Вяра и религия.

Всичко за културния живот на студентите

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
gunner_pz
От дъжд на вятър
Специалност: Стопанско управление с немски език
Курс: втори
Обратна връзка:

Re: Вяра и религия.

Мнение от gunner_pz »

tamerlan написа:Човекът е единствена мяра за всяко добро и зло. Вярата в богове, духове, караконджули и т.н. е за хора, които са се отказали от интелекта си и предпочитат да не си задават въпроси
И аз гледам така на нещата. :wink: Атеист съм.
Изображение
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

Като философ не мога да не се изкажа и аз по тази тема. За по-лесно ще лепна един материал от стария ми блог. То нали и без друго тук никой не чете мненията на другите (особено дългите)...

"И тъй, в епохата, в която живеем, основателно наричана "Епоха на Интерпретацията", метафизиката е невъзможна. И именно тук се появява основното противоречие на съвременната философя. Защото, ако метафизиката е невъзможна, то от това необходимо следва, че е невъзможен и философският атеизъм. Старата метафизика постулира, че Бог е субстанция, чието съществуване подлежи на доказване с рационални аргументи от типа на argumentum ex causae efficienti и т.н. За нея Бог е последният фундамент на действителността, схващана като обективна структура и тя е вярвала, че може, опирайки се на естествените способности на разума, да схване този последен фундамент. Краят на метафизиката обаче, чието възвестяване съвременната философия смята за свое върховно призвание, означава не друго, а тъкмо това, че един "последен фундамент на действителността" не може да бъде обект на рационална рефлексия и че ние изобщо не бихме могли да мислим битието като обективна структура, крепяща се на един такъв фундамент. Когато това бъде правилно разбрано, става ясно, че от гледна точка на постмодерния плурализъм, един последователен философски атеизъм е метафизика в не по-малка степен от средновековната схоластика и следователно е невъзможен. Това е така, защото твърдението, че Бог не съществува и че Неговото не-съществуване е обект на рационално доказване, съдържа същата претенция да изразява крайната истина на битието и да указва обективната структура на действителността, която е предявявала и средновековната теология с нейните "рационални" доказателства за Божието битие.
Всъщност Бог, разбиран като подобен фундамент на действителността, чието съществуване подлежи на рационално доказване, изобщо не е Християнският Бог, Който е Богът на Библията. Християнството не е метафизика и следователно краят на метафизиката не означава край на Християнството. Тъкмо обратното! Краят на метафизиката освобождава Християнството от недуразоменията на метафизичния догматизим и отваря вратата на вярата."
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Страшно казано! Не че съм съгласен, ама карай да върви... :?
tamerlan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от tamerlan »

Joker написа:Страшно казано! Не че съм съгласен, ама карай да върви... :?
Не го поощрявай, щото той наистина си мисли, че е казал нещо умно.
Ша ме извиняваш вечни сдуденте, ама извън ФФ атеизмът не е философски и метафизичен, а рационален и циничен. Не атеиста трябва да доказва на вярващия, че не сме творение на някакъв демиург-зевзек, дето си играе на Civilization с нас, а обратното. Всъщност е най-добре вярващия нищо да не се мъчи да доказва и да запази религиозните лицемерия и суеверия за себе си. :faroah:
Изображение
„Той се смееше в обратнопропорционална зависимост спрямо съдържанието на хумор в ситуацията.“
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс

tamerlan написа:Ша ме извиняваш вечни сдуденте, ама извън ФФ атеизмът не е философски и метафизичен, а рационален и циничен. Не атеиста трябва да доказва на вярващия, че не сме творение на някакъв демиург-зевзек, дето си играе на Civilization с нас, а обратното.
Много е лошо, когато човек не чете внимателно. Ако беше чел внимателно, щеше да знаеш, че аз ИЗОБЩО, ама изобщо не искам да доказвам нищо на никого! Също така, ако беше чел внимателно, може би щеше да забележиш, че представата за Бог като "демиург", който си играе с някого на нещо ми е напълно ЧУЖДА! Нямам никакво намерение да споря с когото и да било. Ако "религиозните" спорове те влекат - сбъркал си мястото. Пробвай във форума на бившия зам. ректор на СУ - проф. д-р Иван Желев - http://forum.logos-bg.net/. Аз във въпросния форум не пиша, защото там ми е наложен БАН по IP адрес; и този бан ми наложен от преподавател в Богословския Факултет! :wink:
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Бан се налага винаги с основание.... :mrgreen:
Аватар
gorocvet
В началото бе словото
Специалност: psihologiq
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от gorocvet »

