Как да се подготвим за изпита по литература без уроци

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Аватар
candice
В началото бе словото
Курс: трети

Re: Как да се подготвим за изпита по литература без уроци

Мнение от candice »

Тединкъъъ написа:Само че бях чувала,че за СУ трябвало задължително да ходиш на курса им по БЕЛ,и да се придържаш към наученото там и бла-бла ,надявам се,че това са глупости!
Да, пълни глупости са! :wink: Не е нужно да ходиш на курсовете в СУ, но щом те приемат в АЛМА МАТЕР, доста от студентските изпити в повечето специалности предполагат да си чел точно трудовете на професорите, които ще те изпитват.
Литературата е симфония от думи, мисли, чувства и поуки!
Аватар
ivoto_la
От дъжд на вятър

Мнение от ivoto_la »

Просто не мога да си обясня как елитните университети като СУ очакват да можем да пишем теми от по 20 страници.Да не би да сме го правили в училище?Или да сме изучили всички автори и изразни средства с такава подробност,че да разсъждаваме върху всичко това толкова обширно? :salute:
3 часа седмично литература напълно достатъчни ли са???
Просто единственото логично обяснение,е че всичко е направено да се взимат пари от учители и курсове.За мен частните уроци са абсолютно незаконни,защото нарушават равнопоставеността на учениците.А учителите искали по-големи заплати :salute: :salute:
Просто не мога да се начудя,това си е някакъв наш феномен никъде няма уроци,в никоя страна освен България!!!
Изпитите за вузовете трябва да отговарят на ученето в училище,а не на това,което ще ти преподаде някой друг.

Безмислено!!!! :shaking2: :shaking2:
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

ivoto_la написа:Просто не мога да си обясня как елитните университети като СУ очакват да можем да пишем теми от по 20 страници.Да не би да сме го правили в училище?Или да сме изучили всички автори и изразни средства с такава подробност,че да разсъждаваме върху всичко това толкова обширно? :salute:
3 часа седмично литература напълно достатъчни ли са???
Просто единственото логично обяснение,е че всичко е направено да се взимат пари от учители и курсове.За мен частните уроци са абсолютно незаконни,защото нарушават равнопоставеността на учениците.А учителите искали по-големи заплати :salute: :salute:
Просто не мога да се начудя,това си е някакъв наш феномен никъде няма уроци,в никоя страна освен България!!!
Изпитите за вузовете трябва да отговарят на ученето в училище,а не на това,което ще ти преподаде някой друг.

Безмислено!!!! :shaking2: :shaking2:
Малко офтопик в темата, обаче:
1. Това, че частните уроци са незаконни, е необмислено изказване. Какво, нарушавали равнопоставеността? Човек се ражда с еднакви права и получава образование - има равен старт с всички останали, що се отнася до нещата, които осигурява държавата. Оттам нататък не можеш да ограничаваш всички, които искат по някакъв начин да излязат с едни гърди напред, защото имат възможността, с довода, че нарушавали правата на останалите. Частните уроци не нарушават ничии права, нито отнемат.

2. Тежкият приемен изпит гарантира това, че ще успеят само най-добрите. А за СУ, който се води авторитет, това е важно. Всички искате да учите в СУ, защото е най-доброто, нали? А защо според теб е най-доброто? Защото сульо и пульо са можели да влязат вътре? Да, вече могат - само че вече хората казват, че университетът лежи на стара слава.

3. Задължителната тема от 20 страници е заблуждение. Много хора ще ти потвърдят, че и с по-кратки теми (12-15 страници) може да се изкара висока оценка.

4. В училище те учат да пишеш на карирана хартия. И темите от по 2-3 листа на карирана хартия, които развиваш в даскало, се равняват на двойно повече изписани върху бели листа.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
mareto
Драскач

Мнение от mareto »

^ Защо да не може 20 страници тема да се напише- става въпрос за 5 часа и за проблем най- често в цялото творчество или поне повече от едно произведение.
Изображение

Политиката е втората най- древна професия. И мисля, че е твърде близка до първата
Роналд Рейгън
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Абе, това е толкова относително. На мен винаги ми е било ясно и никога не съм задавал малоумни въпроси от сорта на, дали трябва да е 20 или 15, дали трябва да се оставя поле, дали трябва да има цитати, колко да са и т.н. Нещата са изключително прости. Обемът е относителен. Не гарантира качество. Естествено, че с 5 страници повече от 3 няма да имате, но това не значи, че с 20 страници ще имате минимум 5. Някой пише с 5 пръста поле, друг с 2 пръста. Един пише с букви по 1см, друг с такива по 1мм. Защо продължавате да се кумите, колко да пишете? В крайна сметка абсолютно всички от вас ще напишат толкова, колкото могат и дори и 10% няма да напишат 20 страници. То зависи от толкова много неща бе. Ако и това не можете да разберете, къде сте тръгнали да кандидаствате в СУ. Идете в УНСС. Там е тест с точно определна бройка въпроси, инструкциите му са като за олигофрени и лелките и чичковците на изпита ще ви обяснят съвсем чинно, как със специалната химикалака да запълните цялото кръгче, без да излизате от него.
Аватар
Lord
Легендарен флуудър
Курс: втори

