Информатика или Информационни с-ми?

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

delyan
В началото бе словото

Re: Информатика или Информационни с-ми?

Мнение от delyan »

Водите празни спорове. Единствената специалност във ФМИ-то, която в някаква степен е фундаментална и може да се нарече наука е математиката. Другите малко или много могат да бъдат наречени "занаятчийски" и може да се гледа на тях като на по-посредствени. От кога занаятчийството е обидно? Нали на всички им е цел, колкото се може по-скоро да си намерят работа за "тлъста" заплата. Такава е модата - скача от медицина, на право, на "компютъри", ще видим, кое ще е следващото.

Важното за кандидатите е да се абстрахират от болните университетски въпроси и да си учат по същество - за изпита, а ще решават като му дойде времето - всичко се изменя, както и те самите и може да им се прииска в друг университет да следват. Иначе ще се объркат, все пак кашата е голяма.
TsukI
В началото бе словото

Мнение от TsukI »

null byte , незнам ти какво средно си завършил, но аз уча в обикновенна непрофилирана паралелка и уча само БЕЛ, математика, англ.език и история. И незнам как тези сложни неща,които се учат ввъв ФМИ трябва да ги разбирам?
Остатъкът от живота Ви се определя в момента. С мечтите, които преследвате...и решенията, които взимате. И човекът, които Вие решите да бъдете...И остатъкът от живота Ви започва сега... Изображение
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Изобщо недей да се притесняваш ако имената на предметите не ти говорят нищо. Нормално е. Извинявайте, ама от къде може един дванадесетокласник да знае какво са Числени методи или пък Висша алгебра? (Е, освен ако не се е занимавал много задълбочено с математика през свободното си време, но това са по-скоро големи изключения.). Така че ако искаш по-конкретно да знаеш кое какво е, можеш просто да поразпиташ, макар че според мен това да са ти интересни математиката и информатиката (в частност програмирането) е достатъчна причина да искаш да учиш в този факултет.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
TsukI
В началото бе словото

Мнение от TsukI »

А какъв учебник или някаква книга за програмиране ще ми препоръчате да си купя и да чета през свободното време?!? :)
Остатъкът от живота Ви се определя в момента. С мечтите, които преследвате...и решенията, които взимате. И човекът, които Вие решите да бъдете...И остатъкът от живота Ви започва сега... Изображение
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

За C++ мога да препоръчам Хърбърт Шийлд - C++ Практически самоучител. Това обаче е Обектно-ориентирано програмиране, а ако не си се занимавал досега с програмиране, бих ти препоръчал да започнеш с процедурно, т. е. C. Същата книга от същия автор я има и за C. Не съм я чел, но съдейки по тази за C++, предполагам, че ще е добра също.
Нека и някой друг препоръча нещо, все пак.
TsukI
В началото бе словото

Мнение от TsukI »

По-натам може да си ги взема, но в момента гледам да решавам повечко задачи, щото имам чувството, че нищо незнам сега като започнах да минавам цилия материал, нз дали ще успeя да се справя със задачите, които дават в СУ....:( Изглеждат ми мн трудни!!!
Аватар
quanchi
Писаружяк
Специалност: Информационни системи
Курс: първи

Мнение от quanchi »

sedrik написа:За C++ мога да препоръчам Хърбърт Шийлд - C++ Практически самоучител. Това обаче е Обектно-ориентирано програмиране, а ако не си се занимавал досега с програмиране, бих ти препоръчал да започнеш с процедурно, т. е. C. Същата книга от същия автор я има и за C. Не съм я чел, но съдейки по тази за C++, предполагам, че ще е добра също.
Нека и някой друг препоръча нещо, все пак.
Знаеш ли къде ги има тези 2 практически самоучителя, че навсякъде са се изчерпали? Или в интернет някъде на pdf :roll: edit: днес си намерих с++ самоучителя :)
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Самоучителя на C го бях видял преди две седмици в Хеликон на ъгъла на Патриарха и Витошка.
Аватар
quanchi
Писаружяк
Специалност: Информационни системи
Курс: първи

Мнение от quanchi »

Ех, нямаше го днес по С самоучителя. Нито в Хеликон, нито в Пингвините. Дали го издават още въобще...
Най-сетне се сдобих с него :JC_cookies:
Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”