Литература и история - подготовка

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
explorer
Да живей словото
Специалност: Право
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: Литература и история - подготовка

Мнение от explorer »

babangida написа:То не се знае дали ще се стигне дотам, ако СУ решат да въведат и те тестовата изпитна форма.
Ами уж се обмисляло, ама като знам какви пари си докарват от частните уроци, трудно ще се откажат... На мен все не ми се вярва, не знам. Макар че може тазгодишните балове да ги стреснат - догодина в правото сигурно ще се влиза с две тройки. Щото за задочници (мъже) тази година при 22,25 (след 2 класиране), това си е точно 3,50 по история и 3,25 по БЕЛ... Пък и за редовното - 23,75. Пълна трагедия. И не е само в тази специалност - аз бях писал 13 общо и във всяка от тях има сгромолясване. То и само тест не бива, ама аз си настоявам за устно препитване на кандидатите - човек отвори ли си устата, разбираш що за стока е :!:
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
SunnySummer
От дъжд на вятър

Мнение от SunnySummer »

Дано въведат тестове :D :D :D За 2010 да е тест :cheers: Повече неща проверява,пък в темите правописът и пунктуацията са заучени :roll: Може и есе да има.
Международни отношения, I курс

http://www.youtube.com/watch?v=mAXyrI2i2W4

'Cause there's nothing like your smile made of sun...
In a world full of strangers you're the one I know.
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

От другата година по история ще бъде тест и отговор на исторически въпрос, но по литература в СУ никога няма да пуснат тест. Тестовете са за идиотите от УНСС.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аватар
explorer
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

Съгласен съм, че по литература тестът е абсурд. Същността на този "предмет" е писането, разсъждаването по него. Той Кирил Топалов хубаво го каза, че с тест могат да влязат и хора, които бегло знаят български език. Но пък си има дисциплини, по които тестът е много удачен вариант. Но никога само тест. А ако е за създаване на изкуствено високи балове (УНСС), могат да го направят и в СУ, ама не знам по този начин как ще си решат проблемите с ниския праг на вход. От друга страна, изходът от университета е банално лесен. Затова и всяко "чедо", дето влиза да учи "вишо", го завършва... Само за пример - петокурсник правист от СУ (!) пише "сАдия"... :shock: Пък и той е влизал с литература... Въобще - тегава работа.
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

За мен литературата и математиката са двата предмета, при които тестовете са просто недопустими.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
SunnySummer
От дъжд на вятър

Мнение от SunnySummer »

Има ужасно много неграмотни хора.Трябва да има тест по български,за да седнат да я научат тази граматика.Срамота е.Оценямането на теста е много по-обективно.Темата един може да я хареса,друг-не. :roll:
Международни отношения, I курс

http://www.youtube.com/watch?v=mAXyrI2i2W4

'Cause there's nothing like your smile made of sun...
In a world full of strangers you're the one I know.
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Специалност: Право - редовно
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: Конспекти по литература и история

Мнение от Бавария »

sweety.girl написа:
SunnySummer написа:Много ви благодаря.А препоръчителният обем на писмената работа по литература 12 листа или 13 страници е?

"Препоръчително е кандидатстудентската работа да бъде в обема, определен от предоставения комплект листове (11+2 страници) с цел дисциплиниране на изложението."
Да,12 листа си е достатъчно.Късмет :)
12 листа - ако има кой да ти ги чете.
Според мен ако имаш нещо умно да казваш ще го побереш и в 12 страници, т.е. шест листа.

А това с листите е доста малоумна работа.
Познавам човек с доста ситен почерк, на който действително негови 4 листа, при мен ще са 12.
Don't look back, 'cause you know what you might see
Изображение
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени."
Of Mice and Men
Аватар
explorer
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

Субективно е да се каже колко точно листа е "редно" да се изпишат по литература. Зависи от автора. Примерно на Гео Милев надали ще изпишеш толкова, колкото на Иван Вазов - предполага се, че и самата тема ще ти подскаже. На изпита от 14.07 аз писах по Вазов и създадох съчинение в обем от около 18 страници, като се има предвид, че пиша не много едро, но от горе до долу на страницата с 1,5 см. поле и съвсем малко междуредие. Оценката ми е 5,38. Въпросът е да се обхване темата в цялост. Аз вярвам, че човек трябва да напише точно толкова, колкото му е необходимо, за да аргументира тезата си - например аз имах увод от почти две страници, теза от една страница и 15 стр. аргументация. Разбира се, много важно е да се разпредели времето и проблемите да се засегнат по равно, а не единият или другият да вземе превес. В заключение - обемът не е толкова важен, важна е задълбочеността на разсъжденията и обхващането на проблема от всичките му ъгли. Практически за 5 часа надали е и възможно да се напишат повече от 20 страници, освен ако не става въпрос за нещо зазубрено...
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
stoevinc
От дъжд на вятър
Курс: втори

Мнение от stoevinc »

Избий си от главата, че трябва да гониш определен обем, важното е да осмислиш информацията и да я предадеш по правилен и логичен начин. Една не толкова дълга, но умна работа ще се хареса много повече, отколкото 10000000 страници разтягане на локуми. Аз написах на предварителния по история 20 страници, ама ми писах 4 и 50, така че тва няма никво значение, освен за някакво твое лично успокоение...

А и никой на изпита няма да те спре да пишеш, ше ти дават колкото листа искаш.
ПОДПИС
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Raya_Alexandra »

*Raya_Alexandra: Премествам темата в Раздел КСК.
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."

And it's not my last life at all...
Аватар
Shawty
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от Shawty »

А конспектът, който предстои да излезе/е излязъл за КСК 2009-2010, може ли да бъде закупен онлайн? Понеже искам да ми е на хартия :P .
"В миналото са корените на настоящето, към миналото човек се обръща и в жаждата си за знания, в желанието си да познава човешкия живот, също и в стремежа си да проникне в бъдещето." - Димитър Талев
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Разпечатай си го!
Аватар
Shawty
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от Shawty »

Не - искам го напечатан специално за случая :] .
"В миналото са корените на настоящето, към миналото човек се обръща и в жаждата си за знания, в желанието си да познава човешкия живот, също и в стремежа си да проникне в бъдещето." - Димитър Талев
Аватар
poizonkiss
В началото бе словото

дайте съвет за темите по история

Мнение от poizonkiss »

тази година ще кандидатствам в СУ с история и темите са 32 и то дългички...искам да попитам всички които са минали по моя път за техния метод на учене..стига да не е тайна :D ще се радвам да ми дадете съвет как да помня всички тези години..
Hakuna Matata!
Аватар
Prudence
Легендарен флуудър

Re: дайте съвет за темите по история

Мнение от Prudence »

Аз предлагам да се направи раздел КСК 2009/2010
If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”