Груби правописни грешки

Въпроси, идеи и препоръки относно университетския уеб сървър, форума и страницата на Софийския университет. Държим на вашата обратна връзка!!!
Аватар
streetdog
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Италианска филология
Курс: втори

Re: Груби правописни грешки

Мнение от streetdog »

Пълния член е архаизъм, за какво се палите ?
Изображение
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Официален документ/изявление от БАН, което да потвърди тази информация??
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
streetdog
Танцуващия с клавиатури

Мнение от streetdog »

Нито БАН, нито която и да е друга институция може да промени възприятията и усета на човек за неговия роден език
Изображение
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Пълният член е необходимост, а не анахронизъм! Така мислят както мъжете, така и жените :idea: :wink:
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Усетът обаче подлежи на външни влияния, които от своя страна идват от доста необразовани източници и индивиди.
Изображение
Аватар
streetdog
Танцуващия с клавиатури

Мнение от streetdog »

Човек, аз уча точно филология, тъй че имам възможност( и задължението даже) да чета достатъчно образовани източници от образовани индивиди и усета ми до сега е останал непроменен и едва ли ще се промени и за напред :)
Изображение
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Учиш българска филология и смяташ, че пълният член е архаизъм? :shock: Бафмааму! :shock:

Тогава кое е бъдещето - "ме"-кането?
Изображение
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Ами и аз уча филология, макар и не българска, но усетът ми остава непроменен. Това, че в устната реч не задължително разграничаването между двете, не означава, че трябва да отпадне правило. По тази логика тряя да почнем да пишем ей така, кво стаа брато, кво праиш?
Това, че някои по принцип така си пишат е друг проблем. :P
Изображение
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

и кво като?
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Аватар
streetdog
Танцуващия с клавиатури

Мнение от streetdog »

Пълния член няма реално никаква функция в езика и съм повече убеден, че никой от вас няма да може да извади сериозни доводи защо трябва да остане, като изключим сантименталността
В крайна сметка езика е жив и е това, което е.
Имаше същите коментари и за използувам, тържествувам и т.н, но сега 20-тина години по-късно едва ли някой се сеща за този архаизъм, а на още по-малко хора им липсва
Същото ще е и с пълния член
Изображение
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Разликата е, че едното е опростяване на езика, а другото опростачване. Въпрос на познание на собствения си език.
Knights of the Cross
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър
Специалност: Английска филология
Курс: четвърти

Мнение от Лорд Носферату »

Че какво му е на тържествувам? И аз уча филология (и то не българска) и почти я изучих. Но колкото и да се опитвам да те разбера, не мога да погледна на пълния член като архаизъм (още повече не мога да разбера защо нещо трябва да е лошо, само защото е старо). Правилният български е едно от нещата, с които си вадя хляба. Ако започна да махам пълния член, ще ме уволнят.
Въпросният усет за езика може да идва само от хора, които са научили този език. Така че зад теб няма няколко милиона българи, които знаят, че пълният член не е нужен, а няколко милиона българи, които не знаят как да го използват.
Пълна глупост е да оставим да се разбира от контекста и словореда дали дадено нещо извършва действие или се извършва върху него. Да кажем, че пиша приказка. Отиват рицар, варварин и лечител да трепят циклоп. "И рицаря удари циклопа, и варварина удари циклопа, и дори лечителя удари циклопа." Айде сега ми кажи кой кого е ударил. Те циклопа или циклопът тях? Ако на теб ти е друдно да разбереш втория вариант или не използваш подобна структура в изказа си, бил той писмен или устен, това не значи, че е съвременно и модерно и всички са като теб. А премахването на пълния член би ми попречило да се изразявам така. И каква е ползата да режем елементи от езика, ако така ще стане по-ограничаващ и по-неудобен? Защото сме достатъчно много, за да мога да кажа, че щом дори един българин (аз) намирам предлаганата от теб промяна за толкова ненужна, то има още много като мен.
I'm one lab accident away from being a supervillain.

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува
Аватар
streetdog
Танцуващия с клавиатури

Мнение от streetdog »

Съвсем случайно аз също си вадя хляба с български език. Не мога да кажа, че го знам отлично(едва ли има някой, който знае един език отлично), но го познавам да достатъчно високо ниво, за да мога да имам усет за него.
Нашия език е достатъчно гъвкав и да ми казваш, че изречения, при това с инверсия, няма да се разбират, ако се махне пълния член, е несериозно. Най-малкото защото има контекст и интонация. В женски и среден род няма пълен член и проблеми с разбирането няма. Ако беше толкова важен за езика, пълния член щеше да съществува и в тези родове. Употребата му, още повече в говорим език, за мен е признак на снобизъм и излишно натякване на това, че, видиш ли, знаеш граматиката.
И аз харесвам да чета разни стари текстове на езика на баба ми и прабаба ми от началото на века, само че това не е езика, който е в употреба и който е жив
Колкото и да ви е тъжно на някои, рано или късно, пълния член ще изчезне. Еволюцията на езика е горе-долу като еволюцията на животните според Дарвин - всичко ненужно отпада ;)

П.п
Имах една колежка първи курс, и тя като тебе си харесва формата "тържествувам". Даже 60-годишната ни преподавателка по езикова култура й направи забележка да не я използува.(сори хвана ме смеха нещо :))
Изображение
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър
Специалност: Английска филология
Курс: четвърти

Мнение от Лорд Носферату »

Не оспорвах усета ти към езика, а само предложението за промяна. Усет нямат болшинството от младежите, които не са си отваряли учебника по български език и се учат да говорят в междучасията.
Според мен да разчитаме на контекст е несериозно. А интонация в писмената форма няма. Аз си използвам пълния член при говорене, не за да натяквам колко съм грамотен, а защото така смятам, че е правилно. А аз искам да говоря правилно. И го слагам автоматично. По същата логика мога да кажа, че неизползването му е натякване на пренебрежение към правилата и изтъкване в стил "аз съм над тия неща".
Не ми е тъжно, а ми е ненужно и неудобно. Знам, че езиците се променят. Опростяват се от нещо като немския в нещо като английския. После сигурно ще тръгнат обратно. Но и Дарвин и други учени след него ще кажат, че еволюцията не може да се насилва (на по-малко сериозна нотка: във всички фантастики, къето засилват еволюцията, после има впечатляващ брой жертви). Промените настъпват при необходимост. Така че когато пълният член отпадне - добре. Но засега не е. А аз си го харесвам и нямам намерение да го пускам, понеже дечурлигата не знаят как да го ползват.
За мен двете думи имат малка разлика. Тържестваме годишнината от нещо, но правдата тържествува. (И аз тържествувам цял ден, примерно, като си взема някой изпит.)
На мен една професорка, дето не беше чак на 60, много ми се зачуди, че в един превод използвах думата "бидейки". За нея явно беше архаизъм също, но не се сещам за друга дума, която да я замести. Може с фрази, може с промяна на цялото изречение, но щом няма какво точно и качествено да й заеме функцията, не виждам причина да не я ползвам. Дори англичаните си я имат - being.
I'm one lab accident away from being a supervillain.

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Абе правописа е за хората без въображение. Айде по-сериозно по темата, а?
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Заключено

Обратно към “Предложения за форума и правила”