Пет бона глоба за дете на улицата

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Пет бона глоба за дете на улицата

Мнение от Methuselah »

http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=257513
Ако след работа пратите хлапето си да ви купи бира и цигари от отсрещния магазин, откажете се. До 5 бона глоба чака всеки родител, който пусне детето си самичко на улицата след 20 ч. Учениците до 14 г. нямат право да излизат след Сънчо без родител или настойник. За тийнейджърите вечерният час е 22 ч. За тях има малък бонус. Те могат да ходят на дискотека освен с родител и с друг възрастен придружител. Това реши кабинетът вчера. Жестоките санкции са записани в Закона за закрила на детето. Според него е забранено хлапе до 12 г. да стои само вкъщи. Глобата за майка му е отново до 5000 лв.
Всеки, който продаде алкохол и цигари на ученик, ще плаща от 2000 до 4000 лева, решиха още министрите. Те забраниха изнасянето на лични данни за хлапета до 14 години без съгласието на родителя или настойника. След 14 г. е нужно разрешението и на самия тийнейджър. Социалният министър Емилия Масларова предложи функциите на Агенцията за закрила на детето да се увеличат и тя да налага дори имуществени санкции.
Интересно до какво ще доведе това изключително наложително решение на парламента.
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Re: Пет бона глоба за дете на улицата

Мнение от MidwinterSun »

Да видим дали ще се спазват. Защото и за мен е важал вечерен час, пък аз най-спокойно съм се разхождала след него и никой не ме е пипвал. Те хубаво въведоха гигантските глоби... Само че зависи от конкретните органи да ги налагат.

Но ми е направило впечатление друго, защото познавам хора от по-малки градове (под 10 хил. жители). Значи, тук в София трудно ще се случи някой да те спре и да ти поиска личната карта, за да види, аджеба, ти ученик ли си и спазил ли си си вечерния час. Докато във въпросните малки градчета системата функционира изключително стройно и аз съм ставала свидетел на това как въпросните мои познати и приятели следят и винаги до 10 най-късно вечерта са си вкъщи, защото ако ги засекат, с патрулката ги карат до вкъщи и ги предават на родителите. Е, няма огромни парични санкции, но и без това върши идеална работа.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от ники »

Това няма да го бъде.
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

А в закона пише ли ДО КОГА важи...
...в смисъл...ако 14 годишния ми син...излезе сутринта в 3:30 на риба например...подлежа ли на глоба?
Да му мислят и тия в селата дето имат външен кенеф... НИКАКВО СРАНЕ СЛЕД СЪНЧО!!!
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Оу, това за детето под 12г. е брутално. Веднага се сетих за двамата ми племенци, които стоят вкъщи сами редовно. Те обаче щом са двама, не са сами, значи е ок.
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Дебилщина. Докато няма подходящи органи, които да контролират и сакнционират, а не да си чешат ***, подобни мерки няма да бъдат нищо повече от зле подправен популизъм.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
JudyRamone
Легендарен флуудър
Специалност: Компютърна химия
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от JudyRamone »

Methuselah написа:http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=&article=257513
Ако след работа пратите хлапето си да ви купи бира и цигари от отсрещния магазин, откажете се. До 5 бона глоба чака всеки родител, който пусне детето си самичко на улицата след 20 ч. Учениците до 14 г. нямат право да излизат след Сънчо без родител или настойник. За тийнейджърите вечерният час е 22 ч. За тях има малък бонус. Те могат да ходят на дискотека освен с родител и с друг възрастен придружител. Това реши кабинетът вчера. Жестоките санкции са записани в Закона за закрила на детето. Според него е забранено хлапе до 12 г. да стои само вкъщи. Глобата за майка му е отново до 5000 лв.
Всеки, който продаде алкохол и цигари на ученик, ще плаща от 2000 до 4000 лева, решиха още министрите. Те забраниха изнасянето на лични данни за хлапета до 14 години без съгласието на родителя или настойника. След 14 г. е нужно разрешението и на самия тийнейджър. Социалният министър Емилия Масларова предложи функциите на Агенцията за закрила на детето да се увеличат и тя да налага дори имуществени санкции.
Интересно до какво ще доведе това изключително наложително решение на парламента.
Абе тия тъпаци само се опитват да отклонят вниманието от случая с изгубените за форевър енд евър парички по различните евро-програми.

