За или против новините на турски език по БНТ
Re: За или против новините на турски език по БНТ
Чл. 3.
Официалният език в републиката е българският
Чл. 36.(3) Случаите, в които се използва само официалният език, се посочват в закона.
Официалният език в републиката е българският
Чл. 36.(3) Случаите, в които се използва само официалният език, се посочват в закона.
Ubi concordia, ibi victoria!
Езикът ни не е само за документи и протоколиДичоу написа:...което означава, че офиц. документите на държавата трябва да са на този език...и нищо повече...
...сиреч това не е довод за свалянето на новините на турски...
Истината за тези новини е, че те са сложени по внушение на властта, част от която е ДПС. Това е просто показност без никаква практическа цел, освен да се повиши самочувстието на турчолята. Аз лично нямам причина да съм ЗА тези новини, защото те не повдигат моето самочувствие
За патагонци не знам, но в държавата ни има официално регистрирани ескимоси и асирийци....
Това е добър довод все пак: пренебрегнати са правата на останалите малцинства за сметка на едно....
Това е добър довод все пак: пренебрегнати са правата на останалите малцинства за сметка на едно....
- Дичоу
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността
Човече...откровено почваш да ме нервиш....
...къде казах, че съм ЗА новините...
...тва, че върло отказваш да се запознаеш с изписаното по темата не ти дава право да ми навираш разни думи...
просто ти казах, че няма да намериш основания в Конституцията...
...не знам...сложно ли се изразявам или какво...
...къде казах, че съм ЗА новините...
...тва, че върло отказваш да се запознаеш с изписаното по темата не ти дава право да ми навираш разни думи...
просто ти казах, че няма да намериш основания в Конституцията...
...не знам...сложно ли се изразявам или какво...
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Специалност: PR
- Курс: друг
- Обратна връзка:
Толкова ли е сложно? Просто турците са най-голямата чужда етническа група в България - в пъти по-голяма от останалите. Логично е ако ще има новини на езика на някоя от етн. групи, това да е турската.Joker написа:За патагонци не знам, но в държавата ни има официално регистрирани ескимоси и асирийци....
Това с дублирането на български на всички филми никак не ме кефи като идея, но аз и без това почти не гледам БНТ, така че да правят каквото си искат. Тази телевизия няма да прокопса, докато се крепи на държавни субсидии.
Бяха дублирали "Смело сърце" и се изприщвах всеки път, когато кажеха "Уилям УолИс". На всичко отгоре широкоекранните филми ги разтягат вертикално и изрязват "крилцата" отстрани
Смятам, че основният проблем идва от неразбирането за несъстоятелността на тия новини- те са на туски, в България етносът е турски, обаче по закон те са етнически турци, тоест, когато имат българско гражданство, независимо етническите принадлежности са българи. Остава въпросът с техния(на повечето ) манталитет, да са националисти на турска основа в нашата страна. Новините на турски са демонстрация на слабото прилагане на закона у нас- как, след като социалистите им дадоха половината министерств, едва ли не, защо- може да им дадат и националния канал.
Knights of the Cross
Това, което казваш е неразрешимият проблем между модерната теория за държавната нация и традиционната за етническата нация....
Не знам дали съм задавал и тук този въпрос, но ако видиш един негър, който е роден в България и през живота си не е излизал от нея, който знае само български и съвсем логично има български паспорт, плаща си данъците, се съобразява с обществения ред и ти каже, че е българин, винаги ще имаш едно наум. Ако обаче видиш един македонец, който говори горе-долу като тебе, понятие няма от български закони, история и правила, но ти каже, че е българин...

Не знам дали съм задавал и тук този въпрос, но ако видиш един негър, който е роден в България и през живота си не е излизал от нея, който знае само български и съвсем логично има български паспорт, плаща си данъците, се съобразява с обществения ред и ти каже, че е българин, винаги ще имаш едно наум. Ако обаче видиш един македонец, който говори горе-долу като тебе, понятие няма от български закони, история и правила, но ти каже, че е българин...
Поре, според тебе циганите по-малко ли са от турците? И в крайна сметка какво значение има бройката им, когато се има предвид гражданските им права ?
Дичуо, извинявай, но от начина ти на говорене останах с впечатление, че си ЗА. Бъди по-ясен в изказванията си.
