Литература и история - подготовка
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Re: Литература и история - подготовка
Не се падна, а беше изтеглена като допълнителна тема. Едната беше Крум и Омуртаг, другата - Омуртаг и наследниците му.
На предварителния и редовния изпит общо имаше само една лесна тема - Създаване - Аспарух и Тервел. И само тя беше кратичка. Другите - Априлско въстание, Раковски и ВСВ хич не са лесни теми.
Като цяло за 4 часа се стараят да съкращават темите, защото иначе е физически невъзможно да бъдат изписани.
На предварителния и редовния изпит общо имаше само една лесна тема - Създаване - Аспарух и Тервел. И само тя беше кратичка. Другите - Априлско въстание, Раковски и ВСВ хич не са лесни теми.
Като цяло за 4 часа се стараят да съкращават темите, защото иначе е физически невъзможно да бъдат изписани.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

- rachence
- Паисий
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
MidwinterSun написа:Като цяло за 4 часа се стараят да съкращават темите, защото иначе е физически невъзможно да бъдат изписани.
I believe I can fly I believe I can touch the sky.. If I can see it, then I can do it cuz I believe in me
Зависи дали сте откачени и учите теми по 25 страници... аз със тема от 12 страници, даже може би по-малко, имам 5.00, влязох си каквото исках и съм доволен... Не си мислете, че ако напишете 25 страници ще имате висока оценка със сигурност или ако напишете 10 ще имате със сигурност 2... Стига с тия скапани митове... Време е да бъдат разбити. 
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Само че това не е мит. В практиката е доказано, че хората, които пишат дълги и пространни теми, имат по-високи оценки.
Не казвам, че няма изключения.
Логиката е проста. Темите са големи. Повечето изписани листи побират повече фактологическа информация и повече разсъждения. Случаите, в които талантливци разтягат локуми по 20 страници, а хора с дребен почерк си побират пълната тема на 10 страници, са по-скоро изключения от правилото. Както и късметлиите с кратките теми, които изкарват високи оценки.
Самата аз се научих, че за да разпиша темата добре и да включа всички важни моменти, ми трябват 10-ина листа минимум. Иначе просто темата ми не е пълна.
На предварителния надрасках 13 страници и изкарах 4.25.
На редовния си развих Раковски в 10 листа и получих 5.50.
Просто е... очевидно.
Не казвам, че няма изключения.
Логиката е проста. Темите са големи. Повечето изписани листи побират повече фактологическа информация и повече разсъждения. Случаите, в които талантливци разтягат локуми по 20 страници, а хора с дребен почерк си побират пълната тема на 10 страници, са по-скоро изключения от правилото. Както и късметлиите с кратките теми, които изкарват високи оценки.
Самата аз се научих, че за да разпиша темата добре и да включа всички важни моменти, ми трябват 10-ина листа минимум. Иначе просто темата ми не е пълна.
На предварителния надрасках 13 страници и изкарах 4.25.
На редовния си развих Раковски в 10 листа и получих 5.50.
Просто е... очевидно.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.

В заглавието на темата ти е дадена хронологичната рамка- дали ще напишеш нещо извън нея или няма да напишеш нещо, което влиза в нея санкцията е една и съща. Като ти дадат Аспарух и Тервел и ти им пиши разселване на славяни и прабългари и ще видим дали няма да те санкционират.
Политиката е втората най- древна професия. И мисля, че е твърде близка до първата
Роналд Рейгън
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Тук грешиш. За славяни и прабългари трябваше да бъде дадено именно разселването - съвсем ясно и конкретно историческото им развитие. Трябваше да бъдат напълно изключени детайлите около култура, религия и прочее. Не можеш да пишеш тема за създаване на държавата и да не изясниш тая държава откъде се е пръкнала, от нищото ли...
Друг въпрос е шантавото оценяване на тази тема. Случай с мой познат - първи проверяващ пише 5.25, втория слага тройка. Арбитърът минава и слага оценка 4 или 4 и нещо, не помня колко точно.
Когато трябваше да се оценява темата, критериите хич не бяха ясни. И се получиха едни...
Конкретно моя случай - отнели са ми 50 стотни за славяни и прабългари. Не единица и 75 стотни.
И много грешиш в това, че хронологическата рамка е винаги зададена в заглавието и винаги важи за точно определени години. Само че вече съм забравила почти всичко и не мога да ти дам конректните примери.
Друг въпрос е шантавото оценяване на тази тема. Случай с мой познат - първи проверяващ пише 5.25, втория слага тройка. Арбитърът минава и слага оценка 4 или 4 и нещо, не помня колко точно.
Когато трябваше да се оценява темата, критериите хич не бяха ясни. И се получиха едни...
Конкретно моя случай - отнели са ми 50 стотни за славяни и прабългари. Не единица и 75 стотни.
И много грешиш в това, че хронологическата рамка е винаги зададена в заглавието и винаги важи за точно определени години. Само че вече съм забравила почти всичко и не мога да ти дам конректните примери.

