Какво искате да учите?

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Аватар
S.B.Y.
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Re: Какво искате да учите?

Мнение от S.B.Y. »

JudyRamone написа:Хаха, не бе, просто ви казвам да не си създавате излишни психози...12-ти клас си е година като година! Въобще не слушайте родителите си, които "бла-бла, най-важната година" и нз още кво... карайте го само спокойно и умната и нещата ще се наредят както си трябва.
абе да ти кажа , по-добре да си седнат на гъзЪ децата и да учат още от малки , може за 1,2 години да не ходят по кафета и дискотеки , но в последствие всичко се изплаща :wink: аз като си правех кефа и чак 3 години след като завърших усъзнах , че без више нема развитие ...... дано да съм от тарикатите , ем поживял , ем влезнал 8)

п.с. уцелил си стила в музиката 8) на 21-ви тоя месец на концерт :wink:
Аз съм богат , без да имам пари !
Аватар
JudyRamone
Легендарен флуудър
Специалност: Компютърна химия
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от JudyRamone »

Е, аз говоря за общия случай, в който приемаме, че децата все пак имат мозък и знаят какво искат от живота, хаха.Ама нали знаеш, че има някои вманиачени родители (като моите :roll: ), които изкарват КСК момента на живота едва ли не :lol:

Какъв концерт?
...И ПОВРЪЩАМЕ ВЪРХУ НАДЕЖДАТА
ЗА ПО-ДОБРИТЕ ДНИ!!"
Специалност: Право

Мнение от kaloyand »

Право,право и пак право,а ако се проваля по БЕЛ,ще пиша нещо с история
Право,3 курс,13гр
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Amberglow написа:Аз като се лутам между право, МО и медицина?! :lol:
Ти ако продължаваш да се луташ, доникъде няма да стигнеш...
Право и МО можеш да ги развиваш паралелно, ако имаш добър език и можеш да си съсредоточиш усилията в историята и литературата.
Но медицината просто... Е, приемаме, че говорим за МУ. Ако сега започнеш да се готвиш за МУ, ще изкукаш. Съвсем сериозно. В случай, че не изкукаш - ще се готвиш две години.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Amberglow
Паисий

Мнение от Amberglow »

MidwinterSun написа:
Ти ако продължаваш да се луташ, доникъде няма да стигнеш...
Право и МО можеш да ги развиваш паралелно, ако имаш добър език и можеш да си съсредоточиш усилията в историята и литературата.
Но медицината просто... Е, приемаме, че говорим за МУ. Ако сега започнеш да се готвиш за МУ, ще изкукаш. Съвсем сериозно. В случай, че не изкукаш - ще се готвиш две години.

Или просто ще замина за чужбина и ще уча медицина. И ще изкукам малко по-късно.
То аз и в това се лутам- България или Германия примерно.
МО или медицина.
Сложна е моята. :/
Не е лесно да не знаеш какво искаш.
Take my ego for a ride,
  • 'Cause there's nobody by my side.
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Ако заминеш да учиш в Германия, изкукването ще е скоропостижно. Колкото и добре да знаеш немски, всяка специалност ще ти е 3-4 пъти по-трудна за учене, отколкото тук. Ако говорим за медицина, нещата стават още по-сложни.

...лошото е, че нито Test DaF, нито DSD Stufe 2 са достатъчно добри критерии за възможностите ти да се справяш с учебния материал в немски ВУЗ; миналата година ДСД-то беше идиотски изпит, няма по-точна дума, защото смениха формата и всички тройкаджии от моя випуск го взеха наравно с отличниците. Сега са в Германия и учат все сложни неща, как ги учат, не мога да си обясня, при положение, че на немски не могат да попитат за пътя от гарата до центъра... какво остава за разбирането на научни термини.

Да заминеш да учиш в чужбина, за да избегнеш приемните изпити тук, е далавера само в началото, а по-нататък ще стане страшно, освен ако, разбира се, си нямаш стабилна подготовка по химия и биология на немски /говоря за медицината в частност/. Просто предупреждавам. :wink:
Аватар
mareto
Драскач

Мнение от mareto »

Политология
Изображение

Политиката е втората най- древна професия. И мисля, че е твърде близка до първата
Роналд Рейгън
Аватар
Amberglow
Паисий

Мнение от Amberglow »

Solveig написа:Ако заминеш да учиш в Германия, изкукването ще е скоропостижно. Колкото и добре да знаеш немски, всяка специалност ще ти е 3-4 пъти по-трудна за учене, отколкото тук. Ако говорим за медицина, нещата стават още по-сложни.

