Мнението ви за явлението метъл?

Модератори: Ангел, Ice_Spirit

Заключено

Мнението ви?

Крайно негативно
7
8%
Негативно
7
8%
Позитивно
38
45%
Крайно позитивно
33
39%

Общо гласове: 85

Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Re: Мнението ви за явлението метъл?

Мнение от Batbayan »

ELLE написа:За мен това е супер противна музика! Така наречените чалгарки (момичета, които слушат изключително фолк и се стемят да приличат на идолите си) поне са хубави и се къпят. Докато момиче облечено с гадна тениса с някой "зловещ" надпис с готик шрифта, пиещо Ариана от бутилката направо и псуващо съм сигурна не може да предизвика сексуално влечение дори у себеподобните метали. Може и метЪл да се казва, не знам.
Хаха, коментара ти е излишен, щото мен точно такива момичета ме възбуждат ЯКО.Не , че бих отказал и някои по-други, ама така да оплюваш типа жени дет ме кефят си е направо глупост.Та какво беше за това, че никой не ги харесвал?

P.S. Виж сега лоша хигиена имат например и някои чалгарки от малцинствените групи, та не мисля, че хигиената се определя от стила музика дето слушаш :!: :bigsmurf: .
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

1-Кога за първи път сте чули метъл?Запали ли ви някой?
Да речем, че съм била около първи или втори клас. По това време брат ми и компанията му се изживяваха като метъли и се събираха често в нас. Та покрай тях ми се налагаше да слушам неща като Metallica, Nirvana, Pantera, Iron Maiden, AC/DC, Scorpions и пр. Може би това е причината да развия остра непоносимост към траш и хеви. Тогава слушах поп музика (не, че и сега не си я слушам де :mrgreen: ), а що се отнася до момента, когато прослушах рок и метъл, това бе някъде около девети клас.

2-Има ли зле въздействащо влияние към подрастващите индивиди?Нормално ли е млад човек,особено госпожица , да слуша death metal?Или къвто и да е там метъл,според вас?
Зависи от конкретния индивид. Ако е с лабилна психика и податлив на внушения и външни влияния, то издънките на какъвто и да е стил музика биха могли да имат пагубно въздействие върху него.
Да, нормално е. Имам колежка например, която слуша само black и death, но първо е уникална красавица - и откъм телесни дадености, и в лице, и в стил на обличане, и второ - не съм забелязала каквито и да било признаци за психични отклонения или деструктивни нагласи :) .
Пък и ти имаш ли представа какво точно е death metal? Слушал ли си нещо подобно? И щом си решил да даваш примери "тежка категория", защо не попита за gore, примерно? Пък и като не знаеш английски (да не говорим за скандинавските езици, немски и т. н., на които също се пее), откъде компетентно отсъди, че имат зловредно влияние? Ако започнеш да говориш пак за дяволи, сатани и магесници - прокобесници, ще ти кажа да почетеш Бодлер - автор, пишещ за това, но признат класик.
Аз лично не се увличам по толкова тежки неща. Предпочитам мелодични, романтични, меланхолични и лирични неща като doom и gothic.

3-Има ли някаква особена разлика между метъл и рок?
Темата е създадена с цел да се образоваш, а? :wink: Писалите преди мен са изяснили достатъчно явно разликите.

4-На какво учи феновете си Slipknot?
Като начало е хубаво да се спомене, че Slipknot са те, следователно въпросът трябва да бъде "На какво учат феновете си Slipknot".
Феновете им едва ли имат нужда да получават образование от тях :wink: . Представяш ли си Corey Taylor като класен ръководител на група малки метълчета, които при влизането му в клас, вместо с "Клас, стани!", го посрещат с "Hard rock hallelujah!"???
Сериозно, въпросът е нелеп.

5-Защо според вас този стил се слуша най-малко на Балканите?
Изследване на коя агенция е това? И откъде е почерпана информацията? Цитирай конкретни данни, цифри, статистики, а не говори наизуст.

