Работите ли докато учите?

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Re: Работите ли докато учите?

Мнение от HeyGod »

Така ...
Ходих при Агова,записах си семестъра и й казах:
- Искам да спра да се осигурявам,почнах работа.
- Не спирай,то не е проблем,защото ако прекъснеш работа,после ние трябва да даваме обяснения и така нататък и става един хаос.
- Да,ама аз искам да се осигурявам от работа.
- Слушай ме какво ти казвам,по-добре е така.

Е реших да не питам повече,защото не исках да ми изчете някакво конско,а и имаше много хора на опашката.Та ... мен изобщо трябва ли да ме интересува това,че те трябва да обясняват и да водят някакви протоколи,ако евентуално спра осигуровките от унито и после пак искам да си ги върна?Мисля,че не...
Плюс това както каза Мила,трябва да ги уведомявам за статута си при всяко изменение ...
1.Не искам да имам двойно осигуряване и евентуално да доведе до някакъв проблем
2.Искам да се осигурявам на определено по-високата заплата от работа.

Та ... къде да отида и да си спра осигуровките от университета?Има ли специален човек,занимаващ се с тази дейност.Видях,че в УНСС си имат някаква секретарка специално за здравните осигуровки,а СУ?

Мислете ли,че е правилно да се откажа от осигуровките от университета?
Просто не знам кой друг да питам ... тук поне пишат хора,които работят и ще ми дадат по-добра информация от секретарките ...( странно,нали ... или не чак толкова :) )
Pick your moment and make the right play...
Изображение

"[02:21:01] Blood Countess каза:недей,че ще те напляскам!!" Влюбен съм!!!
Аватар
renesanz
Легендарен флуудър

Мнение от renesanz »

ми аз не съм уведомявала секретарките,че работя,нито пък имам намерение да се занимавам. изобщо не ме интересува,че получавам осигуряване от 2 места,шефа каза,че не е проблем.
след като те сами са ти казали,че не е нужно да ти ги спират значи не е. пък и ти пак си получаваш тези от заплатата.
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”

De tantos desejos aflitos...
Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Мнение от HeyGod »

Да,обаче не е ли по-добре да те осигурят от работа с по-високата заплата или когато е двойно просто ти се събират и двете?
Супер много се ядосах,че дори секретарката не ми даде никаква информация.

Едит: Аха,сега видях.Може би си редактирала мнението.Ами аз все пак може да врътна някакъв телефон в НОИ или не знам ... много съмнително ми изглежда тази работа.Тя го каза с идеята,че не им се занимава да попълват протоколи ...
Сигурна ли си,че се събират ?
Най-добре май да звънна в НОИ.
И все пак .. трябва да уведомя унито при промяна.Най-лесно изглежда се откажа от осигуровките в унито ... какво да правя :roll:
Благодаря на renesanz за отговора,но искам да чуя и някой друг.
Изображение

Аватар
Osiris
В началото бе словото
Специалност: Овцеистика
Курс: първи

Мнение от Osiris »

Когато отидох да се записвам, ми дадоха да попълня тази декларация. Тя се отнадя до здравното осигуряване, а не касае пенсионното. Когато работиш, работодателят ти внася както здравни, така и пенсионни осигуровки. Ако учиш в университета и не реаботиш, ти се внасят само здравни осигуровки (все едно си още ученик и държавата "се грижи" за теб). Размера на здравните осигуровки би трябвало да е еднакъв за всички, докато пенсионните зависят от заплатата (колкото по-висока заплата получаваш, толкова по-големи са пенсионните ти вноски и съответно след време пенсията ти ще е по-голяма).
Когато спреш работа, спират и здравните ти осигуровки и за да не ги внасяш от твоя джоб попълваш декларацията и унито е длъжно да ти ги внася. Пенсионни осигуровки университета не плаща (почти съм сигурен).
НО КОМЕНТ
Аватар
renesanz
Легендарен флуудър

Мнение от renesanz »

да,пенсионните се внасят от работодателя,а здравните ако ти се внасят от 2 места мисля,че няма проблем. по-добре питай в НОИ,не чакай секретарките да ти обърнат внимание
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”

De tantos desejos aflitos...
Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Мнение от HeyGod »

Тука си гледам фиша от заплатата.
Има някакви общи удръжки за сметка на заплатата,има и удръжки за сметка на работодателя пак за някакви осигуровки.Два пъти ме осигурят - веднъж от заплатата,веднъж от тяхно име или аз не мога да разбера ... :roll:
Като гледам най-удачният вариант е телефон на човешки ресурси във фирмата.Поне са точни и се надявам да ми обяснят.
Изображение

Аватар
Osiris
В началото бе словото
Специалност: Овцеистика
Курс: първи

Мнение от Osiris »

Една част от осигуровките се плащат от заплатата ти, а друга - от работодателя :|
НО КОМЕНТ
Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Мнение от HeyGod »

Osiris написа:Една част от осигуровките се плащат от заплатата ти, а друга - от работодателя :|
В такъв случай ЗО от работа са по-големи от тези в университета,ако вярвам на това,което ми казаха,че унито внася по 7,50лв. на месец.
Изображение

Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

ХейГого, една позната в ПУ са я накарали да връща внесените от уни-то осигоровки при подобен случай. Най-добре звънни в НОИ. А майната им на секретарките работата им е да се занимават, не само да си клатят краката.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
HeyGod
Легендарен флуудър

Мнение от HeyGod »

Мила написа:ХейГого, една позната в ПУ са я накарали да връща внесените от уни-то осигоровки при подобен случай. Най-добре звънни в НОИ. А майната им на секретарките работата им е да се занимават, не само да си клатят краката.
Именно за това говоря ...
И съм сигурен,че ми каза " не се отказвай",понеже тя е тази,която ще пише причини и т.н.
Ще звънна,има ли някакъв телефон за информация.На сайта има един стационарен,но дали е той,не знам?
Изображение

Аватар
Гост
Пишеща машина

Мнение от Гост »

@ХейГод, поне половината Университет работи, аз не познавам никой, който да е уведомявал секретарките за такова нещо... Говоря ти за поне 50 души със сигурност...
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

51 с мен :lol:
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

И аз не съм уведомявала никого, не са ми правили проблем едно време.
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Специалност: Сърбохърватистика
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

По принцип е възможно работодателят да
те осигурява изцяло или да те осигурява
частично, а останалото да ти удържа от
брутната заплата. Работодателят внася и
здравни, и социални осигуровки, а уни-то
само здравни. Няма да имаш проблем с 2 здравни.
А това, че внасяш повече пари за здравни пък,
няма да повиши нито качеството на обслужването
ти в поликлиника и болница, нито ще покрие
кой знае колко повече здравни услуги. Това е.
Щом секретарката ти е казала, че няма проблем,
на твое място не бих се занимавала повече.
Аватар
di_snooker
Пишете, о, братя

Мнение от di_snooker »

kriskata написа:аз докато уж учех за кандидат изпити и ходех на даскало работех и сега пак мисля да си работя от време на време.дори и 100-тина лв на месец да си докарвам пак е нещо.
И при мен нещата стоят по същия начин. Работя от 10 клас непрекъснато и това не ми пречеше на ученето за училище, нито за кандидат-студентските изпити. Мисля, че и сега не би трябвало да се окаже проблем, пък и нямам голям избор искам ли да работя или не. Нямам причина да съжалявам, че досега съм работила, защото двете години работа са полезен опит в сферата, в която искам да се развивам.
Когато малкият човек започне да хвърля голяма сянка, обикновено залезът е близо.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”