Матурата по Български език - като балообразуваща

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir

Аватар
Loli
Пишете, о, братя

Re: Матурата по Български език - като балообразуваща

Мнение от Loli »

И на нас ни обясниха, че оценките от ДЗИ и ЗП са отделно и едното не влияе на другото.
Аватар
Shawty
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от Shawty »

Искам да попитам някой компетентен студент :P как да процедирам с втората си матура - понеже сама не мога да взема правилно решение.
Ще кандидатствам с БЕЛ и История - ДЗИ по БЕЛ няма как да пропусна. Но печеливше ли ще е ако избера 2рата да бъде по История - понеже така или иначе ще се готвя сериозно по този предмет, да 'избутам' поне и матурата.
И още еднин въпрос имам, на който предполагам вече е отговаряно и ако е така - предварително се извинявам - тези матури влияят ли на бала за кандидатстване в СУ?
И всъщност има ли университет в България, където ДЗИ не се взимат предвид?
Мерси :) !
"В миналото са корените на настоящето, към миналото човек се обръща и в жаждата си за знания, в желанието си да познава човешкия живот, също и в стремежа си да проникне в бъдещето." - Димитър Талев
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Ако съдим според миналогодишните условия:
Оценката от матурата ще ти свърши работа ако по история за годините имаш да речем 5.50, а пък на матурата изкараш 5.80... Това са ти 30 стотни в повече, а това е много.
И в тази връзка - да, матурата може да влияе. Взима се по-високата оценка, за да не е ощетен никой.

Въпросът е дали тази година ще въведат промени.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
svd
От дъжд на вятър
Специалност: Международни отношения
Курс: първи

Мнение от svd »

Shawty написа:Искам да попитам някой компетентен студент :P как да процедирам с втората си матура - понеже сама не мога да взема правилно решение.
Ще кандидатствам с БЕЛ и История - ДЗИ по БЕЛ няма как да пропусна. Но печеливше ли ще е ако избера 2рата да бъде по История - понеже така или иначе ще се готвя сериозно по този предмет, да 'избутам' поне и матурата.
И още еднин въпрос имам, на който предполагам вече е отговаряно и ако е така - предварително се извинявам - тези матури влияят ли на бала за кандидатстване в СУ?
И всъщност има ли университет в България, където ДЗИ не се взимат предвид?
Мерси :) !

В СУ за правото вземат оценката по БЕЛ(от матурата) и История. Ако държиш матура по история ще ти вземат оценката от матурата по история.Ако обаче държиш по нещо друго, за бала ще ти вземат оценката по история от дипломата,която сигурно ти е 6.00.
Ако кандидатстваш в УНСС , обаче, от по-голямо значение е цялата диплома. Там не вземат отделните оценки ,а дипломата.

Аз също много се чудя каква матура да държа , но сигурно ще рискувам с история.
Аватар
Shawty
От дъжд на вятър

Мнение от Shawty »

Мерси още веднъж!
Не знам как да процедирам.. най-вероятно и аз ще рискувам с история :roll: .
"В миналото са корените на настоящето, към миналото човек се обръща и в жаждата си за знания, в желанието си да познава човешкия живот, също и в стремежа си да проникне в бъдещето." - Димитър Талев
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

И откога взимат само и изключително оценката от матурата? Аз съм право и ми взеха 6.00 от дипломата, а не 5.85, което изкарах на матурата по БЕЛ. Гледах последния публикуван правилник, там също се казва, че за балообразуваща се взима по високата оценка.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
consult
В началото бе словото

