Morrighan написа:
И да, ситуацията с шведския е различна, защото преподавателите по шведски са лингвисти
Може и по норвежки да има преподаватели-лингвисти, които да не познаваме/познаваш (това ТЦ! по-горе ми прозвуча прекалено категорично). Ако нямаше, едва ли щяха да направят норвежки първи език. Все пак някой контролира какво и как се променя в университета.
Morrighan написа:
И за n-ти път казвам - нямам нищо против преподавателите!!
Аз не твърдя, че имаш нещо против.
"The road of excess leads to the palace of wisdom." William Blake, Proverbs of Hell
Morrighan написа:
И да, ситуацията с шведския е различна, защото преподавателите по шведски са лингвисти
Може и по норвежки да има преподаватели-лингвисти, които да не познаваме/познаваш (това ТЦ! по-горе ми прозвуча прекалено категорично). Ако нямаше, едва ли щяха да направят норвежки първи език.
Има лингвисти. Успокойте се. А и тези, които са литератори, са в състояние да обяснят добре структурата на изречението, строежа на думите и т.н.
Да, виждам,че по темата са писали много хора. За това дали има достатъчно хора по съответно шведски, датски или норвежки - не знам, но в едно съм убедена - Вера е решила норвежкият да бъде първи език сега, но защо - нямам си и идея. Дали това е поредния експеримент - също не знам. Но ако някой от вас иска наистина езиците да се редуват в скандинавистика, ние, скандинавистите трябва много добре да се постараем и да се подготвим. Аз съм на мнение,че няма нещо, което да не може да се научи. Защо някои от нас да не станат бъдещи литератори или лингвисти???
То се знае,никой не се е родил научен. Че отнема време - така е, но не ми се мисли какво ще стане със специалността ако няма желаещи да я продължат след Вера, Веселина и Павел.
НАПРЕД, СКАНДИНАВИСТИ!!! НЕКА НАПРАВИМ ТАКА,ЧЕ ЕЗИЦИТЕ СЕ РЕДУВАТ И ВСЕКИ ДА УЧИ ТОВА,КОЕТО МУ Е НА СЪРЦЕ!!!
Morrighan написа:той принципно изчезва по някое време
Вера Ганчева ли ти проми мозъка ?
Абе тя и с маркуч да пробва, пак няма да може да ми промие мозъка
На собствен гръб го изпитах. И говоря за ентусиазма за специалността като цяло, не за езиците Защото, както става почти винаги, не студентите решават, а началството.
Ама езиците са хубаво нещо, де. Добре че ги има, да ни радват
На собствен гръб го изпитах. И говоря за ентусиазма за специалността като цяло, не за езиците Защото, както става почти винаги, не студентите решават, а началството.
Ама езиците са хубаво нещо, де. Добре че ги има, да ни радват
Завоалирано казано, дума да няма.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Здравейте,имам един въпрос за скандинавистиката...знаете ли дали и следващият випуск ще е с норвежки или ще ги редуват през година Предполагам,че още нищо не е ясно,но все пак да питам,за всеки случай .Истината е,че много се надявам пак да се върне шведския,иначе няма да кандидатствам за тази специалност..ако някой знае,нещо,моля..
Държа да отбележа, че аз научих доста късно, че норвежкият ще е първи език, бях даже малко разочарована, понеже очаквах шведски... Но сега ни най-малко не съжалявам, че уча норвежки. На този етап е твърде рано да имаш каквато и да е предварителна нагласа, струва ми се. Просто защото все още не знаеш нищо за норвежкия, нито пък за шведския.
А ако те приемат /което ти пожелавам/, ще ти се наложи да се занимаваш не само с един език, затова се предполага, че се интересуваш от поне няколко от говорените в нордския ареал езици. Освен това, за да ти е плодотворно следването, е необходимо да се интересуваш както от тясно специализирани курсове като например "Културна история на Скандинавския север", така и от общи за всяка филология - езикознание, литературознание... Скандинавистиката е филология като всяка друга, което означава, че предполага жив интерес в областта на езика не само в частност, но и като най-общо понятие. Т.е. ако зорът е само за шведския, има си курсове по езика във и извън СУ, не е нужно да се мъчиш да влизаш, понеже влизането е действително трудно, а веднъж влезеш ли, не е лесно.
С две думи, скандинавистиката не се изчерпва с първия език. Също така не е необходимо именно той да се овладее на най-високо ниво. Както казах по-горе, при добро желание човек може да изравни по степен на владеене втория си език с първия.
Ами знам,че се учат 2 езика най-малко,гледала съм учебния план,но Швеция и шведския са ми слабост по принцип А това,което казах,че няма да кандидаствам,ако е норвежки,беше моментно,просто бях леко разочарована.. Иначе Скандинавия като цяло ми е интересна , и страните,и езиците А това,че се редуват езиците може само да ме радва,значи следващата година пак е шведски!
А вторият език е избираем,доколкото знам
Solveig написа:Както казах по-горе, при добро желание човек може да изравни по степен на владеене втория си език с първия.
Не знам кой е този свръхчовек, който го е постигнал това Но нищо, дерзайте, за всяко нещо има първи път
Специално за тази специалност може пък и да може Аз доколкото знам шведски ,норвежки и датски са доста близки,само датския имал по-шантаво произношение..
Solveig написа:Както казах по-горе, при добро желание човек може да изравни по степен на владеене втория си език с първия.
Не знам кой е този свръхчовек, който го е постигнал това Но нищо, дерзайте, за всяко нещо има първи път
Един от преподавателите ни го е постигнал. Може да има и други, не знам. Но не мисля, че е въпрос на изключителни способности. Аз също съм си го поставила за цел.