6-Мислите ли,че метълите имат глас?Или по-скоро за друго се борят те?
Някои имат, други не... Ето например Dani Filth изобщо не може да пее. Казвала съм го много пъти, въпреки че ми е любимец. Уважавам го като текстописец и в това му е чарът. Рядко обаче се среща група, която да си вземе вокал с нищожни гласови възможности. Още повече, че тук не минава номерът с "пускането" на продуцента, сещаш ли се? Пък и повечето от тях не само, че могат да пеят, а съществуват индивидуални проекти, където един - единствен човек пее, свири на всички инструменти и т. н. като Profundi например. Да не говорим за икони като Tarja Turunen, чийто глас не само е определян от светилища в областта на музиката като "уникален", а и обхваща три октави. Освен това девойката е оперна певица по образование. Има ли нужда от още примери?
Хахаха, че изпълнителите да не са някакъв вид войници, че да се борят? Ако приемем, че използваш израза в преносен смисъл, то може да се каже, че се борят срещу плиткоумието, закърняването на мозъци и острата загуба на нервни клетки. Съмнявам се, че може да се говори на теми като митология, религия, история, политика и литература (които са залегнали в основата на внушителна част от текстовото богатство на рок/метъл музиката) с особено много изпълнители от "популярните" стилове.

7-На какво възпитава този стил?Опишете типичния представител.
Глупост, съразмерна с тази за Slipknot. Типичният представител е изрусен, скрил дяволските си рога под метър топирана коса, гримиран като травестит и с оскъдни дрехи. Възпитава на разврат.
Хахах, пишейки това, се сетих за http://smoothmat.files.wordpress.com/20 ... sister.jpg . После кажете, че чалгарките не копират :lol: :mrgreen: .

8-Защо няма музикална метъл тв?Или поне аз не съм чувал?
Май ти не си чувал. Освен изброеното дотук, съществува и "Ахат ТВ" :wink: .

9-Някога ще бъде ли по-разпространен метълът?
A някога ще бъде ли по - малко непозната по света чалгата?
Въпроси като горния само показват невежество и незапознатост с реалната обстановка.

10-Каква е причината този стил да е с най-малко почитатели?
Виж отговора на въпрос номер 5.
Това е плод единствено на нечия фантазия.

11-Колко метълисти приблизително се събират на прословутите коцерти в Каварна
Каварна е град в България, което означава, че името му трябва да се изписва с главна буква.
Някъде четох, че на "Thrash Til Death Fest" са били повече от 40 000 души. Но това не е представителна извадка. Разбиращите от музика бяха в Бургас по това време 8) .

Едит:
Гласувах "ПОЗИТИВНО".
Последно промяна от Blood Countess на 25 Сеп 2008, 17:02, променено общо 1 път.
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Прегледах въпросите, тъй добре опровергани в своята несъстоятелност от хора, които са слушали музиката, а не от тия, които са слушали за нея- което важи и за предишното ми изказване по темата.
След като разсъждаваме от комерсиалната страна на въпроса, ще го поставя по следния начин- не е най- малко слушаната музика, нито на Балканите, нито в другите страни, които познавам- няма подобна статистика, няма и да има.
Като музикален потенциал на изпълнителите- за незапознатия, да се запознае кои са най- известните и всепризнати изпълнители, наравно с класиците, за мирогледа на поп- фолк привържениците, след плей- бек дивите на "Планета".
Въпросът с посланието не се нуждае от коментар, защото което и да е изкуство, под каквато и да е форма носи емоция, индивидуална за възприятието на всеки човек.
Статистиката, която ще впечатли комерсиалистите, която съществува е, че рок и метъл концертите са най- високо платените концерти, чиято посещаемост- е, ами прежалете се да отидете, в стремежа си да бъдете обективни.
Както е казал Роб Халфорд- "Keep the metal faith"
Knights of the Cross
Аватар
pi4
Легендарен флуудър

Мнение от pi4 »

