Затварят "Славейков"

Модератори: Мила, Boromir

Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Затварят "Славейков"

Мнение от Vintersorg »

http://joruel.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Махат книгите от площад „Славейков”. Продавачите ревнаха. Не можело. Пазарът бил легендарно място, емблематично. Хора чак от провинцията идвали, за да пазаруват именно там. Бре-е-е-е-е-й! Не можело? Че що да не може? Като голям любител на книгите отговорно мога да заявя, че нито „Славейков” е легенда, нито пък пазаруването на книги оттам е голямо удоволствие. Книгите се продават в книжарници. Отиваш, разглеждаш, разхождаш се, вдишваш миризмата на хартия, разлистваш свободно страниците или преглеждаш заглавия, без някой отстрани да ти вика: „Кажете!” или любезно да досажда с „Мога ли да помогна с нещо?”. В книжарниците книгите не са наблъскани една върху друга като на „легендарния” пазар, опаковани в мръсни найлони, заради които не можеш да ги разлистиш... Нито пък бдителни продавачи те следят и обикалят през цялото време с предложения какво друго можеш да си купиш. В книжарниците книгата е домакин, на площада е обикновена стока. За старите и антикварни книги пък „Славейков” е най-големият абсурд на света. Цените са толкова надути, че се чудиш нова ли книга купуваш или издание на „Партиздат”. Там ще намерите пожълтели романи на Ремарк за по 15 лв., при положение че чисто новите им издания са по 8-10 лв., а на всяка сергия пред Ректората, на Орлов мост или край НДК може да намерите същите стари книги за по 2-3 лв. „Славейков”, хайде бе! Точно оттам пък ще си купя книга, как ли не! Да го затварят... Няма да ми е жал.

На вас дреме ли ви? Купувате ли книги оттам? :rr:
Аватар
JudyRamone
Легендарен флуудър
Специалност: Компютърна химия
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: Затварят "Славейков"

Мнение от JudyRamone »

Естествено, че ми дреме! Там съм отраснала!! Не искам да го затварят, толкова книжки съм си купувала....детството ми, съботите с майка ми...не искам да ми го взимат!!!!!!!!

Да не говорим, че вечер след осем часа когато раздигат сергиите мястото е същинска златна мина, толкова стотинки съм си намирала там :mrgreen:
...И ПОВРЪЩАМЕ ВЪРХУ НАДЕЖДАТА
ЗА ПО-ДОБРИТЕ ДНИ!!"
Постоянно присъствие

Мнение от Amellie »

Чак сега ми стана ясно защо сутринта Бтв бяха на пл. "Славейков". :mrgreen:
Честно казано, споделям мнението на автора на темата. Определено "книжният пазар", както е по-известен площадът, се е превърнал в нещо като битак. Купувала съм си книги от там, познавам някои от антикварите, но истината е, че нито цените, нито отношението, нито обстановката предразполагат човек да си избира книги и да се консултира с продавачите, чиято обичайна реплика е "Ако няма да купуваш, не пипай!". Истина е, че това е златна мина, но не мисля, че точно там й е мястото. Забелязвали ли сте на какво прилича "Славейков" след 22.00ч. по време на кампанията за учебници?! Е няма такава кочина, дори в центъра на София...
Не вийте, псета, аз не съм видение,
кръвта във жилите ми дреме
като в затоплени легла,
ала от сън ме дигна месеца
и рече ми: „Ела”.
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

По принцип не симпатизирам кой знае колко много на търговците там, даже хич. Ама ще бъде глупаво да го направят, щото ще стане празно. Така си има една специфична много яка атмосфера. А колкото и да го празнят от него площад Св. Петър няма да стане, така че най-хубавото което могат да направят за имиджа му е да си го оставят така.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Аз по-скоро бих изпитвала някаква носталгия. Винаги съм асоциирала Славейков с книгите, ще е странно, ако разкарат пазара от там. Освен това, ако не мога да намеря някоя книга някъде - отивам там. И там я има. (Да, първо претърсвам местната книжарница, интернет, накрая и големите книжарници.) Поне в повечето случаи, де...

Пък и невинаги всичко там е толкова скъпо. Взимала съм си книги на напълно нормална цена.

И крие едно определено очарование - можеш да се разхождаш и да гледаш книгите просто така. Ако вляза в книжарница, определено ще ме гледат, ще ме питат дали желая нещо и така. А аз обичам просто да разглеждам.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
fan4battle
Форумозавър Рекс
Обратна връзка:

Мнение от fan4battle »

Ми да, то си е едно такова специфично място, няма друго такова май. Свикнали сме така, и ще бъде ако не мъчно, то поне странно ако разкарат сергиите оттам. Какво ще сложат на тяхно място? Ако е пусто като вечерно време...
Но пък си прав все пак. Не ми е фън да пазарувам там, и не си спомням откога не съм купувал книга от сергиите. Най-вероятно няма да ми липсва особено.
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър
Специалност: Английска филология
Курс: четвърти

Мнение от Лорд Носферату »

Да го затварят, но ако ще го оставят празно или ще боднат едно-две дръвчета. Ако го направат паркинг, лично ще спукам на всики гумите.
Никога не съм си купувал книги от там и никога не съм асоциирал мястото с книги. Само със сергии и то предимно на приатски дискове. Заради които дискове НСБОП изпотафи комповете на приятелите ми по чашка наскоро. Нека ги затворят.
А и определено там става твърде тясно вече. То бива сергии, ма взеха целия мегдан. Хората по саксиите ходят вече. Поне едната редица трябва да махнат.
И да отворят фонтана. Да, момчето, което загина, беше приятел на мой приятел, но когато сгазят някого на улицата, не затварят улицата.
I'm one lab accident away from being a supervillain.

