Опера

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Re: Опера

Мнение от Търговецът на кристал »

Лорд Носферату написа:И Димитри ми заприлича на един артист, ама не мога да се сетя кой точно.
М, на мен си ми прилича просто на маймуна. А какъв секссимвол го изкарват, жива да не бях. Явно вкусът ми за мъже е сбъркан. Много.

Този Марио Франгулис съм го чувала само като име, едва сега пуснах да го чуя как звучи - с тая песен ще отивам към леглото, да. Наистина е сравним с Бочели, но тук се очаква (поне Камилчо го очаква :)) да направя отклонение и да ги определя и двамата като "необходимото зло". Необходими, защото чрез тях (и такива като тях) хората се "зарибяват" да слушат опера. А "зло", защото много често въпросните хора остават на ниво "поп-класика" и решават, че Бочели и Франгулис, да речем, са всичко, което трябва да се чуе.

Само дето за това изпълнителите нямат вина - липсата на любопитство е кофти нещо.

И, за да не се отклонявам повече - песента е хубава, момъкът звучи добре и изглежда нелошо. :) Мммм, искам да намеря още едно нещо - пускала съм го тук някъде, но ще се повторя - че не знам кога ще те хвана в "оперно" настроение - като заговорихме за баритони - би ми било съвестно, ако не го спомена. И последно, защото така и не стигнахме до контест с Фигаро: http://www.youtube.com/watch?v=N6I98vVWcFA. Честно - ако има едно нещо, за което съжалявам, е че не съм го чула наживо.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър
Специалност: Английска филология
Курс: четвърти

Мнение от Лорд Носферату »

О, на мен не ми трябва настроение, за да оценя този стил :) Виж, за да ида на опера, вече ми трябва време, компания и нещо хубаво за гледане. Като последните са ми основната спънка.

Сетих се на кой артист ми заприлича - Ерик Робъртс. И като се загледах, видях, че хич не си приличат :Р Много лош физиономист съм...

Аз Франгулис го чух с това - http://www.youtube.com/watch?v=GfIDo6Bnjz4 и го харесах. С главно ХАР. цял ден си въртях песничката. Но често не харесвам, когато такива гласове запяват по-популярни песнички. Та май съм съгласен с теб за "необходимото зло".
А баба ми страшно много харесва Бочели :)
Изслушах линкчетата и много ми допадна човекът. Доколкото мога да съдя с доста нетренираното си по въпроса ухо, де.
Хайде лека нощ, че четох, че скоро трябва да ставаш :Р
То и аз така, затуй така телеграфно писах...
I'm one lab accident away from being a supervillain.

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Да ви светна за едно изключително добро нещо, случило се на нашия пазар. Става дума за "Приказките на операта", книга в две части с автор Надя Петрова. Това чудо е нещо като прочутата "Книга за операта", но преразказите на либретата са много по-живи и представляват отделни разказчета - с конфликт, с пряка реч, с всички драматургични елементи (експозиция, завръзка, кулминация, развръзка, епилог... ), изобщо - както си трябва.
Бях изключително приятно изненадана, когато разгърнах изданието - още повече, че от раз попаднах на страницата, в която се разказва за Скарпия. Е, умрях от кеф - описанието, ако щете вярвайте, е написано съвсем по режисьорски - без състояния, само действия. Адски увлекателно и много вярно.

Та... да не се отклонявам. Ако имате човек, когото трябва да "зарибите" - това е прекрасен подарък. Написано е страшно достъпно и наистина увлекателно, особено ако не си се докосвал до сцената и първите ти контакти с това изкуство предстоят. Книгата се продава в Съюза на българските композитори (ако някой се интересува, това е точно вдясно от главния вход на Народния театър - има клон на ПИБ и магазинът е точно до него, на втория етаж има чудесна галерия, а долу се продават записи и музикална литература).
Че и аз дори ще си я купя тия дни, защото искам да видя дали наистина попаденията са толкова добри, колкото описанието на Скарпия ("Трети, подмамени от титлите и мъжествената му външност, търсеха любов там, където никога не я бе имало. За барон Скарпия жените бяха просто вино с различен вкус, което трябваше да бъде опитано. А може би...")

