Специалност КОМПЮТЪРНИ НАУКИ

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

Публикувай отговор
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Re: Специалност КОМПЮТЪРНИ НАУКИ

Мнение от Methuselah »

Съвсем не споделям мнението ти, но ако тръгнем да спорим ще загубим много време и никой няма да убеди другия в позицията си.
За мен (а и за много други) програмист да не разбира от математика е непрофесионално, човек във ФМИ да не знае какво е интеграл - абсурдно.
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Аватар
Crescent
От дъжд на вятър

Мнение от Crescent »

Точно така, мазни хора, мазни идеали, както казваше поговорката... Или беше разни хора, разни идеали :D Общо взето, няма смисъл от спор, когато и двамата сме прави за себе си - най-малкото е въпрос на лична преценка и опит ;)
Inside
В началото бе словото
Специалност: Компютърни Науки
Курс: втори

Мнение от Inside »

Crescent написа:Де що се води някакво програмиране, за мен е по-полезно. Ако на някой му се учи математика, да беше записал Математика :) Easy as that ;)
agree а за другото за интегралите и границите съм ги учил още в даскало щот бех в МГ тай че хич не ми се занимава с математика повече
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

Inside написа:
Crescent написа:Де що се води някакво програмиране, за мен е по-полезно. Ако на някой му се учи математика, да беше записал Математика :) Easy as that ;)
agree а за другото за интегралите и границите съм ги учил още в даскало щот бех в МГ тай че хич не ми се занимава с математика повече
Бях сигурен, че ще срещна подобна приказка, ама айде - гордейте си се със средното :wink:
И аз съм ги учил в средното, но все пак съм на мнение, че нищо не се учи там.
Доста народ от МГ изпокапа по изпитите по анализ.
Да не говорим, че в КН се учи много по-малко от колкото в информатика (там е ДИС).
Inside
В началото бе словото

Мнение от Inside »

Methuselah написа:
Inside написа:
Бях сигурен, че ще срещна подобна приказка, ама айде - гордейте си се със средното :wink:
И аз съм ги учил в средното, но все пак съм на мнение, че нищо не се учи там.
Доста народ от МГ изпокапа по изпитите по анализ.
Да не говорим, че в КН се учи много по-малко от колкото в информатика (там е ДИС).
не си бил при мойта даскалка затва...
Аватар
caffeine
В началото бе словото

Мнение от caffeine »

Inside написа: не си бил при мойта даскалка затва...
Учил е доста повече анализ от средното ниво, бъди сигурен. ;) Което не изключва възможността ти да си се занимавал с това по цял ден, но програмата на дисциплината не може да се направи само по твоите нужди, като се сметне, че всички знаят това, което ти знаеш, нали.
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Аз пък не мога да разбера вие, първокурсниците, от къде знаете какви са нуждите на хората - математика ли ще е, информатика ли ще е и т.н., като не сте изкарали и един ден още във факултета и не сте наясно с много от нещата.

Сериозният информатик трябва да разбира от математика, а анализът е една от основните дисциплини.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
Inside
В началото бе словото

Мнение от Inside »

sedrik написа:Аз пък не мога да разбера вие, първокурсниците, от къде знаете какви са нуждите на хората - математика ли ще е, информатика ли ще е и т.н., като не сте изкарали и един ден още във факултета и не сте наясно с много от нещата.

Сериозният информатик трябва да разбира от математика, а анализът е една от основните дисциплини.
продължавай да си вярваш :D
добрия информатик трябва да има добра математическа логика и основни познания по математика според мен разбира се :)
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Основните познания по математика включват да разбираш малко от малко от анализ.
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

Аз излизам от този безсмислен спор - нека децата си вярват, че могат да станат професионалисти с минимални знания. Занаятчии - може би, но защо пишат висше, а не си четат от уикипедиа? :mrgreen:
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Methuselah написа:Аз излизам от този безсмислен спор - нека децата си вярват, че могат да станат професионалисти с минимални знания. Занаятчии - може би, но защо пишат висше, а не си четат от уикипедиа? :mrgreen:
Съгласен. Който е сериозен, рано или късно ще разбере за какво става въпрос
abstract
Пишете, о, братя

Мнение от abstract »

Само ще кажа нещо на хората който мислят да се занимават с информатика , игнорирайки важноста на математиката и то е : информатиката има много дялове , ако отворите синята книга на П.Наков там има схема с дяловете и т.н. само ,че в средата ще видите "Фундаментална Информатика" което на практика си е Дискретна математика .За Изкуствен интелект/Експертни системи ви трябва "Класическа/Некласическа логика",Логическо програмиране изобщо Математическа Логика.За компресия/криптография/кодиране на информацията ви трябва един от най-старите и най-красиви дялове в Математиката , Теория на числата.За графични системи ,анализ на изображения ,анализ на почерк(настоящият ми проект), анализ видео ви е необходима Статистиката и Аналитичната Геометрия .Изобщо Информатиката си е дял в Приложната Математика.

п.с.: пък вие нека играйте шах без шахматна дъска!
Аватар
Rix
В началото бе словото
Специалност: Информатика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Rix »

Математиката е фундaментална наука и без нея няма как. Не може да станеш информатик с минимални знания по математика, все едно да станеш хирург без да знаеш химия! Но и аз съм на мнение, въпреки че ще съм тепърва първи курс информатика, че не е нужно да се задълбочава обучението в някои части на математиката. Например, считам за нужно да се учи аналитична геометрия, но да не се задълбочава прекалено много, а да се фокусира към по-важните неща. Със сигурност не ми трябват задълбочени знания по АГ, за да уча успоредно аналитична алгебра или да правя графики или нещо свързано с програмирането. Което е нужно да се минава, а пък да се фокусира повече на знанията, които най-много ти трябват.
Качествен VPS Хостинг - http://vpsbg.eu - виртуални сървъри на ниски цени.
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

Някой заек ще снима ли какъв им е учебният план от книжката, която са им дали?
Единствено разбрах, че Анализ 1 е втори, а Анализ 2 - трети семестър.
Изображение
Аватар
quanchi
Писаружяк
Специалност: Информационни системи
Курс: първи

Мнение от quanchi »

Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”