Успех
Подготовка за изпита по Английски език
- kaamos
- В началото бе словото
- Специалност: Скандинавистика
- Курс: завършил
Re: Подготовка за изпита по Английски език
Много е хубаво, че четете литература на английски, но това няма да ви влезе чаак толкова в работа за изпита в СУ. Вземете си книжките с тестове за СУ на Просвета, решавайте ги и четете обясненията. И според мен език се учи трудно без уроци 
Успех
Успех
- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
- Специалност: Английска филология
- Курс: четвърти
То ясно, че с мат'риала в училище трудно ще научиш чужд език (освен езиковите гимназии, де), но за мен след като научиш граматиката, което в случая с английския става адски бързо, останалото е разширяване на речника и поддържане. Книгите са идеални за целта. Пчеличка за който познае в кой филм един иконом беше на същото мнение :Р
Така че ако евентуалните ни бъдещи колеги са учили английски като хората, най-добрата им подготовка наистина са книгите/филмите/игрите(за играещите) и общуването с англичани/американци. Аз за този изпит един пробен тест не съм направил и имам 5.49. А английски бях спрял да уча от осми клас.
Четете, гледайте филми, дори музика слушайте.
Така че ако евентуалните ни бъдещи колеги са учили английски като хората, най-добрата им подготовка наистина са книгите/филмите/игрите(за играещите) и общуването с англичани/американци. Аз за този изпит един пробен тест не съм направил и имам 5.49. А английски бях спрял да уча от осми клас.
Четете, гледайте филми, дори музика слушайте.
- NikTa
- Да живей словото
- Специалност: Журналистика
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Вдигам палец за книжките... Колкото за старите, толкова и за новите.kaamos написа:Много е хубаво, че четете литература на английски, но това няма да ви влезе чаак толкова в работа за изпита в СУ. Вземете си книжките с тестове за СУ на Просвета, решавайте ги и четете обясненията. И според мен език се учи трудно без уроци
Успех
Първо, защото са отвратителни и има от "онези неща", както ги нарича мойта учителка... Неща, които няма да срещнеш в книгите, а само в най-завъртяните примери на речниците (евентуално).
Второ, защото така се свиква с формата на изпита, а това е голям плюс, що се отнася до тренинг, психологическа нагласа, стратегии и прочие.
И трето... Просто, решавайки книжките, добивате представа каква точно граматика се включва в изпита... Общо взето, компонентите от нея се броят на пръстите на ръцете, но някои от тях са неща, които може и да не си чувал, ако не си на ниво CAE, или не си решавал "Sofia Admission University Tests"...
В този ред на мисли ...такива като Лорд Носферату ... са по-скоро изключения от правилото
Oh my darling, oh my darling, оh my darling, Clementine!
"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)
"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)
- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
Ба, успех, аз само да го пипна тоя, дето за едната стотна се е стиснал, та да не ми пише "Отличен" случайно...
А вие не се притеснявайте. По-лесно е, отколкото мислите. Щом мислите за английска филология, значи имате нужните знания. единственото, за което се сещам, е диктовката. Оказа се, че много от хората в моя курс не са правили диктовки през живота си
Така че ако и вие сте към тази група, в това вече може да се упражните, особено ако пишете бавно. Щото диктовки има на всеки практически изпит после. А и повечето лекции са си диктовки.
Иначе мръсни уловки в изпита навремето нямаше. Всичко трябва да сте го правили в час като граматика, а като речник да се го слушали по телевизията/компа. И най-важното си остава да не се притеснявате. Каквото ще става - ще става.
А вие не се притеснявайте. По-лесно е, отколкото мислите. Щом мислите за английска филология, значи имате нужните знания. единственото, за което се сещам, е диктовката. Оказа се, че много от хората в моя курс не са правили диктовки през живота си
Иначе мръсни уловки в изпита навремето нямаше. Всичко трябва да сте го правили в час като граматика, а като речник да се го слушали по телевизията/компа. И най-важното си остава да не се притеснявате. Каквото ще става - ще става.
- lovesecret
- От дъжд на вятър
Моят съвет е да решите няколко пъти книжките на су, тъй като в общи линии упражненията по граматика се повтарят. А за книгите - четете колкото се може повече на английски - съзнателно, а понякога и несъзнателно ще запомняте изрази, които после ще ви влязат в употреба и есето ви ще е както се казва more sophisticated
Но най-важното - пишете! Много често си мислиш, че знаеш как да напишеш дадена дума, защото си я срещал стотици пъти и на диктовката тотално я объркваш. Не си повтаряйте постоянно колко ще е труден изпитът, така само ще се блокирате. Желая успех на всички кандидат-студенти! Дано влезете това, което най-много искате 
"Бе влюбен до смърт! Тя бе единственото, което искаше ... Виждаше я отново и отново... Далечна .... Лунно красива ... Ледена ... Недостъпна ... "
- NikTa
- Да живей словото
- Специалност: Журналистика
- Обратна връзка:
Еее, Лорд Носферату, точно тва е проблема - че сега е бъкано с мръсни уловки
Не знам де...може пък и да не е чак толкова, колкото очакваме. Лично за себе си, аз ще се чувствам толкова по-спокойна, колкото повече книжки а ла СУ съм минала..