...лошото е, че нито Test DaF, нито DSD Stufe 2 са достатъчно добри критерии за възможностите ти да се справяш с учебния материал в немски ВУЗ; миналата година ДСД-то беше идиотски изпит, няма по-точна дума, защото смениха формата и всички тройкаджии от моя випуск го взеха наравно с отличниците. Сега са в Германия и учат все сложни неща, как ги учат, не мога да си обясня, при положение, че на немски не могат да попитат за пътя от гарата до центъра... какво остава за разбирането на научни термини.

Да заминеш да учиш в чужбина, за да избегнеш приемните изпити тук, е далавера само в началото, а по-нататък ще стане страшно, освен ако, разбира се, си нямаш стабилна подготовка по химия и биология на немски /говоря за медицината в частност/. Просто предупреждавам. :wink:
Знам, а и честно казано не ми се "бяга".
Ама имам нужда един вид от алтернатива,за да не възприемам всичко толкова фатално, иначе на изпита в СУ ще се вцепеня сигурно. :lol:

Иначе- не думай, че след 15 дни е моя изпит за DSD и хайде- писмения ок, обаче от устния много ме е страх. И не защото не мога да попитам как да отида до гарата, ами то от толкова глобално затопляне, глобализация и генни технологии, ако ми дадат тема "подаръци" нищо няма да направя. : D
А и чух, че миналата година темите са се знаели веднага след първия ден. И изобщо като са 10 теми не е било толкова гадно. Ама тази година .. ехх. :/
Take my ego for a ride,
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Да ти кажа за миналата година:
На 14.12. беше писменият изпит, 17.12. и 18.12. бяха дните за устния. Някъде на 10.12. темите за устния /за die Blasen/ изтекоха в Интернет и си ги знаехме предварително. блазетата обаче са най-лесното и приятно нещо на този изпит, въобще не ги мисли. Знаеш, ще имаш 20 минути насаме със себе си, за да си нахвърлиш ключови думи и да си направиш Mind-Map или както там си свикнала. Темите са лесни, моята беше "Vorbilder", имаше и "Tourismus", разни социални теми, но като цяло нямаше тежки неща като опазване на околната среда, глобализация и генни технологии. /Те са запазени за писмения изпит по немски в СУ. :) / С блазетата ти се проверяват две неща - лексиката и умението да реагираш на словесни провокации от страна на изпитващите. Даже второто е по-важно, защото ти помага, ако лексиката куца. В този ред на мисли те съветвам да си възможно най-концентрирана и да слушаш много внимателно какво ти се говори и какво те питат. Най-важното е да разбереш за какво става дума, оттам нататък ще се оправиш. Но изпуснеш ли реплика или въпрос, е неприятно и сваля от точките. Ако не разбереш нещо, питай "Wie bitte?"/никой няма да те санкционира за това!/, а не примерно "Waaaas?", както направи една съученичка на пилотния изпит и германците много се вкиснаха от тази работа...
С две думи, блазетата са лесни, а по твоята си презентация няма да задълбават във фактология; проверява се единствено умението ти да комуникираш на немски. Изразявай го с адекватни отговори. Ако пуснеш някоя шега, се приема много добре. :D Приеми го просто като разговор, на мен лично ми беше много приятно. :D

Писменият миналата година беше... тъп, не труден но все пак тъп :lol: Самата тема беше тъпа, вероятно я знаеш. Писахме там, взехме го с много точки, но си бяха загубени, затъпяващи 2 часа. :wink: Стискам палци и съм сигурна, че ще ви се падне по-човешка тема! :)

На лезето има 1-2 уловки, на хьора - още 1-2... Не се притеснявай от това, гледай си писмения и устния. /Хих, кой го казва, аз от КСК в СУ не бях толкова изплашена, колкото от ДСД - заблудена душа./ А устният, както ти обясних, съвсем не е толкова страшен, колкото са ви излъгали. Желая ти много успех и после разкажи как е било! :wink: :)
Аватар
feichka
Форумно зомби
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: четвърти

Мнение от feichka »

Amberglow написа:
beautiful_disaster написа:
доста интересно история, литература, език, биология, химия... :) явно си много надарена личност :wink:
по-скоро съм болезнено неориентирана и не- наясно със себе си. :/
Лошото е, че в България от 11 клас трябва да си решил и да се подготвяш. И нямаш избор после. :|
Не е вярно, че трябва да си решил още в 11 кл. :) Аз реших какво искам да уча 12 кл., януари месец. :) Зарязах литературата и хвърлих всички усилия в историята. :)
"Да прощаваш истински, означава да приемеш другия такъв, какъвто е..."
Аватар
Amberglow
Паисий

Мнение от Amberglow »

Solveig- благодаря страшно много. :)
Не че пак няма да се шашкам, но звучи доста добре за псикиката ми. : D

иначе то голямо ровене ще падне по интернет за тези блазе-та. По форуми или чичко Гугъл ви каза на вас? *гледа с надежда*

А да мине поне това DSD , че да се концентрирам изцяло върху подготовката за СУ поне, аз на това най-много разчитам, ех.

