Лукяненко на Панаира на Книгата :)

Модератори: Мила, Boromir

Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Лукяненко на Панаира на Книгата :)

Мнение от Мила »

"Човешката библиотека" колко издадени книги има точно? Ясно, че за тях е нерентабилно участие на Панаира... но за голямо издателство, от типа на Бард, Жанет-45, ИнфоДАР, Обсидиан си е повече от добре дошло.

1. Изчистване на залежали заглавия с отстъпка - пак си връщаш част от вложените средства, при това дори на печалба.
2. Пускане на хитови заглавия - макар че почти винаги са с отстъпка, преди Панаир се появяват някои от най-чаканите заглавия. Миналата година това беше "Пир за врани", сега се чака "Български хроники" 3 на Стефан Цанев и "Приказките на барда Бийгъл" на Дж. К. Роулинг.
3. Реклама, реклама и пак реклама, при това почти безплатна - хем се продават книги, хем те виждат, че съществуваш, че си там, че издаваш.
4. Панаира на книгата е 3 седмици преди Коледа - най-доброто време за едно изложение.

Така че ГОЛЕМИТЕ издателства всъщност нищо не губят. Виж проблемът е за малките. Но с 3-4-5-6 издадени книги... Просто няма какво да правиш на такова място.

Какво печелят читателите от панаира?
1. Отстъпки. Доколкото знам - 20% от Бард, 20% от Инфодар, 15% от Софтпрес, 10% от Писмена. Съпоставени с отстъпките в електронни книжарници не изглежда много, но го има тънкия момент с пазаруването онлайн, че обикновено доставката ти "изяжда" намалението. Лично аз съм си купувала 3 книжки на Пратчет за 15лв. /коричната цена на 1 е 7лв./
2. Възможността да се сдобиеш с книги, които вече ги няма на пазара - изчерпан тираж, нерентабилни заглавия, които книжарниците са "изчистили".
3. Информация.
4. Подараци. Много издателства, особено чуждестранни дори не продават книги, а подаряват мостри.
5. Културната програма /лично за мен, колкото и да е постна е огромен бонус/

Мога да пиша и още, ама ме мързи и съм гладна, а и не вярвам някой да изчете ВСИЧКО това :)
you have to keep
breaking your heart
until it opens
В началото бе словото

Мнение от ***** »

А знае ли някой кога ще може да бъде издирен Лукяненко на Панаира? Пристига на 3-ти, това добре, ама само на откриването ли ще присъства или ще може човек да се добере до него и през следващите дни на Панаира? Че и аз глася книгите за Дълбината за автографи :D Аз пък си го обичам панаира... Миналата година успях да си взема Сферата на Крайтън и Диамантената ера на Стивънсън, и двете с твърди корици, за 5 лева общо...Как да се оплачеш :D
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Лукяненко фигурира в програмата и в сряда, и в четвъртък, ако не се лъжа. Намери официалния сайт с програмата. :D
Мила, защо малко издателство няма какво да прави на "такова" място? Какво значи "такова"? Не се заяждам, просто представите ни за "панаир на книгата" такъв, какъвто би трябвало да бъде, се различават и май само аз считам, че малките издателства следва да имат възможност да участват. Горе-долу подобно нещо се случи последните години на Пловдивския панаир, където наемите скочиха рязко и много фирми спряха да участват.
Ако човек иска да прави тържище - да прави. Ако иска да прави културно мероприятие - е, тези хора некадърници ли са, че панаирът е спонсориран точно от 3(три) места и нито една(ако не се лъжа) частна фирма? Понеже аз си представям, че едно такова нещо - единственият Панаир тази година, с гости от калибъра на Лукяненко и Успенски, с доволно количество мероприятия - трябва да привлече поне една дузина спонсори...
Иначе за големите издателства си напълно права - за цялата рекламна дейност, която провеждат, отстъпките и т.н. Дано не съм прозвучал прекалено остро. :D
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
DADO
Легендарен флуудър

Мнение от DADO »

http://www.abk.bg/images/stories/files/ ... BF2008.pdf

Лукяненко ще изнесе ли самостоятелна лекция и кога?
Ibiza DJ
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Ще води дискусия за бъдещето на научната фантастика, мисля, че в петък от 15.30
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Хм, хайде, двоен пост.