Така.По молбъ на Лорд Носферату ще се изкажа за предложените на вниманието ми песни от ise spirit и от лорда
То няма какво чак толкова да говоря,направих си труда си се запозная с песните,естествено не ги слушах целите :!:
да погледнем от филологична гледна точка така да се каже :lol:
1-Аз като един истински Френски възпитаник много се дразня на краден език като английския :!: Понеже е краден ми назвучава и доста смешно,а като прибавим,че е доста елементарен,а се шири навсякъде...нещъ да чувам за него...тва го казвам,за да кажа първо,че избягвам да слушам песни на английски :!: Стига с този английски :!: Вие нещо на български слушате ли?
2-Не слушам песни,изпълнявани от мъже :!:
3-Тез сонати на ise spirit защо на различните песни има една и съща картинка през цялата песен :!: Имат ли клипове изобщо?Предпочитам като слушам някоя песен да има и клип :!:
4-И двамата сте ми предложили разни балади :!: Не смятам,че един tipi4en метълист е метълист,понеже му се слушат балади :!: То във всеки стил има балади,които си ги слушаш,когато ти е тъжно,но едва ли те са основното,което слушаш :!:
5-Не понасям китари,като чуя китара лошо ми става,прекалено hard ми звучи,особено в балада :!: За мен това не е балада :!:
На лорда да му кажа(понеже четох някъде,че слушам само поп-фолк),че изобщо не е така :!: Слушам най-различни стилове,да не говорим,че повечето "чалгари с промити мозъци" са тези,които слушат народна музика :!: Защото "чалгарките" са завършили това и правят и такива албуми :!:
Просто китарата винаги ми е hard и ме изнервя,вместо да ме успокоява,каквато и балада да е...може да има и други инструменти,не им знам имената на всичките там от вашия стил...Една рок/метъл балада никога не може да звучи"нежно и красиво" като една поп балада :!:
Изображение
http://andreasite.eu/
http://payner.bg/
http://planeta.tv/
http://store2.data.bg/emiliafans/
http://www.kamelia-online.com/
Иванина-най-достойна да спечели Big Brother4
9.12,зала 1 на НДК,19ч.-7 години Планета тв
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Да се смея ли...да плача ли, не знам.
Довечера ще ти преведа една от любимите си балади, понеже така отричаш английския.
Ще ти я сравня и с текста на сравнително приемлива за мен чалга балада.
Дано усетиш за каква разлика в поетичността, чувствеността, смисъла става въпрос...
И ти дават балади, защото са по-лесносмилаеми за човек, който не слуша метъл, от колкото това примерно:
http://www.youtube.com/watch?v=OIc4VHxU ... re=related
И дори не избрах най-тежкото :roll:

Проблемът с китарата явно си е лично твой. Малко неща ми влизат така в кръвта, както китара. Особено ако Марко Хиетала свири :lol: Като каза Марко Хиетала...и за гласовете в метъла мога много да говоря. Никоя от твоите девойки не може да стигне гласовете на Шарон дел Адел, Таря Турунен. А онези смешни мъже със сигурност не могат да се мерят с Марко Хиетала, Питър Стийл, Мат Барлоу. И това са малко от любимите ми...мога да изреждам и още със страхотни гласове. Рядко банда в метъла може да си позволи да работи с нисък клас вокалист.
А твоите девойки като са завършили фолклорни училища, да пеят народни песни...Да се продадеш за пари и да загърбиш фолклора, който иска много отдаване и много чувство...съжалявам, но не ми вдига мнението много за тях.
Български метъл. Че и с фолклорни елементи (Балканджи). Дано разбереш, ако преглътнеш китарите. Една от най-добрите за мен български групи:
http://www.youtube.com/watch?v=NazLPhZYqoA
http://www.youtube.com/watch?v=bchnlCKGqnU
gogigagagagigo
Легендарен флуудър

Мнение от gogigagagagigo »

pi4 написа:
1-Аз като един истински Френски възпитаник много се дразня на краден език като английския :!: Понеже е краден ми назвучава и доста смешно,а като прибавим,че е доста елементарен,а се шири навсякъде...нещъ да чувам за него...тва го казвам,за да кажа първо,че избягвам да слушам песни на английски :!: Стига с този английски :!:
Pi4, другарю, за англйския като краден език ли ще ни гоовориш, ти върлия почитател на най-крадливия стил в музиката? Въобще историята на английйския език знаеш ли я за да говориш такива глупости? Държа да отбележа,че за останалата част от простотиите, които си изръсил нямам сили и време, но точно за това...