О, и от януари как се справи с историята?
Иначе- аз уж и двете- и история, и литература "уча" - пък да видим.
Много се бях шашнала първия ден като влязох във форума и имах чувството, че всеки втори човек на 18 ще кандидатсва с история и литература и всички са супер напред и всичко знаят.
И май още съм паникьосана де.
Take my ego for a ride,
Аватар
feichka
Форумно зомби
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: четвърти

Мнение от feichka »

Историята я бях започнала от по-рано, заедно с литературата (разбирай октомври-ноември 2005). А януари 2006 г. реших какво ще уча.
"Да прощаваш истински, означава да приемеш другия такъв, какъвто е..."
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Amberglow написа:Solveig- благодаря страшно много. :)

иначе то голямо ровене ще падне по интернет за тези блазе-та. По форуми или чичко Гугъл ви каза на вас? *гледа с надежда*

А да мине поне това DSD , че да се концентрирам изцяло върху подготовката за СУ поне, аз на това най-много разчитам, ех.
Няма защо. :D
Иначе блазетата ги публикуваха изпитани преди нас и добронамерени хора в този форум: http://www.zaedno.de/forums/viewforum.p ... 7cecedd222

Предполагам, че и тази година ще стане така. Но дори и твоето училище да е едно от първите, в които ще се проведе изпитът, и да не успееш да разбереш темите предварително, не се стресирай - съвсем стандартни са, няма да има неприятни изненади. Всичко вече сте дискутирали многократно в училище в различните уроци.

За оставащото време само си преговаряй стандартните изрази за die schriftliche Kommunikation и си разказвай презентацията на огледалото или на някой слушател. НО! Не се занимавай повече с този изпит твърде интензивно. От опит знам, че няма смисъл и само действа угнетяващо. /2 седмици нито ядох, нито спах и за какво?/ Каквото си научила за 4 години, това е. Пък и като знам какви окапалици го взеха... :lol:

Гледай си сериозно историята и литературата, това е десет пъти по-важно. :wink:
Аватар
Тединкъъъ
Пишете, о, братя
Специалност: Славянска филология
Обратна връзка:

Мнение от Тединкъъъ »

feichka написа:
Не е вярно, че трябва да си решил още в 11 кл. :) Аз реших какво искам да уча 12 кл., януари месец. :) Зарязах литературата и хвърлих всички усилия в историята. :)
Хах,и на мен това ми е проблемът- готвя 3 неща и знам,че от едното трябва да се откажа :? но просто не знам какво искам...и психологията ми харесва,и правото,и езиците, и нещо в ИФ-МСЮИЕ,История,Етнология...ако да януари успея да реша, пак ще е добре :x
Аватар
Amberglow
Паисий

Мнение от Amberglow »

Solveig написа:
Amberglow написа:Solveig- благодаря страшно много. :)

Няма защо. :D
Иначе блазетата ги публикуваха изпитани преди нас и добронамерени хора в този форум: http://www.zaedno.de/forums/viewforum.p ... 7cecedd222

Предполагам, че и тази година ще стане така. Но дори и твоето училище да е едно от първите, в които ще се проведе изпитът, и да не успееш да разбереш темите предварително, не се стресирай - съвсем стандартни са, няма да има неприятни изненади. Всичко вече сте дискутирали многократно в училище в различните уроци.

За оставащото време само си преговаряй стандартните изрази за die schriftliche Kommunikation и си разказвай презентацията на огледалото или на някой слушател. НО! Не се занимавай повече с този изпит твърде интензивно. От опит знам, че няма смисъл и само действа угнетяващо. /2 седмици нито ядох, нито спах и за какво?/ Каквото си научила за 4 години, това е. Пък и като знам какви окапалици го взеха... :lol:

Гледай си сериозно историята и литературата, това е десет пъти по-важно. :wink:
официално си ми идол :Р
мерси много ^^
Take my ego for a ride,
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”