Студентски кредит

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика
Курс: първи

Re: Студентски кредит

Мнение от FMI »

А защо да плащат по 10% на месец, като може да ги плащат толкова на година?
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

ХАХА - днес ми отказаха какъвто и да било заем, заради задълженията на майками, без въобще да съм ги споменавал - ХАХА

Това не е реално! Не им разбирам логиката на тези лайнари. Аз какво общо имам с майка ми?! Разбирам да имам съпруга или дете със заем и да ми отказват заради тях, обаче аз какво общо има с родителите ми подяволите?! Нито аз съм теглил заемите им, нито съм видял и стотинка от тези пари... Не стига че ме дърпат назад цял живот, ми сега и заем не ми дават заради тях, е това просто е брутално!

Ще се откажа от тях и ще се пиша сирак, ..... му...

vvvv
В началото бе словото

Мнение от vvvv »

Това е може би, поради това, че са те писали гарант на заема.
Не съм герой, просто не изпитвам страх!!
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

vvvv написа:Това е може би, поради това, че са те писали гарант на заема.
Никога не съм теглил заем. Бях забравил че съм гарант за някакъв смешен заем преди доста години. Дори мислех че вече е изтекал. Ти сега ме подсети и питах майка ми. Оказа се че има там още няколко месеца, няма и 500 лева :) Ако за това са ме отрязали... Утре ще обикалям по други банки... И специално ще попитам, ако толкова са им проблем 500 лева, направо да и го рефинансирам и този заем... Въпреки че той е доста изгоден и не е имала просрочки точно по него... Просто е смешно да ми откажат 15 000 заради 500, при които винаги всичко е било изрядно освен това...

Иначе си намерих гарант, но е само с 500 лева заплата човека, а мен ме осигуряват на 250 в момента и не могло да се сумира... Та щяха да ми дадат само 10 000, които пак стигат за да се закърпи положението, но отказаха боклуците... Даже и не ти казват защо са те отказали, мисля че поради факта че има такса за разглеждане са длъжни да ти кажат защо са те отрязали! Боклуците долни...

vvvv
В началото бе словото

Мнение от vvvv »

Лоша работа. Е добре ваште какво толкова са си купували с тези заеми? Защото невърви да имаш 2-3 коли или няколко апартамента и да казваш, че нямаш пари.
Не съм герой, просто не изпитвам страх!!
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

vvvv написа:Лоша работа. Е добре ваште какво толкова са си купували с тези заеми? Защото невърви да имаш 2-3 коли или няколко апартамента и да казваш, че нямаш пари.
Апартамента е голям, но сме и много хора! И добре че е купен преди повече от 20 години и го изплатилиха и почнаха големите кризи... Първия заем беше преди 10-тина години когато за първи път НЕЗАКОННО вдигнаха цените на парното! И всички останали заеми са поради подобни причини, майка ми за сметки, сестра ми за бала си малко и т.н. Не тънем в лукс повярвай ми! Много отдавна не е имало ремонт дори! Просто тук в София не знам дали знаеш, но сметките са страшни и без да ги надписват, а те ги надписват, че чак и лихви ти текат и там после! Не е като в по малките градове и села, където и храната е без пари и т.н. Просто това тук не е живот, за всичко си плащаш като поп, а не спират да идват хора и да ти взимат работата, накрая ако не си навид да работиш за смешни пари се получава така че просто нямаш работа, а ако продължиш да работиш и естествено забравят да ти вдигат заплатата, но не забравят да вдигат цените и просто в един момент става така че не можеш да си плащаш сметките и примерно за да не ти спрат жизнено важни неща като тока и водата и теглиш заем, ей така става...

Разбира се погледнато от друга страна, аз преди повече от 10 години си спрях парното в моята стая, просто казах че мога и на студено и да го духат топлофикация. Обаче баща ми и сестра ми "лигльовците" не могли на -20 :) Аз как мога! Добре де различни хора има, те не са от моята порода определено и явно им е по студено, съгласен съм. Оставиха само хола и най стуената стая с парно. Но те не спряха да го увеличават и накрая само след няколко години го спряха навсякъде! И дори при спряно парно от дълги години продалжиха да ни се трупат някакви космически сметки, значи ние седим на студено и си плащаме колкото те си сикат. Радиаторите са свалени от години, но ние плащаме там някакви измислени такси... Били им минавали тръбите през нашия апартамент?! И като им минават не трябва ли по скоро да ми плащат наем че им минават или да взема да им ги резна? То ако беше мое жилището и зависеше от мен, отдавна да съм ги резнал, да си ги прекарат отвън, през кура ми е. Няма да плащам за нещо което не ползвам!