Дичуо, извинявай, но от начина ти на говорене останах с впечатление, че си ЗА. Бъди по-ясен в изказванията си.
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Специалност: PR
- Курс: друг
- Обратна връзка:
Ами да, в България циганите са по-малко от турците.
Ето справка от 2001 г. - малко е стара, но съотношението м/у турци и цигани май си е горе-долу същото:
Ето справка от 2001 г. - малко е стара, но съотношението м/у турци и цигани май си е горе-долу същото:
Етнически групи в България:
* Общо 7 928 901(2001)
* 1. българи: 6 655 210 (83.9%)
* 2. турци: 746 664 (9.4%)
* 3. цигани: 370 908 (4.7%)
* 4. руснаци: 15 595 (0.2%)
* 5. арменци: 10 832 (0,1%)
* 6. арумъни(власи): 10 566 (0,1%)
* 7. македонци: 5 071 (0,1%)
* 8. каракачани: 4 107 (0,1%)
* 9. гърци: 3 408
* 10. украинци: 2 489
* 11. араби: 2 328
* 12. кримски татари: 1 803
* 13. евреи: 1 363
* 14. румънци: 1 088
* 15. поляци: 825
* 16. виетнамци: 635
* 17. гагаузи: 540
* 18. германци: 436
* 19. сърби: 422
* 20. черкези: 367
* 21. чехи: 316
* 22. албанци: 278
* 23. французи: 195
* 24. унгарци: 169
* 25. словаци: 161
* 26. кюрди: 147
* 27. африканци: 78
* 28. словенци: 28
* 29. бошняци: 23
* други: 5 641 (0,1%)
* неопределени: 62 108 (0,8%)
* неизвестни: 24 807 (0,3%)
Източник: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0% ... 0.B0.D0.B2
Защо се правиш на интересен или просто не ти е известен фактът, че половината цигани се самоопределят като българи или турци. 
-
tamerlan
- Вазов
- Обратна връзка:
Идеята за държавна нация е по-стара от тази за етническа нация. И не бъркайте "нация" с "народност" - първото е политическо явление, второто - културноJoker написа:Това, което казваш е неразрешимият проблем между модерната теория за държавната нация и традиционната за етническата нация....
-
mishoka_chiko
- От дъжд на вятър
- Специалност: социална педагогика
- Курс: първи
здравейте аз такова... да кажа и аз мнението си по тоя въпрос... според мен не е редно да ги има само на турски да ги има на езиците и на всички малцинства щом ще става иначе нямам нищо против тях така и така не ги гледам... не ми пречат просто не съм виждала в друга страна да има и новини на други езици принципно като живееш в някоя държава ще се водиш по техните правила а няма да измисляш свои и всички да трябва да се съобразяват с теб това е лично мое мнение де
и все пак нямам нищо против новините на турски просто мисля че не трябва да са само на турски в такъв случай
и все пак нямам нищо против новините на турски просто мисля че не трябва да са само на турски в такъв случай
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
Много ги мразя новините на турски. Учителката ми от училище по психология обаче все разправяше по този повод, че България била подписала някава си конвенция за защита на малцинствата, според която, когато те достигнат определен процент, какъвто турците явно са достигнали, трябва да им се осигурят някакви права там. Едно от тях е новини по национална телевизия. И това естествено че ще е Канал 1. Предполагам, че не е нужно да се обяснява защо. Когато бях в Германия помня, че и там имаше нещо подобно.
Едва ли са толкова турците в България, колкото братята роми.ники написа:Много ги мразя новините на турски. Учителката ми от училище по психология обаче все разправяше по този повод, че България била подписала някава си конвенция за защита на малцинствата, според която, когато те достигнат определен процент, какъвто турците явно са достигнали, трябва да им се осигурят някакви права там. Едно от тях е новини по национална телевизия. И това естествено че ще е Канал 1. Предполагам, че не е нужно да се обяснява защо. Когато бях в Германия помня, че и там имаше нещо подобно.
„Да, това е една от най-големите тайни на живота: умението да лекуваш душата си с преживявания и да оставиш душата ти да те лекува от преживяванията.“ Оскар Уайлд
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
Турците са къде, къде повече. Те хората горе и статистика са си дали, ама няма кой да гледа. Пък и циганите никога няма да имат новини на цигански, защото са културно, а не етническо малцинство. Капиш?