Не, сериозно - когато си я взема, ще ви препиша тук въпросния откъс - пулсира от истина, какво да ви кажа - просто само това успях да запомня от пръв прочит. Айде... и поздрав за всички с Te Deum (мда, повтарям се, но тук му е мястото - да не говорим, че няяяяяма толкова сексуално нещо в цялата оперна драматургия :wink: ... "Tosca, mi fai dimenticare Iddio!" :pale: ).
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Пореден линк към нещо много разкошно, което (според мен) трябва да се изтъква най-редовно като аргумент в подкрепа на баса, често подценяван в оперната драматургия (където технологията, извинете за крайното опростяване на схемата, е "тенорът и сопраното се обичат, баритонът им пречи, а басът има една ария, щото с трима е твърде камерно"). Операта е "Лукреция Борджия" на Доницети, а "нещото" е ария и кабалета на Алфонсо д'Есте (кабалетата започва от 2:24 и е невероятен разкош, какъвто само белкантовите композитори са способни да създадат - не всички, при това):
http://www.youtube.com/watch?v=nsFlM19605o

Моля да се абстрахирате от изумително нелепата режисура и на странната кръстоска между Арагорн и киборг, която се мотае из сцената крайно неориентирано. Пичът пее здраво.
В края на ноември
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър

Ай лайк :)
Не гледах Робогорн по твой съвет :Р

Изображение

Димо лекува
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Ъм.. сега видях каква световна глупост съм написала по-горе. :oops: Ама... не обвинявайте мен, тя Нетребко им е изгубила бройката, аз как да им помня имената - мъжът й не е Д'Арканджело, а Шрот - ей този смугъл уругвайски хубавец (кавичките оставям на вашата преценка).

Височините му дразнят много, но в ниските има страшно кадифено звучене (1:27-1:29, например) - като цяло, не го харесвам. Но, както казах и за грешния "съпруг" на Анна по-горе, ей това е да си женен за нея. :mrgreen:
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Лорде,
Следващото "нещо" е специално за теб - в светлината на онзи разговор за целуването на чужди либета на сцената. :) Не че се обявявам в подкрепа на подобни действия по принцип, но, уверявам ви, КОГАТО порасна и стана режисьор, нещата ще се случват по този начин с моите актьори:
http://www.youtube.com/watch?v=iF655YJolQI
След 1:45, но ти ще разбереш за какво ти говоря. Успея ли да убедя двама певци да докарат такава сцена - тип "уста в уста", без да ми мрънкат, че не се чува, че звукът се глъща или подобни глупости, ще го считам за лична победа. :salute:

Тя е дърво, ама той не се шегува. :cheers: И виж колко естествено изглежда!

Хм... а това дали съм го пускала? Май да, мързи ме да проверявам, но това е Диана Дамрау, все пак (русата). За ей толкова мъничко се разминах да я чуя наживо тая година, ..... му! :? И колко прилича на Хелън Хънт... а аз колко обожавам Хелън Хънт... :drunken:

Хубаво де, май си приличат по-скоро по емоциите, които пораждат у мен - и по това, че са руси, талантливи и прекрасни.
В края на ноември
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър

Уви, временно имам леки ограничения в интернета (мързи ме да се ровя из настройките на безжичния рутер, пък и тъкмо го подкарах), и особено гледане на клипчета от интернет. ще си запазя гледането за по-натам, обещавам :)

Изображение

Димо лекува
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

http://www.youtube.com/watch?v=fJeXNwdgJO0

Чаровник. Любов, бе, любов. :drunken:
И, колкото и да харесвам Джулиета Симионато, тоя път (както и всеки друг път, всъщност) съм за Еторе. Той наистина може всичко по-добре. :king:
В края на ноември
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър

Вече мога да гледам клипчета :)
Ония вярно добре го изкараха с целувките. Не знам за пеенето, но когато ми прекъсне изречението с целувка, знам, че мога най-спокойно да си го довърша. И това обикновено предизвиква смях :lol:

А това с Диана Дамрау беше весело :Р

Това последното съм го чувал... ама не знам къде. Точно това Anything you can be I can be better...

Като стана дума за весело, гледала ли си What's Opera, doc? :)

Изображение

Димо лекува
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Охохо, Мери Кристмас, дет' се вика.
Оказва се, че човек не трябва да си прави планове - тъкмо днес си мислех как на 21 декември следобед (или най-късно на 22-ри) се прибирам към Стара Загора и - оппа - познайте кой идва в София за коледния концерт на Националната опера на 23-ти?
Ми... Хуан Понс. :cheers:

Вече може да е поостарял, но ние и без това имаме само двама читави баритони (Петър Данаилов и Кирил Манолов (с уговорки за последния) - ще е срамота да пропусна подобно гостуване. По обясними причини никога няма да чуя на живо Бастианини, Гранфорте, Гоби, Тадеи, Панераи, Капучили, Брузон... Скоро пък няма да чуя и Брин, макар че не се знае какво ще ми щукне догодина. Така че тая новина си е повод за радост.

До края на седмицата трябва да се завлека за билет.
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Тия хора са луди. Нали ви казах, че са пуснали едни книжки с повече от прилични записи на опери на Верди? Е, търсих една "Аида" (запис на сър Дьорд Шолти) в продължение на около 6 години - открих го преди няколко месеца, ура. Онзи ден виждам новия диск, който са пуснали от тази поредица - е, не! "Аида" на Шолти - с Викърс, Прайс, Мерил, Гор. Същата, която търсих толкова време. За 8.90 лв. Откачалки. Ако не я бях намерила малко по-рано, сигурно щях да удуша продавача от прегръдки - сега се задоволих само с доволно захилване.

