1. Изчистване на залежали заглавия с отстъпка - пак си връщаш част от вложените средства, при това дори на печалба.
2. Пускане на хитови заглавия - макар че почти винаги са с отстъпка, преди Панаир се появяват някои от най-чаканите заглавия. Миналата година това беше "Пир за врани", сега се чака "Български хроники" 3 на Стефан Цанев и "Приказките на барда Бийгъл" на Дж. К. Роулинг.
3. Реклама, реклама и пак реклама, при това почти безплатна - хем се продават книги, хем те виждат, че съществуваш, че си там, че издаваш.
4. Панаира на книгата е 3 седмици преди Коледа - най-доброто време за едно изложение.
Така че ГОЛЕМИТЕ издателства всъщност нищо не губят. Виж проблемът е за малките. Но с 3-4-5-6 издадени книги... Просто няма какво да правиш на такова място.
Какво печелят читателите от панаира?
1. Отстъпки. Доколкото знам - 20% от Бард, 20% от Инфодар, 15% от Софтпрес, 10% от Писмена. Съпоставени с отстъпките в електронни книжарници не изглежда много, но го има тънкия момент с пазаруването онлайн, че обикновено доставката ти "изяжда" намалението. Лично аз съм си купувала 3 книжки на Пратчет за 15лв. /коричната цена на 1 е 7лв./
2. Възможността да се сдобиеш с книги, които вече ги няма на пазара - изчерпан тираж, нерентабилни заглавия, които книжарниците са "изчистили".
3. Информация.
4. Подараци. Много издателства, особено чуждестранни дори не продават книги, а подаряват мостри.
5. Културната програма /лично за мен, колкото и да е постна е огромен бонус/
Мога да пиша и още, ама ме мързи и съм гладна, а и не вярвам някой да изчете ВСИЧКО това