valandin написа: няма да го науча тоя език с частни уроци, нали
Съжалявам, че ще те разочаровам, но не мисля, че може да го научиш така. Трябва ти една година там, за да го проговориш нормално. Аз положих значителни усилия по време на интензивния курс (1 месец) и НЯКАКВИ усилия през оставащите 4 месеца (не особено големи, признавам) и към края на престоя си имах прилично усещане за езика - но не такова, каквото би ми се искало или каквото бих имала, ако ставаше дума за някой "нормален" език. Иначе казано (тук нямам финландска клавиатура, сори) - Ma ymmarran vahan suomea, mutta ma en puhu hyvaa, koska minulla ei ole aikaa. Глупачка, даже миналото време съм забравила как се образуваше.
НО! Езикът е разкошен, ако има къде да го учиш - ама сериозно и по много часове седмично - не се колебай. Пак е по-добре от нищо. Просто работата е там, че ако си седиш в България и учиш фински, ще ти е трудно да повярваш, че подобен език наистина съществува, толкова е шантав.
За изборите - важното е да знам, че ще срещна подкрепа, пък другото - вятър го вее на бял кон. Нали ти казвам - щом Обама може...