Българска филология 08/09

Подфорум към Факултета по славянски филологии

Модератор: mebbeth

Публикувай отговор
Аватар
Nukta
От дъжд на вятър
Специалност: Славянска филология
Курс: трети

Re: Българска филология 08/09

Мнение от Nukta »

candice написа:
mebbeth написа: Липсата на пълен член и много други
Тази грешка с двата вида определителен член се допуска масово ( сред администратори, журналисти, икономисти, счетоводители и др.). Аз дотолкова свикнах с нея, че дори не ми правеше особено впечатление, но веднъж, докато гледах новините, щях да падна от стола, защото се споменаваше за реформа, която да отстрани изцяло пълния член от българския книжовен език! Сега се радвам, че тази върховна глупост отшумя, но дали на някой няма пак да му хрумне след време? Кой знае?!Българският език е достатъчно опропастен - в него изобилстват чуждици, жаргонизми, турцизми и всякакви такива, завършващи на -изми,еее, какво ще остане от него ако го опростят по подобие на американския например?!
Имам въпрос, за какво ти е пълният член?
I get too happy doing atmospheric damage to your amateurish madness
axinora
Пишете, о, братя
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти

Мнение от axinora »

Да сменим темата, а?
ще ходите ли на спорт и какъв?
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология ;)
Аватар
^Fairy^
В началото бе словото

Мнение от ^Fairy^ »

Като сме отворили с axinora темата за спорта.... та да попитам някой желаещ за волейбол да има? :wink:
Във всеки изрод дреме по един урод.
Аватар
Amellie
Постоянно присъствие

Мнение от Amellie »

Nukta написа:

Имам отговор: за да покажеш, че поне до известна степен владееш книжовната норма на родния си език, а в нашия случай, и за да си вземеш изпита по синтаксис. :mrgreen:
Не вийте, псета, аз не съм видение,
кръвта във жилите ми дреме
като в затоплени легла,
ала от сън ме дигна месеца
и рече ми: „Ела”.
Аватар
Nukta
От дъжд на вятър
Специалност: Славянска филология
Курс: трети

Мнение от Nukta »

Amellie написа:
Nukta написа:

Имам отговор: за да покажеш, че поне до известна степен владееш книжовната норма на родния си език, а в нашия случай, и за да си вземеш изпита по синтаксис. :mrgreen:
Май по-скоро второто :P ... има къде, къде по изискани начини и далеч по-прости, чрез които да разбереш, кой и как(най-вече) владее нормата.
I get too happy doing atmospheric damage to your amateurish madness
Аватар
Spacerunner
В началото бе словото
Специалност: Антропология и филология
Курс: завършил

Мнение от Spacerunner »

По-скоро да си вземете изпита по Филологически практикум и от части Морфологията. Ако ви се падне гл. асистент Миланов... хубаво ще научите пълниЯ член, както и много други работи. Той умее да показва на студентите кое къде се слага.

Иначе голяма полза от категорията "определеност" няма. Нито практична, нито теоретична. Даже в правоговорната норма се допуска изпускането му. И все пак това е един от най-класическите и лесни начини да се заяждаш с неграмотните люде по света и най-вече у нас.

Поздрави на всички първокурсници и успех в следването!
Non nobis, Domine, non nobis
sed nomini tuo da gloriam.
nellliii
Пишете, о, братя

Мнение от nellliii »

по темата за спорта-по-добре не се бутайте...не е задължителен за наща специалност :wink:
по темата за пълния и краткия член - и аз съм съгласна че нямат кой знае колко голяма приложимост...но щом го изисква бг език-няма как да го пропуснем :wink:
Имам право да живея както си зная! Сметката ми Господ ще тегли на края! Угода няма никому макар да се старая! Среден пръст към всеки - това му е колая!
Аватар
footbolistkata
От дъжд на вятър

Мнение от footbolistkata »

май не трябва да питам тук, обаче може ли някой да каже на 01.10.2008 къде и в колко часа трябва да бъда? :oops: :mrgreen:
:JC-goalie:

Недей да викаш... силните говорят тихо!!
Аватар
snoopsy
В началото бе словото
Специалност: българска филология
Курс: първи

Мнение от snoopsy »

footbolistkata написа:май не трябва да питам тук, обаче може ли някой да каже на 01.10.2008 къде и в колко часа трябва да бъда? :oops: :mrgreen:

и на мен ме интересува,но уви за сега не намерих нужната онформация.Който моеж да каже в колко часа ще се събираме да не се скатава.бързо да казва :P :D
The only real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes,but in having new eyes! Първи курс, българска филология
Аватар
Shockwave
В началото бе словото

Мнение от Shockwave »

Най-добре се обадете в канцеларията и питайте там. Макар миналата година да бяха променили залата в последния момент... :P
Не е фатално да пропуснете откриването, по-важно е да си вземете книжките и да си видите програмата (ако не се лъжа, таблото пред 139 кабинет). 8)
You just lost the game. U jelly?
Аватар
Katie
В началото бе словото

Мнение от Katie »

И то май само първокурсниците ще имат по-официално посрещане,както ние имахме миналата година. Не че е кой знае какво де,ама се пак се усеща академичната атмосфера,а и винаги ще помня първия път като видях Петканова.... :lol:
axinora
Пишете, о, братя
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти

Мнение от axinora »

Не знам за откриването на учебната година, но мен ме интересува дали тогава ще си получим студентските книжки.
просто смятам от четвъртък да се изнасям към София и ми се иска да си уплатня времето в обикаляне по библиотеки и др. подобни институции, за да се записвам, но за целта ми трябва студентската книжка.
и ако някой от по-големите чете - има ли шанс да си разберем програмата или групите преди 1.10?
и понеже ще живея в 42б - да се радвам ли от този факт? за мое съжаление като гледах списъците ще съм с второкурсничка от ИФ :( а аз да искам толкова много някой русист :(
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология ;)
Аватар
fantadjro
В началото бе словото
Специалност: българска филология
Курс: първи

Мнение от fantadjro »

Здравейте аз тези дни се присъединих към вас и бих се радвала да се включа във разговора мен ме приеха от първо класиране в българска филология и това ми беше първото желание.Много се радвам за това :alien:.Искрено се надявам,че ще се излезне една срахотна група от всички нас :alien:
Работи сякаш не работиш за пари!
Танцувай сякаш никой не те гледа!
Обичай сякаш никога не си бил нараняван!
Аватар
Shockwave
В началото бе словото

Мнение от Shockwave »

Миналата година ни раздаваха книжките на първи. Тогава се изясняват и групите, понеже се определят в интервали от факултетни номера. 8)
You just lost the game. U jelly?
nellliii
Пишете, о, братя

Мнение от nellliii »

иначе програмата е ясна мааааааааах. 1 седмица преди 1.10...поне така беше мин.год. при нас :wink:
Имам право да живея както си зная! Сметката ми Господ ще тегли на края! Угода няма никому макар да се старая! Среден пръст към всеки - това му е колая!
Публикувай отговор

Обратно към “ФСлФ”