Подготовка за изпита по Английски език

Архив на теми от раздел "Студенти"
Публикувай отговор
Аватар
kaamos
В началото бе словото
Специалност: Скандинавистика
Курс: завършил

Re: Подготовка за изпита по Английски език

Мнение от kaamos »

Много е хубаво, че четете литература на английски, но това няма да ви влезе чаак толкова в работа за изпита в СУ. Вземете си книжките с тестове за СУ на Просвета, решавайте ги и четете обясненията. И според мен език се учи трудно без уроци :|
Успех :)
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър
Специалност: Английска филология
Курс: четвърти

Мнение от Лорд Носферату »

То ясно, че с мат'риала в училище трудно ще научиш чужд език (освен езиковите гимназии, де), но за мен след като научиш граматиката, което в случая с английския става адски бързо, останалото е разширяване на речника и поддържане. Книгите са идеални за целта. Пчеличка за който познае в кой филм един иконом беше на същото мнение :Р
Така че ако евентуалните ни бъдещи колеги са учили английски като хората, най-добрата им подготовка наистина са книгите/филмите/игрите(за играещите) и общуването с англичани/американци. Аз за този изпит един пробен тест не съм направил и имам 5.49. А английски бях спрял да уча от осми клас.
Четете, гледайте филми, дори музика слушайте.
I'm one lab accident away from being a supervillain.

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува
Аватар
NikTa
Да живей словото
Специалност: Журналистика
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от NikTa »

kaamos написа:Много е хубаво, че четете литература на английски, но това няма да ви влезе чаак толкова в работа за изпита в СУ. Вземете си книжките с тестове за СУ на Просвета, решавайте ги и четете обясненията. И според мен език се учи трудно без уроци :|
Успех :)
Вдигам палец за книжките... Колкото за старите, толкова и за новите.
Първо, защото са отвратителни и има от "онези неща", както ги нарича мойта учителка... Неща, които няма да срещнеш в книгите, а само в най-завъртяните примери на речниците (евентуално).
Второ, защото така се свиква с формата на изпита, а това е голям плюс, що се отнася до тренинг, психологическа нагласа, стратегии и прочие.
И трето... Просто, решавайки книжките, добивате представа каква точно граматика се включва в изпита... Общо взето, компонентите от нея се броят на пръстите на ръцете, но някои от тях са неща, които може и да не си чувал, ако не си на ниво CAE, или не си решавал "Sofia Admission University Tests"...
В този ред на мисли ...такива като Лорд Носферату ... са по-скоро изключения от правилото :lol: Поздравления за успеха ти, Лорде, но според мен това нас, бъдещите кандидат-студенти, не трябва да ни успокоява... Изпитът наистина си е ... труден.
Oh my darling, oh my darling, оh my darling, Clementine!

"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър

Ба, успех, аз само да го пипна тоя, дето за едната стотна се е стиснал, та да не ми пише "Отличен" случайно...
А вие не се притеснявайте. По-лесно е, отколкото мислите. Щом мислите за английска филология, значи имате нужните знания. единственото, за което се сещам, е диктовката. Оказа се, че много от хората в моя курс не са правили диктовки през живота си :shock: Така че ако и вие сте към тази група, в това вече може да се упражните, особено ако пишете бавно. Щото диктовки има на всеки практически изпит после. А и повечето лекции са си диктовки.
Иначе мръсни уловки в изпита навремето нямаше. Всичко трябва да сте го правили в час като граматика, а като речник да се го слушали по телевизията/компа. И най-важното си остава да не се притеснявате. Каквото ще става - ще става. :)

Изображение

Димо лекува
Аватар
lovesecret
От дъжд на вятър

Мнение от lovesecret »

Моят съвет е да решите няколко пъти книжките на су, тъй като в общи линии упражненията по граматика се повтарят. А за книгите - четете колкото се може повече на английски - съзнателно, а понякога и несъзнателно ще запомняте изрази, които после ще ви влязат в употреба и есето ви ще е както се казва more sophisticated :wink: Но най-важното - пишете! Много често си мислиш, че знаеш как да напишеш дадена дума, защото си я срещал стотици пъти и на диктовката тотално я объркваш. Не си повтаряйте постоянно колко ще е труден изпитът, така само ще се блокирате. Желая успех на всички кандидат-студенти! Дано влезете това, което най-много искате :)
"Бе влюбен до смърт! Тя бе единственото, което искаше ... Виждаше я отново и отново... Далечна .... Лунно красива ... Ледена ... Недостъпна ... "
Аватар
NikTa
Да живей словото
Специалност: Журналистика
Обратна връзка:

