Директорка гони от училище ученици с дълги коси??!!

Архив на всички останали категории.
Заключено
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Re: Директорка гони от училище ученици с дълги коси??!!

Мнение от ники »

Друго исках да кажа. Като видят пикльовците, че с дълга коса може, нищо не ги спира да експериментират по друг начин. Недей да се правиш, че не си ме разбрал. Естествено, че татуировките не следват от дългата коса. Просто го давам като пример. Дадеш ли им свобода и се самозабравят. Е, влез в някой клас в едно средостатистическо СОУ в София и виж, колко от децата изглеждат абсурдно и как останалите по техен образец почват също да извръщават външния си вид.
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър
Специалност: Английска филология
Курс: четвърти

Мнение от Лорд Носферату »

Да, не казвам, че няма нужда от дисциплина, напротив. Та те в час си танцуват по чиновете. Някъде четох, че щели да връщат "Поведение" и това е страхотна идея, според мен. Но имах предвид, че да си пуснеш коса не е някаква свобода или волност. На момичетата им се разрешава, или по-добре огледалният пример -на момичетата им се разрешава да се подстригват късо. Аз не харесвам жени с къса коса, но никой нищо не им казва. Има дългокоси мъже от всякакви прослойки на обществото и с различен процент на успех в живота. Дългата мъжка коса вече не е забранена като едно време и все по-малко работодатели ще изискват къса подстрижка. Така че това не ги подготвя за живота. Освен като "Има безсмислени и нелогични правила, които само ще випречат".
И той може да не е длъжен да ходи в това училище, но първо, че с изпитите си е заслужил да е там. Второ, че да сменяш училище броени месеци преди края на годината и преди кандидатстване е страхотна минавка. Кой знае на какви учители ще попадне, при това с етикета "Изгонен от седмо". И то заради косата. Еми тъпо е. А някое циганче може да реши да се изруси на кичури. Някой ще му каже ли нещо? Не. А по-прилично ли е от дълга коса?
То има опити за връщане на униформите, но досега са просто смешни. някакви криви вратовръзки и някоя блузка и толкоз. Дори правилата са като написани на салфетка в стола.
I'm one lab accident away from being a supervillain.

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Ники, ти би ли подражавал на някой с дълга коса / татуировка / пиърсинг? Това колкото и малоумно дете да си (по принцип говоря де, не за теб :alien: ) , няма да следваш сляпо баткото от горния клас, най-малкото поради простата причина, че самите батковци са различни, не са все едни и същи. Ако на теб нещо ти харесва и го копираш, то значи по принцип те кефи, а не че заради някой друг го правиш. Учила съм 5 години с металисти, никой нито си направи пиърсинг, нито татуировка, нито училището се напълни с малки дългокосмести клонинги. Индивидуалност се нарича. И право на личен избор - как искаш ти самият да изглеждаш. Пък и това с дългата коса го има от мнооого време, не е сега изведнъж да са се появили хора с дълги коси и малките да видят, че "то и така можело". Директорката се занимава с глупости - основен дефект на българското образование. Обаче късокосото отроче на братовчеда на някоя директорка пак може да извади нож и да наръга съученика си, или пък да напсува на майка учителката си - ама къде ти, какви по-големи проблеми има в училище - някакви с дълги коси се разхождат! Безобразие!
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

В общи линии съм съгласен. Моите разбирания в това отношение са малко остарели. За мен момче, което си пуска дълга коса, се опитва да бъде различен от стадото. Това вече може ида не е така де, защото хората с дълга коса станаха много, но принципно това е моето виждане за нещата. Опит за отличаване от другите. В един момент това действа. Да си с дълга коса е различно, следователно готино. Вече обаче както казах, има доста хота с дълга коса и не е толкова различно и готино. Следват тауировки с китайски знаци и завъртулки на кръста и по врата. На глезените също е доста модерно. Когато и това стане масова практика, можем спокойно да се ориентираме към пиърсинг на устна, нос, език, пъп, а един изрод си беше сложил и на пишката дори, което главата ми не го побира. След като и това вече не е модерно, си пускат перчема над очите и започват да си режат вените. Съгласен съм на 100%, че това ще го направят едва 5% от учениците, но можете ли пък вие да кажете, че това са някакви изключения. В квартала е пълно с такива и не случайно споменах тези промени във външния вид в съответния ред. Има отрепки от квартала, които са точно с този начин на мислене. И те дават лош пример на по-малките поколения от тях. Вярно е, че аз никога няма да си пусна дълга коса(не казвам, че това е лошо, просто пример давам) и няма да си направя пиърсинг на пишката, ама има хора, които го правят. За такива като мен, теб и много хора в този форум подобни мерки като униформите не са необходими, но за останалите, които нямат такова мислене, те са задължителни. Затова аз съм на мнение, че хора като теб лорде примерно, трябва да направят компромис с дългата коса и да си я пуснат след училище. Надявам се, разбрахте, какво искам да кажа.
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

