Тази година ще съм кандидат-студентка и имам малък проблем с това, че не мога да реша какво да уча. Ще кандидатствам само с математика, до преди 2 дни бях убедена, че искам да уча Компютърни науки, но вчера реших, че не ми се иска цял живот да седя пред комп и да пиша програми. Разглеждах специалностите и си харесах Публична администрация, но и социологията не е зле като че ли...Притеснявам се, че по скоро бих избрала да съм в престижна специалност, от колкото да се водя от това, какво ми се отдава. Моля ви дайте ми инфорация, какви са перспективите в Па и в другите философски специалности, може и икономически. Благодаря ви много
Коя е най-престижната спрециалност???
Модератори: svetlio.varna, Boromir
- CoHka
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Коя е най-престижната спрециалност???
Добро утро на всички, пиша ви, защото имам нужда от помощ.
Тази година ще съм кандидат-студентка и имам малък проблем с това, че не мога да реша какво да уча. Ще кандидатствам само с математика, до преди 2 дни бях убедена, че искам да уча Компютърни науки, но вчера реших, че не ми се иска цял живот да седя пред комп и да пиша програми. Разглеждах специалностите и си харесах Публична администрация, но и социологията не е зле като че ли...Притеснявам се, че по скоро бих избрала да съм в престижна специалност, от колкото да се водя от това, какво ми се отдава. Моля ви дайте ми инфорация, какви са перспективите в Па и в другите философски специалности, може и икономически. Благодаря ви много
-
Lorie
- Летящите Пръсти
Смятам, че е по- добре да учиш нещо, което ти харесва и ти се отдава, отколкото да учиш нещо само защото специалността е престижна! Пък и какво разбираш под престижна? Всяка специалност е престижна сама за себе си!
Виждам, че освен от философските, се интересуваш и от икономическите специалности. Но за тях освен математика ти трябва и език, английски, френски или немски.
А от философските според мен перспектива имат и социологията, и ПА
Виждам, че освен от философските, се интересуваш и от икономическите специалности. Но за тях освен математика ти трябва и език, английски, френски или немски.
А от философските според мен перспектива имат и социологията, и ПА

- CoHka
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Момичета, налълно съм съгласна с вас, проблема е, че се интересувам от всико и именно това ми пречи да избера, просто искам след като завърша да имам бъдеще. Lorie права си за това, че не трябва да уча само за добра професия, а трябва да избера това което ме влече, това е специалност, която ще ми позволи да комуникирам с хора, да правя анализи, именно за това се опътих към ПА...Просто искам да зная, защо вие сте направили този избор???
-
Lorie
- Летящите Пръсти
но директно на въпроса коя е най- престижната специалност - това са европеистика, МО, право, социология, ПА, стопанско управление и икономика, поне според мен.
Но имайки предвид, че ти ще кандидатстваш само с математика отписваме първите три и последните две. Остават ПА и социология. Лично аз съм за ПА, но ти си знаеш.
Но имайки предвид, че ти ще кандидатстваш само с математика отписваме първите три и последните две. Остават ПА и социология. Лично аз съм за ПА, но ти си знаеш.

- Himera
- Летописец Виртуоз
- Обратна връзка:
lorie написа:алхимик, моля ти се, ама аз вече съм студентка в стоп. управление с френски, 1ви курс, недей да ме връщаш назад във времето!
Сонка, моето мнение е, че има специалности, които уж звучат добре, но не са кой знае колко престижни или поне малко хора успяватд а се реализират.
ПРАВО - има вече прекалено много студенти, които го учат. Интересно е като специалност, но е трудно като учене.
ПОЛИТОЛОГИЯ И СОЦИОЛОГИЯ - интересни са, модерни са, но се замисли, какво ще работиш после.
КОМПЮТЪРНИ НАУКИ - хубава специалност, но с много математика. Ако си добра в тази област може да получаваш доста пари след време. А ако ти е интересно програмирането - добре... Но, ако не, не се захващай!
ПА - за Благоевград знам, че в тази специалност се изучават доста видове право, но не мога да кажа повече.
ТУРИЗЪМ и МИО/МО - определено са хубави специалности
ЖУРНАЛИСТИКА И ПР- винаги можеш да станеш, за тези две специалности е задължително да имаш доста богата обща култура, но ако не ти се занимава с търсене и учене, не се захващай.
ЯПОНИСТИКА и СКАНДИНАВИСТИКА - престижни, добри, с висок бал. Най- хубавите специалности според мен!
ПСИХОЛОГИЯ И ФИЛИСОФИЯ- хубави и интересни специалности, но все още с малко приложение.
ИСТОРИЯ, ГЕОГРАФИЯ, БИОЛОГИЯ и др. производни - не са ми интересни и не мисля, че са много перспективни.
ЕВРОПЕИСТИКА и КУЛТУРОЛОГИЯ - казвали са ми, че са интересни, сега са и модерни, но с влизането в ЕС европеистиката ще е доста добра специалност, друг е въпросът колко ще се задържи ЕС...
Общо взето, определи характера си и изясни желанията си... А и понякога не ни приемат това, което искаме...Винаги има една относителност. Също така някои от специалностите, които на мен не ми харесват други ги идеализират.
Лично аз уча Икономика на Търговията. Приеха ме в тази специалност и съм доволна, поне за сега. Но мечтата ми си остава към 4-тата власт - Журналистика
Човек трябва да бъде отговорен за действията си
- ^PrincessA^
- Легендарен флуудър
- Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Аз съм ПА, ако искаш ми пиши на ЛС да разбереш по-подробно как стоят нещата
Готино е при нас
Ей-тука съм казала това онова- http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtopic.php?t=874

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Евала за мнението.
И аз мисля, че понятието "престижна специалност" е разтегливо и относително.Най- малкото с времето това се мени.Например баща ми е искал ядрена физика, което е било върхът и там е можело да се намърдаш само с връзки, а сега обявяват допълнителен прием, понеже няма желаещи...
И според мен историческите специалности не са за подценяване...На мен са ми доста интерсни
Но всичко е въпрос на предпочитание...Няма такава специалност, от която да печелиш много пари.Въпрос е и на умения, и на шанс...на желание и т.н...
- ^PrincessA^
- Легендарен флуудър
- Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
- Курс: завършил
- Обратна връзка: