Не ме разбра, Heimdall!
Един филилог има две възможности - да бъде или литератор, или лингвист. Или се интересуваш от структурата на езика, или от литературата на дадения език (и не само). Затова и в 5 курс до скоро студентите трябваше да си изберат специализация - литературна или лингвистична. Да решат с кое им се занимава. Ей това имах предвид. Човек, който е избрал литературата, е добър в тази област. Ако и да знае езика перфектно, той си остава литератор и граматиката на езика му е далечна. Не, че не я знаят, напротив! Просто не могат да обяснят, както един лингвист би обяснил, защото изречението/думата/сричката е с такава структура, с каквато е.
И да, ситуацията с шведския е различна, защото преподавателите по шведски са лингвисти

Изобщо не ме интересува кой, кога и защо ги е провъзгласил за такива, важното е, че те са избрали лингвистиката. Затова ако и да прочетат двете Еди и Сага за Няул в оригинал, те литератори няма да станат!
И за n-ти път казвам - нямам нищо против преподавателите!! Знам, че са много добри! Но всеки е добър в своята област.
Do you get my point?