Китаистика 2

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Re: Китаистика 2

Мнение от Don Horhe »

Айде още малко снимчици от вчерашната разходка в парка Мошан :)
http://www.new.facebook.com/album.php?a ... 1121177335
http://www.new.facebook.com/album.php?a ... 1121177335
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
ellassence
От дъжд на вятър
Специалност: китаистика
Курс: първи

Мнение от ellassence »

хах, много ти завиждам в момента, началният етап на обучение е дълъг и мъчителен, не дотолкова, но все пак... снимките са много хубави :) браво
Аватар
breakable_`
В началото бе словото

Мнение от breakable_` »

аз пък ти завиждам що се отнася до това, че хората там са по къси гащи, а ние тук мрем от студ :lol:
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Да ти кажа честно тук хич не бих отказал малко студ. Днеска беше 37 градуса и 71% влажност. САУНА!!! Утре ще е още по-топло... :bounce:
Изображение
Аватар
breakable_`
В началото бе словото

Мнение от breakable_` »

малко студ може, ама аз с удоволстие бих сменила софийските 10-12 градуса с онези бленувани летни 37...пък дори и да се потя по цял ден :lol:
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Как се чувствате след края на уводния курс? :lol:
Изображение
Аватар
Nuclear Nathalie
В началото бе словото
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Nuclear Nathalie »

има още два дни до края му, а аз вече съм зарината от хартии... :evil: еми няма пък да му се дам на тъпия китайски, ако ще с главата надолу да ме провиснат и да ме накарат да пиша чертореди! :) не е чак толкова трудно, като изключим тоя солфеж, наречен фонетика.
работата е там, че и аз като breakable_` обърках мястото на специалностите и не съм чак толкова очарована от специалността, поне не колкото се очаква да бъда, изглежда. такава ми била съдбата - ще видим, след 4-5 години може и да са ми останали време и нерви да завърша някоя от така любимите ми класически филологии. ;d
you all stare but you'll never see there's something in you i despise
Аватар
breakable_`
В началото бе словото

Мнение от breakable_` »

аа не е така, колега, аз тъкмо почнах да го харесвам китайския :lol: с нетърпение очаквам да ми свърши едночасовата почивка и да започвам да си рисувам цветните картончета :geek:
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Ахаха, те помагат но само до една определена степен. После йероглифите (и картончетата покрай тях) стават много и просто не е практично да се разхождаш във вас с цяла торба картончета :P Иначе аз правя така: В тетрадките с малките квадратчета, първите две колонки са отделени от останалите 18 с по-дебела черта. Та в първото от тези двете пиша йероглифът какво означава, във второто пинин и вече в останалите просто пиша йероглифа по 18 пъти, като всеки път след като го напиша си го произнасям и си казвам на глас какво означава. За сега този начин дава що-годе добри резултати :P
Изображение
Аватар
hotch_potch
В началото бе словото

Мнение от hotch_potch »

Хех, браво на ентусиазма ви! Това е много хубаво и не се предавайте - все пак периодично ще ви наляга отчаяние,но не му се давайте ;) Мен като ме налегне отчаяние си мисля как един ден ще стана кранист :lol: Вече започвам сериозно да се замислям за преспективността на тази професия ;)

Колеги, след като ЦИЕк сега ви е не втори, ами направо първи дом, ще можете ли да ми кажете във сряда кога ни викат ?? А, та след инструктажа може да отидем на нашия китайски да хапнем, ако моите колеги не ме убият като кажа идеята хаха Но все пак мисля, че имаха достатъчно време да отвикнат от ходенето там :lol:
We drink the fatal drop
Then love until we bleed
Then fall apart in parts
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Ходете, даже си поръчайте на китайски :P А тук по ресторантите ти дават менюто, едно листче, един химикал и сам си пишеш какво искаш. Е, ако си чужденец понякога те питат дали можеш да пишеш, а на едни даже им бяха дали английско меню след половинчасови мъки защото те и двамата новаци и изпоизвадили речниците, за да си поръчат.
Изображение
Аватар
breakable_`
В началото бе словото

Мнение от breakable_` »

hotch_potch, и нашата група мисли да ходим на китайски :lol: да вземе д асе засечем някъде, а :P
Don Horhe, те за мен тия картончета са безсмислени, щото аз така или иначе.. няма колко да ги ползвам, едно време в училище също ни пропагандираха тоя начин, ама на мен не ми действа, защото аз имам фотографска памет и помня не като пиша, а като зяпам :lol: пък и.. вариантът да уча докато пътувам за даскало е нереален, тъй като едва намирам човек/желязо/прът, за който да се хвана в градския транспорт, за да не танцувам като багерист на 3 бири, докато любимият ми 94 ту тръгва, ту спира по задръстванията :roll:
Аватар
Nuclear Nathalie
В началото бе словото
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Nuclear Nathalie »

о, да, и при мен е твърде неприложим сценарият с картончетата и преговарянето в градския транспорт и т.н. както и да е де - важното е кръв да се лее, аз днес почти не учих за теста, така че утре ще го давам на късмет и генетична памет. :twisted:
you all stare but you'll never see there's something in you i despise
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Споко, нормално е да сте зле в началото. После също :lol: Но идва момент, в който нещо "прещраква" и изведнъж ти се избистрят нещата... Поне до следващия урок по граматика.
Breakable_' зрителната памет е супер, но тя помага само за четене. Трудно ще запомниш как се пише даден йероглиф само ако го гледаш. Идеята е, че самата ръка трябва да свикне с изписването и трябва да се пише по много. Иначе се получава следното - като видиш някакъв йероглиф го разпознаваш, знаеш как се произнася и какво означава, но ако те накарат да го изпишеш без да си го видял предварително - скръц, не става. Поне при мен е така де, в момента разпознавам повече, от колкото мога да напиша на диктовка примерно, ама не съм писал йероглифи сериозно от месеци вече и смятам това да се промени днеска и утре :P
Успех на теста утре!
Изображение
Аватар
breakable_`
В началото бе словото

Мнение от breakable_` »

мм прав си.. и днес си пролича.. обърках 3 от 10те йероглифа на диктовката, щото обърках как се пишат. :oops: ама ще ги пиша утре, че днес е The Day Off :P
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”