Мнение от Lord »

Ники: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
MidwinterSun, благодаря, че ми спести обясненията. ;)
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
Аватар
Amberglow
Паисий

Мнение от Amberglow »

С уроци или без- всичко пак опира до зубрене, според мен. Зависи какво точно зубриш.
Аз едва миналата седмица тръгнах на уроци и всъщност 3-те часа се състояха в това да отбележим най-важните аспекти от Вазовите разкази.
До голяма степен бяха изгубени три часа, в които можех да си уча някоя и друга дата по история. :Р
От друга страна обаче имам представа какво мога да включа в тази проклета "и др." част от конспекта.
Аз тема няма да седна да уча с точките и запетайките, но като основни идеи от произведенията- определено.
А пък то, ако слушам моята учителка по БЕЛ, аз направо без уроци да кандидатствам. Защото съм единствената, която я слуша в час и хайдее- можем всичко да пишем, пф.
Само не мога да проумея- защо, за Бога, без произведенията?! :/ Вярно, че няма как да помъкнеш цяла библиотека, но да учиш имената на всеки герой- е прекалено ми е. :/

P.S ужасно хубава тема иначе. (:
Take my ego for a ride,
  • 'Cause there's nobody by my side.
Аватар
Longbow
Паисий

Мнение от Longbow »

Здравейте, уважаеми потенциални бъдещи наши колеги!

Съвсем добронамерено ви предлагам да попрочетете каквото се е изписало във форума за минали години - 'ей-така - да имате идея през какво са/сме минали предишните набори... Не за друго - просто за допълнителна информация... И не че се съмнявам в способностите ви да работите с търсачката, но ще ви дам връзки към някои стари теми, без да претендирам за изчерпателност:

КСК 2006 - 2007:
Литература - темата в СУ!

КСК 2007 - 2008:
КСК 2007 - литература и история
[игра]проверете знанията си по литература
Есе или тема
Изпита по литература - съчинение по цитат
Кое е по-добре Образователни технологии или център Тара
курсa на СУ по БЕЛ или някой независим учител ?
За кандидатстващите с литература...
Въпроси относно изпита по литература

КСК 2008 - 2009:
КСК'08-курс по литература

Това са една малка част от темите из форума - нямам време да търся, намирам и филтрирам повече, че КП зове (Lord ще ме разбере :lol: )...

Пожелавам ви успех!
Ангел

П.П.: Всъщност, заглавията на темите рядко имат много общо с тяхното съдържание - просто в тези ми се стори че има какво да прочетете. Идеята не е да четете за курсове, а за българси език и литература (често пропускате българският език като съществена част от изпита, но това може да го прочетете и в настоящата тема <няколко пъти, ако си направите труда да почетете>, и в гореизброените).
Изображение
Аватар
Lord
Легендарен флуудър

Мнение от Lord »

Добра работа, Ангеле! Това ще иде в първия пост, когато се прибера, че в момента пиша от чужд компютър. :D
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
kaloyand
От дъжд на вятър

Мнение от kaloyand »

хора,аз твърдо реших,че сам ще се оправям с изпита по литература,който е голямата ми мъка,за разлика от този по история.От прочетеното до тук разбрах,че трябва да изчета доста лит.анализи(по-специално на В.Стефанов),да използвам цитати в темата,да внимавам за правописа и т.н.Така поне знам че всичко е в мои ръце и няма да има кого да обвинявам ако се проваля.
Право,3 курс,13гр
Аватар
Shawty
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от Shawty »

kaloyand написа:хора,аз твърдо реших,че сам ще се оправям с изпита по литература,който е голямата ми мъка,за разлика от този по история.От прочетеното до тук разбрах,че трябва да изчета доста лит.анализи(по-специално на В.Стефанов),да използвам цитати в темата,да внимавам за правописа и т.н.Така поне знам че всичко е в мои ръце и няма да има кого да обвинявам ако се проваля.
И аз съм го решила това.. от началото на тази учебна година.
В никакъв случай не твърдя, че няма смисъл от уроци, но както предполагам е казано преди мен- с достатъчно учене, правилно изготвен учебен план, афинитет към предмета.. и малко късмет:) .. всичко е постижимо.
"В миналото са корените на настоящето, към миналото човек се обръща и в жаждата си за знания, в желанието си да познава човешкия живот, също и в стремежа си да проникне в бъдещето." - Димитър Талев
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Курс: четвърти

Мнение от Scorpion »

Аз ходих на уроци по литература 2 години. През първата много ме мързеше и си пишех домашните през нощта преди съответния урок. :lol: През 12 клас литературата започна да ми харесва и тогава четях доста литературна критика. В крайна сметка подходът свърши работа. От всичко това мога да кажа, че ако имате самодисциплина, желание и афинитет към литературата, ще се справите. Успех!
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
nox
Пишете, о, братя
Специалност: Психология
Курс: първи

Мнение от nox »

