Затварят "Славейков"

Модератори: Мила, Boromir

Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Re: Затварят "Славейков"

Мнение от ники »

Каквъ паркинг ви гони бе? Нали има един тамън зад Макдонадс там.
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър
Специалност: Английска филология
Курс: четвърти

Мнение от Лорд Носферату »

Ето тук - http://provocad.com/?p=322 намерих две читави предложения. Но не мога да намеря къде, как или пред кого софиянци могат да дават своите предложения, както пише в един от материалите из интернет, копиран хиляди пъти... И изобщо тази идея вече реализирана ли е или и тя е само предложение...
I'm one lab accident away from being a supervillain.

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Площад "Славейков" има една функция, на която до този момент никой не обърна внимание в темата. Народът не чете (много). Едно такова място, на което са изложени от много стари до най-нови издания - площадът ИНФОРМИРА. Голяма е вероятността, ако не се интересуваш специално, да не разбереш отникъде, че еди-кой-си е издал нова книга или че еди-коя-си енциклопедия има ново издание. Хубавото на книгите на "Славейков" е, че минувачите ги ВИЖДАТ и, щат - на щат, се заглеждат, било то и в най-боклучавата литература. Да не говорим, че има хора, които не разполагат с Интернет и нямат възможност да си набавят всяка нужна информация, примерно къде има специализирана книжарница за нещо си (учебници, енциклопедии, помагала, научни издания). На Славейков има бая неща. Освен това продавачите обикновено са врели и кипели в бизнеса и винаги могат да те упътят към свой колега или към някоя книжарница, ако са по-добронамерени. При всички положения "Момент, ше питам отзад колегата" или "'Ми вижте на 23-та маса" звучи по-добре от често некомпетентните отговори на често произволно назначаваните продавачки по книжарниците и магазините: "Ми не знам какво да ви посъветвам, госпожа' или с малко късмет "Аз си спомням, че навремето имаше една такава книжарница на Стамболийски, той мъжът ми си купи оттам едан книга, ама не знам дали още я има... Освен там да проверите, иначе не мога да ви кажа..."

Славейков може да е комплексар, ама площадът си е добре в този вид. Да, може да се поразкраси, но атмосферата по-добра не мисля, че могат да я направят. Не, че не може, ама ТЕ не могат.
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър

Бе аз лично хич не се заглеждам, като знам, че нищо не си купувам и надали ще си купя от там. Информира, ама само хората, които търсят нещо. Щом гледат към сергиите, значи търсят. Може просто да си нямат работа и да разглеждат, но пак са се ориентирали към разглеждане на книги. Пък нищо не пречи всичките тези книги и информация да се съберат в една сергия, един каталог и един склад. Да, няма да виждаме Пратчет през две сергии и Толкин през една, а ще ги четем в списък (по възможност с картинки), но ако ни се търси книга и не сме я намерили по книжарниците, е по-лесно да прелистваш, отколкото да обикаляш и гледаш.
Вярно, много хора си набавят от там учебници и такива работи, ама щото знаят, че там има. Иначе само ще пообиколят повечко първия път. Просто не мога да повярвам, че уникалните неща ще се съберат на повече от една или хайде две сергии. Вярно, че продавачите си знаят книгите, но пък в един по-хубав свят, уважаващите себе си книжарници ще уволнят некадърните книгопродавачи и ще наемат славейковските. Дори ще изкупят книгите, които нямат. Тогава няма ли всички да са доволни? Освен уволнените продавачи, ама да са чели книги, като ще ги продават.

Изображение

Димо лекува
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Идеята ми е, че точно тези, които не търсят и не биха отишли до склад, съвсем случайно могат да видят нещо, което да привлече вниманието им. И хоп! Още един фен на книгитеее... :cheers: :lol: :lol: :lol: :lol:
Последно промяна от Jamesmagno на 30 Ное 2008, 10:53, променено общо 1 път.
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър

Е, имах предвид до склада само продавачът да ходи. Инче не мисля, че толкова хора се заглеждат, когато нямат намерение да се заглеждат. Особено в тази блъсканица, която е там вече. Очите по-скоро ти трябват за да гледаш къде да ходиш. Затова и говорих по-рано, че ако махнат половината сергии ще стане много по-лесно...