Всъщност аз се опитах да ги убедя че възможно най голямата глупост е да теглят заем за да си платят парното. Да станат черни роби, за да може някой мошенник да си кара джипа и да си ебе курвите!

Не, не могли те така да не си плащат дълговете, щяли да им вземат апартамента иначе, щели да работят на две и три места ако трябва и щели да си върнат заемите. Ми ето че работи майка ми на 3 места вече, но не може да си връща заемите...

Вярно е, максимално сме се ограничили, поне аз, те можеше и повече, но в лукс не сме тънали никога! Аз поне от 13-14 годишен системно гладувам, иначе едва ли щях да почна работа още на 14, нали се сещаш! Апартамента е един и дори вече е тесен, но едва ли някога ще имам самостоятелно жилище... Кола сме имали само една, един москвич който е на моята възраст и дори не е в движение от няколко години...

Защо е станало така ли. С две думи в България (ЧЕСТЕН=ГЛУПАВ ==> БЕДЕН)

Лично аз имах влог в който внасяха и двете ми баби и двамата ми дядовци и двамата ми родители и който по идея трябваше да ми осигури собствено жилище също и образованието още на 18! И щеше да стане точно така, ако се бях родил с 5 години по рано например. Да но докато стана на 18 и всички българи изядоха по един много голям кур, за да може няколко дозини да им приберат парите! И сега във влога ми от 20 000 има 20 лева. 20 000 с които тогава когато са внасяни щях да си купя не 1, а 3 жилища, а сега не мога и половин да си купя, освен че няма да ми ги върнат. А те са си мой! Ето затова смятам че не трябва да си плащам сметките, освен че ги надписват де, което е другата причина! Но "глупаците" си ги платиха, за да не си загубят жилището, а сега усещам как точно заради това ще го загубят... Накрая просто ще го продадат, но ако продължават в този дух след още 5-10 години може и да не им стигне за да си покрият дълговете. Затова искам да им оправя лайната докато е време...

Най много закъсаха като бях в казармата... Дори тогава си пращах смешната заплата от 43 лева... За какво са ми, като не пуша и не пия, а храната е на корем... Но това не са пари, друго си е да съм на свобода и да си бачкам за поне 10-20 пъти повече! Казват че в затвора било по добре, пак те хранят без пари, но поне не те карат нищо да правиш :) Освен да взема един калашников и да ги подкарам наред всички мръсни копелета заради които толкова много хора са на този хал, пък после ще си ги излежа, няма проблеми!

Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

От повече от 10 години се смачкваме от работа(най вече аз и майка ми) и въпреки това едвам оцеляваме. Тя определено е работохолик и да не е била, значи е станала, но ЕГН-то си казва думата и усещам как скоро, ама много скоро ще клекне и тя... Мен обаче вече ми писна, уморих се, направих си една херния и ми стига толкова! Не мисля повече да работя като хамалин, освен че имам лекарска забрана и продължавам да го правя... Писна ми да се счупвам от работа за нищо! Искам само да си подсигуря спокойното изкарване поне на първата година от вишето си образование, за да мога след това да си намеря прилична работа! Много ли искам?!

Иначе майка ми се е съгласявала на какви ли не безобразни лихви само и само да и отпуснат кредит! И си е правила тънката сметка да ги върне като се пенсионира, защото заплатата и е голяма или поне тогава беше... А като се пенсионираш взимаш там няколко заплати на куп. Само дето на нея преди 3 години и оставаше една година до пенсия и всяка година си го качват с по една година и на нея все и остава една година... Ей затова и осигуровките няма да си плащам вече - та аз няма да живея толкова колкото ще го направят... Тя има 3 деца и пак има поне 35 години трудов стаж, а е на 58 и отдавна си е събрала точките, но скапаната държава отвсякъде се ебава, как пък аз точноще оцеля най гадното поколение! Точно моето поколение ли трябваше да яде всички курове и на "комунизма" и на "демокрацията", въпреки че и двете нямат много общо с начина по който са наречени, но поне тогава ако работиш не гладуваш, сега и да работиш пак гладуваш...

Писна ми от този скапан живот! Ще хвана наистина да отида и да отрепя някой, поне да знам че съм се жертвал за добро. Няма да кажа кой съм си набелязал, ама и охраната няма да му помогне, защото мога да убия човек само с едно движение, много преди да успеят да ме застрелят! То всъщност не е само един, но понеже едва ли ще иамм възможност за повече, като ми дойде до гуша поне знам от кой да почна! Защото много хора в българия заслужават смъртна присъда и не само че никога няма да я получат, но продължават да ни крадат! Просто трябва една гражданска война, ей това ни трябва. Да бъдат избити и избесени по площадите всички гадни крадци, рекетьори и монополисти и лихвари, които ни пият кръвта! Стига ни всеки който е бил ограбен да хвърли само по един камък по когото трябва и ще се оправим, ама всички са путки и няма кой да застане зад гърба ми! Сам не става, една птичка пролет не прави иначе съм готов веднага да ги почна!