Впрочем, това никога не съм го разбирал, в целия си процес на обучение до тук.
Защо по изпити, олимпиади и всякакви чудеса е в пъти по-ценно да си зазубрил нечии чужди мисли, отколкото да покажеш собствено творчество.
И това добива нелепи размери.
Прост пример - малко преди ваканцията обсъждахме "През чумавото" и трябваше да определим проблема на разказа сами. На фона на предложения като "Любов и страх", "Жертва и чувства" и "Любов по време на чума" (хо-хо) едната ми съученичка излезе с "Грях, изкупление и изпепеляващи чувства по белия път към спасението". (по неособено точна памет)

Ъм...?
Такова?
Не го разбирам.
Уж изпитът е направен, за да оцени доколко способен е човек да твори, да вижда проблема в литературното произведение, да го оценя и анализира.
Не да учи наизуст.
Това последно го правих в осми клас ("Скрити вопли" - наизуст).
ослепях от много думи, оглушах от тъмнина
Аватар
explorer
Да живей словото
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

Вече съм го казвал, но пак ще го кажа. Никой нищо не иска да се зазубря. Истината е, че с едно добро познаване на произведенията (не са толкова много, би трябвало да е по силите на всеки, захванал се с този изпит), което ще рече - идея, герои, сюжет - може да се изкара много прилична оценка. Тъй като форматът ЛИС изисква това съчинение да е научна разработка, съвсем логично е в него да се включат и някои идеи, почерпени от литературната критика. В това няма нищо лошо. Lord вече го каза, но нека повторя: четенето на тези материали трябва да става с разбиране, т.е. хващате си някоя статия на В.Стефанов (примерно), прочитате я, маркирате си основните моменти и в две изречения се опитвате да формулирате това, което би ви било полезно - ето това е, не е голяма философия. Ако се чете внимателно, успехът на изпита е гарантиран. Аз лично съм ходил на уроци, но не за да зубря (там така или иначе не пишехме теми, а дискутирахме текстовете на произведенията), а с цел преговор. На изпита писах по Вазов и си позволих в анализите към някои произведения (които си правих на място, не са били заучавани) да включа и някои собствени идеи, които са ми хрумнали в процеса на четене. Направих дори някои паралели с "Кървава песен" на П.П.Славейков (което произведение изобщо не фигурира в програмата). Факт е, че не си прецених най-правилно времето и накрая трябваше да бързам, но пък мисля, че не ми се е отразило толкова пагубно - 5,38.
Основното, което искам да кажа, е, че към този изпит трябва да се подхожда с хладнокръвие и увереност. Високопарните фрази не се толерират и не си струва да си губите времето да ги зазубряте. Научете се да учите (т.е. да мислите!) с удоволствие по литература и ви гарантирам успех - аз спокойно мога да кажа, че това беше едно от приятните неща, които трябваше да свърша миналата година :) Успех!
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
kaloyand
От дъжд на вятър

Мнение от kaloyand »

explorer написа:Вече съм го казвал, но пак ще го кажа. Никой нищо не иска да се зазубря. Истината е, че с едно добро познаване на произведенията (не са толкова много, би трябвало да е по силите на всеки, захванал се с този изпит), което ще рече - идея, герои, сюжет - може да се изкара много прилична оценка. Тъй като форматът ЛИС изисква това съчинение да е научна разработка, съвсем логично е в него да се включат и някои идеи, почерпени от литературната критика. В това няма нищо лошо. Lord вече го каза, но нека повторя: четенето на тези материали трябва да става с разбиране, т.е. хващате си някоя статия на В.Стефанов (примерно), прочитате я, маркирате си основните моменти и в две изречения се опитвате да формулирате това, което би ви било полезно - ето това е, не е голяма философия. Ако се чете внимателно, успехът на изпита е гарантиран. Аз лично съм ходил на уроци, но не за да зубря (там така или иначе не пишехме теми, а дискутирахме текстовете на произведенията), а с цел преговор. На изпита писах по Вазов и си позволих в анализите към някои произведения (които си правих на място, не са били заучавани) да включа и някои собствени идеи, които са ми хрумнали в процеса на четене. Направих дори някои паралели с "Кървава песен" на П.П.Славейков (което произведение изобщо не фигурира в програмата). Факт е, че не си прецених най-правилно времето и накрая трябваше да бързам, но пък мисля, че не ми се е отразило толкова пагубно - 5,38.
Основното, което искам да кажа, е, че към този изпит трябва да се подхожда с хладнокръвие и увереност. Високопарните фрази не се толерират и не си струва да си губите времето да ги зазубряте. Научете се да учите (т.е. да мислите!) с удоволствие по литература и ви гарантирам успех - аз спокойно мога да кажа, че това беше едно от приятните неща, които трябваше да свърша миналата година :) Успех!

много ми хареса написаното,но предполагам че има и други като мен,на които анализите на произведенията не им е най-силната страна и поради това се налага зубрене на известна част от темата.Аз лично ще се опитам да се науча да анализирам,колкото и да ми е трудно,а пък каквото стане

п.с.Имам един въпрос,на който не очаквам точен отговор,но все пак има ли някаква надежда да напиша около 15страници без правописни грешки и да докретам до 3?
Право,3 курс,13гр
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”