Мнението ви за явлението метъл?
Модератори: Ангел, Ice_Spirit
- Catherine
- Летящите Пръсти
- Специалност: Нордистика
- Курс: втори
Re: Мнението ви за явлението метъл?
Не мисля. Това Фолк ю си е чиста гавра и е изолиран случай, доколкото имам нещастието да съм запозната с тоя жанр. Където има сола и мелодии, взаимствани от известни строго в рок средите песни, това не е, за да се направи аналогия. Защото няма кой да я направи тази аналогия. Защото непросветените в рок музиката ще си кажат: "Яяяяя, колко хубава песен е направила Боровинка!", примерно, и това е очевидно. Никой няма да знае кой е оригиналът, а "авторите" на песента на това и разчитат.
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/

- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
Дам, само хората, които слушат метъл разбират от музика. Това не подлежи на оспорване. Какво съм аз с моите скромни познания за метъла... Къде ги видя толкова много копирани песни. Ти казваш, че си чула една в кръчмата ей така междудругото. Дори не си се зачудила, коя е, ама си правиш от нея сериозни изводи.
- Catherine
- Летящите Пръсти
Аз не твърдя нищо за чуждите вкусове, нито съм надменна, нито обиждам някого. Ако някой се е почувствал обиден, не е било нарочно. Просто пи4 каза, че такова нещо като крадене от рок / метъл в поп фолка няма и аз реших да си кажа, че съм чула такова нещо. То ясно, че не става въпрос за всички песни, но съществуват и такива, и това, че не мога да ги назова, съвсем не омаловажава тяхното съществуване.

-
camel
- Легендарен флуудър
- Специалност: Публична администрация
- Курс: четвърти
- Адрес в галерията на СУ: ?
- Обратна връзка:
Тоя спор ще е вечен.
Аз искам да изкажа мнението си, че по - хубави от рок баладите няма.

Аз искам да изкажа мнението си, че по - хубави от рок баладите няма.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
- Catherine
- Летящите Пръсти
Евала
Поздравявам те с тая песен, ако не ти харесва, ти си избери
http://www.youtube.com/watch?v=JPSgKSqSqik

-
gogigagagagigo
- Легендарен флуудър
Тази песен е сред любимите на всички мои познати, а за да върна жеста, въпреки че беше насочено към Камел,но и аз се чувствам поздравен, нещо от моите любими за Вас : Meat Loaf - Couldn't have said it better
http://www.youtube.com/watch?v=zCKN7XqS ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=zCKN7XqS ... re=related
My will be done!!!
- вечен студент
- Форумозавър Рекс
- Специалност: философия (СУ)
О, уважаема, много леки примери даваш? Аз знам, че обещах публично (по-назад в темата), че повече не желая да разговарям с pi4 за музика (няма смисъл взаимно да си губим времето), но тъй като във форума има и други апологети на чалгата, аз бих желал някой да ми каже, какво влияние върху младите хора има парчето на дует "Аполон" - "Бай Иван":allshallperish написа:2.За мен чалгата, примерно, е пропаднала. Текстът, музиката и
най-гледаната телевизия доказват казаното от мен:
http://www.youtube.com/watch?v=2toaPAFZ2rI
http://vbox7.com/play:5871339a
Държа да отбележа, че в музикално отношение парчето ме дразни по-малко от лигавите песнички на "звездите" на "Пайнер" - Плющислава, Свирколета, Гадостина и пр. гадни кръстоски между Бритни Спиърс и Лепа Брена, защото съдържа оргинални фолклорни мотиви (от циганския фолклор, разбира се).Текстът на песента обаче е потресаващ! Ето откъс:
Бай Иван е много див,
щом открадне е щастлив!
Няма съвест и морал,
даже кмета е окрал!
Седем пъти той прибира,
помпите на язовира.
Със фадромата голяма,
бай Иван пощада няма!
Кой нормален човек би искал детето му да слуша подобно нещо? Пред това парче дори сатанисткия блек метъл (който аз не понасям), би имал по-малко пагубно въздействие върху подрастващите!