Изображение

Димо лекува
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Аз пък мисля, че точно блъсканицата кара народа да върти глава :D Освен това бая срещи се правят там. Нямаш какво да правиш докато чакаш - хвърляш един поглед на съседната сергия ;)
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър

Да, за срещите си прав. Но пък сергиите може да се заменят с плакати на книги. Същият примамващ ефект, макар и жертващ бройка за размер, но на доста по-малко място. Една редица с плакатници по средата вместо две редици сергии. И, разбира се, под всеки плакат "Намира се в тая и тая книжарница на тая и тая улица". Их, че готина идея. Апропо, някой знае ли какво става с оная идея гражданите да си дадат предложенията?

Изображение

Димо лекува
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Днес минах оттам и да ви кажа на всички: споко! Там си е! И сергиите с кашоните, и празният фонтан, и пейката с Бюлбюлите-баща и син... Дори и подписката, около която няма никой... :cyclops:
kominternovec
От дъжд на вятър
Специалност: история
Курс: втори

Мнение от kominternovec »

Не знам дали ще го затворят, но съм раздвоен. От една страна, има интересни книги, от друга обаче действително са скъпи, и то открай време. Който иска книги - има Столична библиотека точно срещу Славейков, има НБКМ, има УБ според мен. Там разбира се няма всичко, което можеш да намериш. Тогава алтернатива може да са кашоните, откъдето си намерих дневника на Богдан Филов за 3 лв. Ако книгите са в добро състояние, си струва да си ги купиш на цена, която невинаги съответства на съдържанието им.
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

kominternovec написа: Тогава алтернатива може да са кашоните, откъдето си намерих дневника на Богдан Филов за 3 лв.
Фу, аз дадох 4.Ограбили са ме. :mrgreen:
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

А някой да е виждал по кашоните Моята борба на Алфи, къде и на каква цена? Моята някъде изчезна. :blackeye:
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Joker написа:А някой да е виждал по кашоните Моята борба на Алфи, къде и на каква цена? Моята някъде изчезна. :blackeye:
Има я нова на "Славейков", поне аз имам познати и всичко съм намирал. Гледай да не се минеш с недомислено скъпа втора употреба, защото съм я виждал и отпреди изданието на "Слънце", което си минава за одобрено.
Knights of the Cross
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Jamesmagno написа:Площад "Славейков" има една функция, на която до този момент никой не обърна внимание в темата. Народът не чете (много) ( и т.н. - няма да цитирам цялото..................)
Джеймс, съгласна съм с тази гледна точка. Изобщо не ми беше минало през ум, обаче за мен също е така.
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Цитирам част от мнение от друг форум, има интересно и успокоително инфо. Не гарантирам за достоверността ;)
...Тревогата ми трая кратко - след няколко минутния репортаж в "Спирката на Нова", стана ясно, че всъщност е обсъждано предложение за създаване на Билетен център в южния край на площада, заради който да бъдат закрити само 4 от около 40-те сергии там. Във връзка с доклада за този център е възникнал и въпросът за настоящото състояние на площада и книжната борса на него. В резултат на това разискване е възложено да бъде изготвен проект за неговия нов "европейски" вид. [...] Точно арх. Петър Диков включиха по телефона в студиото (не успял да стигне до "Славейков" за репортажа, защото попаднал в задръстване ) и той потвърди информацията за Билетен център и че само 4 сергии ще трябва да се махнат заради това. Даже се обоснова, че "Славейков" е особено подходящо място за продажба на билети, точно заради книжната борса и посещаемостта й от хора, "търсещи култура"....
Публикувай отговор

Обратно към “Литература и Книги”