Литература и история - подготовка

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
KRSOne
Форумозавър Рекс
Специалност: Туризъм
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: дайте съвет за темите по история

Мнение от KRSOne »

Темите не бяха ли 18? Или са променили конспекта? :roll:
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Тази година има вероятност да съкратят темите до Първа световна война, ако решат да не е тест.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
desi_to
В началото бе словото

Мнение от desi_to »

а кога трябва да излезнат новите конспекти..може за някои предмети да има разлики в темите от тази година ?
Аватар
WhatSOeveR
В началото бе словото

Мнение от WhatSOeveR »

Аз кандидатствах с история и имах същия проблем. Зависи каква е личната ти нагласа и в какво се чувстваш по-сигурна..запаметяването или логическата връзка. На мен лично процесът на запаметяване ми беше голям проблем и затова ходех при учителка, която ми даваше основни структурирани планове, по които да бъде построена темата. Така не се налага да зазубряш текста и едновременно си сигурна, че не си пропуснала важен детайл.
Относно ученето...ами гадно си е:>Аз лично не се отнесох особено сериозно от самото начало и се озовах в ситуация месец и половина преди изпита да се налага да си наливам всичко с фуния. Но твърдо вярвам, че за мен това бе по-добрия вариант.Това време е напълно достатъчно за да подготвиш солидно фактологията на два от разделите (да речем Средновековие и Възраждане). Според мен за предварителния изпит така или иначе не ти трябват всички теми и късметът до известна степен ще играе роля, но това е по-добрият вариант пред всички теми подготвени на 50%( в крайна сметка "колкото повече(знаеш), толкова повече (забравяш)" :albino:
Самият изпит...ами знам ли..всичко е много относително. Аз не бях учила нито една тема(ако под учене на тема се разбира наизустяването й). Само с фактология, без историография и тук-там някой извор, използван за подкрепа на фактите имам 5.00. + съвсем се бях отдалечила от плана и импровизирах в построяването на темата. Затова не се отчайвай, не е толкова тежко.Когато отидох да си видя рецензията, единият от проверителите на работата ми каза:"Личи си, че си мислила".5 листа.Не бях разписвала тема преди това(,което се оказа голяма грешка, защото имах 40 мин до края на изпита, а още не бях започнала същинската част=>разпиши ПОНЕ 1 тема, за да видиш как се вместваш втв времето).А въпросният проверяващ ми е писал над 5, защото работата е ходила на арбитър и той е оставил по-ниската.
Относно процеса на учене.Разказвай. :D Аз лично си вадех датите на листчета, договорите на други, и започвах да разказвам, на глас, вкъщи, пред огледалото.Когато решиш, че знаеш фактологията на дадена тема, седни и се опитай да изредиш на 1 лист всички дати от нея.Това ще ти бъде и своеобразния преговор, когато се върнеш отново към темата. Ще се учудиш, че понякога, както стоиш пред листа и не можеш да превключиш..датите сами ще излизат пред теб :lol: На самия изпит те съветвам да направиш същото...Първо си направи планче с датите, защото в хода на разписване на темата много от тях ще ти убегнат.
Ами...май това е от мен..Не се притеснявай и да забравиш някоя дата, все пак си има вълшебна думичка за тая работа :МЕЖДУВРЕМЕННО рулз!! :idea: :bom: И най-важното, бъди безрезервно убедена в успеха си, вярата в успеха ще ти донесе успех. Пожелавам ти го :wink:
Аватар
WhatSOeveR
В началото бе словото

Re: Литература и история - подготовка

Мнение от WhatSOeveR »

SunnySummer написа:Дано въведат тестове :D :D :D За 2010 да е тест :cheers:
Хаха...това значи ли, че ще кандидатстваш чааак след 2 години? :shock: Въобщеее не си го слагай на сърце отсега..1 година за право е повече от достатъчна. Сега се радвай на the Sunny Summer и си изкарай още 1 Sunny Year:>. 2 години са адкси много време, до изпитите ще си се бъгнал/а :bom: . Не си струва :roll: :|
Аватар
WhatSOeveR
В началото бе словото

