Култово парче, присъщо за явлението в метъла - Рамщайн.
Бтв разлика между рок и метъл ИМА и то огромна. Не знам дори защо има такъв зададен въпрос в първия пост от темата.
Модератори: Ангел, Ice_Spirit
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
Защото ти си задал в твойта тема"има ли разлика между чалга и поп-фолкcamel написа:Поздрав за всички: http://zazz.bg/play:9338be5b
Култово парче, присъщо за явлението в метъла - Рамщайн.
Бтв разлика между рок и метъл ИМА и то огромна. Не знам дори защо има такъв зададен въпрос в първия пост от темата.

dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
Има, има. Знаеш (chuckle).Blood Countess написа:Днес се сетих за това парче. Не знам дали има човек, който не би харесал една толкова нежна песен
.
Ама, лорде, аз говоря за хораЛорд Носферату написа:Има, има. Знаеш (chuckle).
A аз я харесвам, но много повече ми харесват песните им от по-буйния период. Living on a prayer и Blaze of glory, примерно.
(1) Защо на хората, които не харесват стила, представите им са погрешни, а на тези които му се кефят - не?Аз лично не се опитвам да си гледам своето виждане и да проповядвам за някакви неясни хубави неща в моя стил музика. Опитвам се, уповавайки се на факти, да покажа, че представите на част от хората за метъла са погрешни. (1) Например, че не се къпем - в момента имам два вида шампоан, един балсам и една маска, два душгела и една гъба и си ги ползвам както си трябваKristo написа:В общи линии много се изписа, а всеки си гледа своето си виждане по въпроса, без да обърне внимание на фактите. Много хора не правят разлика между чалга и поп-фолк.
Но и никой истински метъл, не изтъкна кофти страните на любимия си стил, само не казвайте, че няма такива.
Бях и още съм отворен за вкусовете на другите. Части от песните, които pi4 ми даде ми допаднаха и си го казах. Други не и пак си го казах.
Да, аз не правя разликата и исках някой да ми обясни. Някой почитател на тази музика. Предпочитам го пред мнението на външния човек. (Например щеше да е по-лесно да разберем защо са измрели динозаврите, ако можехме да питаме някой динозавър, вместо да наблюдаваме последиците и да пишем теории.) (2) Но никой не ми обясни. Имаше един опит, състоящ се от четири линка и обяснението, че нямат нищо общо с чалгата, че и с поп-фолка.
Принципно кофти страни има. Но пак има разминаване между мненията на външни и вътрешни хора. (3) За едни е кофти, че метълите не се обличат както е модерно. За самите метъли това е плюс и не ги интересува какво е модерно. (4) Освен това след като предпочитаме този вид музика, значи намираме в нея най-много плюсове и най-малко минуси. Следователно от един рап фен, да кажем, ще получиш повече негативи за метъла, отколкото от един метъл. И обратното. Какво е кофтито на метъла според мен - много хора са предубедени към музиката, изпълнителите и почитателите му. (5) Раздели се (и продължава да се разделя) на достатъчно стилове, за да може някои вече да не се харесват взаимно или да не се вписват в представите на другите за метъл. Пример - за някои имовщината влиза към метъла. и прилича с goth разделението. Което си е смешно.
Честно, в момента не се сещам за друго, което да не ми харесва в тази музика. Това е от моята гледна точка и с моя вкус.

Извинявай, че така набързо отговарям, но адски много ми се спи.Kristo написа: (1) Защо на хората, които не харесват стила, представите им са погрешни, а на тези които му се кефят - не?
Не, нямах предвид това. Има достатъчно не-метъли, които знаят достатъчно за метъла. Обикновено това са познатите на метълите :Р Има и новопоявили се метълчета, които още не знаят почти нищо за стила, от който са се обявили. Например прослушва Мейдън, решава, че това е целият метъл на земята и се обявява за негов фен. В последствие открива и всички останали групи, стилове, идеи...
Имах предвид, че някои от не-метълите са изградили представата си за този стил и тези хора не на базата на лични наблюдения, а на каквото се говори. Слухове, догатки, твърдения с неясен произход. Или уикипедия :Р Именно на тези хора се опитвам да покажа (не само тук, а по принцип), че не бива да слагат метълите под общ знаменател. Не всички сме пияници. Не всички сме космати и с тениски на Меноуор. Не се опитвам да изкарам всички някакви идеални хора. Бога ми, знам, че не са такива. Но и не са всичките някакви по-низши създания.
