител, а за учител. Какво искате? Да удрям с линии и да викам ли?"
В тоя момент за демонстрация взех една линия на едно момиченце, удрям в катедрата - ТРЯС!!! - линията се счупи на две и хвръкнаха парченца. Утре ще й купя нова. Едно ми казва - "моята е метална." Аз - "Ама по главите ли да почвам?"
:JC_domowhack:
Въобще не искам да прибягвам до мерки, които имат място само и единствено в цирка, но сякаш те принуждават. За кучето на Павлов сте чували, че реагира само на един дразнител. И ако не го получи (в случаш викането), няма да стане работата.
Направих си анализ след часа и стигнах до извода, че малко се бях изнервил :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Засипах ги със задачи за домашно, като много знаят. :twisted: Май, май, трябва да започвам да понаписвам оценки.
Иначе пък за излизане на дъската въобще не мога да се оплача - един през друг се надпреварваха, даже се сърдиха - "защо той е преди мен", "тя вече излиза"... И две наведнъж изкарах да намерят лицата на съставящите фигурки и после на целия четириъгълник, да сглобят лицето. Както се казва - тийм уърк.

С шести клас страстите не бяха толкова разгорещени. Имаше отделни пикови моменти, но в сравнение с пети, чудо.
Една групичка бяха доста активни и основно те вършеха работата. Други преписваха само от дъската, а трети го играха, сякаш нещата им са пределно ясни.
Обаче една гореща тема ги вълнуваше, аз запазих кулминацията за четвъртък, когато ще ги видя за последно (за тази седмица).
Познайте какъв беше големият въпрос, който по рейтинг минаваше "Декартова координатна система".
С некакво гласче като те попитат: ГОСПОДИНЕ, КАКВА МУЗИКА СЛУШАТЕ?
какво да им кажеш?
И веднага си гледам телефона уж за колко е часа, а дефакто дали ми е на безшумен режим, че ако някой заблудил се ми звънне, тъкмо укротени, в залата да гръмне:

"Нощта е бърза и за нищо не достига,
а тук е строго забранено да се спи..."

Надежда за продължаване на урока всякаква оставете!

В края на часа момчетата нямаха търпение да излязат, едва им казах задачите за домашна работа, направих се на любопитен (не че не им разбрах предпочитанията в общ план) и питах момиченцата, какво толкова ги вълнуваше тоя въпрос момчетата? Те - "ооооо, оставяй ги. Слушат метъл и плюят чалгата. Правят се на много важни.".
Точно па метълчетата решиха доста задачи, момичетата ме слушаха и не създаваха никакви проблеми, а които не ги разбрах, що за птици са, се целиха с острилки.

Обзалагам се, че до четвъртък ще се разиграят предположения, какво слушам. В това съм убеден.

Но ме взеха насериозно. Излезнаха ми със съвети - пишете двойка на еди кой си, задето не работи...
Казах им - "В моя час аз казвам какво ще става и аз решавам какво да пиша, какво няма да пиша, на кого, защо и така."

И в хор - "Еееее, ето го шефа".
8)

Друго чух - "млъкнете малко, да не го откажете да става учител." :lol:

Но по музикалния въпрос така мисля, сякаш е добре да ги държа в неведение докрая. :roll: Иначе си нямам и на понятие, какво може да се случи, ако преждевременно разберат.
:roll: :roll:
А обясненията от рода - че този въпрос не касае уроците, темите, въобще не ги ебават. Искат да знат и това си е. Като си спомня тука във форума, какво поражда този въпрос, представям си на ниво 6-ти клас, за какво ще иде реч :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Бушменска музика ли да им кажа, за да се укротят, защото двете групи няма да ги засяга?
Изображение
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

"млъкнете малко, да не го откажете да става учител."
хахаха, това беше симпатично xD

