Задължителни лекции за право?

Подфорум към Юридическия факултет

Модератор: MidwinterSun

marie_france
В началото бе словото

Re: Задължителни лекции за право?

Мнение от marie_france »

DID_miss написа:Дам... ето за такива ставаше въпрос в по - предните постове... И какво като сме работещи? Кой, както може. Може и да си събираме материалите преди сесията, ама поне не се правим на 6 без 10 с "ми аз ги нямам...", "няма да ми разчетеш..." и пр. Жалки сте и такива ще си останете.
Ами то няма и защо да се правите на "6 без 10".Така или иначе не ти си се трепал/а да ги набираш тия лекции, нали?Какво ти пука, след като на теб това ти струва само натискане на SEND!Влизам ти в положението, понеже отскоро и аз работя.Но все пак никой на никого не е длъжен.И никой не може да се сърди, ако хората си ценят труда и времето, пък били те и посветени на "безсмислените лекции в СУ".
В началото бе словото

Мнение от ***** »

Ам, аз да попитам...Последно упражненията задължителни ли са или не? Тъй като едни колеги ми казват, че на упражненията по АП преподавателят е казал, че такова животно като заверки няма...Но пък имам колеги от 1-ви поток, които твърдят, че са си задължителни..? Живо ме интересува, тъй като в момента работя и не искам да напускам.. Но ако са задължителни присъствията може и до там да се стигне :?
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Здрасти,ами днес се разпространиха едни правила,в които пишеше,4е ходенето на занятия е задължително!! :evil: Според това което се говореше от колеги и преподаватели става ? за упражненията,зашото на лекции няма как да проверяват...Пишеше,4е присъствията се извиняват с мед бележка от личен лекар,и при никой случай не може да надвишават 50 на сто...Иначе нямало заверка... :x Ама сега аз мисля 4е всеки преподавател на упр сам ще реши дали да изисква сто на сто присъствия и какви саму условията,това е последното,което разбрах... :( Ако някой знае още нещо да напише....
В началото бе словото

Мнение от ***** »

got, много ти благодаря за информацията. Това никак не ми харесва...50 % са приемливи, ама все пак.. И какво, ако по някаква причина реши да не ти даде заверка - отиваш директно септември, така ли става? :roll:
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

За нищо,на мен оше по-малко ми се нрави,голяма простотия е,няма накъде просто... :pukeleft: Но 50 процента ИЗВИНЕНИ,а не просто 50 процента присъствия,това е стряскащото...Нямаш право на никакви отсъствия - така излезе от прочита...А ако нямаш заверка,отиваш на есен,няма как да е според мен,какво още да стане не знам... :oops:
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Абе, хора, не мога да ви разбера. Какво сте се разревали всички с тия заверки. Нали за това сте се записали редовно. Аз смятам да ходя, на всички, на които имам възможност. Айде, може да изпусна някоя и друга, щот не ми се ходи, ама в крайна сметка за това съм там. Какво е това "50% е приемливо"? Разбирам хората, които работят и нямат време, ама всеки си прави сметката!
Аватар
El
Пишете, о, братя

Мнение от El »

ники написа:Абе, хора, не мога да ви разбера. Какво сте се разревали всички с тия заверки. Нали за това сте се записали редовно. Аз смятам да ходя, на всички, на които имам възможност. Айде, може да изпусна някоя и друга, щот не ми се ходи, ама в крайна сметка за това съм там. Какво е това "50% е приемливо"? Разбирам хората, които работят и нямат време, ама всеки си прави сметката!
За задочно местата са в пъти по-малко, отколкото за редовните! Физически е невъзможно да се приемат толкова много студенти в задочна форма, за да могат спокойно да работят, след като не са обременени с упражнения.

От друга страна, в правото е трудно да завършиш пети курс и чак тогава да започнеш да работиш. Има разминаване между теорията и практиката, а последната е в пъти по-полезна от някои лекции! Нормално е хората да искат да ходят на работа.

Последно, дори да не работят в кантора, а нещо друго, го правят, за да изкарват пари, да увеличават доходите си. Не мисля, че тези хора могат да бъдат обвинявани. Не всички могат да бъдат издържани финансово от семействата си. Като са принудени да се грижат сами за себе си, няма как да не пропускат упражнения или лекции.
Съдбовно копие от пламъци на Дева
в мен раздираща душа на мрак студен
забиваше в моята плът, сърце поела,
сърце на Аан-Аллейн...

... so I'll bleed forever
В началото бе словото

Мнение от ***** »

И какво - висенето нон-стоп в университета ти гарантира достатъчно знания и успешно взети изпити? Практиката показва, че успешно се учи и без 100%-во присъствие :) ... Идва и тънкия момент с парите. В крайна сметка не всички ни издържат, а да работиш и да ходиш на повечко занятия е трудно. Да, имат си причини да въведат заверки, ама наемът сам не се плаща :) Та така, неволи :) Аз лично поради финансови причини пискам, а не защото ме мързи и се отнасям несериозно към учебния процес :)

got, още веднъж ти благодаря за разясненията :bounce:
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Курс: пети

Мнение от ники »

Както казах, всеки би трябвало да си прави сметката. Точно пък с тая лека програма, дет я имаме, никой не може да се оплаче от липса на време. Работата си е работа, ама човек трябва да си знае преоритетите. И при мен имаше възможност да се издържам сам и ако беше станало така, щях чисто и просто да запиша задочно. Местата са в пъти по-малко, но напливът е в десетки пъти по-малък. Всеки, който е влязъл редовно, е можел и задочно да влезе. В крайна сметка никой не гледа на задочниците като на по-глупави или нещо от сорта.