Като цяло си прав, че има и такива индивиди, които го правят, за да се отличават. Обаче това е един много малък процент от хората, които си пускат дълга коса. Има различни причини, аз ще изброя само няколко:
1. Харесваш се така, имаш някой недостатък, който предпочиташ да прикриеш, като например стърчащи уши, големи бузи, ръбесто лице и т.н. и като цяло това е визията, с която се възприемаш.
2. Част си от рок културата и това е твоят избор как да изглеждаш. Както някоя девойка се възхищава на Преслава и и копира прическата или блузката от най-новия клип. Нормално е последовател на определено течение в културата да възприема някои отличителни белези. Не е задължително, но е напълно нормално.
3. Просто си си артистична личност. Има толкова артистични хора - актьори, художници, музиканти, писатели, които просто така изразяват себе си. Ако го погледнем от друг ъгъл, дългата коса у мъжете, ако е сресана, чиста и поддържана, носи известна артистичност, аристократизъм, настандартност.
Със сигурност има и още причини. А иначе те рядко си я пускат преди 14-15 години. А това е една нормална възраст да търсиш начин да се самоопределиш и според мен това трябва да се насърчава, когато е в рамките на допустимото, а не да се потиска с оправданието, че може да се стигне до израждане. Ако от училището излизат вчесани клонинги, насъбрали гняв срещу системата, която е напъхала личностното им развитие в някаква кутийка, какво общество ще се изгради? Не мисля, че това е начинът просто. Иначе съм напълно ЗА да се въведе повече дисциплина, но в много погрешна посока се тръгва от дългите коси на момчетата.
Изображение
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър

И аз съм ги виждал тия, дори няколко пъти съм засичал един, който си беше буквално покрил лицето с пиърсинги... ужас беше. И на мен са ми стари разбиранията, ама те дългите коси ги е имало още по ханско и царско време. по татовско вече са били табу. Но както ти каза, вече не е такова, и по никакъв начин не те прави специален. Аз не съм се замислял много затова, защото причината да имам такава прическа, е че смятам, че имам хубава коса, колкото и нескромно да звучи, и обичам да си я показвам. Но да не се убеждаваме в моралните последици на позволението и забраната на дългата коса, ще се завъртим в кръг. Има и друг проблем в тая работа. Директорката чула, че в Русия забраняват Готик и Имо културите (а това са две страшно различни групи, да вметна) и иска и тя да направи нещо. Едно на ръка колко хора са съгласни да взимаме примери от Русия, но в бързината и увереността си жената е изкарала едно набързо приготвено, недооформено и недоопечено кексче. За да се въведе дисциплина откъм някакъв приличен по нейната дефиниция вид, трябва да се покрият много повече неща от дължина на полите, бижута и коса. Например да се забрани на госпожичките да носят дамски чантички, вместо ученически чанти. Да се забранят токчетата от по пет пръста. Както и онези блещукащи брокатени блузки. Тези неща са много по-крещящи от перчема и пръстените. И други има. Жената е пуснала едно правило и айде. Не става така. Трябва да се обмисли. Освен това ето го парадоксът с дългокосия учител. Както с униформите. Искаме децата да имат униформи, но на никого не му хрумва да изисква това и от учителите. Хубаво, ако целта е да им внушим отрано, че не трябва да се правят на палячовци, но след това да им изтъпаниш отпред даскал(ица) всеки ден с различни дрехи е просто дразнещо и само ги кара и те да правят същото. Да си вържат вратовръзката на челото, примерно. Освен това като ще се въвежда нещо такова, да се въведе поне в началото на годината, след като заради него може да гонят ученици. Също като с матурите. Изведнъж ги цопнаха на 12-ти клас. Аз и матурите одобрявам, но трябваше да ги въведат за тези, които тогава бяха осми клас. Да си знаят. А не изведнъж бам - изненада. Но всеки бърза да направи нещо преди да му изтече мандатът.