ПП. Аз се готвя не за английска филология (бездруго ми е втръснало вече от тоя английски) , а за някоя от специалностите на ФФ - социология, психология и прочие...
Не знам де...може пък и да не е чак толкова, колкото очакваме. Лично за себе си, аз ще се чувствам толкова по-спокойна, колкото повече книжки а ла СУ съм минала..
ПП. Аз се готвя не за английска филология (бездруго ми е втръснало вече от тоя английски) , а за някоя от специалностите на ФФ - социология, психология и прочие...
Oh my darling, oh my darling, оh my darling, Clementine!
(Г. Г.)
(Г. Г.)
- kaamos
- В началото бе словото
- Специалност: Скандинавистика
- Курс: завършил
И от мен браво на лорд Носферату, който някак между другото е изкарал тази хубава оценка (в профила ти видях, че си четвърти курс - това май означава, че си кандидатствал 2004 - годината с високите оценки по англ. и страшно високите балове
). Простосмъртните обаче не трябва да разчитат много-много на такова щастие
. Това за тестовете го казвам, защото оттам се заучават типове изречения, грешки и лексика, които се падат често, макар леко видоизменени, и да се справиш с тях няма толкова общо със знаенето на езика, колкото с това просто да си го зазубрил за конкретния фомат на изпита. Разбира се, че филмите, книгите и общуването помагат, но не са нещо, което се наваксва за 9 месеца ако не си го правил в последните 5 години.
- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
Дам, някъде тогава като да беше. Аз четвъртия курс го минах, остават изпитите.
Май избързах със заключенията и си реших, че всички с този изпит са за английска филология и затова очаквах, че щом сте се насочили така към този език, би трябвало вече да си знаете всичко, дето може да ви се падне. Моя грешка.
В такъв случай вярно е добра идея да порешите тестчетата, колкото да добиете представа за изпита. Но за диктовката и есето накрая (ако още ги има) най-добре да поддържате силен контакт с езика. да го използвате активно, демек. Гледайте филми, че по-бързо става, и примерно пишете по форумите на любимите ви чуждестранни групи или изобщо някакви форуми с предимно англоговорящи.
И по-добре да млъквам вече, да не ви обърквам ненужно
Май избързах със заключенията и си реших, че всички с този изпит са за английска филология и затова очаквах, че щом сте се насочили така към този език, би трябвало вече да си знаете всичко, дето може да ви се падне. Моя грешка.
И по-добре да млъквам вече, да не ви обърквам ненужно
- Norwegian Wood
- Легендарен флуудър
Абе, може и без четене, ама и със може.Една-две-три-пет книги няма да ви изядат. :Р
Прочетете нещо от типа на "Джейн Еър" или "Брулени хълмове" - някоя малко по-старичка книжка с по-формално изразяване и разнообразни изреченски структури."Дракула" също е добър вариант.Че няма нужда да научите всички думи в английския, няма, ама малко култура няма да ви е от вреда.
Също и четете текстове със съвременна лексика - статийки из нета и някоя и друга книжка.
И СУАТЕФЛ книжките, дам.
И...се радвайте, защото за един изпит по география/история/БЕЛ хората хвърлят много повече труд и в замяна на това научават колко е средният добив от една овца или през коя година Андрей Ляпчев се е почесал по лявото ...ухо, да речем.
ед:йей, спомням си как преди година и....няколко седмици пуснах такава тема.Спомени...
Прочетете нещо от типа на "Джейн Еър" или "Брулени хълмове" - някоя малко по-старичка книжка с по-формално изразяване и разнообразни изреченски структури."Дракула" също е добър вариант.Че няма нужда да научите всички думи в английския, няма, ама малко култура няма да ви е от вреда.
Също и четете текстове със съвременна лексика - статийки из нета и някоя и друга книжка.
И СУАТЕФЛ книжките, дам.
И...се радвайте, защото за един изпит по география/история/БЕЛ хората хвърлят много повече труд и в замяна на това научават колко е средният добив от една овца или през коя година Андрей Ляпчев се е почесал по лявото ...ухо, да речем.
ед:йей, спомням си как преди година и....няколко седмици пуснах такава тема.Спомени...
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
- shayne
- Вазов
- Специалност: Политология, Математика
- Обратна връзка:
Аз ви препоръчвам да четете статии от сайта на New York Times. Освен, че са много добре написани, ще може да научите и някои нови думички, защото използват наистина много добър формален английски. Освен това, ако кликнете и два пъти върху която и да е дума, ще ви я обясни веднага.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Член на Академически съвет на СУ
- Тединкъъъ
- Пишете, о, братя
- Специалност: Славянска филология
- Обратна връзка:
Хмм да споделя и аз моята подготовка,която поне като замисъл е доста мащабна
Значи,започнах с минаването на един речник от около 13 000 думи(най-употребявани) - вадене на всички непознати думи от всяка буква и впоследствие системно учене и изпитване.Излизат ми към 3-4 страници нови думи,понякога и много по-малко.В момента съм до Р.
