Как да ни приемат Магистратура в Европа + стипендия!

Аватар
Nordlys
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от Nordlys »

Сигурно ще почакам, защото не искам къде да е, а там :)
Благодаря за инфото :)
Cattle die and kinsmen die,
thyself too soon must die,
but one thing never, I ween, will die, --
fair fame of one who has earned.

Изображение
beboyan
В началото бе словото

Мнение от beboyan »

който иска да заминава за учебната 2006-2007 трябва сега да запо4не с приготвянето, както съм написал, по-горе. Въобще не му мислете. Тук преподавателите са на светлинни години от СУ!!!
а пък и ве4е имам лаптоп, супер телефон и стохиляди придобивки, обиколих Германия, все неща, които никога не бих могъл да направя в престъпната ни държавица, с научата заплата от 200 лв!!!!
Аватар
FroZzen
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от FroZzen »

В момента уча магистратура в Норвегия по стипендия. Университетът е на много добро ниво, образованието в Норвегия по принцип е безплатно, но е добре да имате стипендия, защото това е най-скъпата страна в Европа в момента и с най-висок стандарт по последни данни. Това е технически университет, но има и хуманитарни специалности като социални науки, медии, психология... аз уча английска филология, каквото правех и в България. Има интересни стипендии за студенти, които не са оф ЕС, защото и Норвегия не е там, така че Еразмус не върви. Проверете. За повече информация: http://www.ntnu.no. Успех на всички!
Всичко тече, всичко се променя
Brainless Pirate
Гутенберг

За Академична Справка

Мнение от Brainless Pirate »

Колко хубава тема!

Ето и моите два цента :P към нея - аз сега си изкарвах академична справка и беше напълно безплатно. За мен... Една седмица след мен колеги си изкараха справки и им поискаха по 3лв. Без никаква обосновка защо.

Искам да добавя също - гледайте какво ви пишат по акад. справка. На мен ми сложиха всички предмети под графата Задължителни, което е грешка, както после в МОН ни обясниха. По този начин на отделните студенти се получават различен брой предмети (понеже всеки е избирал някакви различни факултативни и избираеми. ) Те обаче ги пишат при задължителните. Съответно в МОН казаха, че за тях това говори, че ако от една специалност студентите имат различен брой предмети, значи някой има невзети изпити. Това обаче изобщо не е така, но реално погледнато един има 20 задължителни дисциплини взети, друг - 17. Ние може да си знаем, че това са факултативни, но за МОН излиза, че имаш 3 невзети задължителни. Така излиза и за всеки, който ти чете справката.

На мен ми пропуснаха един предмет, сгрешиха ми една оценка и никъде по справката не отбелязаха, че уча редовно държавна поръчка. Спортът изобщо отказаха да ми го впишат, макар че за чужбина е важен, че го имаш, няма значение дали се брои за кредити и оценки.

Накратко, три пъти се връщах в канцеларията, за да направят листчето полезен документ. При това секретарките се ядосваха защо ги занимавам. Сякаш аз съм виновна, че не си вършат работата като хората и трябва 3 пъти да се връщам... Същото се случи и с колегите ми.

Та така, исках да ви кажа, внимавайте какви справки ви дават, защото в чужбина гледат на тях сериозно, а не като нашата администрация, която ги претупва, че и пари иска. :wink:
Brainless Pirate
Гутенберг

Имам два въпроса :oops: :

Какво е Апостил?
Какво представлява участието в проекти? Винаги ми е било чудно на практика какво се прави.

И да добавя за ТОЕFL - смисъл от курсове за есето наистина няма, ходих на такива навремето и само си похабих парите. Не ходете.
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Re: За Академична Справка

Мнение от alhimikat »

Winyan написа:Колко хубава тема!

Ето и моите два цента :P към нея - аз сега си изкарвах академична справка и беше напълно безплатно. За мен... Една седмица след мен колеги си изкараха справки и им поискаха по 3лв. Без никаква обосновка защо.

Доколкото разбрах вече за подобни справки, уверения и служебни бележки има заповед на ректора да се заплащат.
По факултети са разлепени цените на услугите!!!

Ти кога си изкара справката?
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
martin
В началото бе словото

Мнение от martin »

beboyan написа: като имам пример, човек с 6.00 взе магистърска степен от МIT-USA,

за тази цел достатьчен ли е само TOEFL или за магистьрска степен има други изпити за кандидатстване(става дума за сащ)
Brainless Pirate
Гутенберг

Re: За Академична Справка

alhimikat написа:
Winyan написа:Колко хубава тема!

Доколкото разбрах вече за подобни справки, уверения и служебни бележки има заповед на ректора да се заплащат.
По факултети са разлепени цените на услугите!!!

Ти кога си изкара справката?

Не тая седмица, която сега мина, а предишната мисля.

Къде са разлепени тези неща?!
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

В моя факултет на таблото за бакалаври.

В твоя не знам.

Нищо не струва да попиташ в съответния отдел в твоя факултет.
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
beboyan
В началото бе словото

Мнение от beboyan »

здравейте :-), радвам се, че някой е намерил полезна темата, когато кандидатствах на мен ми писна да питам по сто пъти едни и същи хора кое как се прави и накрая пак изникваше нещо важно, което никой не ми казваше как се прави.
Големият ми съвет е БЕЗ СТИПЕНДИЯ НЕ ХОДЕТЕ, вчера един от колегите ми, индииец се навърташе около закуската ми, просто трагична работа, след 3 месеца му свършиха парите, немски не знае и работа не може да си намери и не знам как ще я кара....

Апостил е печата на консулския отдел на Външно министерство, заверяващ български документи и преводи на документи(бавна поръчка 5лв)

а за проектите може би :"участие в проект" звучи много гръмко, просто отиваш в БАН и работиш при някои (безплатно или не / това и в Германия го има) като дойде време за документи пишеш си в СВ-то какво си правил там и искаш препоръки от ръководителя си.

За Америка мога да кажа, че имам колега от щата Мейн и той не иска да се връща за учене, а да се изучи в Европа и да работи в Америка. Иначе как се кандидатства там не знам. Имам двама съученици, при тях мечтата се сбъдна напълно живеят в Сан Диего, ожениха се тази година, сега също са магистри и карат ново БМВ, лошото е, че много работят, отиват на работа в 6.30 ам 8)
Публикувай отговор

Обратно към “Магистратури”