Тази годита ще кандидатствам и от доста време се ровя из форума и се опитвам, четейки да разбера горе-долу разликата в различните специалностти. Моля тези, които са вече студенти в ФМИ и преди време са били в моето положение да драснат по някой отговор. Каква е разликата между Информатиката и Информационните с-ми? Какво да разбирам под инф. с-ми? Другия ми въпрос е защо е толкова голяма разликата в минималните баловете.
И-23,43
ИС-24,90
КН-28,50
СИ-27,45
Защо на КН И СИ баловете са толкова по-високи? КН и СИ по-голяма ли реализация имат. "По-добри" ли са да кажем от Информатиката?
Благодаря предварително!!!
Остатъкът от живота Ви се определя в момента. С мечтите, които преследвате...и решенията, които взимате. И човекът, които Вие решите да бъдете...И остатъкът от живота Ви започва сега...
От миналата година. Тази не само за СИ, ами и за всички други специалности, балът беше по-нисък. Догодина - вероятно баловете ще падат още. Освен ако СУ не реши драстично да свали нивото на изпита де. Или почне да приема с матури.
На нас ни пуснаха една анкета да попълним - Какво мислим за прием, при който всички да учат едно и също първите 2 години и след това всеки да се насочи към това, което му е на сърце Може би се обмисля нещо подобно в близките години.
Разликата в бала е толкова голяма според мене заради фактор наречен комерсиализъм ..
'Сиреч, тези специалности са на мода .. Софтуерен инженер звучи къде къде по-добре от Информатик also.
Разликата между ИС и И, че в първото като гледам не им дават зор много с програмиранията (учат Хаскел, не учат ДМ ..).
Другото, заради което И не е популярна вече дисциплина е, че там се учи сравнително повече математика.
Аз уча Информатика, беше ми 1во желание .
Успех с избора
Здравей! Искам и аз определено те да посъветвам(макар че вече е късно имайки предвид коя дата сме но дано това е от полза за други студенти) ако искаш да учиш по малко в пълния смисъл на думата да се запишеш ИС. Но ако искаш да учиш повече то запиши се И. В крайна сметка какво ще се получи - почти едно и също с тая разлика че ще знаеш по добре С++ и ще си учил мн повече по математика...което може и да ти доведе някои ползи но и не малко главоболия
Аз съм втори курс информатика и по принцип съм доволен.
Що се отнася до СИ смятам че това е малко или много несериозен предмет
докато КН са почти като И но все пак в информатиката се учи пак повече математика според мен но можеш да настигнеш КН с избираемите дисциплини и така накрая да си учил хем повече математика хем повече комп. специалности успех
В учебния план има:
SE201 Увод в софтуерното инженерство - на това анотацията му е уникална като за 3ти семестър.
NT181 Комуникативни умения LOL
CSC103I. Структури от данни и алгоритми - два курса слети в един - малко кофти ми се струва
NT272. Икономика на софтуерното инженерство - не ми се струва приложимо
SE321. Управление на качеството
NT291 Социално-правни аспекти на софтуерното инженерство
SE323. Управление на проекти
И още... просто ми се струва голямо отклонението от математиката и информатиката. Все едно бизнес администрация, ориентирана към софтуер - няма много общо със заглавието Софтуерно инженерство. Не казвам, че са лоши дисциплините, просто са твърде много и са за сметка на къде по-важни неща.
ИС пък изобщо няма научна стойност. Класическата математика е сведена до абсолютен минимум, а дискретна няма - уникално. Занаятчии отвсякъде, струва ми се.
http://www.fmi.uni-sofia.bg/education/b ... _04_08.pdf
А тук в списъка с изборните дисциплини, ако няма цифра с номер на курс под съответната специалност, не може да бъде записана ли? Защото под ИС и СИ няма почти нищо
Всичко може да се запише, стига да не съвпада като материя изцяло с някой от задължителните курсове. Например аз като имам тази година задължително "Основи на компютърната графика" не мога да запиша изборния курс "Основи на компютърната графика"
А това е другото. Няма лоша специалност, защото можеш да запишеш всичко, което поискаш. Сравнявам специалностите на базата на задължителния учебен план.
Общо за компютърните специалности мога да кажа, че за мен (спрямо моите интереси разбира се) най-добрите са Информатика и Компютърни науки. Тези двете пък са почти едни и същи като материал с тази разлика, че някои дисциплини се учат по различно време, други за едната специалност са в рамките на един курс, а за другата са разделени на два с по-малък хорариум. Да кажем, че в Информатика се учат две-три допълнителни математики (като вземете предвид изборните, толкова излизат), а Компютърни науки имат Дизайн и анализ на алгоритми (може би най-съдържателният курс, липсващ за информатиците). Та като цяло двете специалности основно са насочени към програмирането, алгоритмите и теоретичната информатика.
Софтуерно инженерство е по-различна специалност. То и понятието "софтуерно инженерство" е различно от "информатика"/"компютърни науки". Там както вече Мethuselah отбеляза има разни икономики, социално правни аспекти и т.н., които лично на мен не са ми по вкуса. Ако на някой му харесват, това е съвсем друг въпрос. Математиката също е доста редуцирана в сравнение с горните две специалности, което е нормално предвид идеята на специалността. Софтуерното инженерство не е просто програмиране, а обхваща целия цикъл на създаване на един софтуерен продукт - от анализ на изискванията до внедряване на пазара. Така че може би задълбочаването на такива познания се търси там.
Информационни системи също е доста по-различна. За математика там няма какво да говорим, тя почти липсва. Върху тази специалност наблюденията са ми най-скромни, но сякаш нещата са насочени главно към бази от данни, уеб технологии и разни подобни неща.
Естествено като си избирате специалността, гледайте на вас какво ви е интересно. Имайте предвид обаче, че неща като Обектноориентирано програмиране (било то на Java или C++), Линейна алгебра, Анализ ги има във всички специалности. Интересните неща обаче далеч не се изчерпват с тях. Имам предвид, че уменията, които повечето софтуерни фирми изискват да притежавате, можете да ги придобиете във всяка една специалност във факултета (с малко повечко самостоятелна работа не изключвам дори и математическите специалности). За съжаление много хора в момента на кандидатстването не са наясно какво искат, а и съответните анотации не дават достатъчно ясно разграничение между отделните специалности.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
А quanchi сигурен/а ли си за този бал, който си написал/а?!
Остатъкът от живота Ви се определя в момента. С мечтите, които преследвате...и решенията, които взимате. И човекът, които Вие решите да бъдете...И остатъкът от живота Ви започва сега...
А как става класирането, ако не влезеш на първо, някой се отказват и ти влизаш на второ ли?
Ти с каква оценка влезе в СИ, сега доволен/а ли си?!?