Иначе Бетоне, кажи им кво слушаш. Не е нужно да го криеш постоянно и да избягваш въпроса. Съвсем спокойно можеш да им кажеш, че най-вече слушаш чалга/поп-фолк там както те кефи си го дефинирай, за мен е все едно:) Само където трябва да им обясниш, че тва няма отношение към преподаването ти, часовете. Освен това ти не си дърво (поне така ми се струва) и нетолерантен към предпочитанията на хората. :) Съмнявам се, че и няма хубави рок парчета, по които да не си падаш :) Както се и съмнявам, че слушаш САМО чалга :) Съвсем спокойно може да си поговорите за музика 5-10 минутки. Тия, които слушат чалга, ще ти се изкефят. Метълчетата не може би. Обаче не можеш да избягваш въпросът постоянно. Пак ще те попитат. Всъщност можеш да не им отговаряш, но честно казано - всеки си има предпочитания и това не е нито грешно, нито лошо. Ако се държиш нормално с тях и ги уважаваш, тогава какво значение има ква музика слушаш? Пък и може да си готиният даскал, който слуша всичко и се кефи на всичко и може да купонясва на всичко, ама се кефи най-много на чалга :)
(честно казано да си призная, не знам наистина кво трябва да направиш в тази ситуация :) В крайна сметка ти ги виждаш хлапетата какви са и най-добре ти можеш да си решиш кво да правиш.Но не мисля, че трябва толкова ревностно да не им казваш :) Освен това - то кво е толкова значението ква музика слушат?! Все е тая, важен е характерът на човек!!! :) Ако успееш това да им обясниш ще е много добре ;) )

Иначе честно казано - ти наистина ли слушаш САМО чалга?
Изображение
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Вчера 6-ти клас си поискаха контролно, защото си помислиха, че при мен могат да минат тънко, ама се изкофтиха. Снощи измислих задачи, даже имах сам желание да им пиша високи оценки. Но работите са трагедия. В реално време ги наблюдавах. Сами са си виновни. Една шестица. Другото трябва да го проверявам обстойно и да се чудя 2 ли - 3ли, 3 ли - 4 ли, а за петици, дано да има тук-таме. Представям си какво щеше да бъде, ако не им бях дал да ползват учебник или да се консултират. Пак същата сигурно щеше да е. Снощи си отделих цялото време да мисля задачи. Че аз за унито не отделям толкова време, колкото за училище :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Колкото до музиката - мога да кажа, че много по-добре се дискутира с шести клас, отколкото във форума на тази тема :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Накрая на блока часове като си тръгваха, си поговорихме. Разбрах кой ходи в Амор, кой в Дабъл Вижън (когато са детските там). :lol: :lol: :lol: :lol:
А с метълчетата проблеми си нямах. Да ви кажа май само тука са междузвездните войни, по училищата не е така.

В държавното - днес отивам и ме посрещат като медийна звезда на двора. Даже и ученици, които не съм ги виждал досега - "ти ли беше на концерта на ФЕН? На първия ред беше и толкова пъти те показаха."
Аз - "Че кой друг? Изтървахте, че не дойдохте!!!" Те - "знаем, ама се отказахме в последния момент."
Гадно.
Ох, другата седмица тръпна. Да изнасям тоя урок и да се махам оттам. Днес Гъшарова беше в добро настроение :shock: :shock: Не вярвах на очите си. Другата седмица да е така - абсурд.
Аз за първи път писах в часа, само че не неща свързани с часа, а за частната ми работа. Тая идва със силно раздразнено любопитство и ми наднича клюкарски - "я да видя, какво бистриш?" И да гледа, и да не гледа, все тая. Нещо средно между висша математика и училищна, далеч от конкретната тематика, но тясно свързани в съзнанието ми. Аз - "драскам си тука мои работи." След като не можа да разбере, какво "бистря", си седна. А учениците горките си пишат бележки в явен вид, а тя ги иронизира. И се кефи като за световно на лафовете от типа - кво, нема, ште имаме, ся тука... Трябва да ги светна да пишат криптирано. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Изображение
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Бeтон ами, то си е зависи на какво попаднеш. Някои могат да реагират по-остро на музиката, други не, или поне да не покажат "емоции" пред теб :) Все пак си даскал - не биха ти казали - "ти си егаси тъпакът щото си скапан чалгар" ... съмнявам се, даже и да го мислят :lol: :lol: :lol: :lol: (зависи от даскалото, предполагам, че и такива случаи има.Всъщност ако имаш проблемен ученик можеш да очакваш доста неща... много си зависи от училище, среда, детето и т.н.) :) Иначе тука на тая "толкова болезнена" тема(с музиката) не си заслужава да се говори изобщо :lol: :lol: :lol: :lol: Даже за сеир да се гледа не става :lol: Иначе щом сте се разбрали нормално си е супер :) Аз предполагах, че ще се разбереш с тях :)

Те между другото не пушат ли отстрани на училището? Не се ли случва да се засичате?
Изображение
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Засичам се, разбира се. И с детските гласчета като те посрещнат - Господинееее, реших си домашното, господинеееее, това не го разбрах, господинеееее....
мрънннн-мръннннн :lol: :lol: :lol: :lol: как да не ти стане хубаво :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
А учениците в държавното пушат!