(2) Не, по-лесно е да питаш за смъртта на динозаврите, хората които са проучвали това. Защото динозаврите ще си имат тяхно субективно мнение, но истината ще е друга. Демек аз бих питал за метъла всеки, но ще повярвам на някой, който не е навътре, защото ще е обективен в преценката си, а не на някой фен, който ще си защитава стила и ще рисува розови облачета и пеперудки около него.
Тук пак е въпрос на лични предпочитания. Ти предпочиташ да виждаш фактите от неутрална гледна точка. Но аз мисля иначе. Ако проучилият не ми е някакъв приятел или роднина, надали ще му имам много доверие. Виждал съм достатъчно измислени проучвания. Дори за динозаврите има сума ти теории, просто една я харесват повече хора. Не мисля, че мога да се надявам на обективност от външен човек. pi4, например, определено не е обективен. Предпочитам да сам да достигна до истината. Нямам гаранция, че е истина, но поне знам защо и как съм стигнал до нея. Имам външен поглед над нещо. След разговор с човек от другата страна, вече имам и погледа отвътре. Истината е някде по средата. Анализирам данните, правя теория, проверявам теория, поправям теория и така, докато стигна до търсения резултат.
И обратното. Имам поглед отвътре за метъла. Запознат съм и с мнението на външни хора. Пределно ясно ми е, че това не е абсолютната музика, любимите ми изпълнители не са богова и виждам как могат да изглеждат на чужд човек. Истината е по средата.
(3) Нормално е да има - затова и има такава тема, но вместо да бистрите стила, вие се карате, все едно единственото "яко" на метъла, е че е против другите стилове, което е доста глупаво, погледнато отстрани, защото това е философията и на операта.... шегичка...
Опитваме се да го бистрим, но накрая все обясняваме едни и същи неща. И това, че е против другите стилове, също не е така. Всеки сам избира срещу какво е против. Метълът не е специално насочен срещу нещо. (За мен) идеята на метъла е свободата. Специалното отричане на масовите работи мисля, че е идеята на пънка. Метълите отричат само нещата, които не харесват. Някой метъл да се е обявил против компютрите и джсм-ите? Но ако не харесва модата да се носят дънките в ботушите, веднага ще си го каже. Въпреки това, има метълки, макар и малко, които правят така. Никой не ги е "изритал от общността".
(4) Но си има неща, които са модерни за метълите, нали? Черни дрехи, раниците, прическите. Може да е различна от традиционната мода, но сама по себе си и тя е мода. И да - метълите се интересуват с какво се обличат и как изглеждат.
Да, има. Иска ми се да вярвам, че всеки е дошъл в метъл средите с утвърден вкус какво иска, но не е така (не си слагам розови пеперудки). Има хора, които се стараят да изглеждат метълски. Така се харесват и искат още повече да се харесат. Видят готин човек с някаква си блуза и искат и те да си вземат подобна. Но пак има изключения и то не малко. Ще дам за пример отново себе си, щото съм си най-близо. Харесвам се в черно и повечето време ходя с черно. Но това не ми пречи да се обличам в бяло, светлобежово, сиво или синьо. И така се харесвам. В червено обаче - нъц. Мешките - да, модно е да имаш такова с имената на различни групи. Но мнозина имат платнени, с цветни картинки (сигурно си виждал мотивите с вълците). Още повече хора си нямат мешка. Не им трябва. На мен ми потрябва и си взех. Но идеята да си напиша името на някоя група на нея ми се стори адски глупава. Затова помолих приятелката си да ми нарисува дракон. И си го поддържам и си ми е чудничко. За прическите вече няма мода. Има дългокоси, има късокоси метъли. Имаме вокала на Атросити, имаме и Роб халфорд. Ако имаш предвид защо предимно метълите са с дълги коси (защото не са само те), то според мен обяснението е това. Има, разбира се, хора, които искат да изглеждат по-метълски и затова си пускат косата. Или защото си мислят, че така трябва. Но има и други, като мен, които си я харесват. Не да си я показват, а да си я гледат. Освен това има и нещо като неосъзнато състезание сред мъжете. Кой има по-готината и по-дълга коса. Често метълките предпочитат дългокосите. Природа си е в такива ситуации да развиваме дълги коси.
(5) Но и метълите не правят нищо, за да премахнат тези негативни мнения. Нещо повече - те отричат другите стилове и субкултури и т.н., както цитирах от уикипедия преди седмици... Как да се гледа с добро око на някой, който отрича правото на другия да е различен от него.