Re: Конспекти по литература и история

Мнение от WhatSOeveR »

sweety.girl написа:Да,12 листа си е достатъчно.Късмет :)
24 страници :shock: :shock: Това е нечовешко :roll:45 години стигат!! И 3 листа стигат :drunken: Aim in the quality, not the quantity :D
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Мнение от babangida »

Аз пък четях темите на Образователните и не съм си изготвял никакви планове, макар че оттам ми даваха, но бях твърде мързелив да ги преглеждам. Ученето ми беше маркиране с различни цветове, четене, явяване на проверовъчни изпити.
За самия изпит-паниката е изключително вредно нещо, но е и нормално да се панираш, просто трябва да се опиташ да се абстрахираш. Специално на редовния аз се панирах, защото темата за Втората световна не я бях поглеждал, а за Раковски не я бях чел отдавна, но писах по втората. Обикновено, когато се сещам за малко неща от темата, това подтиква по-задълбочено мислене и пиша по-качествени неща. И следвах една основна препоръка на брат ми- да не се предавам и да включа всичко, за което се сещам, макар и да изглежда късно. С тези методи изкарах 5,25 на редовния при над 50% двойки, на редовния имах 4 по ред причини и неспазване на последното правило.
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
Аватар
explorer
Да живей словото
Специалност: Право
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

Аз лично две години се готвих за цялата КСК и така всичко ми беше спокойно и без излишни нерви (за разлика от писането и защитата на дипломната ми работа, ама това е една друга история...) :) В 11-ти клас писах на спокойствие темите по история с моя преподавател, след което в 12-ти бавно и славно си ги учех, преговарях... Под "учене" разбирай многократен прочит, като самото познание се базира на логическо-асоциативни връзки, т.е. едно нещо те води към друго, към "изхода" - като нишката на Ариадна :D Иначе фактологията трябва да бъде точна, но е много важно и като количество да е изрядна - нито прекалено много, нито прекалено малко. Трябва да се направи балансиран текст с достатъчно фактология, но същевременно и последователен анализ на събитията. В крайна сметка аз успях да изкарам на предварителния 5,25. Което за мен в известна степен си беше разочарование (моля, не ме нападайте, че си е супер оценка и т.н., знам го :) - просто отначало бях фрустриран), защото определено бях написал добра тема, която можеше да хване едно 5,50... Както и да е - дори и не проявих желание да си чета рецензията... В крайна сметка знаех, че ще ми стигне за желаната специалност и така и не отидох на редовния :) Това е в общи линии - трябва спокойствие, хладнокръвие, увереност в самия себе си и успехът е гарантиран - без нерви, стрес и подобни вредни явления :P
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
nadejdichka
От дъжд на вятър
Специалност: Международни отношения
Курс: втори

Мнение от nadejdichka »

Ами хайде да се включа и аз с моята гледна точка за ученето на темите. Аз започнах подготовката си в 11 клас, което се оказа малко безсмислено в последствие, както и да е, но в 12-ти клас се наложи да науча по-голямата част от материала за не особено много време. Правех си план на всяка тема, защото така научаваш добре основните събития и дори на изпита да забравиш някой детайл ако знаеш плана добре може да се измъкнеш. Присъединявам се към мнението на колегата explorer, че анализът е много важен. Според мен той е основната причина да имам висока оценка на предварителния (5.63- Априлско въстание), защото темата ми беше скромните 15 страници и не съдържаше някакви особени подробности около подготовката на самото въстание. И така, с две думи- учи си темите постоянно, остави си към 1 месец да ги преговориш преди изпитите и със сигурност ще успееш да постигнеш, това към което се стремиш!
Международни отношения, втори курс
Аватар
Silmarien
От дъжд на вятър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети

Мнение от Silmarien »

poizonkiss написа:ще се радвам да ми дадете съвет как да помня всички тези години..
специално на мене годините ми бяха голям проблем понеже по принцип много трудно помня цифри. затова трябваше да им обърна специално внимание, понеже си знаех, че ако нещо може да ме провали на изпита, това са точно те. писах си ги на листчета и се изпитвах (всъщност карах горе-долу всеки наблизо да ме изпитва - накрая никой не ми се радваше, но това е друга тема :mrgreen: ); също така много е важно правилно да запомниш последователността на събитията - когато си сигурен кое след кое следва, като запомниш първата дата, после се ориентираш по-лесно.

