Пететажна джамия в Малинова Долина

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Re: Пететажна джамия в Малинова Долина

Мнение от phoebe »

Може би бъркаш понятията Синята Джамия и джамията на Ахмет(д) султан, което е всъщност едно и също нещо. Двете масивни джамии са тази и Света София (по-скоро музей). И са в европейската част :)
medicate, medicate
castelo
Флъдзила
Специалност: Туризъм

Мнение от castelo »

Стана ми интересно и след бърза справка в гугъл отрих това:

http://www.odditycentral.com/pics/the-l ... urope.html

http://www.christianvoice.org.uk/mosque1.html
Можеш да избуташ някого да завърши университет, но не и да го накараш да мисли!
Изображение
Изображение
ГГФ: Господи, Готин Факултет
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Не, има още една джамия, която е по-голяма от Синята, но има само четири минарета, също както Света София, само че е далеч от нея. Мисля, че беше нещо като Сюлеймание джамии.

Едит - вярно, тази в Грозни я откриха съвсем наскоро. Нещо като бетонно копие на Синята джамия била, само че с четири минарета и малко По-голяма. Полилеите били с кристали "Сваровски". :roll:
castelo
Флъдзила
Специалност: Туризъм

Мнение от castelo »

Мда, Сюлеймание, но тя обхваща и други постройки, които образуват цял комплекс и може би затова я броят за по-голяма от Синята (в която съм влизал). Точно по същата причина казват, че Томбул джамия в Шумен е най-голяма в България, а фактически тази в Мадан (май там беше) е по-голяма. Както и да е, доста се отклонихме от темата.
Можеш да избуташ някого да завърши университет, но не и да го накараш да мисли!
Изображение
Изображение
ГГФ: Господи, Готин Факултет
Аватар
Дъждът върху лицето
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Дъждът върху лицето »

ето:

http://rome.spottedbylocals.com/by-acti ... chitecture

иначе джамията Султан Ахмет в Истанбул е една от най-големите.. аз съм влизала в нея и беше доста интересно преживяване.
Nel silenzio che ci avvolge
sento che tu stai tremando
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
con la mano nella mano mano.
гого^
В началото бе словото
Специалност: археология
Курс: втори

Мнение от гого^ »

България е християнска страна с преобладаващо християнско население!Ако искат една джамия то ние трябва да построим 50 църкви, а ако неможем и те няма да строят!
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър

Мнение от phoebe »

Гошко, на колко си години :)

Никой не спира строежите на църкви, просто няма инициатива за такива. Само реставрации.
medicate, medicate
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Не мога да разбера примерите с Лондон и Рим - глупаво е да се сравняват София и изобщо България с Вбр и сегашна Италия. И двете държави реално не са страдали под ислямска окупация и робство, италианците са относително предани еретици, а англичаните - атеисти. За тях ислямът е проблем дотолкова, доколкото пълчищата негри в Италия и котилата пакистанци в Англия са мъчение за обонянието на срещащите ги нормални хора. Тоест е досаден, но не наболял проблем.

В България нещата стоят по-иначе - полумъртва страна, нулево общество, тъпота и безпросветност, пълна липса на самоуважение и единство. Накратко - страна, готова и канеща да бъде поробена отново. А поробването е нещо, в което ислямът се е специализирал, и любимите му обекти за това хоби са неверниците.

Физическото поробване в наши дни е относително трудно предвид атомните бомби, само чакащи да литнат. Но пред по-страшното поробване - това на духа, няма ефективни прегради. Лавината от джамии, медресета, "образователни центрове" и прочие гнусни инициативи са малки, но стабилни крачки към духовно отслабване на България. Не са само те, разбира се, но са от най-опасните за бъдещето.
Изображение
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

phoebe написа:Това не го знаех, благодаря. Говори доста красноречиво :rr:
не знам какво имаш предвид, ама все пак да ти напомня, че в рим се намират твърде много големи църкви и мюсюлманската пропаганда като цяло е обречена. Както и каквато и да е религиозна пропаганда, която не излиза от ватикана. То това като цяло важи за цяла италия впрочем. а и там съществува момента, че като дойде арабина с многото пари и иска да си строи висока и голяма джамия идва папата, който има повече пари и може да си позволи да си строи по-високи църкви. Не че на него му трябват, де.

та разликата между българия и италия (и между италия и света като цяло) е доста голяма. и не е само тази, че тука католическата религия за да я изкорениш трябва да убиеш към 60% от населението. тук имат 160000 вида полиция, която, за мое учудване, функционира невероятно добре. сигурен съм, че имат и полиция, която да отговаря за религиозната пропаганда :lol: а дори и да нямат държавата е достатъчно стабилна, че да може да си позволи концентрация на потенциално опасни елементи, защото може да ги контролира в една много голяма степен.

добавено: н, не видях, че си писал :lol: радвам се, че имаме постове със сравнително сходен смисъл :lol:
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър

Мнение от phoebe »

Boromir написа:Не мога да разбера примерите с Лондон и Рим - глупаво е да се сравняват София и изобщо България с Вбр и сегашна Италия. И двете държави реално не са страдали под ислямска окупация и робство, италианците са относително предани еретици, а англичаните - атеисти. За тях ислямът е проблем дотолкова, доколкото пълчищата негри в Италия и котилата пакистанци в Англия са мъчение за обонянието на срещащите ги нормални хора. Тоест е досаден, но не наболял проблем.

