Писма на Вазов или ръкописи?!?

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

ssoshi
В началото бе словото

Писма на Вазов или ръкописи?!?

Мнение от ssoshi »

Привет,
Честит празник на всички!
Ще се радвам ако някой ми помогне с малко информация.
Попаднах на книга с различни подписи на последните страници, а текста на снимката която качвам ме заинтригува не само заради подписа. Книгата е "Сборник за народни умотворения , наука и книжнина" от 1890-а година.
В интернет попаднах само на 1-2 снимки с почерка на Вазов, и то от последните години от живота му. Може би незнам къде да търся...
Ще съм ви благодарен, ако ме упътите къде мога да видя снимки с почерка на поета от края на 19-и век, за да сравня почерка.
Благодаря предварително.
1.JPG
(37.87 KiB) Свалено 870 пъти
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Re: Писма на Вазов или ръкописи?!?

Мнение от Vintersorg »

Човече! Подписът със сигурност е негов. Твоя ли е книгата? Ако да - златна е! :albino:
ssoshi
В началото бе словото

Мнение от ssoshi »

Не знам дали се шегуваш, дори да е негов не е нищо особено - просто автограф. Но попаднах на тази снимка в нета с подпис на Вазов от 1889, и мисля че наистина много си приличат двата подписа.
img5.jpg
img5.jpg (10.16 KiB) Преглеждано 1028 пъти
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

И аз мисля, че това е неговия почерк.... :D
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

ssoshi написа:Не знам дали се шегуваш, дори да е негов не е нищо особено - просто автограф.
Не знам дали и ти се шегуваш но... шегуваш ли се? Оригинален автограф от Иван Вазов нищо особено? Все едно да имаш подпис от Байрон или Ремарк баси...Чуваш ли се?
Ценност си е, при това голяма. Не знам доколко парична, по-скоро историческа! 8)
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

В нормалните общества историческата ценност се материализира. Ние бавно започваме да ставаме такова. :?
Аватар
Josif
Драскач

Мнение от Josif »

Ако е оРгинал има доста голяма материална стойност, а още по-голяма сантиментална и историческа. Но в днешно време започнаха да подписват стари неподписани скици и т.н. Така че най-сигурният белег, дали е истински подписът, е източникът, от където имаш книгата. :mrgreen:
Silence tells me secretly Everything!
ssoshi
В началото бе словото

Мнение от ssoshi »

Vintersorg написа:
ssoshi написа:Не знам дали се шегуваш, дори да е негов не е нищо особено - просто автограф.
Не знам дали и ти се шегуваш но... шегуваш ли се? Оригинален автограф от Иван Вазов нищо особено? Все едно да имаш подпис от Байрон или Ремарк баси...Чуваш ли се?
Ценност си е, при това голяма. Не знам доколко парична, по-скоро историческа! 8)
Имах впредвид, че е просто автограф (в смисъл, че не е някой ръкопис на незнайно негово произведение или писмо със значимо съдържание). Но аз също смятам, че Вазов е един от най-активните будители и писатели, и е заслужил признание в цял свят. Автографът си е автограф. :D
Книгата е спазарена за 50-так заедно с още дузина книги от края на 19-ти век. Иначе цената й беше 80 лева.
От търговец на книги е взета.
В момента били в отпуск хората от къщата-музей на Вазов в София, може би затова не ми отговарят на писмото. В края на месеца се надявам да ми пратят сканове от негови ръкописи, иначе трябва да бия няколкостотин километра за да ги щракна тайничко :lol:
ell
В началото бе словото

Мнение от ell »

Притежавам снимка на Вазов / и то от най-известните му / .Отдолу има негов автограф.Много прилича на това, което показваш.Лично аз имам съмнения, че я е правил моя прадядо.Той е бил фотограф.По този повод ходих в къщата-музей на Вазов.Оттам обаче не можаха да ми отговорят кой е фотографът, а за подписа твърдяха, че е негов.Даже предложиха да я купят, което още веднъж говори за нейната автентичност.Като цяло служителите в споменатия музей не ми се сториха безкрайно осведомени за много неща, нито пък ентусиазирани да ми помогнат.Дано на теб ти свършат работа.
L'Inspecteur
Форумно зомби

Мнение от L'Inspecteur »

Хм, и аз май имам разни неща от Вазов. Все пак пра-дядо ми е писал биографична книга за него...
При всички случаи, такива неща са живата история, не бива да се продават на разни "колекционери" които искат да са заобиколени от римски колони, да пият от гръцки съдове и да се радват на италиански платна по стените си...
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”