Българска филология 08/09
Модератор: mebbeth
Re: Българска филология 08/09
Моята идея за реализацията с БФ също е свързана с журналистиката 
Във всеки изрод дреме по един урод.
-
axinora
- Пишете, о, братя
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
Ами това с журналистиката е хубаво.
ще трябва да залягате над правописа, че на мен лично ми е писнало от неграмотно написани статии. и предполагам да си се специализирате още докато учите - било с втора специалност или с много работа в дадена сфера. според мен е трудно да станеш добър журналист и ще се радвам, ако някой от колегите успее да се справи. аз лично предпочитам да стана учител или преподавател в университет, или библиотекар, да работя в Държавен архив или музей и т.н. ще видя какво ще мисля след някоя друга година 
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология
Моята идея е по-скоро за работа в сферата на журналистиката и медиите,а втората специалност да е нещо друго.Но това все още са само идеи. 
Във всеки изрод дреме по един урод.
- mebbeth
- Живее, за да пише
- Специалност: Сърбохърватистика
- Обратна връзка:
Правописът е важен за всичко, но като
гледам... Не виждам надежда, честно ви
казвам. По-лесно ми се струва да се издаде
нов правописен речник, отколкото цялата
неграмотна пасмина да се ограмоти.
гледам... Не виждам надежда, честно ви
казвам. По-лесно ми се струва да се издаде
нов правописен речник, отколкото цялата
неграмотна пасмина да се ограмоти.
- Shockwave
- В началото бе словото
Въпросът не е до ограмотяване на сегашната "пасмина"... От значение е какви ще бъдат(ем) тези, които ще ги наследят(им). 
You just lost the game. U jelly?
- agenta
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Monkabam написа:В миналия ми клас бяхме 16 момичета и 4 момчетаНе им беше мн.забавно, но ...
Спокойно сега са повече.
16, 16 кой ни ги дава
![]()
![]()
Жани, спокойно ще е голям купон, поне така си го представям, защото все си мисля, че ще има поне 40 момчета, то никъде не пише колко са се записали и колко са отишли в други специалности! Просто виждам, че доста интересни хорица сме се събрали и няма да ни е скучно! Както на лекции, упражнения, така и по купони!Хахах!
- mebbeth
- Живее, за да пише
- Обратна връзка:
Shockwave, точно вас имах предвид. Вие вече
сте завършили 8 клас, ако е другояче, моля,
уведомете ме! Не съм много запозната с методиката
на обучение по български език, но все ми се струва,
че на достопочтената възраст от 18 г. човек вече е
или грамотен, или зле ограмотен, или напълно
неграмотен. Съдейки по постовете в подфорума,
гравитирам около вторто твърдение. И това е
страшно, защото вие имате самочувствие на грамотни
хора. Не е персонално към теб, а към масата от хора.
Включвам и себе си, но поне ми е ясно, че не идва нищо
кой знае колко по-добро след онова, което е налице
сега. Съжалявам за това заключение!
сте завършили 8 клас, ако е другояче, моля,
уведомете ме! Не съм много запозната с методиката
на обучение по български език, но все ми се струва,
че на достопочтената възраст от 18 г. човек вече е
или грамотен, или зле ограмотен, или напълно
неграмотен. Съдейки по постовете в подфорума,
гравитирам около вторто твърдение. И това е
страшно, защото вие имате самочувствие на грамотни
хора. Не е персонално към теб, а към масата от хора.
Включвам и себе си, но поне ми е ясно, че не идва нищо
кой знае колко по-добро след онова, което е налице
сега. Съжалявам за това заключение!
- Shockwave
- В началото бе словото
@mebbeth: Заключението ти се основава на грешни предпоставки; не всички полагат усилия за грамотно писане във форуми и чатове, в по-голяма или по-малка степен съществува степен на "пренебрежимо" отношение към тези форми на общуване. Това е един от проблемите, които трябва да бъдат превъзмогнати. Заедно с мързеливостта. А и надали всички осъзнават, че тези форуми са лицето на специалността, с което ние се представяме пред останалите и респективно се замислят преди (и какво) да пишат.
Но веднага си проличава дали грешките в един пост са допуснати от недоглеждане или от незнание. А лично аз, доколкото съм разглеждал раздела, не съм попадал на примери на фрапираща неграмотност.
Но веднага си проличава дали грешките в един пост са допуснати от недоглеждане или от незнание. А лично аз, доколкото съм разглеждал раздела, не съм попадал на примери на фрапираща неграмотност.
You just lost the game. U jelly?
- mebbeth
- Живее, за да пише
- Обратна връзка:
Грамотният пише грамотно навсякъде.
Останалото са оправдания. Фрапиращи
грешки има. Бъркането на 'о' и 'у' за мен
е фрапираща грешка, а се допуска често.
Липсата на пълен член и много други,
които няма да обсъждам сега. Не говоря
за запетайки и интервали, дреболии разни,
това е пренебрежимо, но другото...
Останалото са оправдания. Фрапиращи
грешки има. Бъркането на 'о' и 'у' за мен
е фрапираща грешка, а се допуска често.
Липсата на пълен член и много други,
които няма да обсъждам сега. Не говоря
за запетайки и интервали, дреболии разни,
това е пренебрежимо, но другото...