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува
inna
От дъжд на вятър

Мнение от inna »

Много рядко съм си купувала книги оттам, може би само учебници, които никъде другаде не намирам...Но разбира се, че Е емблематично място! Как може някой да твърди, че не е :shock: Трябва да има подобен "книжен пазар", но в доста по-модерен вариант, който да не се превръща в долнопробно място, защото това е единственото, с което отблъсква хората- много простотия се шири, сред "търговците" особено...

Лично не ме засяга, защото си поръчвам всякаква литература от интернет, а и вече все повече хора го правят, защото спестява време и е далеч по-удобно...но ще се радвам, ако все пак не затворят "Славейков"! И аз се чувствам емоционално обвързана с това място :)
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър

Еми на мен не ми е емблематично. Както казах, книги от там не съм си купувал. Купувал съм си 2-3 пиратски диска преди десетина години, когато нямах интернет. И точно тия хора много искам да ги спрат.
А за да си поръчам книга от интернет, трябва да съм обиколил цяла София (че и цял Пловдив и Бургас) и да не съм я намерил. Чак тогава. Ама то това при мен за всяка стока важи. Просто трябва око да пипне.

Изображение

Димо лекува
Аватар
JudyRamone
Легендарен флуудър
Специалност: Компютърна химия
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от JudyRamone »

Абе я се скрийте с тия простотии - "аз книги от там никога не съм си купувал", дрън-дрън! Големи претенции се извъдихте, нема що...
...И ПОВРЪЩАМЕ ВЪРХУ НАДЕЖДАТА
ЗА ПО-ДОБРИТЕ ДНИ!!"

Мнение от inna »

Лорд Носферату написа:Еми на мен не ми е емблематично. Както казах, книги от там не съм си купувал. Купувал съм си 2-3 пиратски диска преди десетина години, когато нямах интернет. И точно тия хора много искам да ги спрат.
А за да си поръчам книга от интернет, трябва да съм обиколил цяла София (че и цял Пловдив и Бургас) и да не съм я намерил. Чак тогава. Ама то това при мен за всяка стока важи. Просто трябва око да пипне.
Именно! Първо пипаш, после плащаш, но с разликата, че не обикаляш цяла София, Пловдив и Бургас, а ти носят книжките на място...че даже и отстъпки има доста големи :D
Argante
В началото бе словото
Специалност: История
Курс: втори

Мнение от Argante »

На мен лично ми е много по приятно да вляза я някоя книжарница и спокойно да си избера като имам възможност да разлистя книгата , а на като на Славейков да не можаш да разгледаш от досадници.А и никога не са били любезни с мен и цените наистина са има много надути :|
Through the darkness of future past
The magician longs to see
One chance out between two worlds
Fire, walk with me
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър

JudyRamone написа:Абе я се скрийте с тия простотии - "аз книги от там никога не съм си купувал", дрън-дрън! Големи претенции се извъдихте, нема що...
Моля? :shock:
Защо простотии и претенции? Наистина не съм си купувал книги от там. Най-малкото защото винаги съм имал книжарница по-близо. Няколко години имаше дори в съседния блок, откъдето си купих Пратчет-ите. Веднъж на Славейков видях един с посиняла от слънцето корица. Ако е претенция да си имам книгата с цветна корица - ми да, претенциозен съм. А иначе си имам достатъчно голяма библиотека, че да не ми се налага да си купувам книги често.
inna написа: Именно! Първо пипаш, после плащаш, но с разликата, че не обикаляш цяла София, Пловдив и Бургас, а ти носят книжките на място...че даже и отстъпки има доста големи :D
Демек носят ти книгата и ако не ти хареса намачканото гръбче, примерно, им я връщаш и не им плащаш? Това е хубаво, браво.
Но аз пак си предпочитам да ида и да си я намеря. Аз съм пословичен традиционалист, това за мен е правилния начин за купуване. Така съм си свкинал. :oops:

Изображение

Димо лекува
inna
От дъжд на вятър

Мнение от inna »

Е,няма лошо...съгласна съм, че си е друго да пазаруваш по традиционния начин :)

Иначе досега не се е случвало да ми донесат дори леко смачкана книга,но съм сигурна, че можеш да я върнеш, ако е така :)

А по темата за претенциите- потребителят има право да избира откъде да купува и да предявява каквито си иска претенции, нали затова е клиент :mrgreen: И в това не виждам никаква "простотия", даже напротив...
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Ако сложат пейки и саксии с цветя (или скулптури и нечий паметник) на мястото на сергиите, би било много хубаво.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Литература и Книги”