Катрин пак се изказа по-добре от мен и ме подсети нещо :)
Защо не забранят на момичетата да носят ония отвратителни панталони тип потури и шалвари? Крайно грозни са. Както и умишлено възможно най-стряскащитепрически тип ритнат бухал - горе късо, долу дълго, всичкото е право, като горе е с много лак имного стърчащо. Такива като ги видя, се плаша...
И като заговорихме за проценти, на по-досетливите като им забранят косите, ще намерят всякакви дупки в правилата, че да компенсират. Примерно никъде не пише, че момчетата не може да си лакират ноктите. А при имовците това е нормално.

Изображение

Димо лекува
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Обратна връзка:

Мнение от camel »

1. Училището е институция, която калява, развива и укрепва българския дух още от времето на османското владичество, а всъщност и доста преди това.
2. Към тази институция всеки трябва да има необходимото уважение, както и да има уважение към преподаващите в нея.
3. Благодарение на Църквата и на Училището ние сме просъществували като нация. Спомнете си Златния век при цар Симеон, годините при Омуртаг, дейността на Св. Климент Охридски, годините на Цар Петър и Иван Рилски, 5 вековното робство.
4. В училището всеки е задължен да спазва някакви правила, които включват най - вече външен вид, дисциплина и уважение към институцията. В момента в българските училища всички ходят като изтървани от гората, влизат в сградата на училището не със страхопочитание, а с досада и пренебрежение, не спазват никаква дисциплина.
5. Щом като ученикът Х не ще да се подстригва и не иска да спазва правилата- да се маха от училището и да си пуска брада и коса до петите. Негов проблем. Тук казусът е не за косите, а по - скоро за момента, в който са му казали да се подстриже и са го поставили пред свършен факт, което той всъщност е нямало как да предвиди. Но във всяко управление има приемственост и подобни моменти не могат да се избегнат.
6. ЕДИН ОТ НАЙ - ГОЛЕМИТЕ ПРОБЛЕМИ НА НАШАТА БЕДНА ДЪРЖАВА Е ИМЕННО ТОЗИ, ЧЕ НИКОЙ, НИКОГА И НИКЪДЕ НЕ СПАЗВА ПРАВИЛАТА, А ВСЕКИ ИСКА ДА МИНЕ ТЪНКО И ДА ПРАВИ ОНОВА, КОЕТО ТОЙ ИСКА И ТОЙ СИ НАУМИ.
7. Подкрепям напълно идеята да се въведат униформи и поне малко да се вдигне "имиджа" на българското училище, а паралелно с това някои пулювци да се научат на дисциплина и на това, че не всеки ще им угажда в живота.
С една дума - в абсолютно всяка институция по света има правила. Който не иска да ги изпълнява - GOOD BYE. :salute:
8. Дори и комунизъмът е имал свои добри страни. Много от които ние бихме могли да използваме, за да подобрим нашата иначе толкова "прекрасна" демокрация.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

Да разбирам ли, че ти не си уважавал институцията, когато в 11 клас си бил с дълга коса? :mrgreen:
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

camel написа:
6. ЕДИН ОТ НАЙ - ГОЛЕМИТЕ ПРОБЛЕМИ НА НАШАТА БЕДНА ДЪРЖАВА Е ИМЕННО ТОЗИ, ЧЕ НИКОЙ, НИКОГА И НИКЪДЕ НЕ СПАЗВА ПРАВИЛАТА, А ВСЕКИ ИСКА ДА МИНЕ ТЪНКО И ДА ПРАВИ ОНОВА, КОЕТО ТОЙ ИСКА И ТОЙ СИ НАУМИ.
А в нашата бедна държава всъщност правила има само за балъците. Това не го отчиташ май. Налагат се изсмукани от пръстите правила за брой сантиметри на мъжката коса, но същевременно знаеш ли какво се случва? На учителите се натрапва да търпят тормоза на келешите на местните големци, а после им се "нарежда" да им пишат отлични оценки. И същите келешчета си живеят с идеята, че за тях правила няма и че могат ако искат да убият човек, пак ще им се размине. Отношение към учители и връстници няма да коментирам. И тези неща се толерират от директори! И пак директори се правят на възмутени, че някой има коса 25 см. Нелепо? Абсурдно? Смешно? Трагично? Какво трябва да се случи в образованието, че тези неща да се променят? О, да! Да се забрани на момчетата да ходят с дълги коси - this is the key! :salute:
Изображение
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Е, необходими са много мерки. Нспълно подкрепвм на камел мнението. Правилата са си правила и който смята, че косата му е по-важна от образованието, да хваща пътя. Трябва да се въведат и униформи и да се спазва приличие. Както той го е казал, това ще вдигне поне малко имиджа на училищата.
Аватар
pi4
Легендарен флуудър