-
axinora
- Пишете, о, братя
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
Темата за грамотността според мен е твърде обемна като проблематика. до голяма степен Shockwave е прав, че когато човек пише във форум вероятно не отдава голямо значение на това дали мнението му е изрядно от гледна точка на българската правописна и пунктуационна норма. За това допринася и неадекватното обучение по информационни технологии. Не знам за вас, но аз съм учила този предмет само 2 срока и нямахме часове по текстообработка!!!За мен би било по-полезно да ни дадат време да се упражняваме по машинопис, да обеснят къде се слагат интервали и т.н. отколкото да ме карат да работа по информатика с програма Паскал
Иначе друг проблем на образователната система е, че основния материал по български език се предава в периода до 7 клас, когато някои неща децата няма как да схванат, защото нямат достатъчен езиков опит, и учителите им опростяват нещата до степен, че им пълнят главите с грешни правила. Аз най мразя правилото за това, че пред "че" винаги се пише запетая!!!е, това точно е измислица на учителите до 7 клас. майка ми е начална учителка и тя опростява нещата по този начин, но в тези класове няма друг начин - как да обесниш на детето какво е пълен и кратък член, когато още не са учили що е подлог
и нещата се натрупват. според мен идеята да се залага на литературата в горен курс е много грешно и нещата трябва да са обратни. малките деца трябва да четат повече и да не им се пълнят главите с информация, която няма как да разберат. А на големите ученици да им скъсат задниците (с извинение) от учене на граматика
И матурата трябва да е върху този вариант. Не е задължително един бъдещ математик да може да интерпретира дадено стихотворение, но е НАЛОЖИТЕЛНО да може да пише грамотно.
Аз самата имам много проблеми с правописа, защото нямам т.е. вроден усет към езика. Баба ми, която е учила за готвач, може да напише текст и да постави без грешка всички запетайки и пълни членове и не се замисля за правилата. Но ако аз не проверя поне 1 път текст, който съм писала - то той със сигурност ще е с грешки. Бях изключително щастлива, когато си проверих работата от изпита по БЕЛ и открих, че имам само 5 грешки (една запетайка и 4
пълни члена
). Предполагам не съм единствената, която има по някой проблем с правописа, който е неизлечим
И все пак mebbeth е права, че е срамота точно филолози да се излагат, пишейки неграмотно. Можем да сключим пакт за спазване на правописните норми - хем ще ни е полезно, хем ще даваме пример на другите колеги. (аз от миналата седмица вече имам Нов правописен речник на бълг. език и много му се радвам и правя разни справки
)
Желая лека вечер на всички колеги и дайте да обсъдим някоя по-весела тема от неграмотността,а?
Иначе друг проблем на образователната система е, че основния материал по български език се предава в периода до 7 клас, когато някои неща децата няма как да схванат, защото нямат достатъчен езиков опит, и учителите им опростяват нещата до степен, че им пълнят главите с грешни правила. Аз най мразя правилото за това, че пред "че" винаги се пише запетая!!!е, това точно е измислица на учителите до 7 клас. майка ми е начална учителка и тя опростява нещата по този начин, но в тези класове няма друг начин - как да обесниш на детето какво е пълен и кратък член, когато още не са учили що е подлог
Аз самата имам много проблеми с правописа, защото нямам т.е. вроден усет към езика. Баба ми, която е учила за готвач, може да напише текст и да постави без грешка всички запетайки и пълни членове и не се замисля за правилата. Но ако аз не проверя поне 1 път текст, който съм писала - то той със сигурност ще е с грешки. Бях изключително щастлива, когато си проверих работата от изпита по БЕЛ и открих, че имам само 5 грешки (една запетайка и 4
И все пак mebbeth е права, че е срамота точно филолози да се излагат, пишейки неграмотно. Можем да сключим пакт за спазване на правописните норми - хем ще ни е полезно, хем ще даваме пример на другите колеги. (аз от миналата седмица вече имам Нов правописен речник на бълг. език и много му се радвам и правя разни справки
Желая лека вечер на всички колеги и дайте да обсъдим някоя по-весела тема от неграмотността,а?
Четвърти курс, Българска филология:)
- mebbeth
- Живее, за да пише
- Обратна връзка:
Искам само едно да кажа, пише се обяснявам.
И повече няма какво да се обясняваме.
И повече няма какво да се обясняваме.
- snoopsy
- В началото бе словото
- Специалност: българска филология
- Курс: първи
Колеги,искам да попитам кога ще стане ясно кой в коя група е,каква ще е програмата му. И сега се сетих-когато се записвах се написах какъв език искам да уча,та мисълта ми е дали има значение или не. Мерси предварително за отговорите. 
The only real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes,but in having new eyes! Първи курс, българска филология
- svetleto89
- Паисий
- Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Аз не съм писала какъв език искам да уча. Мисля, че няма значение, по-късно ще се наложи да избираме.
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.
Емили Дикинсън
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.
Емили Дикинсън
- mebbeth
- Живее, за да пише
- Обратна връзка:
На първи. Или малко след това.
Мисля, че това с езика няма да е фатално,
но не се знае.
Мисля, че това с езика няма да е фатално,
но не се знае.
Тази грешка с двата вида определителен член се допуска масово ( сред администратори, журналисти, икономисти, счетоводители и др.). Аз дотолкова свикнах с нея, че дори не ми правеше особено впечатление, но веднъж, докато гледах новините, щях да падна от стола, защото се споменаваше за реформа, която да отстрани изцяло пълния член от българския книжовен език! Сега се радвам, че тази върховна глупост отшумя, но дали на някой няма пак да му хрумне след време? Кой знае?!Българският език е достатъчно опропастен - в него изобилстват чуждици, жаргонизми, турцизми и всякакви такива, завършващи на -изми,еее, какво ще остане от него ако го опростят по подобие на американския например?!mebbeth написа: Липсата на пълен член и много други
Литературата е симфония от думи, мисли, чувства и поуки!