Напротив, аз правя. И ги правя от доста време насам. Някои метъли отричат всичко автоматично. Както и някои чалгаджии, както видяхме. Други не отричат нищо. Онзи цитат от уикипедия мислех, че съм го оборил. Ако искаш, пак ще го направя, с повече обяснения. Но ще се получи точка 3 от бележките ти. При онази жена не ставаше дума само за въпрос на гелдна точка отвътре или отвън. превъзнасяне или оплюване. Имаше съвсем ясни и очевидни грешки. Ето такива като нея създават обърканите представи, срещу които се боря. Утре ще излезе проучване - 80% от метълите взимат дрога. Измислица. Но сума ти народ ще го приеме и ето ти. Иди после обяснявай, че нямаш кака.
Някой вижда goth и имо. и двете в черно, някой цветен кичур или парцалче, някоя дупка на дрехите... айде, еднакви са. А това са толкова различни течения... Но ето ти, сега милиони хора намират двете за едно и също. В русия дори ги забранявят заедно. Ето разликата, казана по възможно най-простия начин - Имотата режат себе си. Готите режат другите. Това е.
Сега се сетих:
- някой беше питал за връзките на метъла с другите стилове и беше дал пример за метъл-кавъри на Бритни и Рияна (аз знам и метъл-кавър на Мадона или на Савидж Гардън) - моя въпрос е - защо метълите правят кавъри на поп-певци, а не поп-певци на метъл-хитове? И най-лесния отговор е - просто едните песни са по-добре написани и кефят повече. Нищо лично, просто така излиза.
Ъм... чул съм достатъчно гаври с метъл песни, за да знам, че не е баш така. Например кавъра на Poison на Alice Cooper. не знам коя го изпълнява, но е пълен ужас. И сигурно това си мислят другите фенове, когато се появи метъл кавър на нещо. Само дето метъл кавърът не се завърта по няколко радиостанции.
Освен това е по-лесно някак да направиш метъл кавър. Не знам как реши че това е най-лесният отговор обаче. Защо? Защото доброто написване и повечето кефене са адски субективни неща.
- Как един метъл демонстрира принадлежността си към тази музика, култура... тъй де... как? Питам с конкретна цел, бъдете искрени.
При всеки е различно. Някой ходи с тениски на групи. Друг си лепи плакат из стаята. Трети се накичва с цял камион желязо. Друг нищо не прави. Някои обичат да демонстрират (имотата, примерно) други не обичат (класическите готи). За трети е важно да има бира, другото бау-бау го ам-ам (хеви)
Принципно универсалния признак, че принадлежиш към тази музика е, че я слушаш. Няма толкова голямо значение как изглеждаш, как се държиш...
- Защо повечето "истински" метъли ме признават за метъл-музика Линкин Парк или "емо-течението"? Какъв им е проблема - още повече, че те са против ограниченията и са предимно хора с свободно мислене? Или за да е дадена музика метъл, трябва да минава някакви критерии?
Както казах - разделяме се на толкова под-стилове, че разликите вече са огромни. Метълите, които отричат ЛП не отричат музиката им. Просто не са съгласни тя да се нарича метъл.
Кой повече отрича имовците? Метълите или скинарите? Или американските майки, които са чули по телевизията за "масовата тенденция на сататнински самоубийства с бръсначи и розови обувки"? Отново, ако си метъл, отношението ти към имовците няма да се промени. Или просто ще имаш една идея повече разбиране. Аз лично не ги харесвам, защото ги намирам за безволеви и разглезени. Вървят наопаки на еволюцията. Освен това комерсиализираха един от любимите ми герои - Jack Skellington. Носят го по чанти и значи, без дори да знаят кой е или да са гледали филма. Така направо го убиват. Друг не ги харесва, ако се причисляват към метълите. Или понеже външните хора започват да ги причисляват към метълите - носят черно, същите са. И айде метълите стават самонараняващи се депресари. Иди обяснявай, че нямаш валяк.
Няма критерии за метъл. Но именно защото хората са свободни и със свободно мислене (което се отнася първо за самите тях, после за другите), имат свои критерии. Аз, например, не мога да приема Аврил Лавин за рок. Докато за "цивилните" младежи, тя е ега ти и хард музиката, братче. Метълите може да са свободомислещи, но всеки си има вкус. Да си метъл не те прави да обичаш и приемаш всичко. Да си метъл просто те прави метъл. Харесваш каквото харесваш.
