Преместване в чужбина
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
Преместване в чужбина
Здравейте,искам да попитам дали някой по време на обучението се прехвърлял в чужд университет и по конкретно в САЩ тъй като видях,че университета има няколко партниращи университета там ,колко време е изкарал тук,получил ли е стипендия и т.н.Мерси много
- shayne
- Вазов
- Специалност: Политология, Математика
- Обратна връзка:
Re: Преместване в чужбина
Тези партньорства по принцип не са с цел прехвърляне в друг университет. Ти запознат ли си подробно със системата за прием в САЩ?
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
четох относно обучението и съм запознат
- shayne
- Вазов
- Обратна връзка:
Аз дори съм минал през това. Тогава вероятно знаеш как стоят нещата с transfer admission?
Цветелин Биков
освен полагането на изпити ще споделиш ли още подробности ако не ти е проблем.Мерси
- shayne
- Вазов
- Обратна връзка:
Зависи от университета, в който кандидатстваш. Задължително трябва да си положил SAT или ACT с добри резултати и TOEFL. Препоръчателно е и да си се явил и на няколко SAT Subject Tests (броя и вида зависи от университета). Имай предвид, че никой университет няма да напише, че тези subjec tests са задължителни. Дори Harvard са на този принцип, но там хора без тази тестове в действителност не приемат. Кандидатите за най-престижните университета покриват от три до пет предмета, но има места, където може да минеш и с един-два. Другите неща, които ти трябват са три или повече препоръки и няколко есета. Може да използваш Common Application (има специална за transfer admission), но трябва да видиш дали университета я приема. В противен случай използваш тяхната. Трябва да отбележа, че за тях е много важно да имаш повече extracurricular activities, много се впечатляват от такива неща. Общо взето това е всичко. Рядко обаче може да получиш стипендия като се прехвърляш, ти се водиш и international applicant, така че става по-сложно. Единствено за Harvard съм сигурен, че ще ти дадат, колкото имаш нужда. За другите университети не съм сигурен, най-добре да ги питаш лично.
Цветелин Биков
Мерси за инфото, при теб как точно са станали нещата,откъде си се прехвърлил,колко subject test държал,с какви резултати с пълна стипендия ли си са те приели й къде.Мерси
- shayne
- Вазов
- Обратна връзка:
Аз не съм се премествал. Тази година ще съм първи курс в СУ. Просто съм запознат с процеса, а и тази година кандидатствах в няколко американски университета. За тяхно съжаление им отказах предложенията 
Цветелин Биков
какви резултати имаше на изпитите
- shayne
- Вазов
- Обратна връзка:
SAT Reasoning Test: Reading - 690 (направо се измъчих тук)
Math - 760 (общо взето добре)
Writing - 700 (essay-11)
SAT Subject: Math IIC - 800
Physics - 790
TOEFL (iBT) - 115
Резултатите не са лоши, но не са достатъчни за Harvard
Math - 760 (общо взето добре)
Writing - 700 (essay-11)
SAT Subject: Math IIC - 800
Physics - 790
TOEFL (iBT) - 115
Резултатите не са лоши, но не са достатъчни за Harvard
Цветелин Биков
за SAT колко време ти беше необходимо да се подготвиш
- shayne
- Вазов
- Обратна връзка:
Около две години, но така и не научих всички думи от учебника на Barron's. Reading -ът определено е най-трудната част и тя ми беше голяма мъка. Ако искаш повече точки ще трябва повече време. Зависи обаче и какво ще ти се падне. Всеки път, когато съм се явявал винаги експерименталната част ми беше reading и то доста гаден, все някакви части от разкази или романи. Много обаче се изненадах, когато си видях точките на есето. Бях писал най-много около пет и нямах никакъв опит там. На това есе обаче използвах един цитат от "Гордост и предрасъдъци" и това май доста ги е впечатлило. Математиката и граматика не ми бяха проблем.
Цветелин Биков
понеже стана като чат можеш ли да дадеш skype или нещо друго за малко повече инфо.Мерси