Литература и история - подготовка
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- explorer
- Да живей словото
- Специалност: Право
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Re: Литература и история - подготовка
Предварителният по литература само ще ви напрегне допълнително... Идея си нямате каква параноя настава около тия изпити. По история бива, но ако ви сложат и по литература, ще видите за какво става въпрос... Аз лично съм доволен, че се представих добре на предварителния по история и времето до изпита по литература общо взето беше песен...
Хора са влизали и преди да има предварителни, а и изпитите в крайна сметка не са невъзможно сложни.
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
-
kaloyand
- От дъжд на вятър
- Курс: трети
- Адрес в галерията на СУ: http://www.snimka.bg/?album;aid=154318
не знам за другите,но аз лично съм претръпнал донякъде от изпити и приветствам идеята за предварителен по литератураexplorer написа:Предварителният по литература само ще ви напрегне допълнително... Идея си нямате каква параноя настава около тия изпити. По история бива, но ако ви сложат и по литература, ще видите за какво става въпрос... Аз лично съм доволен, че се представих добре на предварителния по история и времето до изпита по литература общо взето беше песен...Хора са влизали и преди да има предварителни, а и изпитите в крайна сметка не са невъзможно сложни.
Право,3 курс,13гр
-
francesco totti
- Пишете, о, братя
Аз пък мисля, че много по-добре е да нямате предварителен по литература. Така само ще разстроите подготовката си.
По-добре да имате само предварителен по история, за около месец да се съсредоточите само върху историята /защото тя ви се удвоява за право/, да си изкарате една хубава оценка от сорта на 4.50 за момчета и 5.25 за момичета и оттам нататък да мислите само за литературата. Ако ви сложат и предварителен по литература, вие ще искате и по двата да изкарате добри оценки, ще си омешате подготовката и нищо чудно и на двата да се провалите.
Успех на всички и не се притеснявайте- ако си учите съвестно и системно, няма как да не влезете
По-добре да имате само предварителен по история, за около месец да се съсредоточите само върху историята /защото тя ви се удвоява за право/, да си изкарате една хубава оценка от сорта на 4.50 за момчета и 5.25 за момичета и оттам нататък да мислите само за литературата. Ако ви сложат и предварителен по литература, вие ще искате и по двата да изкарате добри оценки, ще си омешате подготовката и нищо чудно и на двата да се провалите.
Успех на всички и не се притеснявайте- ако си учите съвестно и системно, няма как да не влезете
"Да знаеш законите- това не означава да владееш техните думи, но тяхната сила и власт"
Целз
Целз
-
kaloyand
- От дъжд на вятър
- Курс: трети
- Адрес в галерията на СУ: http://www.snimka.bg/?album;aid=154318
аз по литература не искам повече от 4 и бих се радвал на предварителен изпитfrancesco totti написа:Аз пък мисля, че много по-добре е да нямате предварителен по литература. Така само ще разстроите подготовката си.
Право,3 курс,13гр
- beautiful_disaster
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
и аз бих се радвала..все пак два шанса са по-добре от един единственkaloyand написа:аз по литература не искам повече от 4 и бих се радвал на предварителен изпитfrancesco totti написа:Аз пък мисля, че много по-добре е да нямате предварителен по литература. Така само ще разстроите подготовката си.
''Препятствията са онези страховити неща , които виждаш , щом отклониш поглед от целта си.''
Хенри Форд
Хенри Форд
-
francesco totti
- Пишете, о, братя
Никога не тръгвайте с такава нагласа. Може да ви се сторят бабини деветини, но когато тръгнеш с нагласата да изкараш примерно 4, накрая изкарваш 2 или 3.
Винаги трябва да се готвите за 6. Аз също на предварителния по история изкарах оценка, с която в крайна сметка се оказа, че литературата съм можел и с 3 да я мина и да си влезна право-редовно. Само че се подготвих както трябва и резултатът беше налице- отлична оценка. Не го казвам, за да се изтъквам, просто давам пример. Недейте да си правите тънки сметки без кръчмар, които накрая не излизат. Сега ще ви се стори глупаво това, което говоря, и може би ще си кажете "Тоя пък кво ми обяснява, мен 4-ката си ме устройва перфектно", но в един момент ще разберете, че съм бил прав и дано този момент настъпи по-скоро.
Винаги трябва да се готвите за 6. Аз също на предварителния по история изкарах оценка, с която в крайна сметка се оказа, че литературата съм можел и с 3 да я мина и да си влезна право-редовно. Само че се подготвих както трябва и резултатът беше налице- отлична оценка. Не го казвам, за да се изтъквам, просто давам пример. Недейте да си правите тънки сметки без кръчмар, които накрая не излизат. Сега ще ви се стори глупаво това, което говоря, и може би ще си кажете "Тоя пък кво ми обяснява, мен 4-ката си ме устройва перфектно", но в един момент ще разберете, че съм бил прав и дано този момент настъпи по-скоро.