- може ли да има метъл-песен, изпълнявана без инструменти, а изцяло електронна, както съвременната електронна музика - един пулт и толкова? Може. Сещам се за метъл песен на пиано. Сещам се за сума ти песни на апокалиптика без китари и барабани. Защо да не може и електронно. Сигурно има някъде.

- Ако се върнем към предишните ми постове - откъде знаем, дали онзи цитат от уикипедия е от запознат или не запознат човек? Аз лично не виждам, какво невярно е имало в текстчето, затова реших да пусна него, а не моето впечетление, защото се припокриват. Няма слухове, догатки и твърдения с неясен произход, говорим си за световнопопулярен комерсиален музикален стил. Има тонове списания, предавания, феновете са милиони. Не можем да кажем, че само малцина разбират, за какво иде реч, и да казвам - ти не разбираш, а еди-кой си разбира. И да оставяме официалното мнение за метъла само на метълите, защото те никога няма да видят отрицателните му черти.Не, нямах предвид това. Има достатъчно не-метъли, които знаят достатъчно за метъла. Обикновено това са познатите на метълите :Р Има и новопоявили се метълчета, които още не знаят почти нищо за стила, от който са се обявили. Например прослушва Мейдън, решава, че това е целият метъл на земята и се обявява за негов фен. В последствие открива и всички останали групи, стилове, идеи...
Имах предвид, че някои от не-метълите са изградили представата си за този стил и тези хора не на базата на лични наблюдения, а на каквото се говори. Слухове, догатки, твърдения с неясен произход. Или уикипедия :Р Именно на тези хора се опитвам да покажа (не само тук, а по принцип), че не бива да слагат метълите под общ знаменател. Не всички сме пияници. Не всички сме космати и с тениски на Меноуор. Не се опитвам да изкарам всички някакви идеални хора. Бога ми, знам, че не са такива. Но и не са всичките някакви по-низши създания.
- Нали не очакваш някой метъл да почне да обяснява, как стила е кофти, защото определени течения пропагандират насилие, защото камара текстове са поп-фолк-стайл безсмислени и защото мелодията е циклене на два тона на кръст, като в електронната музика, но с тежки китари, а всички метъли се пишат ъндърграунд култура, която е "свободна" от другите и е прозряла Великата Философска Идея, което е тип "аз съм метъл, значи съм по-навътре в нещата и знам коя е ПРАВИЛНАТА музика. Вярно е, че самоизтъкването на доста метъли, че са метъли ме дразни, както и че тяхното определяне на хората на метъли и неметъли е дискриминиращо. Един вид като масонството. Как да науча лошите страни от човек, който ще ми ги спести?Тук пак е въпрос на лични предпочитания. Ти предпочиташ да виждаш фактите от неутрална гледна точка. Но аз мисля иначе. Ако проучилият не ми е някакъв приятел или роднина, надали ще му имам много доверие. Виждал съм достатъчно измислени проучвания. Дори за динозаврите има сума ти теории, просто една я харесват повече хора. Не мисля, че мога да се надявам на обективност от външен човек. pi4, например, определено не е обективен. Предпочитам да сам да достигна до истината. Нямам гаранция, че е истина, но поне знам защо и как съм стигнал до нея. Имам външен поглед над нещо. След разговор с човек от другата страна, вече имам и погледа отвътре. Истината е някде по средата. Анализирам данните, правя теория, проверявам теория, поправям теория и така, докато стигна до търсения резултат.
И обратното. Имам поглед отвътре за метъла. Запознат съм и с мнението на външни хора. Пределно ясно ми е, че това не е абсолютната музика, любимите ми изпълнители не са богова и виждам как могат да изглеждат на чужд човек. Истината е по средата.
- Защо пък да отричат неща, които не харесват? Не могат ли да допуснат, че хората биха слушали друга музика, и биха се обличали по друг начин? Метълите не са изритани от никъде, те сами са се изритали, за да си придават важност, или както там се води. Идеята да са уникални обаче има 1 недостатък - те са еднакви. Иди на концерт на Металика или Меноуар - виж феновете отишли там - те са просто едно море еднакви хора, дори и да не гледаме дрехите, те мислят и се държа по еднакъв начин. И не толерират различните такива. Не всички, но масово се държат така.Опитваме се да го бистрим, но накрая все обясняваме едни и същи неща. И това, че е против другите стилове, също не е така. Всеки сам избира срещу какво е против. Метълът не е специално насочен срещу нещо. (За мен) идеята на метъла е свободата. Специалното отричане на масовите работи мисля, че е идеята на пънка. Метълите отричат само нещата, които не харесват. Някой метъл да се е обявил против компютрите и джсм-ите? Но ако не харесва модата да се носят дънките в ботушите, веднага ще си го каже. Въпреки това, има метълки, макар и малко, които правят така. Никой не ги е "изритал от общността".