Такада започнем с факта че не съм достатъчно добрре запознат и аз, английски филолог не съм, тъй че на помош идва Уикипедията да ми помогне да го обясня:

Английският е англо-фризийски. Германо-говорящи племена от северозападна Германия (Санксонци и Ангъли) и Ютланци се нанасят на сегашните Източна Англия през около V век след Христа. Има спор за това дали Стария Английски език се е разпространил чрез разселване на оригиналното население в тези земи или пък келтите са приели езика. А може да е и от двете.

Каквито и да са били техните корени, тези германски диалекти в следствие формирали т. нар. Стар Английски. Старият Английски използва някой диалекти, използвани по бреговете на сегашната северозападна Германия и Холандия(Нидерландия)- предишна Фризия. През вековете история на писменият Стар Английски, той запазва структура по-близка до индоевропейската, приемайки Западно Саксонските писмени традиции, докато устният Стар Английски става аналитичен по природа, губейки сложната глаголна система и разчитайки най-вече на предлози, за да изрази най-точно значението. Това става през Средният Английски период, когато литературата се развивала бързо чрез устния английски, след като писменият английски губи статус на език на аристокрацията. Говори се също, че английският запазва основата на келтският език. По-късно той е повлиян от северен германски език, говорен от Викингите, които трайно се заселили основно на северния и източния бряг на Лондон.

Нормандското нашествие през 1066 г. също повлиява значително на развитието на езика. За около 300 години след това нормандците използвали Англо-нормандски език в съда, в законите и в администрацията. Той бил близък на стария френски. До XIV в. Англо-нормандски заемки достигат грубо 10 000 думи в английския, от които 75% остават в употреба. Множество от тези думи са използвани предимно в правото и администрацията, но също включват и думи за храна като "mutton"(овнешко месо) и "beef"(говеждо месо). По-късно, през английския Ренесанс, много думи са били взети директно от латинския и гръцкия.

Но въпреки всичко в историята на даден език да използваш термина "краден" ми се струва меко казано идиотско, като се има предвид, че става въпрос за еволюция, както би знаел един истински френски възпитаник :D

Все пак би трябвало да знаеш, че езиците се променят, постоянно се опростяват, (което не е същото като простеенето на твоите любими певици)за да бъдат по-достъпни, за да могат да бъдат изучавани по-лесно.

Английският е по-лесен от френският, за това и се е наложил като основен език, и за това хората го предпочитат :D
My will be done!!!
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

Crematory написа:Български метъл. Че и с фолклорни елементи (Балканджи). Дано разбереш, ако преглътнеш китарите. Една от най-добрите за мен български групи:
http://www.youtube.com/watch?v=NazLPhZYqoA
http://www.youtube.com/watch?v=bchnlCKGqnU
:shock: :shock: :shock:
Басиста съм го виждала в "Строежа" (не, че тогава знаех кой е де...). Тази коса не се забравя лесно :shock: .
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Между другото, по въпроса с пеенето на английски, вярвайте ми, абсурдно е, обаче става все по- често обяснението от див поп- фолк фен, че не знае, не обича, въобще не разбира песен на друг език, затуй, видите ли, слуша поп- фолк. Случаят с пич не е прецедент.
Абсурдно е, защото е обида към българското творчество- не иде реч само за български метъл, всякакви изпълнители имаме на български, от които поп- фолк изпълнителите са най- отскоро появили се.
Като говорим за крадени езици, език не се краде, нито се чисти, той живее и отделният индивид не може да влияе на развитието му. Широкоскроеният човек приема и езиците извън неговия обсег, като пести думи от неща, дето не разбира. Също като въпросния пич съм френска фил., обаче не си давам право да съдя уникални в развитието си езици като английския.
Knights of the Cross
Аватар
nikodim
В началото бе словото

Мнение от nikodim »