Никой не говори за 100% присъствие. то е ясно, че не може да сме перфекционисти.
В началото бе словото

Мнение от ***** »

Лично аз задочно не исках, защото все си мисля, че не получаваш достатъчно знания, то за 20 дни годишно ( май толкова бяха) какво можеш да усвоиш? Може и да греша, знам ли... И да - правих си уж сметката - на кои лекции да ходя, какви врътки да правя, че да успея да взема повече предмети и в същото време да работя, ама сега тези заверки леко ме поспъват, както и доста колеги. А и къде я видя тази лека програма? Аз в понеделник трябва да прекарвам 8 часа в СУ, вторник - 9, сряда - 6 и т.н. И това са само чистите лекции и упражнения, без дупките между тях и избираемите предмети. Като прибавя и тях едно десетина часа дневно не ми мърдат :)
Аватар
El
Пишете, о, братя

Мнение от El »

ники написа:Както казах, всеки би трябвало да си прави сметката. Точно пък с тая лека програма, дет я имаме, никой не може да се оплаче от липса на време. Работата си е работа, ама човек трябва да си знае преоритетите. И при мен имаше възможност да се издържам сам и ако беше станало така, щях чисто и просто да запиша задочно. Местата са в пъти по-малко, но напливът е в десетки пъти по-малък. Всеки, който е влязъл редовно, е можел и задочно да влезе. В крайна сметка никой не гледа на задочниците като на по-глупави или нещо от сорта.

Никой не говори за 100% присъствие. то е ясно, че не може да сме перфекционисти.
Погледни програмата на горните курсове... Във втори имаме почти всеки ден лекции и/или упражнения до 8-9 вечерта. Първи курс наистина е по-леко, но нагоре става ад. Точно заради това не смятам, че трябва да има задължителни упражнения. Би следвало да се ходи на тези, които наистина са ти полезни, и то когато можеш, а не да ти пишат присъствия като на учениците. Много неща се научават ИМЕННО от практиката.

Не отричам ползата от упражненията, миналата година точно от тях научих невероятно много, но не става въпрос за всички. Колкото по-практически насочени стават дисциплините, толкова по-интересни и важни стават и упражненията. И все пак... Друго си е в кантора. Друго си е сам да се грижиш за доходите си. И двете не са лесни.

Университетът точно затова ми харесва повече, отколкото училището. Сам да можеш да си разпределяш времето. Да учиш това, което ти харесва. Да се занимаваш с неща, които ще ти бъдат полезни.

Има други начини за затягане на дисциплината. В Биологическия факултет например, в специалност География и биология, ако на някой от колоквиумите през семестъра изкараш двойка, отиваш на изпит направо през септември... Много по-силна мотивация за учене. Ако само присъстваш на упражненията като безгласна буква - каква полза?
Съдбовно копие от пламъци на Дева
в мен раздираща душа на мрак студен
забиваше в моята плът, сърце поела,
сърце на Аан-Аллейн...

... so I'll bleed forever
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Аз по принцип не съм против да се ходи редовно,аз обичам да идвам,но съгласете се,че няма как да си активен и пълноценен и да възприемаш нещо с програма от 7 сутринта до 7 вечерта -буквално!!!И без никаква почивка...кога се очаква да учим??Въобще не отварям и дума за някаква работа... :) А изпитите особено в по-горните курсове изискват бая време за подготовка...Ето това е абсурд...А на 24-25 годишни хора да пишеш отсъствия...хах...Няма да коментирам..
Аватар
euphoria
В началото бе словото

Мнение от euphoria »

Не разбирам какъв е смисълът при нас от заверките, честно казано. Повечето колеги си ходят редовно на лекции и упражнения. И в крайна сметка висшето образование не е задължително. Ние сме се записали и сами си правим сметката на какво да ходим. Какви са тези училищни истории- медицински бележки, само час на класния няма. Аз не казвам да не се ходи на упражнения, но действително има хора, които работят по едни или други съображения и за тях заверките са си голям проблем. А и понякога просто се налага нещо да изпуснеш по някаква причина. Да не говорим, че действително програмата от година на година се усложнява. Аз съм трети курс и практически с дупките, които имаме в програмата, ако ходя на всичко, трябва да вися 9-10 часа в университета, от които 1/3 от времето е по кафенетата. Да направят и за там заверки. Имаме и едно упражнение от 19 до 21ч., а първата ни лекция за деня е от 11. Както и да го сметне човек са си 10 часа, като не броим пътя. Верно, че сме си избрали да сме редовно, а не задочно, но наистина понякога се случва да не иде човек на нещо или да не му се струва полезно. И в крайна сметка със заверки на упражненията, ще ни принудят да изпускаме лекции, а на мен лично те са ми по-интересни. Да не говорим и върховната глупост със задължителния спорт, който също трябва да бъде наместен някъде...
Дени
Постоянно присъствие
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Дени »

Аз съм си против което и да е задължително нещо в университета, освен изпитите, разбира се ... големи хора сме, имаме глави на раменете си, пък и точно, кво като висим по 12ч в Ректората, на бас, че 4ч повече съм и после 3-4ч четене, примерно, дава повече от просто влизане и излизане от стаите или още по - зле, размятане м/у Ректората и Стопенския или Биологическия :x Мразя някой да ми казва как да уча, нали си взимам изпитите, нали уча, за кво сега като даскало станахме ... баш на ТУ заприличахме :cyclopsani:
Love, life, meaning ... Изображение OVER
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Курс: четвърти

Мнение от Scorpion »

Според мен заверките са излишни, защото и без тях не е лесно да се завърши право. Все пак държавните изпити представляват достатъчно добра форма на контрол.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Публикувай отговор

Обратно към “ЮФ”