здр... а з вярвам, винаги съм вярвала и съм знаела че си заслужава да с е вярва (подсъзнателно)... з а мен вярата и религията могат да бъдат както коренно различни така и изконно свързани, зависи от 4овека и неговите нужди и психика...всички видове религия за мен са 4иста история смесена с много ези4ески ритуали и вярвания които с е натрупват и видоизменят ... изучаваики религиите нау4ава6 много за света (сегашен и минал ) и също така много з а себе си и своята вара... надявам с е д а не обидя никой но придържането към една религия не ме устройва... истината която всеки търси с е крие навсякуде и смятам 4е винаги мойе6 да намира6 още и още нови пар4енца от пъзела на собственото ти светоусещане... в религиите има много конкретни и верни твърдения и у4енич, много то4ни ритуали .. и тн ... които за жалост са видоизменени и не то4но представени за обикновените хора ... защото нз дали някои може да отре4е полити4еската спекулативна роля на всяка една религия....
ВЯРАТА (за да не кажете че нищо конкретно не казвам)
вярвам в енергията във вси4ките и форми , в нейното видоизменение, възможността и да преодолява всички граници , вярвам в душата и прераждането, вярвам ж слетостта на дух и материя и в вечния, донякъде цикличен,
обмен на енергии между двете , това божествено взаимодеиствие... тук вече идва въпроса.. какво е бог!?
з а мен огромна първи4на енергия , обща вселенска душа ...
и все пак нищо не е сиурно нищо не е проверено ...
другото в коеот силно вярвам : в еволюцията( не иозмислиците на дарвин) а на човешка/и/та/е раса/и и също тяхната деволюция :bounce: :mrgreen: :alien:
ще с е надявам ч е не съм ви отегчила напълно а само
малко :shock: :roll:
ако няма къде да отидеш - ела на себе си!
Аватар
veliko
В началото бе словото
Специалност: приложна математика

Мнение от veliko »

Не вярвам в БОГ, но ми се иска да вярвам че има справедливост и за определени хора и действия има възмездие.
"Той нямаше достатъчно въображение за да стане математик, затова стана поет... "
castelo
Флъдзила
Специалност: Туризъм

Мнение от castelo »

Когато Папа Йоан Павел ІІ лежеше вече на смъртния си одър, едно момиченце му е написало следното: "Не знам дали вярвам в Бог, но ти ме накара да повярвам в силата на човека". В това вярвам на първо място и се старая да бъда добър човек, да се усъвършенствам, да съм във вътрешен покой. Много рядко някой може да ме види да хабя нерви за дребни глупости, докато хората си късат нервите. Старая се да ценя хубавите неща в живота. Всеки извървява пътя си и в даден момент стига до края. А дали това е наистина краят или е ново начало... Не съм религиозен, възприемам на първо място научното обяснение на нещата. Напоследък обаче, покрай CERN и "експеримента на века", който трябва да ни разкрие тайната на образуването на Вселената, все по-често се питам "Ами преди това?". БУМ, Големият взрив, Вселената се разширява, образуват се звезди, планети... А преди началото на пространството и времето?
Можеш да избуташ някого да завърши университет, но не и да го накараш да мисли!
Изображение
Изображение
ГГФ: Господи, Готин Факултет
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Космогеничен потенциал :wink:
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

castelo написа:... А преди началото на пространството и времето?
В началото бе Словото и Словото бе Бог и той бе в Словото....
Съвсем ясно, нали? Повярвай, за да познаеш :idea:
http://www.youtube.com/watch?v=nlfxe8uj ... re=related
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс

Joker написа:
castelo написа:... А преди началото на пространството и времето?
В началото бе Словото и Словото бе Бог и той бе в Словото....
Съвсем ясно, нали?
За нас философите, въпросът: "какво е правил Бог преди да създаде Вселената" е толкова банален, че моят любим отговор е: "приготвял е ада, за тия дето задават много въпроси". Шегувам се... :lol:
Още св. Августин обяснява, че не може да се пита какво е правил Бог преди началото на творението, защото не съществува такова преди. Времето и пространството са характеристики на тварното битие. Бог е трансцендентен и спрямо двете.
И от научна гледна точка е ясно, че не може да се пита, какво е имало "преди" времето. "Преди" и "после" съществуват единствено с оглед на самото време.
Повярвай, за да познаеш
Това е перифраза на известната сентенцията "crede, ut intelligas" на Блажений Августин епископ Хипонский. :D

P.S. Между другото, правилният превод на Йоан 1:1 - "en arche en ho logos kai ho logos en pros ton theon kai theos en ho logos" е: "В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото."; така е и в Синодалното издание: http://www.pravoslavieto.com/bible/nz/ioan.htm#1
tamerlan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от tamerlan »

Изображение :mrgreen:
Изображение
„Той се смееше в обратнопропорционална зависимост спрямо съдържанието на хумор в ситуацията.“
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

вечен студент написа:...
Напълно си прав! Приемам уточненията, а на безбожника под теб ще кажа нещо, което дори и той може да разбере: Помогни си сам, за да ти помогне и Той! :wink:
Аватар
constantine
В началото бе словото
Специалност: Специална педагогика

Мнение от constantine »

На този свят според мен има само две стойностни книги - Библията и не безизвестният роман на Михаил Булгаков "Майстора и Маргарита". Прочетете ги, в тях има страшно много вечни истини, те ще ви накарат коренно да преосмислите живота си. А колкото до съществуването на Бог - за мен то е аксиоматично и не подлежи на опровержение. Има моменти в живота, когато божественото влияние е крайно осезаемо. Например случвало ли ви се е да сте на косъм от смъртта... и по някакъв начин, необяснимо и за наследниците на Хипократ, да оцелеете? Какво си казвате? Чудо? Няма чудеса. Няма случайности. Човекът строи живота си по плана на Великия Архитект на Вселената, макар че доста често здравината на сданието зависи от самия строител :) Но... не ми се иска да задълбавам в тази насока. Всеки с мнението си.
Само ми е интересно, едва ли има човек, който поне веднъж в живота си не е споменал името Господне, било то напразно или не съвсем :) Защото колкото и да го отричаме, Той е Вечният, Той е Пътят, Истината и Живота.
Бог да ви благослови!
"... та кой си?
- Част от силата, която
желае зло, а все добро твори!"

Гьоте, "Фауст"
Публикувай отговор

Обратно към “Култура”