Мнение от NikTa »

Еее, Лорд Носферату, точно тва е проблема - че сега е бъкано с мръсни уловки :lol:
Не знам де...може пък и да не е чак толкова, колкото очакваме. Лично за себе си, аз ще се чувствам толкова по-спокойна, колкото повече книжки а ла СУ съм минала.. :D

ПП. Аз се готвя не за английска филология (бездруго ми е втръснало вече от тоя английски) , а за някоя от специалностите на ФФ - социология, психология и прочие...
Oh my darling, oh my darling, оh my darling, Clementine!

"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)
Аватар
kaamos
В началото бе словото
Специалност: Скандинавистика
Курс: завършил

Мнение от kaamos »

И от мен браво на лорд Носферату, който някак между другото е изкарал тази хубава оценка (в профила ти видях, че си четвърти курс - това май означава, че си кандидатствал 2004 - годината с високите оценки по англ. и страшно високите балове :roll: ). Простосмъртните обаче не трябва да разчитат много-много на такова щастие :alien: . Това за тестовете го казвам, защото оттам се заучават типове изречения, грешки и лексика, които се падат често, макар леко видоизменени, и да се справиш с тях няма толкова общо със знаенето на езика, колкото с това просто да си го зазубрил за конкретния фомат на изпита. Разбира се, че филмите, книгите и общуването помагат, но не са нещо, което се наваксва за 9 месеца ако не си го правил в последните 5 години.
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър

Дам, някъде тогава като да беше. Аз четвъртия курс го минах, остават изпитите.
Май избързах със заключенията и си реших, че всички с този изпит са за английска филология и затова очаквах, че щом сте се насочили така към този език, би трябвало вече да си знаете всичко, дето може да ви се падне. Моя грешка. :oops: В такъв случай вярно е добра идея да порешите тестчетата, колкото да добиете представа за изпита. Но за диктовката и есето накрая (ако още ги има) най-добре да поддържате силен контакт с езика. да го използвате активно, демек. Гледайте филми, че по-бързо става, и примерно пишете по форумите на любимите ви чуждестранни групи или изобщо някакви форуми с предимно англоговорящи.
И по-добре да млъквам вече, да не ви обърквам ненужно :oops:

Изображение

Димо лекува
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Абе, може и без четене, ама и със може.Една-две-три-пет книги няма да ви изядат. :Р
Прочетете нещо от типа на "Джейн Еър" или "Брулени хълмове" - някоя малко по-старичка книжка с по-формално изразяване и разнообразни изреченски структури."Дракула" също е добър вариант.Че няма нужда да научите всички думи в английския, няма, ама малко култура няма да ви е от вреда. :)
Също и четете текстове със съвременна лексика - статийки из нета и някоя и друга книжка.
И СУАТЕФЛ книжките, дам.
И...се радвайте, защото за един изпит по география/история/БЕЛ хората хвърлят много повече труд и в замяна на това научават колко е средният добив от една овца или през коя година Андрей Ляпчев се е почесал по лявото ...ухо, да речем. :mrgreen:
ед:йей, спомням си как преди година и....няколко седмици пуснах такава тема.Спомени... :D
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Аз ви препоръчвам да четете статии от сайта на New York Times. Освен, че са много добре написани, ще може да научите и някои нови думички, защото използват наистина много добър формален английски. Освен това, ако кликнете и два пъти върху която и да е дума, ще ви я обясни веднага.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аватар
Тединкъъъ
Пишете, о, братя
Специалност: Славянска филология
Обратна връзка:

Мнение от Тединкъъъ »