Мнение от pi4 »

Браво,възхитен съм от тази будна директорка :!: Би трябвало всички останали да взимат пример от нея :!:
Трябва да се забранят и фланелките с разни там метълистки групи :!: :!:
Трябва да има дисциплина в училище :!:
Изображение
http://andreasite.eu/
http://payner.bg/
http://planeta.tv/
http://store2.data.bg/emiliafans/
http://www.kamelia-online.com/
Иванина-най-достойна да спечели Big Brother4
9.12,зала 1 на НДК,19ч.-7 години Планета тв
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

pi4 написа:Браво,възхитен съм от тази будна директорка :!: Би трябвало всички останали да взимат пример от нея :!:
Трябва да се забранят и фланелките с разни там метълистки групи :!: :!:
Трябва да има дисциплина в училище :!:

Преди да си и основал фенклуб, обърни внимание, че твоят идол забранява на момиченцата да копират изпълнителките от любимия ти жанр. Ауууу... Та тя е против красотата!

А инак ако ще се налага дисциплина, аз предлагам да няма дискриминация - правилото за косата да важи и за момичетата. Никакви прически, кичури, бретончета, етажи-метажи. Подстригани на черта и вързани на конска опашка. Цвят - естествен. Никакво русо, черно, червено, откъде накъде, те са на училище, не на модно шоу! Който вече се е прецакал да се боядиса и няма как да си върне естествения цвят - машинката и сбогом коса до израстването на естествената такава. Ако се дърпа - да напуска. Ами така, мойто момиче - щом косата ти е по-важна от образованието, стой си вкъщи! В този ред на мисли предлагам да бъдат затворени лавките за закуски. Ще съществуват столове, в които за закуска и обяд се предлагат ябълки и мюсли. Нездравословната храна - враг номер 1 на благоприличния ученик! Откъде-накъде ще ми ядат разни сандвичи, пици, вафли... После ще затлъстеят и ще развалят реномето на училището! Какво ще си помислят хората за училище, в което учат дебели хора!? Найн, найн!
Изображение
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

:notworthy: Catherine :notworthy:
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
renesanz
Легендарен флуудър

Мнение от renesanz »

всяка жена (почти всяка) е с дълга коса. има право да я изрусява,къдри,реже,плеска с 8 бои ако иска.
в училище е редно да се ходи прилично,индивидуално,но прилично.
все пак 99% от дългокосите момчета са метъли,и се стремят да го покажат всячески. не ми пречат,нито пък осмокласничките с руси бухнали коси. тяхна си работа,но различията в разбиранията за красота не бива да се демонстрират в училище. не защото децата трябва да са едканви и безлични,а защото това не е мястото.
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”

De tantos desejos aflitos...
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър

Ами момичетата с къса коса? Къде е забраната за това?

Но оставете правото на момчетата да си пускат повече коса. И автоматичното свързване на това с рокерите и метълите. Володя Стоянов примерно е с дълга коса. Имаше един Магапаса, дето и той беше с дълга коса. Да оставим това. Горе писах за баш проблема - недообмислено, самотно вързопче правила, изтърсено насред учебната година. Това не е сериозно въвеждане на дисциплина. Дори не е приличен опит, а чиста имитация на дейност. Какво й пречи на директорката да обяви, че от следващата учебна година ще има задължителни норми за коса, облекло, аксесоари и прочее? Просто иска да покаже, че прави нещо, докато е на поста, за да не я сменят.

Изображение

Димо лекува
Заключено

Обратно към “Други”