Опера

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Опера

Мнение от Blood Countess »

Аз също.
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Ето и някои моменти от този запис (за подготовка и агитация). Ако някой го иска, след седмица мога да го дам на диск.
Терцетът от първо действие, пускала съм го и друг път като пример за една школа, която вече не съществува, уви.
"Stride la vampa" - в изпълнение на зашеметяващата Федора Барбиери (любимо мецосопрано, наистина). Една от най-популярните арии за мецосопран.
"Il balen del suo sorriso" - кхм, обърнете снимание на втория коментар под клипчето - не, не съм го писала аз, но се присъединявам гореещо. Впрочем, тая ария я обожавам, смятах да я пускам в контест. Макар че победителят е ясен, мммм... :connie_girl_cleanglasses: (ау, любим емотикон!)
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

8 е сряда... съвсем не е изключено ако не е преди 18.00.... :Alvarin_32:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Утре ще ви кажа точен час.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Как ми се ходи и на мен на опера ... Някой да каже цени на билети? ...
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

Та какво стана с часа на прожекцията???
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Петото събитие от списъка.
От 17:30 е, но ще трябва да сме там малко по-рано, ако ще идвате - предполагам, ще има доста народ.
В края на ноември
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Обратна връзка:

Мнение от camel »

allshallperish написа:Как ми се ходи и на мен на опера ... Някой да каже цени на билети? ...
В момента Националната опера е в Япония. Ще пиша за билети, когато се върне, защото и на мен много ми се ходи.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Х'абе, guys, аз дали съм ви пускала култовото видео с пияната снаха на Дел Монако? Ако се повтарям, ще кажа на модераторите да ми изтрият мнението ( :lol: ), оообаче това не е за изпускане:
Драгана Югович Дел Монако пее "Кармен" в особено състояние :JC_burp:

Къркана е на мо-ти-ка. Евалла на тенора, впрочем - такова самообладание рядко се среща. :JC-hysterical:
Грозна гледка, много грозна - но явно се случват и такива неща...
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Здравейте, деца!
Някой питаше за опера тези дни - "Хеликон Опера", Русия, ще гостува на 24 и 25.10 с "Борис Годунов" и "Севилският бръснар". Имената в афиша са все "заслужили артисти" и други подобни, изпълнителите не се споменават, но школата им е силна.
Със сигурност е интересно да се види една "чужда" интерпретация - ако "Борис Годунов" може да ви дойде в повече, то "Севилският" ще ви хареса. Няма начин.
Утре ще ходя за билет. Някой друг?

И, второ - видях едни отлични записи на "Риголето" и "Травиата" на смешни цени - книжка, вероятно с биографията на Верди + 2 диска за 8.90 лв. "Травиата" е феноменален запис със Съдърланд, Бергонци и Мерил, а "Риголето" е с Котрубас, Капучили и... кой ти гледа тенора :mrgreen: (не, сериозно, не запомних, а ме мързи да проверявам). Сергията, на която ги мернах, се намира на паметника "Левски", точно по диагонал от ФЖМК. Ако имате интерес, действайте, щото ще свършат бързо. Цените са невъобразимо ниски, дори и за пиратски записи.
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Аз продължавам да играя ролята на радиоточка в почивна станция - хем не ви кефя, хем не можете да ме накарате да млъкна. :lol:

Снощи си излязох от оперен спектакъл в антракта за трети път в цялата ми... 12-годишна оперна "история". Нали ви говорих за руснаците по-горе? Е, ето какво се случи, всъщност. Не знам дали съм ви разказвала за нивото на "моите американци" - е, тези хубостници бяха маааалко над тях и, повярвайте ми, наистина бяха неслушаеми. Това ме накара да си тръгна, факт. Но не мислете, че спектакълът е бил лош. Напротив. Напълни ми душата в режисьорски аспект - НЯМА по-добро възможно решение, което да предложи толкова позитивен изход от ситуация като тази.
Да, окей, ти си режисьор (да речем). Предстои ти да правиш комична опера с певци, които не блестят с особени гласови данни, т.е. уравнението става с много неизвестни и никаква математика не ти помага да го решиш. Затова впрягаш целия им актьорски потенциал, преекспонираш всичко, така че да стигнеш до шаржа, извиняваш се многократно на Росини и пускаш един спектакъл, който кара хората да плачат от смях заради искреното удоволствие на артистите, заради нелепото звучене и още по-нелепия вид и, най-вече, заради пълното отсъствие на каквато и да е претенция за гениалност.
В средата на един кошмарен момент за баса - http://www.youtube.com/watch?v=kK5tXenDWQ8 - 05:46, лудница е (да живее Стоян Стоянджов, прави го изумително добре!), Берта минава и казва на чист български: "Здрастииии!", а после се напива зверски и подкарва действието на руски; Фигаро трака с ножици по време на онази прочута ария (а около него изрисувани девойки пародират "Хофманови разкази" - обаче за една от идеите с този режисьор сме наравно, аз също съм го мислила и ще го направя някой ден - точно в тази ария); Розина си развява полите далеч отвъд границите на приличието и... се опитва да свири на туба (ей, туба беше, нали?) точно в края на "Una voce poco fa", а хористите, усреднени между пародийни образи от "Вълшебната флейта" и намигване към комедиа дел'арте, разказаха играта на серенадата на Алмавива.
И точно това беше най-доброто хрумване - никой, Бога ми, никой не слушаше какво и как звучи на сцената, защото акцентът във всяка сцена падаше на нещо странично, на нещо, което няма нищо общо с онзи, който се тормози и напъва в опит да се срещне с Росини някъде. Но то май само Алмавива нестройно и крайно безрезултатно залиташе към него, останалите персонажи бяха в съвсем различни опери - и тропаха, и охкаха, и се гониха, и се разправяха, и се биха - и бяха много чаровни, отдадени и истински в онова, което правят. А то беше театър около Росини.
Като човек, изкушен от режисурата, стигнах до изключително ценни поуки. "Колегата" е извадил максимално възможното от този състав и това следва да се подчертае дебело. Но, макар и развеселена, все пак си тръгнах - просто онова, което исках да видя, го видях и реших да не слушам онова, което не искам да чуя (а и всички странични шумове от сцената ми дойдоха твърде много).
Добре, че не отидох на "Борис Годунов" - щеше да се случи остър когнитивен дисонанс, който би ме травмирал навеки. Гаранция.
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Така, така - на човек като не му се спи, си прави чайче и се захласва по любими изпълнения. До края на седмицата ще си купя плюшен мечок, само за да си го кръстя Брин. :) Покрай него съм на път да заобичам и Чечилия Бартоли, страшна работа.