Аватар
Тодорът
Да живей словото
Специалност: Информационни системи
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Тодорът »

не ти прочетох целите постове....мързи ме, но прочетох началото на първия...
1во...незнам къде има храна без пари..наистина!
2ро...верно, че в София животът е по-скъп, но мога да ти кажа, че ежедневните неща тук ( в Хасково) са по-скъпи дори и от там...
3то...познавам едно момче ..пълен сирак..в момента учи медицина 2ра година, израстнал е по домове и т..н. абе мн му е зле живота, но ако ти кажа колко мн е постигнал няма да ми повярваш, дори аз не вярвах...и 1 път не съм го чул да се оплаче..

нямам нищо против тебе..не ме разбирай погрешно, разбирам че положението ти не е никак розово, ама едно и също от КСК кампанията та досега...
П.П. дано работата при тебе се оправи
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Тодорът написа:не ти прочетох целите постове....мързи ме, но прочетох началото на първия...
1во...незнам къде има храна без пари..наистина!
2ро...верно, че в София животът е по-скъп, но мога да ти кажа, че ежедневните неща тук ( в Хасково) са по-скъпи дори и от там...
3то...познавам едно момче ..пълен сирак..в момента учи медицина 2ра година, израстнал е по домове и т..н. абе мн му е зле живота, но ако ти кажа колко мн е постигнал няма да ми повярваш, дори аз не вярвах...и 1 път не съм го чул да се оплаче..

нямам нищо против тебе..не ме разбирай погрешно, разбирам че положението ти не е никак розово, ама едно и също от КСК кампанията та досега...
П.П. дано работата при тебе се оправи
За сираците има поне някаква подкрепа! И аз ако бях сирак щях да съм по добре от сега, разбираш ли ме за какво говоря?!

P.S. Храна без пари има в казармата и в затвора. Храна без пари има и за сираците, храна без пари няма за мен!

edit: Чакай че ти за друга храна без пари говориш. Но аз нямах предвид точно това, защото там пари не се дават, но се влага доста труд понякога, а понякога никакъв, но вкрайна сметка не се дават пари! Т.е. ако работиш, в случая ако си гледаш животните и селскостопанскатапродукция, просто няма как да си гладен! А тук се счупваш от работа и пак си ходиш гладен! Мен ми се е случвало да припадна от глад докато отивам на работа. След което ме уволниха защото съм закъснял...

Аватар
GENERALISIMUS
В началото бе словото
Специалност: Софтуерно Инженерство (СИ)

Мнение от GENERALISIMUS »

FMI, извинявай, че ти се бъркам, но не мисля, че форума може да ти помогне с нещо. Нека всеки пак, ако някой може да ти предложи нещо, да го направи - било то подкрепа или пък работно място...
Аватар
Тодорът
Да живей словото
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Тодорът »

добре..според тебе, за да поддържаш и развиваш тоя селскостопански труд не ти ли трябват средства?!
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Баща ми в момента гледа няколко прасенца насело. Което в моемтна е възможно най неизгодното, но това отскоро е така... А преди се печелеше много от това! Сега и те страдат съгласен съм, но гладни не седят, сигурен съм в това! И пак не е на минус, вярно че е на нулата, но на минус не е... Рядко, прекалено рядко остава нещо за нас от това месо, но му се получават нещата с 100 лева пенсия и аз не знам как... А и преди с животни не се е занимавал...

Аз от 3 годишен всяко лято копая градината, за да може после да 4 тона праскови да излязат от тези 4 декара! Имаше и малко ягоди. Поне 4-5 хиляди идваха от там тогава... Само с труд! Но това беше отдавна, когато бяха живи баба ми и дядо ми и я поддържаха, все пак трябва да се полива поне, но е точно до реката и водата е без пари, само тока който харчи помпата...

Да разгледаме и животни като кокошките, които дори не се налага да ги храниш, те си кълват нещо там, снасят си яйцата и туко колнеш някоя по дърта... Е айде хранят се и те, но е нищожно...

Ми всички тревопасни? И те се хранят само когато нищо не никне. Избиват се парите, които трябва да инвестираш. Просто трябва доста да се постараеш, но се печели и най важното, не седиш гладен. А тук си скъсваш гъза от работа и седиш гладен. Аз работя повече отколкото бих работил ако съм на село и пак гладувам!