В България нещата стоят по-иначе - полумъртва страна, нулево общество, тъпота и безпросветност, пълна липса на самоуважение и единство. Накратко - страна, готова и канеща да бъде поробена отново. А поробването е нещо, в което ислямът се е специализирал, и любимите му обекти за това хоби са неверниците.

Физическото поробване в наши дни е относително трудно предвид атомните бомби, само чакащи да литнат. Но пред по-страшното поробване - това на духа, няма ефективни прегради. Лавината от джамии, медресета, "образователни центрове" и прочие гнусни инициативи са малки, но стабилни крачки към духовно отслабване на България. Не са само те, разбира се, но са от най-опасните за бъдещето.
Островът Сицилия да си го чувал преди?
Не знам откъде взимаш тази огромна увереност и сигурност, че всичко, което казваш е правилно и безпогрешно.
Аз не мисля, че си прав.
И моля те, не си играй с понятието неверници, без да знаеш какво означава и да си даваш сметка, че за различните хора (мюсюлмани), то също е много разтегливо.

Защо на всички ви е вградено от училищна,предучилищна възраст, когато не сте могли да мислите самостоятелно, при споменаването на турци/ислям веднага всичко се обръща и приравнява на опасност/поробители/врагове?
medicate, medicate
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

phoebe написа:
Boromir написа:Не мога да разбера примерите с Лондон и Рим - глупаво е да се сравняват София и изобщо България с Вбр и сегашна Италия. И двете държави реално не са страдали под ислямска окупация и робство, италианците са относително предани еретици, а англичаните - атеисти. За тях ислямът е проблем дотолкова, доколкото пълчищата негри в Италия и котилата пакистанци в Англия са мъчение за обонянието на срещащите ги нормални хора. Тоест е досаден, но не наболял проблем.

Островът Сицилия да си го чувал преди?
Не знам откъде взимаш тази огромна увереност и сигурност, че всичко, което казваш е правилно и безпогрешно.
Аз не мисля, че си прав.
И моля те, не си играй с понятието неверници, без да знаеш какво означава и да си даваш сметка, че за различните хора (мюсюлмани), то също е много разтегливо.

Защо на всички ви е вградено от училищна,предучилищна възраст, когато не сте могли да мислите самостоятелно, при споменаването на турци/ислям веднага всичко се обръща и приравнява на опасност/поробители/врагове?
Какво за сицилия? Освен, че там вчера умря един немски турист. Сигурно имаш предвид нещо за арабското владение на сицилия. Имаш ли представа на каква част от континета е имало влияние то? И имаш ли представа днес какво влияние имат останките му на сицилия? Вземи предвид разни факти като близостта на ватикана, съдбата на арабското владение в сицилия, естествената бариера, която винаги го е разделяла от останалите арабски владения, големината му, културната му сила и способността му да пороби италия :lol:

И, фийби, в повечето неща не е важно дали някой мисли дали някой друг е прав а дали онзи другия е обективно прав. И тъй като тука не си разтягаме локуми по теология или философия няма как двама души да са прави едновременно или по-скоро да не е много ясно кой е прав ;)

и, не знам, може и да са ми промили мозъка, ама не ми е приятно когато отида в родния си град всички около мене да говорят на някакъв език, който не разбирам и като вляза в общината да ме питат първо на турски и после на развален български какво искам. нито пък ми е пирятно като оставя момичетата сами да се прибират в брюксел в арабския квартал после да ми разказват как всички им свиркали по пътя. примерно.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър

Мнение от phoebe »

Ми, като са ти неприятни тия неща, чий го дириш в чужбина?
Образоваш се, ще кажеш.
След това, ако се върнеш тук, ще се опиташ ли нещо да направиш по въпроса, повече от писане по форуми/седянка с познати?
medicate, medicate
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

хайде прочети две страници напред какво съм писал. и после може двамата да си изтрием тия постове :lol:
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

phoebe написа:Островът Сицилия да си го чувал преди?
Аз не мисля, че си прав.

Прочети поста на Димящото огледало относно Сицилия. После пак прочети моя.
След това, поне веднъж в живота си, прочети нещо, преди да ми се ежиш. Сицилия има общо с Рим (и с държавата Италия) колкото Канарските острови с Мадрид.
И това, че не мислиш, че съм прав, не ме изненада - ще оставя настрана непрекъснатите индикации колко несвойствен ти е този процес и ще посоча очевидното - несъгласието ти с мен сочи единствено към пропастите в знанието и общата ти култура, както и към други, още по-печални неща, които не искам да коментирам.

Още нещо - понятието "неверник" за исляма е "разтегливо" само доколкото побира всички немюсюлмани без значение дали са от Рим, Москва, Тел-Авив, Мумбай или Киото. Такава "разтегливост" е подобна на американската идея за "руснак" - всеки, роден на изток от Желязната завеса и който не попада в някоя от скобите "жълт" или "араб", които сами по себе си са "разтегливи". Хвала на равнопоставеността.

И последно - на мен нищо не ми е вменено в предучилищна или следучилищна възраст. Имам си го в хубавата, чиста и свята българска кръв. И в мозъка, който използвам по предназначение, а не за да оправдая наличието на глава.
Изображение
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

phoebe написа:Ми, като са ти неприятни тия неща, чий го дириш в чужбина?
Образоваш се, ще кажеш.
След това, ако се върнеш тук, ще се опиташ ли нещо да направиш по въпроса, повече от писане по форуми/седянка с познати?
Е т'ва беше гениално!
Изображение
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Публикувай отговор

Обратно към “България”