- ники
- Легендарен флуудър
Бай Иван е много весела песничка. Мен преди време ми се струваше адски просташка, ама едва от скоро осъзнах истинските и достойнства. За да ти отговоря на въпроса, ще ти кажа, че няма абсолютно никакво влияние върху младите хора поради прстата причина, че на някои хора не ни трябва музика, за да ни дава тон в живота. Ей, съвсем я бях забравил тая песен. Като се замисля върху мен има положителен ефект, тъй като ме изпълва с добро настроение.
1-Кога за първи път сте чули метъл?Запали ли ви някой?
Закърмен съм почти буквално с хард-рок: Лед Цепелин, Дийп Пърпъл, Блек Сабат, Дъ Доорс и прочие групи...
по метъла се запалих съвършено сам...
2-Има ли зле въздействащо влияние към подрастващите индивиди?Нормално ли е млад човек,особено госпожица да слуша death metal?Или къвто и да е там метъл,според вас?
Зависи от средата, в която растат... аз слушам ултра тежък и брутален метъл, но характера ми изобщо не е "брутален"... питайте хората, които ме познават...мисля че е нормално дори и госпожиците да слушат дет метъл, стига това да не ги превръща в разни самозабравили се чучела...
3-Има ли някаква особена разлика между метъл и рок?
Прилики стотици... разлики - хиляди...
4-На какво учи феновете си Slipknot?
на тоя въпрос ще ти отговори по-добре Faith...
5-Защо според вас този стил се слуша най-малко на Балканите?
не мисля, че се слуша най-малко... напълно наравно е с останалите стилове...
6-Мислите ли,че метълите имат глас?Или по-скоро за друго се борят те?
има велики вокалисти... няма да изреждам имена от рок-сцената... в метъл музиката: Роб Халфорд, Мат Барлоу, Йоаким Санс, Кори Тейлър...
7-На какво възпитава този стил?Опишете типичния представтител.
Мен лично ме възпита да съм корав (или поне така си мисля
), в зависимост от жанровата подразновидност възпитава в чест, достойнство... а иначе разните там сатанински излияния за мен са глупост...
8-Защо няма музикална метъл тв?Или поне аз не съм чувал?
има метъл телевизии... сещам се за Scuzz...
9-Някога ще бъде ли по-разпространен метълът?
метълът си е ъндърграунд стил и предполагам че такъв ще си остане... но именно в това му е чара...
10-Каква е причината този стил да е с най-малко почитатели?
не мисля че има толкова малко почитатели... това че не се парадира с черни дрехи, дълги коси, желязо и цистерни с бира не означава че стила няма почитатели
11-Колко метълисти приблизително се събират на прословутите коцерти в каварна
тука питай тия дето са ходили
това е от мен... към метъла трябва да се подхожда без предубеждение... като всеки стил си има своите предимства и недостатъци... а като цяло всичко си зависи от хората...
:):)
Закърмен съм почти буквално с хард-рок: Лед Цепелин, Дийп Пърпъл, Блек Сабат, Дъ Доорс и прочие групи...
по метъла се запалих съвършено сам...
2-Има ли зле въздействащо влияние към подрастващите индивиди?Нормално ли е млад човек,особено госпожица да слуша death metal?Или къвто и да е там метъл,според вас?
Зависи от средата, в която растат... аз слушам ултра тежък и брутален метъл, но характера ми изобщо не е "брутален"... питайте хората, които ме познават...мисля че е нормално дори и госпожиците да слушат дет метъл, стига това да не ги превръща в разни самозабравили се чучела...
3-Има ли някаква особена разлика между метъл и рок?
Прилики стотици... разлики - хиляди...
4-На какво учи феновете си Slipknot?
на тоя въпрос ще ти отговори по-добре Faith...
5-Защо според вас този стил се слуша най-малко на Балканите?
не мисля, че се слуша най-малко... напълно наравно е с останалите стилове...
6-Мислите ли,че метълите имат глас?Или по-скоро за друго се борят те?