Хмм да споделя и аз моята подготовка,която поне като замисъл е доста мащабна :D Значи,започнах с минаването на един речник от около 13 000 думи(най-употребявани) - вадене на всички непознати думи от всяка буква и впоследствие системно учене и изпитване.Излизат ми към 3-4 страници нови думи,понякога и много по-малко.В момента съм до Р. :P
Освен това редовно правя диктовки-от книжките на СУ и от разни сборници.
Като мина този речник,което се очертава към Нова година,следва бърз преглед(към 1 месец) на тематичен речник.
После Речник на проблемните думи+ Граматика на Лонгман.
Накрая помагало за есето.Успоредно с това всеки месец правя по 3 теста от книжките.
Иначе понякога си вадя и думи от текстове на песни.Филми не гледам, книги не чета.
На частни уроци не ходя. :D
Но иначе се надявам цялата тази схема да ми донесе отличен :)
snijana
В началото бе словото

Мнение от snijana »

Абе хора, вий сте луди. верно, че не е много лек изпита, но и не се изсилвайте толкова. разните му там тойфели и незнам си какви сертификати НЕ ви вършат работа. гответе се по книжките, намерете някой да ви прави диктовки и проверява есета, които между другото трябва да ги автоматизирате. каквато и тема да ви се падне, ако ще да е за кучешка храна, трябва автоматично да ви излезе в главиците схема с увод, теза, 2/3 supporting arguments и заключение. аз като кандидатствах ходих на уроци от септември до края на януари 12 клас, и после спрях щото нямаше смисъл да давам повече кинти. НЕ съм ходила на тия прословути курсове към СУ. не съм чела худ. литература и не съм учила речници. направих си книжките и 2 граматики - advanced на Michael Vince и proficiency на Cambridge (една голяма жълтичка). изпита не беше толкова труден като съдържание, колкото напрегнат, продължителен и изтощителен, ама изкарах 5.56 :P па може и на късмет да е било :geek: успех на всички!
futuristic ain't shit to me
Аватар
lovesecret
От дъжд на вятър

Мнение от lovesecret »

Тединкъъъ, това с речника не е добро решение (от опит ти го казвам - аз в девети клас бях решила да уча по същия начин фразови глаголи и до никъде не стигнах). За момента ще запомняш думите, но след това се забравят, гарантирам ти. Ако не ги срещаш в текст не само че няма да ги запомниш, но и дори ако запомниш някои по-засукани думички може и неправилно да ги включиш в дадено изречение. Така че моят съвет е да четеш дори да са 2-3 страници на ден и да гледаш телевизия без субтитри - Discovery, Explorer, History...
Успех! :D
"Бе влюбен до смърт! Тя бе единственото, което искаше ... Виждаше я отново и отново... Далечна .... Лунно красива ... Ледена ... Недостъпна ... "
Аватар
Тединкъъъ
Пишете, о, братя
Специалност: Славянска филология
Обратна връзка:

Мнение от Тединкъъъ »

lovesecret написа:Тединкъъъ, това с речника не е добро решение (от опит ти го казвам - аз в девети клас бях решила да уча по същия начин фразови глаголи и до никъде не стигнах). За момента ще запомняш думите, но след това се забравят, гарантирам ти. Ако не ги срещаш в текст не само че няма да ги запомниш, но и дори ако запомниш някои по-засукани думички може и неправилно да ги включиш в дадено изречение. Така че моят съвет е да четеш дори да са 2-3 страници на ден и да гледаш телевизия без субтитри - Discovery, Explorer, History...
Успех! :D
Хмм..аз пък съм доволна,върши ми работа - ако трябва да сетя за някоя дума примерно от български на английски,напоследък все се сещам точно за някоя учена от речника.А и аз ги припомням системно,както казах.Абе то и 20% да запомня от тях,пак ще има полза,че аз с думите съм зле,за разлика от граматиката...а колкото до това да гледам ТВ-чувала съм го и от други .Но на мен проблемът ми е,че трудно разбирам или запомням като слушам ,а много по-лесно ми е като чета.Да,това с четенето помага,налагало ми се е да чета доста на английски за някои неща,които ме интересуват,та това също може да се нарече част от подготовката ми :D
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Тединкъъъ написа:Хмм да споделя и аз моята подготовка,която поне като замисъл е доста мащабна :D Значи,започнах с минаването на един речник от около 13 000 думи(най-употребявани) - вадене на всички непознати думи от всяка буква и впоследствие системно учене и изпитване.Излизат ми към 3-4 страници нови думи,понякога и много по-малко.В момента съм до Р. :P
Лол...аз лани пробвах така и го докарах до "ap-". :mrgreen:
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - АРХИВ”