"Да знаеш законите- това не означава да владееш техните думи, но тяхната сила и власт"
Целз
Целз
- ivoto_la
- От дъжд на вятър
Може ли някой да даде малко разяснения за писането на есе по дадени цитати?
Интересува ме има ли някакъв ориентир за обем,дали могат да се ползват други цитати от същите произвдения и до каква степен трябва да се придържаме към есестичната форма?
Интересува ме има ли някакъв ориентир за обем,дали могат да се ползват други цитати от същите произвдения и до каква степен трябва да се придържаме към есестичната форма?
-
simona_vidinova
- В началото бе словото
не зная дали не е късно за отговор,но все пак аз ще си кажа моето мнение и съвет,тъй като вече минах през това
За есето е много важно да уловите основната нишка,да откриете приликите и разликите между двамата автори,добре е да разгледате цялото им творчество,да цитирате и други произведения,но разбира се това да бъде подчинено на темата,важно е да умеете да правите логически преходи от едно произведение към друго,есето по принцип се оценява с по-високи оценки,защото показва широтата на позавателнте способности на пишещия,но и на него много режат.За обема мога да кажа,че и 3 страници качествени,точни и задълбочени разсъждения с добра езикова култура ви гарантират 6,така че не гледайте обема,а качеството
Ако някой има въпроси,относно изпита по литература,може да ми пише ЛС,аз с удоволствие ще отговоря,защото съм минала по този път и зная колко ви е напрегнато.Желая ви успех и наесен да станете част от СУ
Ако някой има въпроси,относно изпита по литература,може да ми пише ЛС,аз с удоволствие ще отговоря,защото съм минала по този път и зная колко ви е напрегнато.Желая ви успех и наесен да станете част от СУ
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Курс: четвърти
За да получите висока оценка на изпити и олимпиади по БЕЛ, ви препоръчвам да четете монографиите на Валери Стефанов - "Участта Вавилон", "Творбата - безкраен диалог", "Творбата-място в света", "Българската литература ХХ век" и др. Тези книги са ценни в няколко отношения:
1) В тях няма да прочетете клишираните и наизустени от критици, учители и ученици възгледи
2) Самият подход на автора е не тясно литературен, а се опира на достиженията на хуманитаристиката
3) Ще си обогатите речника неимоверно много
4) В своите книги проф. Валери Стефанов провокира задълбочено мислене, а не просто запаметяване на написаното
5) Неговите книги са тест за литературната ви компетентност - ако успеете да вникнете в подхода и концепциите на автора, сте много напред с материала.
1) В тях няма да прочетете клишираните и наизустени от критици, учители и ученици възгледи
2) Самият подход на автора е не тясно литературен, а се опира на достиженията на хуманитаристиката
4) В своите книги проф. Валери Стефанов провокира задълбочено мислене, а не просто запаметяване на написаното
5) Неговите книги са тест за литературната ви компетентност - ако успеете да вникнете в подхода и концепциите на автора, сте много напред с материала.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
- Bushmen
- Драскач
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Поради високия прием право ( гледам че все пак темата е за 2ната комбинация кск, а тя почти само за право работи) и малкия брой кандидати ( нисък бал) за вас е СУПЕР, че имате предварителен по литература. Наблягате на историята, литературата отгоре отгоре - ако щете да имате 5 и 3 сте сигурни за право. Помислете си - кск-то да свърши още април месец. Завиждам ви леко 
- explorer
- Да живей словото
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Много точно си им го казал!Scorpion написа:За да получите висока оценка на изпити и олимпиади по БЕЛ, ви препоръчвам да четете монографиите на Валери Стефанов - "Участта Вавилон", "Творбата - безкраен диалог", "Творбата-място в света", "Българската литература ХХ век" и др. Тези книги са ценни в няколко отношения:
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
А аз се чудя след като имам доста добри оценки в УНСС и се водя приет (всеки ми го казва това) дали да се потрудя още за изпитити в СУ .Знам, че въпросът за право СУ с-у УНСС е доста дълга тема, но все пак се надявам някой в моето положение да сподели мнението си.
Аз не бих си правила трудаWEEVIL написа:А аз се чудя след като имам доста добри оценки в УНСС и се водя приет (всеки ми го казва това) дали да се потрудя още за изпитити в СУ .Знам, че въпросът за право СУ с-у УНСС е доста дълга тема, но все пак се надявам някой в моето положение да сподели мнението си.
Американски форум - задаваш въпрос и ти отговарят..
Руски форум - задаваш въпрос и на теб ти задават...
Български форум - задаваш въпрос и всички ти обясняват колко си тъп..
Руски форум - задаваш въпрос и на теб ти задават...
Български форум - задаваш въпрос и всички ти обясняват колко си тъп..
Засега не бързам да си опреснявам знанията пък ще видим до предварителните 
Сигурно Студентски град ме влече на подсъзнателно ни
во