В частното - не. Там дисциплината е затегната. :!: :!: :!: Питали са ме - "господине, пушите ли?" Аз - "Не." "А пиете ли?" Аз - "ееее, малко" :oops: :oops: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Шефката е стабилна :!: :!: :!: Респектира малките. Те имат страх и от още някои колеги. Помагали са ми да сложа ред в часа ми. :oops: :oops: :oops:
А осми клас играят федербал на двора. В държавното подръпват тютюна. :?
Моля ти се, снощи проверих обстойно контролните на шести клас. Съдрах се от смях. :lol: :lol: :lol:
Написах им "трета задача" - МЪЛЧИМ!!!
Доста трудна се оказа, но без да я вземам под внимание, несериозното отношение си каза думата със слабите резултати. Е, двойки няма, но ситуацията не е розова.
Та трима човека си преписвали един от друг, накривили грозни хистограми в един и същ стил - бой на негри в тъмна нощ, като за "трета задача" написали фамилията на шефката + името на методиста = на тишина
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ае интересна си е работата с деца, ама много те изморяват, да му се невиди. Въобще не те щадят - че после отиваш на лекции или некви такива, въобще не цепят басма. Извор на енергия са. Ако си я пренасочат в математиката, ще минат Гаус.
Че вчера за тоя човечец им разказвах на шести клас. Как много преди да стигне тяхната възраст открил врътката със средното аритметично.
Изображение
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

то си е нормално 8ми клас да пафкат :)
Ние от 6ти клас пушихме стабилно :) Не че е за хвалба, ама е нормално.
Иначе все повече се убеждавам, че е много забавно да се работи с деца. Обаче ми изглежда по-готино да се работи с 12-13 годишни и нагоре :) Макар че и началната и предучилищна си има своето очарование. И двете неща са готини, имат си различни плюсове и минуси :) Аз се чудя моята практика каква ще е точно ...

А ти между другото не пушеше ли ?! Що си ги излъгал?! Тц-тц-тц..
Изображение
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Не пуша.
Само пия.

Те и двете неща са отрови, ама съм избрал едната.

Утре ми е изпита. Днес обсъдихме с асистентката, какво ще говоря. Този път предполагам няма да има проблеми. Да минава тая простотия, че до коледните празници да ми останат само ангажименти по купони :lol: :lol: :lol: и с чиста съвест да се веселя. :mrgreen:
Изображение
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Край на кошмара.
4 ми оставиха. :evil: по-малко просто не успяха да пишат. Деееби...
Рязане, рязане, 12 декара лозе се минава с по-малко рязане.

Нищо не можех да направя да се харесам на "висшите инстанции" - да изгоня някой или двойка да пиша... нямаше как. Всички ме слушаха, муха да кихне в едното кьоше другата в противоположното ще я чуе и ще й каже "Наздраве". Никой не се занимаваше със странични дейности, който изкарах на дъската си реши задачата...

Но въпреки това имаше си настроение, аз не обичам траурни обстановки. :P

Казах им, че ме боли гърлото, снощи не ми беше добре и отзад философа на класа - Пепи се обажда - "Ааа, пил си, недей се спотайва." Аз - "Пих!... чай." И той - "чай с ром."
Винаги има какво да каже :lol:
За урока - изнесох го по разработката на Гъшарова, а аз като човек, който не може да избяга от стила си вложих мои елементи, като накрая тъпи въпроси ми задаваха от типа това защо така, онова... да не говорим, че преиграха за едно нещо и аз казвам - ами в разработката Ви е така.
А по въпроса за калкулатора стана смешка...
За да обясня, че числото корен втори от пет си е нормално, но малко по-различно от рационалните числа, надрасках правоъгълен триъгълник с катети едно и две, хипотенузата е точно sqr(5), разбира се вметнах, че другата година ще могат да намират страна на правоъгълен триъгълник по дадени две. След това си извадих ППЦ-то и им цъкнах коренчето да видят 30 цифри след запетайката 2,2360679774997896964091736687313 и че няма да ни стигнат милион екрана, за да го изпишем докрая, просто числото няма край. (тук не е много сигурно, защото великият Айнщайн е казал - "на този свят две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм много сигурен"). Второто обаче 300% е сигурно и ми казват:
- с триъгълника не става да се обясни
- калкулатор не се използва
Да млъкнат им заявявам, че във френското образование на това място ползват калкулатор.