- Защо са се наложили тези табута - черни дрехи, дълги коси и т.н.? Сам казваш, че не всички са такива, но стандарта е такъв. И именно желанието да си различен в дрехите, не значи че ще си различен в дрехите буквално. Да не си част от всички моди също е вид мода. Да не робуваш на нищо, също е вид робство.Да, има. Иска ми се да вярвам, че всеки е дошъл в метъл средите с утвърден вкус какво иска, но не е така (не си слагам розови пеперудки). Има хора, които се стараят да изглеждат метълски. Така се харесват и искат още повече да се харесат. Видят готин човек с някаква си блуза и искат и те да си вземат подобна. Но пак има изключения и то не малко. Ще дам за пример отново себе си, щото съм си най-близо. Харесвам се в черно и повечето време ходя с черно. Но това не ми пречи да се обличам в бяло, светлобежово, сиво или синьо. И така се харесвам. В червено обаче - нъц. Мешките - да, модно е да имаш такова с имената на различни групи. Но мнозина имат платнени, с цветни картинки (сигурно си виждал мотивите с вълците). Още повече хора си нямат мешка. Не им трябва. На мен ми потрябва и си взех. Но идеята да си напиша името на някоя група на нея ми се стори адски глупава. Затова помолих приятелката си да ми нарисува дракон. И си го поддържам и си ми е чудничко. За прическите вече няма мода. Има дългокоси, има късокоси метъли. Имаме вокала на Атросити, имаме и Роб халфорд. Ако имаш предвид защо предимно метълите са с дълги коси (защото не са само те), то според мен обяснението е това. Има, разбира се, хора, които искат да изглеждат по-метълски и затова си пускат косата. Или защото си мислят, че така трябва. Но има и други, като мен, които си я харесват. Не да си я показват, а да си я гледат. Освен това има и нещо като неосъзнато състезание сред мъжете. Кой има по-готината и по-дълга коса. Често метълките предпочитат дългокосите. Природа си е в такива ситуации да развиваме дълги коси.
- Цитата от Уикипедия, не се заемам да го проверявам, но съм съгласен с него. Но няма как и някой друг да може да го определи самосиндикално като верен или не. Не можем да знаем дали толкова метъли взимат дрога или не, как да кажем, че едно такова твърдение е измислица? Ако хората приемат, че такова проучване е вярно, няма да е защото са тъпи, а защото ще са убедени вътре в себе си, че е вярно. С техните си мотиви, без да знаят, как учените са го изчислили и какво са правили. Как да кажем на даден текст "объркана представа", като е не просто мнение идващо от въздуха, а нещо което се базира на нещо си. Примерно проучване на стила. Аз не знам, откъде идва това, метълите да наричат другите позьори. Но като съм го виждал в реалния живот, да си затворя очите, защото не съм проверил източника в нета ли? Колкото до рязането - мисля, че са ги забранили, заради насилието, а не заради малката разлика към кого е насочено. Надявам се рязането е незаконно и в България, но все пак ще проверя.Напротив, аз правя. И ги правя от доста време насам. Някои метъли отричат всичко автоматично. Както и някои чалгаджии, както видяхме. Други не отричат нищо. Онзи цитат от уикипедия мислех, че съм го оборил. Ако искаш, пак ще го направя, с повече обяснения. Но ще се получи точка 3 от бележките ти. При онази жена не ставаше дума само за въпрос на гелдна точка отвътре или отвън. превъзнасяне или оплюване. Имаше съвсем ясни и очевидни грешки. Ето такива като нея създават обърканите представи, срещу които се боря. Утре ще излезе проучване - 80% от метълите взимат дрога. Измислица. Но сума ти народ ще го приеме и ето ти. Иди после обяснявай, че нямаш кака.
Някой вижда goth и имо. и двете в черно, някой цветен кичур или парцалче, някоя дупка на дрехите... айде, еднакви са. А това са толкова различни течения... Но ето ти, сега милиони хора намират двете за едно и също. В русия дори ги забранявят заедно. Ето разликата, казана по възможно най-простия начин - Имотата режат себе си. Готите режат другите. Това е.