Днес подреждахме нашия щанд. Ще можете да ме намерите на 319, ако искате :mrgreen:

Хора, разкошно е. Аз не можах да огледам много, но от това което видях съм не просто впечатлена, а направо ИЗУМЕНА. Почва още от фоайето на първия етаж. А целия втори е щандът на Русия. Т.е. то дори не може да се нарече щанд, то е една огромна зала с различни ъгли, където има сцена, място за дебати, различни представителства на издателства. Всичко е бяло-синьо-червено, прекрасно е! Ужасно, ужасно съм впечатлена.

Щандът на Бард, както винаги е ОГРОМЕН. Имат много красива елха. Видях, че "Класика и стил" имат отстъпка 20% за студенти, така че един съвет - НОСЕТЕ ДОКУМЕНТ, С КОЙТО ДА УДОСТОВЕРЯВАТЕ, ЧЕ СТЕ СТУДЕНТИ.

Аз вече си харесах книжки, които мислех за безвъзвратно изчерпани...

Аааа!
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Bety_
Летящите Пръсти

Мнение от Bety_ »

Ааааа Мила, пак ще фалирам! Мрън!!!! :colors:

Ще мина тия дни, то се е видяло. :salute:
Изображение
Learn french or die trying
V o r b e i
В началото бе словото

Мнение от ***** »

Лукяненко ще дава автографи утре (4-ти декември) от 12:00 на щанда на Инфодар :)
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Аз пообикалях днескя доста, българско има много и за всеки.
Но ще си споделя впечатленията от руската част -уви, повече от 2/3 от нещата са само изложбени, като присъства едно мъничко щандче, на което на всеки по-интересен въпрос ми отговаряха с "изкупили са ги".
Имаше много неща, които исках да си взема, но все бяха последни бройки, колко тъжно ;( И това в първия ден на изложението.
medicate, medicate
Аватар
rueva
Пишеща машина
Специалност: Книгоиздаване
Курс: четвърти

Мнение от rueva »

Мила, аз не те намерих, а обиколих етажа с тройките два пъти. нищо, де : )
да си изкажа и аз впечатленията - отидох още в 11 без нещо (не за друго, а понеже бях на зъболекар преди тва, на 2 преки от ндк), някои от щандовете още ги подреждаха и нямаше хора почти. щандът на "Хеликон" е по-малък и с по-малко книги от миналата година. изобщо 1 етаж е празен. ("книгомания" са домъкнали обаче цяла книжарница :cyclopsani: ). руският етаж е А-ЛЕ-ЛЕ, СТЕФАНЕ!!! хубав е, с изожби, както Мила е написала целият е в синьо, бяло и червено. погрижили са се хората да хваща окото :) откъм заглавия не го разгледах, защото крайно не ме интересуват на руски книгите. щандът на "Бард" е гигантски и има цял кош с преоценени книги за по 5 лева. като цяло хубавое, аз си изкарах добре, напазарувах, обеднях, но с торби с ръцете : )

О, и живата музика ми допадна много! :)
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

***** написа:Лукяненко ще дава автографи утре (4-ти декември) от 12:00 на щанда на Инфодар :)
Мнооого се надявам да си прав/а. :D
А руският маладец, дето продава книги, е б*хти злобният фръцльо...
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Хора, вече много ми се спи, ужасно се изморих, ще пиша за впечатления утре.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
В началото бе словото

Мнение от ***** »

Ами, първо едно другарче ми се обади, че на щанда на Инфодар са му казали за въпросната среща, а после влезнах в сайта на издателството - и там са посочени същите дата и час... Да се надяваме, че няма да останем излъгани :)
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Пет звездички, обичам те. ;р
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Този Лукяненко от по-далечен план ми прилича доста на един преподавател от ФФ... :roll:
Публикувай отговор

Обратно към “Литература и Книги”