Quanto amore! - поздрав за Вarberini, ако се сбърка да намине отново насам :)
Същото, но в изпълнение на Анна Нетребко и Илдебрандо д'Арканджело. Сравнете с Терфел и ще чуете какво значи да си съпруг на Нетребко в наши дни. Изобщо, д'Арканджело удари джакпота... А тя е красива... добре, красива е.
Pa-pa-pa-pa - безумен дует, пусках го наскоро... май... но и двамата са ужасно гушкабъл тук.
Малко от "Севилският бръснар" за разкош

Да си позволим да бъдем несериозни за ... 6 минути и нещо с две велики певици - Виктория де лос Анджелис и Елизабет Шварцкопф

И щях да пускам едно "парче" на Луиджи Ардити, заради което убивам човек, но то ще е в отделен пост, че тук ще се изгуби в навалицата. Е... приятно слушане на онези от вас, които се сбъркат да ги пуснат. И хайде, че сезонът тече - ако и премиерите на Националната опера да са кофти... много кофти...
В края на ноември
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър
Специалност: Английска филология

Мнение от Лорд Носферату »

Няма да сбъркам да си ги пусна, а съвсем нарочно ще си ги пусна и съвсем с кеф ще ги изслушам... Пък и нали знаеш, че и аз му се радвам на Брин :)

Миииияууу :)
(почнах отзад напред)

Тъкмо загледах някакво клипче, където един настойчиво казваше ТерВел, и си викам -аха, така се произнасяло... после Димитри Хворостовски му каза Терфел....
I'm one lab accident away from being a supervillain.

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Ураааа! Жив да си, Носфи, тъкмо мислех, че вече е срамно да си пиша самичка в тая тема...

И спокойно мога да пусна "Il Bacio" - веднъж, в изпълнение на Нетребко и ммм... няма добро изпълнение на Суми Йо (ако така се казва въпросната дама, всъщност) - жалко, предпочитам я, но са махнали ОНЗИ запис, който търся.

Впрочем, Боби, имало и по-ужасно изпълнение на "Danny Boy" - при това, дело на един от любимите ми оперни певци. Ама забрави, че си го чувал!

За Брин - нали ти казах, те така и не се разбраха дали е Тервел или Терфел. Аз съм си харесала Терфел и така си карам. А и, както и да се казва, все е прекрасен. Гледал си "Битката на баритоните", нали? Много лъскаво са го направили. Мдам... моят човек печели, Хворостовски да си ходи... Не го ща. :mrgreen:
В края на ноември
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър
Специалност: Английска филология

Мнение от Лорд Носферату »

Че как, пък и тая тема аз я почнах :Р
Но все пак не съм запознат с операта толкова, колкото ми се иска :oops: :oops:
След мъничко ще си го пусна тов а
Мда, това Дани Бой не ми допадна. В онова поне го имаше Брин :)
Точно битката гледах. И Димитри ми заприлича на един артист, ама не мога да се сетя кой точно.

А какво мислиш за Марио Франгулис? Преди малко сетих за него, пуснах си една песничка и след като я изслушах в захлас, се сетих, че тръгнах да ти отговарям тук и сега си дописвам :)
Ето това, по-конкретно - http://www.youtube.com/watch?v=lV0i6Tpfxm0
I'm one lab accident away from being a supervillain.

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”