А и турците не са срутили Света София в Константинопол, нали? Е вярно, че са я направили на джамия, което е доста тъпо, но нека не следваме техния пример!
Пететажна джамия в Малинова Долина
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Специалност: PR
- Курс: друг
- Обратна връзка:
Re: Пет етажна джамия в Малинова Долина
Баня баши е на близо 500 години бе! Как ще я срутват?!! На теб ли да обяснявам за културно-историческо наследство?
А и турците не са срутили Света София в Константинопол, нали? Е вярно, че са я направили на джамия, което е доста тъпо, но нека не следваме техния пример!
- Don Horhe
- Легендарен флуудър
- Специалност: Китаистика
- Обратна връзка:
http://news.netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=1216474
Ако я направят отново християнски храм, ще е най-добре. Те турците щом искат да влязат в ЕС (дано никога не стане), май нямат много голям избор.
Ако я направят отново християнски храм, ще е най-добре. Те турците щом искат да влязат в ЕС (дано никога не стане), май нямат много голям избор.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)

Културно-историческото наследство съществува не априорно, а в конкретна културно-историческа среда. Ако тя няма нужда от определен артефакт, просто го изключва...pora_e_priqtel написа:Баня баши е на близо 500 години бе! Как ще я срутват?!! На теб ли да обяснявам за културно-историческо наследство?
- renesanz
- Легендарен флуудър
ами ако не пречат на никого нека си строят. но ако ние поискаме нова църква в Турция (защото там има българи,така както и тук има турци) дали ще си я построим безпроблемно? съмнявам се.
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”
De tantos desejos aflitos...
De tantos desejos aflitos...
- Don Horhe
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Според мен трябва да се проведе анкета в София и на базата на резултатите да се разреши или не строежът на това нещо.

По-скоро референдум по местни въпроси... 
- Don Horhe
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Да, анкета не е най-точната дума...