- Ако имаш добър текст и добра песен изобщо, какъвто и стил да си, ще я изпълниш добре. Дори и рап-кавър на Нирвана може да мине, ако песента им е добра. Но ако не е?Ъм... чул съм достатъчно гаври с метъл песни, за да знам, че не е баш така. Например кавъра на Poison на Alice Cooper. не знам коя го изпълнява, но е пълен ужас. И сигурно това си мислят другите фенове, когато се появи метъл кавър на нещо. Само дето метъл кавърът не се завърта по няколко радиостанции.
Освен това е по-лесно някак да направиш метъл кавър. Не знам как реши че това е най-лесният отговор обаче. Защо? Защото доброто написване и повечето кефене са адски субективни неща.
- Справка - съседната тема за връзка между музиката и държането или нещо такова.При всеки е различно. Някой ходи с тениски на групи. Друг си лепи плакат из стаята. Трети се накичва с цял камион желязо. Друг нищо не прави. Някои обичат да демонстрират (имотата, примерно) други не обичат (класическите готи). За трети е важно да има бира, другото бау-бау го ам-ам (хеви)
Принципно универсалния признак, че принадлежиш към тази музика е, че я слушаш. Няма толкова голямо значение как изглеждаш, как се държиш...
- Защо да не се нарича метъл пък? Ако аз ползвам инструменти от рок-група, за да възпея викингско нападение над селце и поздравя Один по този случай, това не е ли викинг метъл? Какво значение имат детайлите, като това дали ще съм в розово, черно или в анцуг Адидас? И дали ше съм с гола глава, дълга коса или нормална прическа? Самото деление на метъла и слагането на граници кой е и кой не е, е основния проблем. С какво дадена банда не струва повече от някоя друга? Ако песните, музикантските способности и външния им вид се припокриват? Но едната от тях рапира текста, а другата го крещи? Глупаво е да се делят и феновете на истински и позьорченца. Специално за американските майки, не съм забелязал в САЩ вълна от самоубийства от музика, а напротив - масови убийства в училищата, предизвикани от "игри с насилие, филми с насилие, музика приканваща към насилие". Определено ако са депресари, те не слушат депресарска музика, а музика, която ги подтиква към насилие. И защо цивилните да не могат да дават определения за стиловете на дадена група? В случая Аврил, аз може да искам да я нарека пънкарка, на бате Сашо му скимнало да я нарече чалгарка. Какъв е проблема, хора които не слушат Аврил, да я определят както те я възприемат, а това да е привилигия, само на "разбирачи"?Както казах - разделяме се на толкова под-стилове, че разликите вече са огромни. Метълите, които отричат ЛП не отричат музиката им. Просто не са съгласни тя да се нарича метъл.
Кой повече отрича имовците? Метълите или скинарите? Или американските майки, които са чули по телевизията за "масовата тенденция на сататнински самоубийства с бръсначи и розови обувки"? Отново, ако си метъл, отношението ти към имовците няма да се промени. Или просто ще имаш една идея повече разбиране. Аз лично не ги харесвам, защото ги намирам за безволеви и разглезени. Вървят наопаки на еволюцията. Освен това комерсиализираха един от любимите ми герои - Jack Skellington. Носят го по чанти и значи, без дори да знаят кой е или да са гледали филма. Така направо го убиват. Друг не ги харесва, ако се причисляват към метълите. Или понеже външните хора започват да ги причисляват към метълите - носят черно, същите са. И айде метълите стават самонараняващи се депресари. Иди обяснявай, че нямаш валяк.
Няма критерии за метъл. Но именно защото хората са свободни и със свободно мислене (което се отнася първо за самите тях, после за другите), имат свои критерии. Аз, например, не мога да приема Аврил Лавин за рок. Докато за "цивилните" младежи, тя е ега ти и хард музиката, братче. Метълите може да са свободомислещи, но всеки си има вкус. Да си метъл не те прави да обичаш и приемаш всичко. Да си метъл просто те прави метъл. Харесваш каквото харесваш.
- Но ако ти намеря такава, ще ме цитират 20 пишлемета, че "това не е метъл, а някаква електронна музичка, която е чиста позьорщина и аз не разбирам нищо от такава музика". И по-скоро че "това не е метъл, ние не го възприемаме като метъл"Може. Сещам се за метъл песен на пиано. Сещам се за сума ти песни на апокалиптика без китари и барабани. Защо да не може и електронно. Сигурно има някъде.