има велики вокалисти... няма да изреждам имена от рок-сцената... в метъл музиката: Роб Халфорд, Мат Барлоу, Йоаким Санс, Кори Тейлър...
7-На какво възпитава този стил?Опишете типичния представтител.
Мен лично ме възпита да съм корав (или поне така си мисля
8-Защо няма музикална метъл тв?Или поне аз не съм чувал?
има метъл телевизии... сещам се за Scuzz...
9-Някога ще бъде ли по-разпространен метълът?
метълът си е ъндърграунд стил и предполагам че такъв ще си остане... но именно в това му е чара...
10-Каква е причината този стил да е с най-малко почитатели?
не мисля че има толкова малко почитатели... това че не се парадира с черни дрехи, дълги коси, желязо и цистерни с бира не означава че стила няма почитатели
11-Колко метълисти приблизително се събират на прословутите коцерти в каварна
тука питай тия дето са ходили
това е от мен... към метъла трябва да се подхожда без предубеждение... като всеки стил си има своите предимства и недостатъци... а като цяло всичко си зависи от хората...
- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
- Специалност: Английска филология
Чакай малко, какво стана тук? Оставяме настрана мнението, че тази песен има достойнства (май и аз я давах за пример някъде, не помня вече). Значи просташката чалга (говоря конкретно за тази песен, не ме контрирайте с балади!) няма никакво влияние върху младите, когато на съвсем разбираем български им обяснява какво щастие е кражбата и липсата на съвест и морал. Отново и отново. Но от друга страна един брутален блек метъл (като ще говорим за крайности), чийто текстове са на английски, а често и на норвежки и са така изпяти, че се разбират само от най-върлите фенове, обикновено след като са си ги намерили в интернет заедно с превода, внушава на детето да изнасили домашния любимец и да набучи баба си на кол в двора в името на гявола. Това е такава предубеденост и кон-с-капащина, че няма накъде повече. Не, не те наричам кон, а казвам, че звучиш сякаш не искаш и да погледнеш другата позиция.ники написа:Бай Иван е много весела песничка. Мен преди време ми се струваше адски просташка, ама едва от скоро осъзнах истинските и достойнства. За да ти отговоря на въпроса, ще ти кажа, че няма абсолютно никакво влияние върху младите хора поради прстата причина, че на някои хора не ни трябва музика, за да ни дава тон в живота. Ей, съвсем я бях забравил тая песен. Като се замисля върху мен има положителен ефект, тъй като ме изпълва с добро настроение.
"на някои хора не ни трябва музика, за да ни дава тон в живота" Значи без значение на каква възраст е, ако човекът слуша поп-фолк, песните не могат да му повлияят. Но ако слуша метъл се зомбира тотално. По-рано пич определи метълите като по-малко българи. Сега ти ни определяш и като по-слабоволеви хора. Тази омраза обща ли е за всички чалгаджии? Но след като не слушате метъл, който да ви я внуши, откъде е дошла?
Ами ако метълът изпълва с добро настроение? Феновете на тази музика не я слушат, за да се депресират. Слушат я, защото им харесва. Особено в блека, който обсъждаме - там депресия няма. Има смърт, кръв, дяволи. Неща, които присъстват в човешките форми на развлечение от много, много време. Преди метъла. Преди първите черно-бели филми на ужасите. Преди страшните романи. Още из легендите на прадедите ни. Очевидно е, че човечеството предпочита да слуша за тези неща, отколкото да ги загърби като Тези Които Не Бива Да Се Назовават. Аз казвам, че тези неща са ми интересни. Колкото и да слушам за кланетата на Боргир, няма да изляза да избивам хора. Понякога ми е забавно, защото някои групи са си откровено смешни (после може да пусна и едни доста известни снимки). Понякога просто искам нещо да ми зачерни света, че да не виждам розовото и лъскавкото, което струи от някои хора. И пак точно блек метълът може да ми даде нещо такова. И да ми оправи настроението. Защото смъртта, дявола и разпилените черва не ме плашат. Но пошлостта и повърхността, на които ставам свидетел понякога, ме плашат. Така че ако на един метъл блек метъла му доставя добри емоции, защо го съдиш, след като твоята музика ти доставя същото, макар и под различна форма?