- Дъждът върху лицето
- Стенограф
- Обратна връзка:
Ходила съм в Света София, сега не е нито джамия, нито църква, нито езически храм... сега е и трите едновременно. Доколкото знам е със статут на музей. Интересно е да видиш икони и ислямски символи заедно.Don Horhe написа:http://news.netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=1216474
Иначе според мен една джамия е достатъчна, ако направят нова, да направят тази в центъра на музей. Иначе от друга страна пък така е доста интересно в центъра (имаме си православна църква, католическа, синагога, джамия)... само будистки храм липсва (освен ако има и аз да не знам). Малко противоположни чувства имам, примерно Турция, мисля че не дава пари за реставрирането на българската църква Свети Стефан в Истанбул.
Nel silenzio che ci avvolge
sento che tu stai tremando
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
con la mano nella mano mano.
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Всъщност идеята да направят Баня баши на музей много ми допада 
Re: Пететажна джамия в Малинова Долина
Наистина! Музей на 500-те години... 
- phoebe
- Легендарен флуудър
- Специалност: арабистика
- Курс: завършил
Хъх, точно си мислех, че ти по-големи глупости не може да родиш...Joker написа:Културно-историческото наследство съществува не априорно, а в конкретна културно-историческа среда. Ако тя няма нужда от определен артефакт, просто го изключва...pora_e_priqtel написа:Баня баши е на близо 500 години бе! Как ще я срутват?!! На теб ли да обяснявам за културно-историческо наследство?Тва за културата, а не за историята - там всичко се включва... по възможност.
Нужда от джамия в София има, за разлика от църквите, дори по-големите празници, тя всеки петък е буквално претъпкана, да не говорим за Рамадана и други.
Освен това, как така ако една среда няма нужда от даден артефакт, тя го изключва? Не си спомням в Италия да се провеждат гладиаторски битки, че да имат нужда да си пазят колизея, или в Египет да съществуват езически култове, че да им трябват пирамидите, но си ги пазят, нали?
По въпроса за референдума - ако някой направи това, чисто и просто ще си вкара автогол. Идея си нямате, колко много мюсюлмани има в София и колко много биха се активизирали, за да вземат участие в една... "анкета". След нещо подобно, джамиите ще почнат да никнат като гъби.
medicate, medicate
- Smoking Mirror
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Обратна връзка:
Бе то да се строят нови джамии лошо няма. Както и нови синагоги, нови ступи ако ще и нови храмове на Ктхулху да си правим. Всеки е свободен да вярва в каквито и глупости да иска според един от постулатите на модерната държава. И ако ние искаме да сме такава сме длъжни да го допуснем. Всякакъв тип подписка и забрана за строене на тая джамия биха били просто диктатура на мнозинството. Стига съответната джамия да е законна, разбира се.
Проблемът тука е, че всеки е свободен да си изповядва каквато религия си иска, стига да не пречи на другите по никакъв начин. И в една нормална държава дори и да иска да пречи не може защото държавните органи си вършат работата що-годе като хората. А при нас е достатъчно желанието и парите и няма проблеми да пречи на никого.
На нас не са ни виновни турците, че дошли с големите пари и почнали да строят. Виновни сме си ние, че не сме си направили свястна държава и така като гледам скоро няма да си я оправим. И държавата ни е слаба и корумпирана и съответно всеки си прави квото си иска в нея, стига да има достатъчно пари. Е го нашия пресветъл пример Слави Бинев - бутна няколко милиона наляво-надясно и взема че стана евродепутат
Не че не е реалистично един чалгаджия да представлява народ от чалгаджии де. Ма както и да е това е друга тема.
Мисълта ми беше - нямам против да сторят квото искат, стига да не пречат. И понеже им нямам достатъчно доверие (видях резултата от подобни действия по южните краища на страната ни) бих искал да имам доверие на държавата. Ама не мога и на нея. И тука ни е грешката на нас
И имам голямото желание да я оправя тая грешка, ама няма как да стане това. Трябва да си бая високо ниво, за да се бориш с Хекстор. (то всъщност в нашия случай ако беше хекстор ехееее, къв кеф щеше да е.) И не можеш сам.
сега като се замислих ми стана интересно. трябва да проверя. чудно колко ли джамии има в милано. със сигурност има бая мюсюлмани за всеки случай.
Проблемът тука е, че всеки е свободен да си изповядва каквато религия си иска, стига да не пречи на другите по никакъв начин. И в една нормална държава дори и да иска да пречи не може защото държавните органи си вършат работата що-годе като хората. А при нас е достатъчно желанието и парите и няма проблеми да пречи на никого.
На нас не са ни виновни турците, че дошли с големите пари и почнали да строят. Виновни сме си ние, че не сме си направили свястна държава и така като гледам скоро няма да си я оправим. И държавата ни е слаба и корумпирана и съответно всеки си прави квото си иска в нея, стига да има достатъчно пари. Е го нашия пресветъл пример Слави Бинев - бутна няколко милиона наляво-надясно и взема че стана евродепутат
Мисълта ми беше - нямам против да сторят квото искат, стига да не пречат. И понеже им нямам достатъчно доверие (видях резултата от подобни действия по южните краища на страната ни) бих искал да имам доверие на държавата. Ама не мога и на нея. И тука ни е грешката на нас
сега като се замислих ми стана интересно. трябва да проверя. чудно колко ли джамии има в милано. със сигурност има бая мюсюлмани за всеки случай.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
- Дъждът върху лицето
- Стенограф
- Обратна връзка:
Само да спомена, че в Рим се намира най-голямата джамия в Европа. Там обаче не е позволено да пеят по високоговорителите.
Nel silenzio che ci avvolge
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
- phoebe
- Легендарен флуудър
- Специалност: арабистика
- Курс: завършил
Това не го знаех, благодаря. Говори доста красноречиво 
medicate, medicate
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
По-голяма ли е от Синята джамия? Всъщност тази в Истанбул, която е по-голяма и от Синята, в азиатската част ли беше?