Досега има 4 опери от тая поредица - и четирите са с повече от адекватни състави, да не кажа, че някои от тях са любимите ми записи на съответните опери. Препоръчвам ги много. Дотук са "Травиата" (със Съдърланд и Бергонци, прочутия й смях в голямата ария от края на първо действие - ненадмината Виолета!), "Риголето" (с Капучили - кой гледа останалите... е, не е Бастианини, ноооо...), "Бал с маски" (мернах Доминго, пак приличен запис) и сега и тая "Аида", която наистина си заслужава - а Викърс, ако и да е Вагнеров глас, много ми импонира. Един от любимите ми тенори.
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

И квооо... 2 поста по-горе ви казах, че Хуан Понс щял да идва... то и на мен ми се стори крайно съмнително, че ще го доведат, дори и на неговата възраст (не че е толкова дърт, никак даже, просто най-добрите години за гласа му са минали). Ама нали съм доверчиво добиче - останах още 3 дни в София, само и само да го чуя. Познайте колко го чух. :mrgreen:
Вместо него се появи някакъв баритон, наречен Анджело Веча, който за по-малко от поовин час успя да разкаже играта на 3 от любимите ми арии/дуети - Кортиджани-те от последния контест, смъртта на Родриго и дуета с Карлос. И макар и нататък нещата да се подобриха значително, няма да му простя тия грозотии, които натвори в началото.
Очевидно и ухочуйно е слушал Бастианини във Вердиевия му репертоар - което е похвално - само дето не става само със слушане.
Бойко Цветанов продължава да залага на някакво много странно звукоизвличане, което сякаш намалява обема на гласа му, но щом Nessun Dorma-та му се получи (то там всички слушат само финала, и без това), приемаме, че всичко е наред. Пък и не върви да му търсим повече кусури, при гредите в очите на италианчето (пак казвам, след антракта беше окей, заслушах се - но преди това... омамалеле!)
И, последно - не знам Вили Клаас що за политик е бил, обаче да си е гледал политиката... не става за диригент. До голяма степен и той беше виновен за проблемите преди антракта - даваше най-нелогичните темпа и постоянно изненадваше солистите си. Кошмар.
Накрая, разбира се, standing ovation - да, да... Затова се ядосвам на тукашната публика. То бива безкритичност, бива, ама те след най-ужаснaта Cortigiani... щяха да съборят залата, бе! В "Ла Скала" биха го принудили да се скрие... ама по-нататък щял да се разпее - няма такова нещо! Ставам зла. :mrgreen: Но така трябва да бъде - яд ме е на подобна всеядност, особено когато е заобиколена от страховити претенции. Дано поне да разбраха промяната в програмата и да не останаха с впечатлението, че увертюрата на "Кармен" е всъщност обявената по програма увертюра на "Севилския бръснар".
Трагедия в две действия. Второто - все пак, по-добро.
В края на ноември
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър

Търговецът на кристал написа: Досега има 4 опери от тая поредица - и четирите са с повече от адекватни състави, да не кажа, че някои от тях са любимите ми записи на съответните опери. Препоръчвам ги много. Дотук са "Травиата" (със Съдърланд и Бергонци, прочутия й смях в голямата ария от края на първо действие - ненадмината Виолета!), "Риголето" (с Капучили - кой гледа останалите... е, не е Бастианини, ноооо...), "Бал с маски" (мернах Доминго, пак приличен запис) и сега и тая "Аида", която наистина си заслужава - а Викърс, ако и да е Вагнеров глас, много ми импонира. Един от любимите ми тенори.
И къде, викаш, ги продават? :)

Изображение

Димо лекува
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Амииии... на много репчета съм ги виждала - конкретно се сещам за онова, дето е на паметника Левски - от Попа в посока ФЖМК, отдясно е, точно на ъгъла с "Янко Сакъзов" - доста голямо.
Също и на едно, което е срещу църквата "Света Неделя" - като тръгнеш по "Стамболийски", отляво. Точно след него има книжарница "Хеликон", ако не се лъжа.
И третото място, където съм виждала, е на едно от павилиончетата за вестници на Плиска - на спирката, която е в посока към центъра.
А, виждала съм ги и на спирката на тролеите пред Народната библиотека, да.

Книжките и дисковете са в кремаво-бежово-нещотаковамръсно и розово-червеникаво. Пиратски, колкото си щеш, но подборът на записите е правен от човек, дето наистина разбира.

Иначе аз май съм ти казвала - ако си си харесал нещо конкретно, само кажи. Повечето ги имам (например тая "Аида" мога ей сега да ти я метна дори, ама ще трябва да си я подреждаш по тракове - те са номерирани).
В края на ноември
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”