Мнение от consult »

svd написа: В СУ за правото вземат оценката по БЕЛ(от матурата) и История. Ако държиш матура по история ще ти вземат оценката от матурата по история.Ако обаче държиш по нещо друго, за бала ще ти вземат оценката по история от дипломата,която сигурно ти е 6.00.
Ако кандидатстваш в УНСС , обаче, от по-голямо значение е цялата диплома. Там не вземат отделните оценки ,а дипломата.
Аз също много се чудя каква матура да държа , но сигурно ще рискувам с история.
В СУ за балообразуваща се взема по-високата от 2-те оценки - от матурата или от ЗП, така че няма значение. Изключение е ФЖМК, където тази година ДЗИ замени изпита по БЕЛ и се искаше минимум 4 на матурата по БЕЛ за допускане изобщо до изпити по журналистика. Като се има предвид, че освен с оценката от матура по БЕЛ, може да се кандидатства без изпит за 4-5 специалности и с матура по история или география, е разумно човек да си избере тях. Обаче още не се знае дали тази година няма да се добавят и още специалности към 18-те, за които се кандидатстваше с оценки от матури, тъй че може да се появят и други варианти. Иначе логиката е ясна - ако се готвите за КС-изпит по история, нормално е да изберете матура по история: хем имате шанс за много висока оценка, хем не си губите времето за учене на още един предмет.
svd
От дъжд на вятър
Специалност: Международни отношения

Мнение от svd »

Мерси за информацията.
Досега бях останал с впечатлението ,че се вземат оценките от матурите. Така обаче е много по-добре.
Аватар
minimoni_
В началото бе словото

Мнение от minimoni_ »

хора ...яяя ,плс драснете от къде мога да си дръпна миналите матури
Аватар
Shawty
От дъжд на вятър

Мнение от Shawty »

minimoni_ написа:хора ...яяя ,плс драснете от къде мога да си дръпна миналите матури
От сайта на МОН: http://www.minedu.government.bg/opencms/opencms/
Аватар
minimoni_
В началото бе словото

Мнение от minimoni_ »

хмммм ми и аз съм теглила от тука, но нещо не се отварят :cry: :? ... някой може ли да ми ги прикачи кaто файл на личен плсс :flower: :flower: :roll: :roll:
Аватар
beautiful_disaster
В началото бе словото

Мнение от beautiful_disaster »

И аз много се чудя на каква матура да ида..От една страна предполага се че трябва наистина да имам много висока оценка, защото до тогава знанията ми трябва да са отлични :) ... но нещо не ми се иска..знам ли каква ще е матурата...пък и в су не ги взимат, ама другаде ? Резервните варианти и те са важни :? ....пък и трябва да уча част от материала за 11 клас :? :? :? сложен въпрос :lol:
''Препятствията са онези страховити неща , които виждаш , щом отклониш поглед от целта си.''
Хенри Форд
blackberry
В началото бе словото

Мнение от blackberry »

Колкото повече чета толко по-объркано става :| Ще кандидатствам Международни отношения, изпитите са ми по История и английски ,но балообразуващи от дипломата са ми История и БЕЛ. Само че при мен проблема е ,че през годините в училище имам само лоши оценки по БЕЛ. Ако изкарам на матурата висока оценка по БЕЛ ,тва значи ли че няма да ми гледат оценките през годините? Пред голяма дилема съм ,защото ако оценката по БЕЛ на матурате не влиза като балообразуваща вместо тази от дипломата, трябва да се явявам на изпит за промяна на оценката. Според вас има ли смисъл в случая да се явявам на такъв изпит или да разчитам на това ,че ще ми вземат като балообразуваща матурата?
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от ники »

Взима се по-високата от двете оценки - на матурата или от дипломата. Иначе изпитът за промяна на оценката е по-известен с кодовото име "повишителен", така че може да обмислиш и тази възможност.
Frogsy
В началото бе словото
Специалност: Софтуерно инженерство
Обратна връзка:

Мнение от Frogsy »

Макар че е известен с кодовото име "повишителен", изпитът не е такъв. Всъщност е изпит за отказване от оценката. Отказваш се от досегашната си оценка и държиш изпит. Ако имаш по - висока оценка е добре, но може да стана и по - зле. :roll:
Заключено

Обратно към “Матури”