Днес (опа, вече мина полунощ - значи вчера) се състоя първото почистване на "Матер-Еко". Почистихме междублокови пространства покрай 40, 41, 42, 50 и 53бл. Беше ми изключително приятно да видя как въпреки зверския студ, в неделната утрин се бяха събрали двадесетина ентусиазирани и твърдо решени да изринат част от Авгиевите обори студенти. Вярно е, че снегът беше покрил много боклуци, но в незатрупаните пространства определено имаше какво да се събере. Имаше страшно много! Между другото до диагоналната пътечка, която води от Баба Яга до 53 и 52 бл., някъде при 50-ти има едно дръвче, което явно по неписано споразумение се ползва като миниатюрно сметище. Около това дръвче събрахме към 20 торбички с боклук - специално пакетирани от студентите, които явно са искали да облекчат задачата ни. Много интересно решение ми се струва да си хвърляш торбата с боклука до дръвчето по средата на пътеката, при положение, че и на двата й края има контейнери!
Хубавото е, че можем да се поздравим за добре свършената работа и за ентусиазма, с който подходи всеки един от нас към мероприятието. Предизвикахме доста повдигнати вежди, учудени и сконфузени физиономии, предизвикахме интерес и определено накарахме доста хора, които ни видяха, да се замислят върху собствената им роля в това, което се случва в техния град, в техния кватрал. Доказателство за това бяха няколкото ентусиасти, които се включиха в почистването след като ни видяха и си поговориха с нас. Климатичните условия бяха ужасни, но въпреки това имаше хора, които бяха достатъчно мотивирани и свършиха чудесна работата.
Признавам, че времето ни обърка плановете, но въпреки това смятам, че се справихме добре. Следващото почистване ще бъде при по-добри климатични условия и съответно се очакват повече хора.
А колкото до това дали такова прекарване е приятно или не - на мен специално, въпреки студа ми беше кеф. Като добавим към това чая с ром в почивката и домашната ракия след почистването мисля, че си се получи доста приятно