За и против смъртното наказание
Re: За и против смъртното наказание
Така е, няма нищо идеално
принципът за неприкосновеността на човешкия живот също може да бъде нарушен по изключение 
- Angel
- Живее, за да пише
- Специалност: Информационни системи
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
аааа, не, човешкия живот си е неприкосновен, пък!Joker написа:Така е, няма нищо идеалнопринципът за неприкосновеността на човешкия живот също може да бъде нарушен по изключение
A is for always thinking of others!
N is for numerous kind acts!
G is for going above and beyond!
E is for endless devotion!
L is for how much you are loved!
N is for numerous kind acts!
G is for going above and beyond!
E is for endless devotion!
L is for how much you are loved!
Hot Chocolate имат една песничка: I Believe in Miracles
http://www.youtube.com/watch?v=_-p8bOoFlPo
http://www.youtube.com/watch?v=_-p8bOoFlPo
- fluffy cloud
- Легендарен флуудър
Ами ако примерно някой убие твой близък човек и калпавата ни съдебна система му позволи да се измъкне и ти решиш сам да си потърсиш възмездие. Гледали сме този сценарий доста пъти по филмите, но уви, той е доста актуален при жестоката българска действителност. Наскоро четох една статия как цяло село трепери заради един психопат, който е извършил няколко убийства и няколко опита за убийство, но е на свобода, тъй като не носи отговорност заради действията си, поради това, че е невменяем, а милата ни държава не е способна да го прати задълго в психиатрична клиника. Ако някой например реши да види сметката на този индивид, мисля че определено не би заслужавал смъртна присъда. А това че съм жестока ще потвърдя с още нещо. Против смъртното наказание два от основните аргументи бяха, че е твърде леко наказание и че този който изпълнява присъдата също се превръща в убиец и това ще го обремени за цял живот. Затова аз мисля че този който е осъден на смърт, при ДОКАЗАНА вина, трябва просто да бъде затворен в една шумоизолирана стая и да бъде оставен там да умре от гладна смърт, или по-скоро от дехидратация. За него ще е мъчително, а смъртта му няма да тежи конкретно на нечия съвест.Joker написа:А какво точно са смекчаващите вината обстоятелства?
I wanna fall from the stars straight into your arms
Ами първото, което написа се нарича самосъд и е нещо като убийство на съдебната система.... Там също вината може да е доказана, независимо от мотивите.
Офф: На какво казваш дехидратация? На обезводняването ли? А защо не на български, а с чуждица?
Офф: На какво казваш дехидратация? На обезводняването ли? А защо не на български, а с чуждица?
- fluffy cloud
- Легендарен флуудър
Ами, съжалявам, просто нали това е медицинския термин. Иначе, да, обезводняване имах предвид. Както знаем, човек може да издържи немалко време без храна, но не и без вода.Joker написа:Офф: На какво казваш дехидратация? На обезводняването ли? А защо не на български, а с чуждица?
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Специалност: PR
- Курс: друг
- Обратна връзка:
Ще тежи, вярвай ми. Това с нищо не се различава от обикновеното убийство, освен с по-голямата си жестокост.Затова аз мисля че този който е осъден на смърт, при ДОКАЗАНА вина, трябва просто да бъде затворен в една шумоизолирана стая и да бъде оставен там да умре от гладна смърт, или по-скоро от дехидратация. За него ще е мъчително, а смъртта му няма да тежи конкретно на нечия съвест.
С примера за психопата-убиец засягаш друга тема - дали държавата е в състояние да упражни собствените си закони или не. Когато държавата се провали, в случай като отзи, логична последица е хората да вземат нещата в свои ръце, особено когато трябва да се предотврати сериозна опасност за техния живот. Това не е справедливо, но вината е най-вече на държавата, която е принудила хората да нарушат закона, за да оцелеят.
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
Абе зад решетките също можеш да намериш някакъв смисъл в живота и по някакъъв начин да си полезен на себе или на някого.fluffy cloud написа:Наистина, доживотната присъда е безсмислена. Ако си отнел живот, говоря за съвсем осъзнато, предумишлено убийство, без смекчаващи вината обстоятелства, едва ли подлежиш на превъзпитание, а и за какво да те превъзпитават като така или иначе ще останеш зад решетките цял живот. Един куршум в главата и това е.
- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
- Специалност: Английска филология
- Курс: четвърти
И да спечелиш някой оскар за което...
- fluffy cloud
- Легендарен флуудър
Мда, това става само по филмите. Хубаво е наистина да си мислим, че ще стане като в "Песен за човека", че престъпникът ще се осъзнае, но дори в творбата, той все пак умира, нали? Защото така е редно.
- Antikorper
- От дъжд на вятър
Като говорим за смъртно наказание би трябвало преди всичко да разграничим типовете "най-тежко наказание" - например в Китай могат да те осъдят на смърт за какви ли не глупости, за които тук ще ти дадат 4-5 год., а в нашата мила Родина от друга страна можеш преспокойно да изнасилиш и убиеш 6 годишно момиченце и ще полежиш няколко год в затвора след което по живо по здраво...
Би трябвало да има балансиран критерии за смъртна присъда - нито съвсем без нито смърт за всяко провинение, за което може да се сетиш...
Примерно да има смъртна присъда само за хора извършили държавна измяна, убийци и педофили ми звучи разумно. Отделен е въпросът, че за държавна измяна трябва да си изтрепем почти всичкоте депотати...
Би трябвало да има балансиран критерии за смъртна присъда - нито съвсем без нито смърт за всяко провинение, за което може да се сетиш...
Примерно да има смъртна присъда само за хора извършили държавна измяна, убийци и педофили ми звучи разумно. Отделен е въпросът, че за държавна измяна трябва да си изтрепем почти всичкоте депотати...
Поне аз не смятам смъртното наказание за наложително- който и да е престъпник може да бъде използван за обществено полезен труд, с което не изкупва вина, обаче поне върши нещо смислено. Трябва ли честни данъкоплатци да се бъхтят на вредни места, като може безплатно срещу храна и топла килийна стая и един затворник да бачка. Като го убиеш, не печелиш нищо, нито поправяш престъплението му.
Knights of the Cross
Браво, още едни играч в отбора, който с Боромир формираме... 
- Antikorper
- От дъжд на вятър
Пропускаш важен момент - самото наличие на смъртно наказание е мотивация да не вършиш определени неща. Например, ако знаеш, че като "пръснеш кофата" на някой, ще го последваш, би се замислил повече преди да го удостоиш с еднопосочна виза за Отвъдното, отколкото ако знаеш, че после ще чистиш тоаленти или ще сортираш боклук в пункт за рециклиране.Tommy написа:Поне аз не смятам смъртното наказание за наложително- който и да е престъпник може да бъде използван за обществено полезен труд, с което не изкупва вина, обаче поне върши нещо смислено. Трябва ли честни данъкоплатци да се бъхтят на вредни места, като може безплатно срещу храна и топла килийна стая и един затворник да бачка. Като го убиеш, не печелиш нищо, нито поправяш престъплението му.
Те пазачите са си там тъй или иначе. Четох нейде, че в България полицията била доста по-многобройна от необходимото, а основната част от нея се занимава с глупости. Освен това чистенето на тоалетни и сортирането на боклук не са адекватна замяна на смъртна присъда. Има по-добри. Пък и няма да е толкова лесно да се бяга от каменовъглена мина