Ам аз искам да кажа, че както метала може да подтиква към насилие,което не подкрепям, така и "поп-фолка" подтиква към сексуална разкрепостеност :)
моля обърнете внимание на надписа в началото..
http://vbox7.com/play:933ad956
една наистина добра българска песен...
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Нещото, дето никога, май, няма да схвана- защо да подтиква към насилие- една музика( няма да спорим за разнообразието от стилове) може да те разтовари, когато е по- агресивна, не е задължително да те прати в ярост. Човекъ, който може да бъде повлиян лесно, ще бъде повлиян от доста други неща околко него, преди да се опре до музиката.
Knights of the Cross
Аватар
nikodim
В началото бе словото

Мнение от nikodim »

аз лично не споделям мнението че метъла подтиква към насилие.. слушам си и не се чувствам по агресивен :Д просто явно това е мнение на непознатите с тази музика хора :Д ..дадох го за пример..
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Извинявай- разбрах си грешката почти веднага. Keep the metal faith.
Knights of the Cross
Аватар
Ice_Spirit
Легендарен флуудър

Мнение от Ice_Spirit »

pi4 написа: Просто китарата винаги ми е hard и ме изнервя,вместо да ме успокоява,каквато и балада да е...
ето къде е проблемът с неразбирането между нашите две 'породи'.
Ти не понасяш китара, аз обожавам китарата :)
А тук споменаваш за поп балади - ей сега ще ти издиря едни от любимите ми
http://www.youtube.com/watch?v=p8jp-vn-HiM- Delta Goodrem
http://www.youtube.com/watch?v=j774h01b0v8- Celine Dion
http://www.youtube.com/watch?v=mVf64GgG41U- Kiora
Toto-I will remember
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

pi4 написа:добре айде прати ми някоя песен,както аз ти пратих,да го видя аз този красив,бавен и мелодичен метъл :!:
pi4 написа:
4-И двамата сте ми предложили разни балади :!: Не смятам,че един tipi4en метълист е метълист,понеже му се слушат балади :!: То във всеки стил има балади,които си ги слушаш,когато ти е тъжно,но едва ли те са основното,което слушаш :!:

Противоречие?
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър
Специалност: Английска филология
Курс: четвърти

Мнение от Лорд Носферату »

pi4 написа:Така.По молбъ на Лорд Носферату ще се изкажа за предложените на вниманието ми песни от ise spirit и от лорда
То няма какво чак толкова да говоря,направих си труда си се запозная с песните,естествено не ги слушах целите :!:
Аз изслушах твоите, но хайде, да кажем, че нашите са били твърде много.
pi4 написа: да погледнем от филологична гледна точка така да се каже :lol:
1-Аз като един истински Френски възпитаник много се дразня на краден език като английския :!: Понеже е краден ми назвучава и доста смешно,а като прибавим,че е доста елементарен,а се шири навсякъде...нещъ да чувам за него...тва го казвам,за да кажа първо,че избягвам да слушам песни на английски :!: Стига с този английски :!: Вие нещо на български слушате ли?
Да, вярно е - английският взима много думи от най-различни езици. Но по тази логика и в българския има много крадени работи (колко строителни, дърводелски и т.н. термини са си чисто немски? Колко думи имаме от френски?) особено напоследък от английския, което е благодарение предимно на младите и "отворени" хора, които са "в крак с модата" и слушат "най-слушаното" - а голяма част от тях са фенове на поп-фолка, нали така?
Но все пак уважавам желанието ти да искаш да слушаш само песни на български. Дадох ти три такива. Сега Крематори ти даде още две сега. Но и тях няма да чуеш май.
pi4 написа: 2-Не слушам песни,изпълнявани от мъже :!:
Аз и с жени ти дадох
pi4 написа:3-Тез сонати на ise spirit защо на различните песни има една и съща картинка през цялата песен :!: Имат ли клипове изобщо?Предпочитам като слушам някоя песен да има и клип :!:
Ами не са правили клип. Нима всички чалга изпълнителки имат клип на всяка своя песен? Просто в метъла 1-2 сингъла (демек с клип) са достатъчни. В Ютуб се качват така, защото няма как иначе. А и нали в музиката най-важното е музиката, не картината?
pi4 написа: 4-И двамата сте ми предложили разни балади :!: Не смятам,че един tipi4en метълист е метълист,понеже му се слушат балади :!: То във всеки стил има балади,които си ги слушаш,когато ти е тъжно,но едва ли те са основното,което слушаш :!:
Както кака Крематори каза, даваме ти ги, защото са по-лесни за възприемане от не-метъли. Освен това поиска бавно и нежно. Това не значи ли балада?
pi4 написа: 5-Не понасям китари,като чуя китара лошо ми става,прекалено hard ми звучи,особено в балада :!: За мен това не е балада :!: ...Просто китарата винаги ми е hard и ме изнервя,вместо да ме успокоява,каквато и балада да е...
Само да ти припомня нещо, което ти писа в тази тема наскоро
pi4 написа: http://vbox7.com/play:c7e03f81