Зададена е ако не директно, поне косвено- няма начин иначе! Ако не е дадена хронологична рамка темата ще е формулирана по начин, по който кандидатстващите да могат да се ориентират- примерно Златен век, Падане на Бългаия под византийска власт...
За разселването на славяни и прабългари- ок, не се изказах коректно. Въпросът е, че трябва да се придържаме към заглавието, а не да се отнасяме в странична информация.
За разселването на славяни и прабългари- ок, не се изказах коректно. Въпросът е, че трябва да се придържаме към заглавието, а не да се отнасяме в странична информация.
Политиката е втората най- древна професия. И мисля, че е твърде близка до първата
Роналд Рейгън
Добре де, аз със тема 8 страници имам 5.00
Да си го кажа направо...Само дето пиша ситно почти 40 реда на страница, затова казвам, че ми е била 10-12, защото като кажа, че с тема 7 страници и 2/3, колкото с точност беше, имам 5.00, повечето гледат с поглед тип ще се хвърля от моста... Ясно е, че с дълга тема имаш по-голям шанс за 5.50 и нагоре, но с по-дълга тема имаш и по-голям шанс от разконцентриране при бързото писане, което е нужно за такава тема, да направиш груба грешка. затова скъпи мои, бъдете рационални
Пък и няма смисъл да си съсипваш здравето да учиш 30 теми по 25 страници, като с 30 теми по 15 страници можеш да постигнеш същото. За мен е важна ефективността, не ефектността
П.С. На предварителния със споменатата тема имам същата оценка - 5.00 като една колежка с тема от 24 страници.
П.С. На предварителния със споменатата тема имам същата оценка - 5.00 като една колежка с тема от 24 страници.
-
kaloyand
- От дъжд на вятър
- Специалност: Право
- Курс: трети
- Адрес в галерията на СУ: http://www.snimka.bg/?album;aid=154318
Офф не знам за вас,но моят проблем се нарича изпит по БЕЛ
За изпита си по история не се притесявам толкова,защото субективността там играе доста по-малка роля а и си има улесняващи елементи като години,събития и т.н.,докато при бел е точно обратно
За изпита си по история не се притесявам толкова,защото субективността там играе доста по-малка роля а и си има улесняващи елементи като години,събития и т.н.,докато при бел е точно обратно
Право,3 курс,13гр
- rachence
- Паисий
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
В моята тема бях забравила да пиша за много важна война, която е 1/2 от важните неща за единия от двамата владетели в темата
Имах 5.40, явно заради по-важни др. неща
Който иска да смята
Който иска да смята
I believe I can fly I believe I can touch the sky.. If I can see it, then I can do it cuz I believe in me
- valandin
- Живее, за да пише
- Специалност: Политология
- Курс: втори
Аз не помня колко бях написала...май 8 страници или 9...и имам 5.75.Но пак не съм сигурна колко точно бяха. Не се целете в бройка, целете се да си направите в главите ясна структура на нещата
New jorney
-
BLUSH
- Постоянно присъствие
Аз ходя на курсове в От...Другата събота взимаме Йоан Асен II и не мисля,че сме изсотанли..курсът ни е за цялата година..само май месец правим почивка за матурите и след това ходим на пробни изпити от фирмата!Не смятам,че е нужно да се бърза.Като бях 11 клас ходех на курс по ист в софийски...яко ни претупаха..по дже теми наведнъй някой път...бързо взехме вс и накрая нищо не се получи!Който е на курсове там му препоръчвам да си потърси нещо друго
Щастието не бива да е крайната цел,а начин на живот
-
kaloyand
- От дъжд на вятър
- Специалност: Право
- Курс: трети
- Адрес в галерията на СУ: http://www.snimka.bg/?album;aid=154318
хора,за мен изпитът по история е като песен,сравнен с този по литература-просто сега навлизам в света на темите и ме е обхванала огормна паника
Право,3 курс,13гр
- ivoto_la
- От дъжд на вятър
Днес бях на презентация на СУ в моя град и там казаха,че се обмисля вариант за предварителен по български език и литература,а също,че предварителните ще бъдат изтеглени през Април заради матурите.Дано да има предварителен по БЕЛ
))
-
Bubulinka
- В началото бе словото
- Специалност: право
- Курс: първи
През април?!?!
Искрени съжаления, за което. Моят предватварителен изпит по история беше на 11 май и въпреки това времето беше крайно недостостатъчно. Забелязвам тенденция предварителните изпити по история в СУ от година на година да провеждат все по-рано и по-рано. Кандидат-студендите се подлагат на едно неистово състезание не само на принципа кой е по-по-най - за знания, но и за бързина за усвояване на тези знания, което поне за мен е абсурдно. За да бъде направено нещо качествено, то е нужно време. Но едва ли някой мисли за това, предварителните изпити са една чудесна възможност да допълнителен доход на университета и евентуално за една добра оценка, която обаче не ти осигурява стопроцентово влизане, тъй като никога не се знае каква тема ще бъде изтеглена на редовния изпит и следователно до колко ще се вдигне бала...
С една дума - все по-рано, все по-бързо, все по-напрегнато... успех!
Искрени съжаления, за което. Моят предватварителен изпит по история беше на 11 май и въпреки това времето беше крайно недостостатъчно. Забелязвам тенденция предварителните изпити по история в СУ от година на година да провеждат все по-рано и по-рано. Кандидат-студендите се подлагат на едно неистово състезание не само на принципа кой е по-по-най - за знания, но и за бързина за усвояване на тези знания, което поне за мен е абсурдно. За да бъде направено нещо качествено, то е нужно време. Но едва ли някой мисли за това, предварителните изпити са една чудесна възможност да допълнителен доход на университета и евентуално за една добра оценка, която обаче не ти осигурява стопроцентово влизане, тъй като никога не се знае каква тема ще бъде изтеглена на редовния изпит и следователно до колко ще се вдигне бала...
С една дума - все по-рано, все по-бързо, все по-напрегнато... успех!
Човек е това, в което вярва!