Edit: Смешните снимки - http://www.ruthlessreviews.com/reviews. ... _time.html
И втора част - http://www.zonaunderground.com/default. ... 100375&s=8
Последно промяна от Лорд Носферату на 29 Сеп 2008, 19:38, променено общо 1 път.
- ники
- Легендарен флуудър
Офф, много дълги мнения пишеш. За песента е ясно, че не те възпитава на нищо. Тя е просто иронизиране на някакъв измислен или реален човек. Не мога да разбера, как такава песен може да ти повлияе на характера или нещо подобно.Лорд Носферату написа:Чакай малко, какво стана тук? Оставяме настрана мнението, че тази песен има достойнства (май и аз я давах за пример някъде, не помня вече). Значи просташката чалга (говоря конкретно за тази песен, не ме контрирайте с балади!) няма никакво влияние върху младите, когато на съвсем разбираем български им обяснява какво щастие е кражбата и липсата на съвест и морал. Отново и отново. Но от друга страна един брутален блек метъл (като ще говорим за крайности), чийто текстове са на английски, а често и на норвежки и са така изпяти, че се разбират само от най-върлите фенове, обикновено след като са си ги намерили в интернет заедно с превода, внушава на детето да изнасили домашния любимец и да набучи баба си на кол в двора в името на гявола. Това е такава предубеденост и кон-с-капащина, че няма накъде повече. Не, не те наричам кон, а казвам, че звучиш сякаш не искаш и да погледнеш другата позиция.ники написа:Бай Иван е много весела песничка. Мен преди време ми се струваше адски просташка, ама едва от скоро осъзнах истинските и достойнства. За да ти отговоря на въпроса, ще ти кажа, че няма абсолютно никакво влияние върху младите хора поради прстата причина, че на някои хора не ни трябва музика, за да ни дава тон в живота. Ей, съвсем я бях забравил тая песен. Като се замисля върху мен има положителен ефект, тъй като ме изпълва с добро настроение.
"на някои хора не ни трябва музика, за да ни дава тон в живота" Значи без значение на каква възраст е, ако човекът слуша поп-фолк, песните не могат да му повлияят. Но ако слуша метъл се зомбира тотално. По-рано пич определи метълите като по-малко българи. Сега ти ни определяш и като по-слабоволеви хора. Тази омраза обща ли е за всички чалгаджии? Но след като не слушате метъл, който да ви я внуши, откъде е дошла?
Ами ако метълът изпълва с добро настроение? Феновете на тази музика не я слушат, за да се депресират. Слушат я, защото им харесва. Особено в блека, който обсъждаме - там депресия няма. Има смърт, кръв, дяволи. Неща, които присъстват в човешките форми на развлечение от много, много време. Преди метъла. Преди първите черно-бели филми на ужасите. Преди страшните романи. Още из легендите на прадедите ни. Очевидно е, че човечеството предпочита да слуша за тези неща, отколкото да ги загърби като Тези Които Не Бива Да Се Назовават. Аз казвам, че тези неща са ми интересни. Колкото и да слушам за кланетата на Боргир, няма да изляза да избивам хора. Понякога ми е забавно, защото някои групи са си откровено смешни (после може да пусна и едни доста известни снимки). Понякога просто искам нещо да ми зачерни света, че да не виждам розовото и лъскавкото, което струи от някои хора. И пак точно блек метълът може да ми даде нещо такова. И да ми оправи настроението. Защото смъртта, дявола и разпилените черва не ме плашат. Но пошлостта и повърхността, на които ставам свидетел понякога, ме плашат. Така че ако на един метъл блек метъла му доставя добри емоции, защо го съдиш, след като твоята музика ти доставя същото, макар и под различна форма?