Както ще видиш това е невероятно качествена музика :!: На който не му изнася,не е мой проблем :!: Мога да дам безкрайно подобни песни,но няма смисъл :!:
Става въпрос за "Без теб" на Андреа, ако не ти се цъка на линкчето. Песен, в която има много изразени китари и то електрически (особено в клипа, който както се разбра, е важна част от песента за теб), докато вокално си е балада. Ти казваш, че е невероятно качествена и има безкрайно подобни песни (лир. откл. Това се отнасяше за 4-те ти предложения, но както се казваше в един комикс от близкото минало, четвърт безкрайност пак си е безкрайност :Р ).
Освен това някъде, не помня къде, ти предложиха балада с акустична китара. Това вече не може да ти звучи хард. Но сигурно не си я чул. На Хелоуин беше, но коя точно - не помня.
pi4 написа:... "чалгари с промити мозъци" са тези,които слушат народна музика :!:
Това просто не мога да го разбера. Имаш предвид, че хората, които аз имам за най-пословичните и непоправими чалгаджии (чалгар ми звучи твърде обидно и не го използвам) са тези, които слушат народна музика? Но народната музика е различна от чалгата, следователно те вече не са чалгаджии, щом слушат народна музика. Ако имаш предвид хора, които слушат и двата стила - това не са чалгаджии с промити мозъци.
pi4 написа: Защото "чалгарките" са завършили това и правят и такива албуми :!:
Всичките ли са завършили това? По-точно, всичките ли са завършили? Защото съм сигурен, че има изпълнителки на по 18-19-20... няма кога да са завършили. А и нали имаше някакви малки пантери по едно време?

pi4 написа: На лорда да му кажа(понеже четох някъде,че слушам само поп-фолк),че изобщо не е така :!: Слушам най-различни стилове
Да, извинявай за грешката. Сега вече знам. Слушаш всичко, което е на български, без китари, и изпълнявано от жена. Значи почти целия поп-фолк, повечето народни песни, малко стари градски песни и половината естрадни песни. Не е малко.

Не мога да ти предложа метъл (стил, в който енергията е нещо основно) песен, която да е бавна и нежна за теб и да отговаря на тези условия. Не бих се учудил, ако има, но аз просто не я знам.
Освен да ти дам две песни на френски групи, ей-тъй, за идеята :lol:

The CNK-L'Hymne A La Joie ,Cosa Nostra Klub
Penumbra - Neutral

ПП: Аз специално те питах за народна песен на Емилия, ама като не ми четеш дългите мнения и не си видял :Р

--------
Обобщение:
Целта беше да разберем:
а) дали за теб всеки метъл звучи еднакво. Доколкото разбрах от мнението ти, звучат ти почти еднакво.
б) дали един средностатистически поп-фолк фен (какъвто си ти) или един средностатистически метъл е по-склонен да слуша другия стил музика. Противно на досегашните ти твърдения, очевидно е по-лесно за един метъл да хареса поп-фолк песен, отколкото за поп-фолк фен да хареса метъл песен.
I'm one lab accident away from being a supervillain.

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува
Заключено

Обратно към “Музика и Концерти”