А Гъшарова махна темата за ирационалните числа (нямало да я разберат), алгоритъмът за смятане на корени е изхвърлен от учебната програма сигурно преди повече от 20 години, има си техника, какво да правя аз? Да си играем на клечки? Две красиви неща има в тази тема - решаване на уравнението хикс квадрат равно на а (има елемент на досещане. За учениците, не за мен :lol: ) и другото е - да усетят природата на корен втори от число, което не може да се представи като квадрат на две рационални числа. Всичко останало в темата е - "елате на училище да ви дрънкам, за да ми върви мизерната заплата". На тях точно тази част им харесва. На мен - не.
Митко от осми клас ми е казвал - "за какво да ходя на училище? Някакви глупости да слушам? Работя, ще си купя диплома, тя е само за стената."
Много правилно. Обезсмисля се ходенето на училище и тази тенденция ако продължава, никак не е добре.

Свършва часа и Гъшарова ми казва:
"Друг път не казвай, къде си бил на хоспитиране по математика."
Нищо не казах, още не ми бяха писали оценка.
Бах мааааа му. Откъде е разбрала, че работя в нейния бранш, ама за повече пари?

Форума да е чела - абсурд, щеше да види как я храня :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Към Студентски се досетих. Предната седмица нали си драсках и оная полюбопитства какво правя. И бях питал асистентката едно нещо за средноаритметичното, тая злобарка ще е чула и ще е тръгнала да разследва за какво аджеба ми е това средноаритметично. Докато съм бил по купони - Никулден, осми, долната твар не е мигнала сигурно.
Бeтон написа:Аз за първи път писах в часа, само че не неща свързани с часа, а за частната ми работа. Тая идва със силно раздразнено любопитство и ми наднича клюкарски - "я да видя, какво бистриш?" И да гледа, и да не гледа, все тая. Нещо средно между висша математика и училищна, далеч от конкретната тематика, но тясно свързани в съзнанието ми. Аз - "драскам си тука мои работи." След като не можа да разбере, какво "бистря", си седна. А учениците горките си пишат бележки в явен вид, а тя ги иронизира. И се кефи като за световно на лафовете от типа - кво, нема, ште имаме, ся тука... Трябва да ги светна да пишат криптирано. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Явно и аз не съм писал достатъчно криптирано.

Ако не я бяха изгонили от комсомола, сигурно щеше да бъде агент в Държавна Сигурност. Ама на. Работи като учител и избива комплекси.

Ако бях гаден колкото нея, много щях да се изкефя, защото си представям, като е научила къде съм се подвизавал, как се е изяла :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Надявам се повече да не я видя!

Смятам обаче да ида на място, където народът вижда смисъл да се ходи, няма Божа вечер изключение от другите, та да разпусна малко.

В тази връзка ще кажа нещо и в темата за инцидента от предната седмица и протеста утре.
Изображение
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

4 е добре. :) Поне се свърши :)
Айде честито и спи спокойно :lol: :lol: Бабичката сигурно се ядосва, че не е могла да те скъса :lol:
Изображение
Аватар
rachence
Паисий
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от rachence »

Имам 5 :evil:
А защо? Не знам... на дали и тя знае, най-вероятно, защото изобщо НЕ присъстваше на урока, който изнесох! Не, може би, може би знаеееее,защото ме чу последните 3 минутки и остана мноооого недоволна,че съм казала и 1-2 негативни неща за Симеон,а не съм наблегнала САМО на това колко е велик и тн. Явно все още продължава промиването на детските мозъци.
Т'ва е, драги ми смехурковци, т'ва е...
Отвратена съм
I believe I can fly I believe I can touch the sky.. If I can see it, then I can do it cuz I believe in me
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Ама преди заяждала ли се е с тебе?

Я разкажи как ти мина урока, заеби оценката.
Изображение
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Тва е пълен цирк :lol: :lol:
Иначе наистина, разкажи как мина :)
Изображение
Публикувай отговор