А да не говорим че ако си някой по голям производител вече има и субсидий и какво ли не! То май и за малките има... Аз тука си счупих очилата преди известно време и вече половин година си ходя кьорав, все не остават пари за нови очила... Зъбите и те си се развалят и за тях няма, но не ги използвам много напоследък така че няма страшно :) Да не говорим че колкото е по малко едно населено място, толквоа повече се познават хората и има някакво разбиране, а не като тук всеки да те мачка...

Моето мнение е че на село, ако не си мързелив просто си живееш достатъчно добре. Да скучно е, идват тук да си правят кефа на наш гръб, после реват че ни хранят без пари, че не ни искат боклука и т.н... Чакай малко, първо цените на които им изкупуват продукцията не са в моя полза, а в полза на прекупвача, ама няма кой да протестира за цените в магизина, де да имаха нещо общо с изкупните цени... А боклука ще ме извинявате, ама не е софийски, защото в София сигурно поне едно 80% от постоянните обитатели са от провинцията...

Тук стига ли да работиш - НЕ Стига!
На село стига ли да работиш - Стига!

P.S. За да го поддържаш и за да печелиш от това което вече имаш нетрябват никакви средства. Развиваш го от остатъка от печалбата от миналата реколта/популация. Ако си лаком и искаш от една крава на другата година да имаш 100 е няма да стане без допълнителни средства... Което обаче е равносилно на това от 1000 лева заплата на другата година да сикам да ми я увеличат на 100 000 - е няма да стане... А кравата си дава млякото и теб не ти пука за инфлацията, защото като не искат да ти го купят на прилична цена си го пиеш като пич! И ако ти е много си го сменяш със съседа, за месо, за яйца, за брашно и с две думи ако имаш акъл и не си мързелив си добре! И майка ми и баща ми не са от софия и много добре знам как са нещата там. Да и там родата не е в добро материално положение, но гладни не седят! Храна има поне, а тук вече и това няма...

Аватар
Angel
Живее, за да пише
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Angel »

объркали сте факултета ...
/просто отбелязвам, че сте като дървени философи :lol: /

прочетох почти всичко ....
1. Какво можем да ти помогнем ние? Всеки е сам и сам остава, не може да разчиташ на друг да ти чисти лайната, нито пък ти да чистиш нечии други! И нашите са теглили заеми, били са в тежки положения, дааа сега ще кажеш, че по-тежко от вашето няма!? Не сте само вие в тази държава ;) Няма да ти давам подробности за моето семейство, защото не пиша, за да се оплаквам от живота! Но, който търси намира, с упоритост и нахалство, можеш да успееш и да си намериш работа и то много високо платена! Вчера се сблъсках с един пълен идиот! Но знаеш ли как се хвалеше, че от Бургас до Стара Загора са му взели 500 лева за такси, и че на него не му пука, защото шефа му ги дава и даже ще има и за връщане ииии дори подкупваше хората около себе си, за да получи това, което иска, а не би трябвало да пръска така чужди пари, но кой както се уреди ... а човека дори не беше българин, но друг въпрос ...
2. И аз имах влог, дядо ми/Бог да го прости/ е работил цял живот във театъра в Плевен и за какво, за да се съдере от работа и да може да осигури децата си и внуците! и ми е направил влог '89 година - 3000 лева, сега взех точно 33,33 ст. Еми .. държавата ни е такава!
3. Да ти разкажа ли живота на баща ми ... дошъл е в града, в който живеем сега, чак от 400км или по-малко с една раница на гърба си преди около 30 години!!! и с пари в джоба си само за храна за няколко дена! ... еми сега има и семейство и апартамент и всичко, за което живее един човек! и с какво образование ... средно на готвач, никога не е работил това ;) С труд и упоритост всичко се постига!
4. Щом не може да се издържаш, за какво ти е висше, ясно ми е че сега без образование си за никъде, но в отдалечените градове, взимат луди пари! защото нямат работна ръка ;) Имаш 18, имаш пълното право да напуснеш дома си и да си самостоятелен и да не зависиш от родителите си и да не си отговорен за техните заеми!
5. И спри да се оплакваш, има хора, къде-къде по-зле от теб, това че си в лошо положение, не значи че си единствен! Стегни се и изгради живота си или го пропилей, както ти сам каза, като убиеш някой ... в затвора всичко е без пари, нали ....

айде, прекалих ...
A is for always thinking of others!
N is for numerous kind acts!
G is for going above and beyond!
E is for endless devotion!
L is for how much you are loved!
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

добро утро и на теб ;)

Аватар
Angel
Живее, за да пише
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Angel »