Бре, какви емоции изживях днес в частната ми работа. Ама все пак са по-сладки от некви да се заяждат с тебе.
Аз в ПЧМГ го играя на повикване, както е лафа, който със същата идея се ползва и за учителстване

Тая седмица преподавам на 5-ти и 6-ти клас.
След като изнесох академичен, бих го нарекъл, урок в 8-ми клас преди няколко седмици и нещо се заблудих, че днес няма да усетя, как ми минава времето.
Ако си мислите, че оцениха, особено 5-ти клас, че съм се подготвял, теория, задачи съм им избирал, нищо подобно. Бяха безкомпромисни, всмисъл че по някое време решиха да си се занимават с техни си неща, разбира се без всякаква връзка с темата (целене със солети, химикалки...).
На първите чинове ми казват - правете като г-жа Данова (колежката, която замествам) - удряйте с линийката. "На ум - ох, точно това си мечтаех. Да изпадам в истерия като даскалица в мензис."
Важно им заявявам - "не ми плащат да за укротител, а за учител. Какво искате? Да удрям с линии и да викам ли?"
В тоя момент за демонстрация взех една линия на едно момиченце, удрям в катедрата - ТРЯС!!! - линията се счупи на две и хвръкнаха парченца. Утре ще й купя нова. Едно ми казва - "моята е метална." Аз - "Ама по главите ли да почвам?"
Въобще не искам да прибягвам до мерки, които имат място само и единствено в цирка, но сякаш те принуждават. За кучето на Павлов сте чували, че реагира само на един дразнител. И ако не го получи (в случаш викането), няма да стане работата.
Направих си анализ след часа и стигнах до извода, че малко се бях изнервил

Засипах ги със задачи за домашно, като много знаят.

Май, май, трябва да започвам да понаписвам оценки.
Иначе пък за излизане на дъската въобще не мога да се оплача - един през друг се надпреварваха, даже се сърдиха - "защо той е преди мен", "тя вече излиза"... И две наведнъж изкарах да намерят лицата на съставящите фигурки и после на целия четириъгълник, да сглобят лицето. Както се казва - тийм уърк.
С шести клас страстите не бяха толкова разгорещени. Имаше отделни пикови моменти, но в сравнение с пети, чудо.
Една групичка бяха доста активни и основно те вършеха работата. Други преписваха само от дъската, а трети го играха, сякаш нещата им са пределно ясни.
Обаче една гореща тема ги вълнуваше, аз запазих кулминацията за четвъртък, когато ще ги видя за последно (за тази седмица).
Познайте какъв беше големият въпрос, който по рейтинг минаваше "Декартова координатна система".
С некакво гласче като те попитат: ГОСПОДИНЕ, КАКВА МУЗИКА СЛУШАТЕ?
какво да им кажеш?
И веднага си гледам телефона уж за колко е часа, а дефакто дали ми е на безшумен режим, че ако някой заблудил се ми звънне, тъкмо укротени, в залата да гръмне:
"Нощта е бърза и за нищо не достига,
а тук е строго забранено да се спи..."
Надежда за продължаване на урока всякаква оставете!
В края на часа момчетата нямаха търпение да излязат, едва им казах задачите за домашна работа, направих се на любопитен (не че не им разбрах предпочитанията в общ план) и питах момиченцата, какво толкова ги вълнуваше тоя въпрос момчетата? Те - "ооооо, оставяй ги. Слушат метъл и плюят чалгата. Правят се на много важни.".
Точно па метълчетата решиха доста задачи, момичетата ме слушаха и не създаваха никакви проблеми, а които не ги разбрах, що за птици са, се целиха с острилки.
Обзалагам се, че до четвъртък ще се разиграят предположения, какво слушам. В това съм убеден.
Но ме взеха насериозно. Излезнаха ми със съвети - пишете двойка на еди кой си, задето не работи...
Казах им - "В моя час аз казвам какво ще става и аз решавам какво да пиша, какво няма да пиша, на кого, защо и така."
И в хор - "Еееее, ето го шефа".
Друго чух - "млъкнете малко, да не го откажете да става учител."
Но по музикалния въпрос така мисля, сякаш е добре да ги държа в неведение докрая.

Иначе си нямам и на понятие, какво може да се случи, ако преждевременно разберат.
А обясненията от рода - че този въпрос не касае уроците, темите, въобще не ги ебават. Искат да знат и това си е. Като си спомня тука във форума, какво поражда този въпрос, представям си на ниво 6-ти клас, за какво ще иде реч
Бушменска музика ли да им кажа, за да се укротят, защото двете групи няма да ги засяга?