Освен това редовно правя диктовки-от книжките на СУ и от разни сборници.
Като мина този речник,което се очертава към Нова година,следва бърз преглед(към 1 месец) на тематичен речник.
После Речник на проблемните думи+ Граматика на Лонгман.
Накрая помагало за есето.Успоредно с това всеки месец правя по 3 теста от книжките.
Иначе понякога си вадя и думи от текстове на песни.Филми не гледам, книги не чета.
На частни уроци не ходя.
Но иначе се надявам цялата тази схема да ми донесе отличен
Освен това редовно правя диктовки-от книжките на СУ и от разни сборници.
Като мина този речник,което се очертава към Нова година,следва бърз преглед(към 1 месец) на тематичен речник.
После Речник на проблемните думи+ Граматика на Лонгман.
Накрая помагало за есето.Успоредно с това всеки месец правя по 3 теста от книжките.
Иначе понякога си вадя и думи от текстове на песни.Филми не гледам, книги не чета.
На частни уроци не ходя.
Но иначе се надявам цялата тази схема да ми донесе отличен
-
snijana
- В началото бе словото
Абе хора, вий сте луди. верно, че не е много лек изпита, но и не се изсилвайте толкова. разните му там тойфели и незнам си какви сертификати НЕ ви вършат работа. гответе се по книжките, намерете някой да ви прави диктовки и проверява есета, които между другото трябва да ги автоматизирате. каквато и тема да ви се падне, ако ще да е за кучешка храна, трябва автоматично да ви излезе в главиците схема с увод, теза, 2/3 supporting arguments и заключение. аз като кандидатствах ходих на уроци от септември до края на януари 12 клас, и после спрях щото нямаше смисъл да давам повече кинти. НЕ съм ходила на тия прословути курсове към СУ. не съм чела худ. литература и не съм учила речници. направих си книжките и 2 граматики - advanced на Michael Vince и proficiency на Cambridge (една голяма жълтичка). изпита не беше толкова труден като съдържание, колкото напрегнат, продължителен и изтощителен, ама изкарах 5.56
па може и на късмет да е било
успех на всички!
futuristic ain't shit to me
- lovesecret
- От дъжд на вятър
Тединкъъъ, това с речника не е добро решение (от опит ти го казвам - аз в девети клас бях решила да уча по същия начин фразови глаголи и до никъде не стигнах). За момента ще запомняш думите, но след това се забравят, гарантирам ти. Ако не ги срещаш в текст не само че няма да ги запомниш, но и дори ако запомниш някои по-засукани думички може и неправилно да ги включиш в дадено изречение. Така че моят съвет е да четеш дори да са 2-3 страници на ден и да гледаш телевизия без субтитри - Discovery, Explorer, History...
Успех!
Успех!
"Бе влюбен до смърт! Тя бе единственото, което искаше ... Виждаше я отново и отново... Далечна .... Лунно красива ... Ледена ... Недостъпна ... "
- Тединкъъъ
- Пишете, о, братя
- Специалност: Славянска филология
- Обратна връзка:
Хмм..аз пък съм доволна,върши ми работа - ако трябва да сетя за някоя дума примерно от български на английски,напоследък все се сещам точно за някоя учена от речника.А и аз ги припомням системно,както казах.Абе то и 20% да запомня от тях,пак ще има полза,че аз с думите съм зле,за разлика от граматиката...а колкото до това да гледам ТВ-чувала съм го и от други .Но на мен проблемът ми е,че трудно разбирам или запомням като слушам ,а много по-лесно ми е като чета.Да,това с четенето помага,налагало ми се е да чета доста на английски за някои неща,които ме интересуват,та това също може да се нарече част от подготовката миlovesecret написа:Тединкъъъ, това с речника не е добро решение (от опит ти го казвам - аз в девети клас бях решила да уча по същия начин фразови глаголи и до никъде не стигнах). За момента ще запомняш думите, но след това се забравят, гарантирам ти. Ако не ги срещаш в текст не само че няма да ги запомниш, но и дори ако запомниш някои по-засукани думички може и неправилно да ги включиш в дадено изречение. Така че моят съвет е да четеш дори да са 2-3 страници на ден и да гледаш телевизия без субтитри - Discovery, Explorer, History...
Успех!
- Norwegian Wood
- Легендарен флуудър
Лол...аз лани пробвах така и го докарах до "ap-".Тединкъъъ написа:Хмм да споделя и аз моята подготовка,която поне като замисъл е доста мащабнаЗначи,започнах с минаването на един речник от около 13 000 думи(най-употребявани) - вадене на всички непознати думи от всяка буква и впоследствие системно учене и изпитване.Излизат ми към 3-4 страници нови думи,понякога и много по-малко.В момента съм до Р.
![]()
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).