в крайна сметка пак не ги научих съвсем добре, на изпита 2-3 дати сбърках или изобщо не написах, но си бях доволна, защото и това ми струваше огромни усилия. разбира се, това от моя гледна точка - на човек, който наистина НЕ МОЖЕ да помни дати. ти надали си такъв трагичен случай :wink: освен това въпреки споменатите грешки, все пак имам 5.25 на изпита, с което напълно спокойно си влязох точно това, което исках. така че ако наистина си добре подготвен/а върху всичко останало, пак ще имаш добра оценка, дори и да объркаш някоя и друга година. не се притеснявай - темите по история не са толкова страшни, датите също не са толкова страшни. а самият изпит си беше даже... приятно изживяване. :drunken: трябва само спокойствие, упоритост и увереност. успех с подготовката :wink:
...sweet dream or a beautiful nightmare - either way I don't wanna wake up from you...
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Първо, не всичките 32 теми ще са ти нужни, макар че не знам как са формулирани твоите. Изпитът по история няма конспект - в смисъл на теми с точно зададени заглавия. Има само хронологическа рамка. Оттам нататък темата може да ти бъде зададена под всякакво завъртяно и отвратително заглавие.

Датите - наизуст. Ако ги учиш тема по тема, една тема на седмица - заучават се. Просто трябва да ги повтаряш много и постоянно.

Иначе всяка тема си има своя логика. Причинно-следствените връзки са от огромно значение, защото СУ ценят особено изводите и тълкуванията, които присъстват в темата ти. Не просто фактология, а и обяснение за нея. Например, еди-коя-си война започнала еди-кога-си, но ти трябва да можеш да изясниш причините, довели до нея.

Има много тънкости - и е добре да ти ги обясни компетентен човек. Всяка тема има определени места, на които трябва да се наблегне, и ако ги пропуснеш - в повечето случаи режат от оценката. Трябва някой да ти покаже как да структурираш която и да е тема в зависимост от заглавието - напр. "Българското национално-освободително движение през 50-те и 60-те години на 19в." и "Обществено-политическа дейност на Георги Раковски" са две почти едни и същи теми - само че втората е силно съкратена от първата.

Относно това, че темите са дългички - такива трябва да бъдат. Да, има хора, които успяват да минат с кратки теми, но статистиките показват, че тези, които разписват по-дълги, подробни и изчерпателни теми, имат по-високи оценки. Просто няма как иначе да е - ако темата ти е по-дълга, ще има повече фактология в нея и ще е по-съдържателна. Като критерии се ореантирай за около 10 листа при нормално голям почерк. Дори и да ти се струва много - напълно осъществимо е и само изисква практика.

И последно - аз съм пристрастна, защото използвах тези техники. Но с тях изкарах 5.50 по история и явно са дали резултат.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
poizonkiss
В началото бе словото

Мнение от poizonkiss »

много благодаря за съветите...ще ги използвам... :alien:
Hakuna Matata!
Аватар
gretka
В началото бе словото

Re: Конспекти по литература и история

Мнение от gretka »

Да... аз мислех,че 3 листа е недостатъчно,но толкова написах и имам 5 ... :lol:
No me AmeS...
kapac
Пишете, о, братя

Мнение от kapac »

Аз лично я карах малко айляк и въобще не може да се каже, че съм учил интензивно и общо взето прекарах 12 клас в дълбок гуляй. Последният месец беше обаче истинско отшелничество. Бях го прекарал в една дълбоко-провинциална вила, където виждах живо същество веднъж на два дни. Учих по 14-15 часа на ден по литература и история, просто защото нямаше какво да правя друго. Изкарах 5,75 по история и 5,50 по литература. Така де, ако си знаеш интелектуалните възможности и си направиш точен и качествен план как ще проведеш преговора на всичко(посочения месец преди изпитите)верояно няма да имаш проблеми. Трябва обаче да учиш доста, ако не си сигурен :)
absolut
В началото бе словото

;)

Мнение от absolut »

Здравейте.На 17 години съм и ми предстоят изпити след края на 12 клас и мисля да кандидатствам с история и бел.Въпроса ми е какви помагала или учебни материали бихте ми препоръчали,за да се подготвя добре!БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО! :)
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”