Иначе мерките са наистина смехотворни. Идеята не е лоша, но конкретните казуси са просто невъзможни.
...И ПОВРЪЩАМЕ ВЪРХУ НАДЕЖДАТА
ЗА ПО-ДОБРИТЕ ДНИ!!"
Танцуващия с клавиатури

Мнение от WaveMastaa »

Що бе...има хляб в целия замисъл. Аз например съм "за" вечерен час...колко деца между 12 и 15 години си намериха/намират белята късно вечер? Индиго го помните,а а и не е единствен случай ;)
Но също така не одобрявам децата до 12 години да не са сами вкъщи? Т'ва какво означава? Че ще отнемат времето на някойработоспособен човек, да се ди и да ги гледа? Или за д ане са сами ще се съберат две деца в един дом....с което двойно увеличават шанса да направят някоя простотия? Излиза, че на практика държавата задължава голяма част от хората да дават децата си на занимални и други подобни.....което, аз лично не одобрявам.....може би защото цял живот съм бил сам :?
Теория на дипломацията от Ал Капоне:
"С усмивка можеш да стигнеш далеч.
Но много по-далеч можеш да стигнеш с усмивка и пистолет!"

Honda JuniorZ Team

Изображение
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Еми то... и аз съм била сама вкъщи. Майка ми е разчитала на целомъдрието ми да не хукна някъде навън :lol:
Честно, и на мен ми се видя странна тази разпоредба, но после ми хрумна:
1. Какъв е шансът някакви контролни органи да ти почукат на вратата и да им отвори лАпето (което по всяка вероятност е инструктирано да не отваря на непознати) и да им каже, че е самичко - ми никакъв.
2. (лично предположение) Тази санкция ще се задейства, когато някой съобщи за дете, което бива оставяно вкъщи. За да съобщи някой такова нещо, значи трябва да е силно възмутен - родителите да са безотговорни и да оставят много малко дете само или самото дете да е във фаза "дебилче".
3. (отново лично предположение) Надали някой родител с проблемно дете би го оставил само вкъщи. Хората, които оставят децата си така са сигурни, че отрочетата им са възпитани и послушни, възприели всички инструкции за безопасност, които мама и тати са успели да измислят и да им налеят в главата, и че няма да направят някоя глупост.
Така че, ако санкцията изобщо се задейства, то тя по всяка вероятност ще се задейства само за случаите, в които има истинска необходимост от нея.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Изображение
Аватар
WaveMastaa
Танцуващия с клавиатури

Мнение от WaveMastaa »

Да, колежке, права си, че факторът "познавам си детето и знам какво може да направи то" играе голяма роля. Но въпреки всичко......ако наистина в Закона за закрила на детето нешата се формулират така, както са в цитата.....ами всички сме наясно колко свободно и неправолинейно тълкуване може да има "оставям детето само у нас".......

Honda JuniorZ Team

Изображение
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър
Специалност: Английска филология
Курс: четвърти

Мнение от Лорд Носферату »

Туй индиго оная вечер трябваше и аз да съм там с една компания, ама аз се отказах, а те отидоха другаде.
Та идеите за вечерен час са хубави и в това за самото дете има резон, но тия космически суми са само прах в очите. Да махнат по две нули накрая и ще им повярвам. Не можеш да сплашиш българина с висока евентуална глоба (имаше един лаф за шопа и бензина). Хванат детето навън - айде вкъщи и 50 лв от тати. А за неоставянето на детето само, трябва нещо друго да измислят. Примерно пенсионни добавки за баби, които гледат своите внучета :)
I'm one lab accident away from being a supervillain.

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Само аз ли виждам някаква връзка със случилото се в 7 училище? :roll:
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Има го този момент, че вероятно заради гигантския размер на тези глоби те просто няма да бъдат прилагани. Наскоро чух/прочетох отнякъде пример за забраненото пушене в СУ. Човекът се беше изразил, че сега всички си пушат спокойно и необезпокоявано, защото кой ще тръгне и ще каже на еди-кой-си професор "ааа, ти пушиш, ама е забранено, айде сега 50лв глоба". Обаче ако всеки път глобяваха не с 50 (нали това е глобата в момента?), ами с 5 лева, ама всеки път, винаги и постоянно - тогава нямаше да се пуши.
Постоянство му е майката. По-горе дадох пример с малките градчета. Няма глоби, обаче правилата важат и санкциите за неизпълнението им се прилагат безкомпромисно. Затова и системата работи.
Изображение
Аватар
WaveMastaa
Танцуващия с клавиатури

Мнение от WaveMastaa »

ооо в малките градчета наистина неата са къде къде по-добре. В Пазарджик, върху който имам директни наблюдения, си се знае за вечерния час, за глобите и за всичко. А аз лично се убдеих, че след десет часа в града постоянно патрулират полицейски коли, даже мене ме спряха и ме провериха.

Сега като се замисля, май не давам много удачен пример, защото тези мерки в Пазарджик винаги си ги е имало, ама яко се затегнаха след случая "Белнейски"...демек и там е малко след дъжд качулка :?

Honda JuniorZ Team

Изображение
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

мечтая си за петъка в който ще мина през подлеза на НДК след 20.00 и там няма да е пълно с пикльовци и мангали. Ех, мечти...
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Публикувай отговор

Обратно към “България”