Относно метъла: Аз не казвам, че сте по-малко българи, но в интерес на истината една от причините да слушам поп-фолк, е, че според мен той е много по-български от метъла. Не си натрапвам мнението на никого. Не обичам да обобщавам, кой какъв е, но определено ми прави много лошо вопечатление, когато видя сърдито момиче, облечено в черно, което обръща някакъв галон бира на пейка в НДК. Не казвам, че всички метъли са такива, но тези, които са, парадират с това. Именно това ме дразни. На тях такава музика им е повлияла изключително зле. Вечен студент отгоре беше питал, кой иска детето му да слуша Бай Иван на Аполон. Еми, аз предпочитам детето ми един ден да се радва на чалга, отколкото да се превърне в някакъв пълен лигльо, който не сваля фланелката на незнам си коя метал група, само и само всички да видят, че той е нейн фен. Това може да звучи грубо, но го казвам, тъй като такива примери има бол.
На теб може и да ти изглеждам като кон с капаци, но истината е, че просто си имам мнение. Това, че го защитавам, не значи, че не уважавам твоето. Просто моите лични наблюдения показват, че хората повлияни от метъла процентно са много повече от тези, които са негатвино афектирани от чалгата.
- вечен студент
- Форумозавър Рекс
- Специалност: философия (СУ)
Ех, колега Носферату! От как се пусна тази тема, все чакам да видя, дали някой от поп-фолк феновете няма да ни запуши устите, давайки ни за пример случая (случаите) с Варг Викернес, но явно никой от тях не е чувал за него. Макар че аз Бурзум не слушам, така че мен въпросният пример не ме касае изобщо!

блек-метълите с тия гримове са за цирка...
- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
- Специалност: Английска филология
Да, иронизиране е, но според мен има достатъчно хора и деца, които не разбират това и й се радват заради простотията. Щом говорим за повлияване на характера, предполагам, че сме на едно мнение, че това са предимно деца. При тях всички внушения са по-лесни, значи от музиката и от обкръжението, в което са попаднали покрай тази музика, могат да се повлияят повече, отколкото един по-голям човек.
Поп-фолкът за теб е по-български, защото е балкански. Докато метълът е от целия свят и професионалните ни рок и метъл групи са доста по-малко от поп-фолк изпълнителите. Въпреки това не бих казал, че поп-фолк песен е по-българска от метъл песен (изпята на български). Или обратното. И двете имат заемки от песните на други народи, а в песните на Балканджи, например, също има заемки и от българския фолклор. Но това е въпрос на вкус явно и няма смисъл да се задълбаваме в излишен спор.
Да, има такива момичета, за които говориш. Но съм сигурен, че знаеш, че не са само такива. И мен не би ме привлякло подобно поведение, но не мисля, че е продиктувано (или поне не изцяло) от музиката. За да е сърдито, има и друг дразнител. Не защото някой дългокос й е казал бъди сърдита. Проблеми вкъщи, влияние от приятели и други такива. Но аз също имам подобен пример. Момиче с ултракъса поличка и блузка, която изкарва целият й кръст на показ, което седи в някое барче и пие "водчица". Или на някое купонче се състезава коя ще си клати дупето по-бързо, пак след чаша-две водка. Има такива примери, нали? Както има метълки, които оставят впечатление на пропадащи и депресирани, така има и чалгаджийки, които оставят впечатление на леки жени. Честно казано не бих искал децата ми да са нито като едните, нито като другите. И не е нужно да бъдат, защото това са отделни случаи. Могат да са усмихнати метъли или прилично облечени попфолкаджии.
Не исках да обидя теб или мнението ти с онова с коня. Ако съм го направил, извинявай. Просто така го каза, че остави такова впечатление.
По моите наблюдения е обратното. Явно зависи откъде гледаш и къде поставяш границата за негативната афектираност. И изобщо какво намираш за негативно. Пак е въпрос на вкус.
