Литература и история - подготовка
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: Литература и история - подготовка
До колкото съм запозната, от СУ не дават заглавията на темите, които ще сложат в пликове, а дават хронологични рамки.
Политиката е втората най- древна професия. И мисля, че е твърде близка до първата
Роналд Рейгън
Re: ;)
Аз вече съм минал по тоя път.... Определено, ако четеш учебник за Търновския и учебник за СУ, можеш да си помислиш, че става дума за историята на две различни държавиusmivka написа: Историята е една и съща във всички учебници (някъде по-съкратено, някъде подробно).
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Нека и аз да споделя моя метод на подготовка. Уроци в Образователни технологии, Стара Загора: литература - 2 години, история - една. Повече четене, по-малко писане, без разказване на теми. Резултатът: 5.50 на предварителния по история и лауреат на олимпиадата по литература, тоест в началото на юни вече бях приет право в СУ
Що се отнася до уроците, аз ходих на такива поради липса на самодисциплина и голям мързел. При добър самоконтрол може да се мине и без уроци/курсове (особено при ниски балове като тазгодишните). Успех и късмет на всички кандидат-студенти, които пишат в този форум
Що се отнася до уроците, аз ходих на такива поради липса на самодисциплина и голям мързел. При добър самоконтрол може да се мине и без уроци/курсове (особено при ниски балове като тазгодишните). Успех и късмет на всички кандидат-студенти, които пишат в този форум
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
- ivoto_la
- От дъжд на вятър
Аз искам да питам друго.Започнах уроци по история скоро,но не съм сигурен дали самите уроци протичат напълно нормално,а именно в диктуване на теми след,което ти си ги учиш,допълваш и даваш да ти ги проверяват.Това ли са нормалните частни уроци или напразно си давам парите

-
strange```
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Ние не процедираме точно така
Аз ходя в Образователните. Малко по-надолу видях, че има цяла тема за тях, но пак ще кажа как протичат часовете, специално по история. Имаме книжки, които съдържат самите теми и отделно си имаме и план-структура за всяка една от тях. Като отидем на занятие пишем част от темата и я предаваме за проверка. Останалото го пишем сами вкъщи и пак предаваме. Ако оценките са ниски се прави поправка...и така докато не ни я оценят достатъчно високо
В останалата част от часа учителката ни разказва новата тема. И така всеки път. Та това е подготовката при мен
- Shawty
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
Учебникът ми по история за ЗП и ЗИП е на "Просвета", двама от авторите са професори/преподаватели в СУ - Александър Николов и Веселин Янчев.
Доста е масивен като обем - 448 страници
.
Купих си едно помагало с готови разработки - "История на България (за зрелостници и кандидат-студенти)" на Милена Калфова. Отделно имам теми от в-к "Гимназист" .
По л-ра ползвам теми от същия вестник, освен тях имам няколко помагала с анализи и тестове. Учебници за 11 и 12 клас също имам
.
По история няма да се записвам на редовен урок - от време на време ще посещавам роднина, която е Доцент по историческите науки.
По БЕЛ се записах, но все още не сме провели занятия.
Някакви съвети от миналите по този път?
Доста е масивен като обем - 448 страници
Купих си едно помагало с готови разработки - "История на България (за зрелостници и кандидат-студенти)" на Милена Калфова. Отделно имам теми от в-к "Гимназист" .
По л-ра ползвам теми от същия вестник, освен тях имам няколко помагала с анализи и тестове. Учебници за 11 и 12 клас също имам
По история няма да се записвам на редовен урок - от време на време ще посещавам роднина, която е Доцент по историческите науки.
По БЕЛ се записах, но все още не сме провели занятия.
Някакви съвети от миналите по този път?
"В миналото са корените на настоящето, към миналото човек се обръща и в жаждата си за знания, в желанието си да познава човешкия живот, също и в стремежа си да проникне в бъдещето." - Димитър Талев
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Един съвет от мен: стремете се да обогатявате речника си. Това е важно както за изпита по литература, така и за този по история.
И още нещо: в интерпретативното съчинение не прекалявайте с текстовия анализ(епитети, метафори и тем подобни), а акцентирайте върху междутекстовите връзки(т.нар. "интертекстуалност").
И още нещо: в интерпретативното съчинение не прекалявайте с текстовия анализ(епитети, метафори и тем подобни), а акцентирайте върху междутекстовите връзки(т.нар. "интертекстуалност").
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
- rachence
- Паисий
- Обратна връзка:
Имаше заседание онзи ден и е решено да не се променя формата на изпита, както и темите. Поне засега. Предложението за някакъв вид тестова форма е отхвърлен категоричноivoto_la написа:Кога ще се разбере със сигурност под какви форми ще са изпитите ?
И правилно.
Така че.. четете и пишете
I believe I can fly I believe I can touch the sky.. If I can see it, then I can do it cuz I believe in me
Да, и моите сведения са такива. Така че, гответе ВСв, БЗНС, културата през 15-17 век и т.н., вие си знаете! 
Антиосманска съпротива и борба за независима църкваJoker написа:Да, и моите сведения са такива. Така че, гответе ВСв, БЗНС, културата през 15-17 век и т.н., вие си знаете!
Политиката е втората най- древна професия. И мисля, че е твърде близка до първата
Роналд Рейгън
-
kaloyand
- От дъжд на вятър
- Курс: трети
- Адрес в галерията на СУ: http://www.snimka.bg/?album;aid=154318
mareto написа:Антиосманска съпротива и борба за независима църкваJoker написа:Да, и моите сведения са такива. Така че, гответе ВСв, БЗНС, културата през 15-17 век и т.н., вие си знаете!
тва е много гадна тема бе
аз се надявам на нещо от Средновековието
Право,3 курс,13гр
- rachence
- Паисий
- Обратна връзка:
Каквото и да е - учете. Темите не са кой знае колко много. А и като имате шансът да избирате между 2 теми на изпита...
Дефакто общо 4 шанса имате, тъй че никой няма да има правото да се оправдава,че няма късмет
Дефакто общо 4 шанса имате, тъй че никой няма да има правото да се оправдава,че няма късмет
I believe I can fly I believe I can touch the sky.. If I can see it, then I can do it cuz I believe in me
rachence написа:Каквото и да е - учете. Темите не са кой знае колко много. А и като имате шансът да избирате между 2 теми на изпита...
Аха, ама понеже не сме свикнали на тези обеми и малко трудно се учат. Аз понеже вече минах Средновековие, ако темата е от този раздел, нека е Симеон.
Роналд Рейгън
- rachence
- Паисий
- Обратна връзка:
Темата,ако е симеон няма да е в целия си вид. Имат навика да ги разделят. Примерно може да е Външна политика при Симеон. Трябва да знаеш,че не е важно да се наредят сухите факти. За всяко събитие най-важното е не да кажеш кога и къде,а защо е станало и какво следва от това. И ще имаш успех,бъди сигурен 
-
kaloyand
- От дъжд на вятър
- Курс: трети
- Адрес в галерията на СУ: http://www.snimka.bg/?album;aid=154318
това е доста интересно.Тази година до колкото знам се падна тема само за Крум,а не и за наследниците му или май беше обратното,не съм сигуренrachence написа:Темата,ако е симеон няма да е в целия си вид. Имат навика да ги разделят. Примерно може да е Външна политика при Симеон. Трябва да знаеш,че не е важно да се наредят сухите факти. За всяко събитие най-важното е не да кажеш кога и къде,а защо е станало и какво следва от това. И ще имаш успех,бъди сигурен
Право,3 курс,13гр