Варг също не е добър пример. Човекът си е disturbed individual и каквито и послания да отправя, един здравомислещ човек няма да го вземе насериозно. Всичките му последователи (не слушатели) биха направили нещо подобно и при други обстоятелства. Освен това той не ги отправя тези послания само чрез музика. Така че няма да го използват
А и да го направят, ги оборих превантивно :Р
Поп-фолкът за теб е по-български, защото е балкански. Докато метълът е от целия свят и професионалните ни рок и метъл групи са доста по-малко от поп-фолк изпълнителите. Въпреки това не бих казал, че поп-фолк песен е по-българска от метъл песен (изпята на български). Или обратното. И двете имат заемки от песните на други народи, а в песните на Балканджи, например, също има заемки и от българския фолклор. Но това е въпрос на вкус явно и няма смисъл да се задълбаваме в излишен спор.
Да, има такива момичета, за които говориш. Но съм сигурен, че знаеш, че не са само такива. И мен не би ме привлякло подобно поведение, но не мисля, че е продиктувано (или поне не изцяло) от музиката. За да е сърдито, има и друг дразнител. Не защото някой дългокос й е казал бъди сърдита. Проблеми вкъщи, влияние от приятели и други такива. Но аз също имам подобен пример. Момиче с ултракъса поличка и блузка, която изкарва целият й кръст на показ, което седи в някое барче и пие "водчица". Или на някое купонче се състезава коя ще си клати дупето по-бързо, пак след чаша-две водка. Има такива примери, нали? Както има метълки, които оставят впечатление на пропадащи и депресирани, така има и чалгаджийки, които оставят впечатление на леки жени. Честно казано не бих искал децата ми да са нито като едните, нито като другите. И не е нужно да бъдат, защото това са отделни случаи. Могат да са усмихнати метъли или прилично облечени попфолкаджии.
Не исках да обидя теб или мнението ти с онова с коня. Ако съм го направил, извинявай. Просто така го каза, че остави такова впечатление.
По моите наблюдения е обратното. Явно зависи откъде гледаш и къде поставяш границата за негативната афектираност. И изобщо какво намираш за негативно. Пак е въпрос на вкус.
Варг също не е добър пример. Човекът си е disturbed individual и каквито и послания да отправя, един здравомислещ човек няма да го вземе насериозно. Всичките му последователи (не слушатели) биха направили нещо подобно и при други обстоятелства. Освен това той не ги отправя тези послания само чрез музика. Така че няма да го използват
Ама какво сте заспорили дали метълът бил полезен или вреден.Много ясно, че е полезен.Дори и бруталните неща в него.В крайна сметка светът по себе си е брутален и човек трябва да е наясно с това дори още от малък.А метълът не спестява брутализми.А относно това дали слушането на метъл би провокирало някой да извърши престъпление - не мисля.Тези неща си зависят от психиката на човек, а не от това каква музика слуша.Например военните ги учат специално как да убиват хора, но това не прави от командосите престъпници или психопати-убийци готови да започнат клане навсякъде.
А относно метъл мацките - ми какво като има дръпнати и устати...То па угодия на всеки вкус няма.Аз лично мисля, че дали някой харесва такива момичета е въпрос на лично мнение.Например на мен са ми откровено противни типът добри момичета - домошарчета и като видя такава получавам ортикария
.От тази гледна точка една метъл мацка бидейки по-груба би ми хванала повече вниманието от някоя друга безинтересничка, глупавичка и добричка.НО все пак сигурно има хора с друго мнение по въпроса.Във всеки случай трябва да осъзнаете, че генерализациите тука са излишни, щото всеки търси различни неща у жените.
А ето и едно поздравче за метъл феновете.
http://www.youtube.com/watch?v=GJCPbw0fji0
А относно метъл мацките - ми какво като има дръпнати и устати...То па угодия на всеки вкус няма.Аз лично мисля, че дали някой харесва такива момичета е въпрос на лично мнение.Например на мен са ми откровено противни типът добри момичета - домошарчета и като видя такава получавам ортикария
А ето и едно поздравче за метъл феновете.
http://www.youtube.com/watch?v=GJCPbw0fji0
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'